Annons:
Etikettallmänt
Läst 2066 ggr
Mojma
7/27/10, 12:19 AM

Hur skulle ni göra?

Hur skulle ni göra med detta. Jag ska köpa en bur som är:

150 cm lång, 75 cm bred, 63 cm hög.

Jag vill ha hanar, & skulle önska att jag kunde ha en pyttegrupp, (3-4 st totalt BEROENDE på vad som vore enklast för att få gruppen att fungera?) Är 4 bättre än 3 då de alltid har varandra 2 & 2? Eller fungerar 3 bäst då den tredje alltid kommer vara yngst & färdig i rang i & med det?

Vore väldigt roligt dels för mig, men samtidigt också för djuren om det nu skulle fungera för dem. Flockdjur är ju lyckligast just i grupp. Kan mycket väl bli så att jag bara kör på 2 om jag känner så då, så det är naturligtvis inte ett måste, är bara en dröm jag har att få ha en liten "grupp". Det är trevligt & roligt att fylla upp buren med liv & massor med rör & leksaker där flera marsvin lever tillsammans. Jag vill också kunna släppa ut dem i ett rum lösa tillsammans.

Jag skulle inte ha ett problem med att köpa en till bur sen & dela upp djuren 2 & 2 om det inte skulle fungera. (Skulle jag då bara ha 3 och det inte fungerade, skulle jag självklart köpa ett 4e DÅ, så de alltid blir 2 & 2 i bur) Men naturligtvis vore det roligast om det gick att uppnå alla i samma.

Så, hur skulle ni göra? - Köpa 2 marsvin först (bebisar ska jag ha), sen tillsätta ett 3e eller ett 3e OCH 4e på en gång till de 2 som bott där från början?

Hoppas ni förstår allt jag har skrivit. Är svårt att få detta inlägg bra & tydligt.

Annons:
FeliciaS
7/27/10, 1:29 AM
#1

Jag skulle köpt två hanar och haft enbart dem två i den buren, åtminstone till att börja med. När dina hanar passerat den ålder då de är som jobbigast mot varann ser du hur väl de kommer överens och kanske är det möjligt att en tredje hane kan funka ihop med dem. Dock tycker jag det kan vara lite riskabelt att riskera att ett välfungerande hanpar kanske inte ens kan vara med varann pga. att man släppt in yttligare en hane till dem.

Mvh Felicia
medarbetare på Marsvin.ifokus

Creation
7/27/10, 3:24 AM
#2

Jag skulle ha börjat med två hanar och väntat tills de är över året med att skaffa in en tredje kamrat åt dem om jag var du. Sedan skulle jag inte låta det tredje marsvinet vara en unge, utan det skulle i så fall vara en vuxen hane som är undergiven i sin nuvarande "flock".
En fjärde hane skulle jag aldrig skaffa, eftersom det känns dumt att riskera att förstöra en välfungerande trio.

Att sätta introducera två hanar samtidigt för de två ursprungliga lär nog också försvåra det hela dubbelt så mycket. Men det är nog svårt att förutspå. Jag vet ingen som prövat det…

/Louise - Medarbetare på marsvin.ifokus.

Mojma
7/27/10, 11:33 AM
#3

Hmm.. Är det lättast att sätta tre ihop från första början eller går det inte? (Mycket frågor om detta då jag alltid bara haft honor, & dom går/gick det alltid bra med, alltså ingen erfarenhet om hanar)

Creation
7/27/10, 6:56 PM
#4

#3 Mja, det jag tänker på är att vissa hanars personkemi inte ens funkar i par; de kan inte reda ut dominansen. Det är ganska ovanligt, men det kan hända. Att sätta in ett tredje marsvin då lär ju göra det ännu svårare för dem, kanske rentav omöjligt.

Tänker du på att sätta ihop tre bebisar då, olika åldrar eller vuxna marsvin förresten? För resultatet kan variera beroende på hur man gör.

Tre bebisar tror jag är det mest osäkra kortet, eftersom man aldrig vet hur de kommer att utveckla sig. När de kommer upp i åldern då de vill göra upp om dominans kan det bli problem. Samtidigt kan de ha fördelen att de är så vana vid varandra redan och kanske tycker om varandra så pass mycket att de lättare kan reda ut rangordningen.

Tre hanar i olika åldrar(en vuxen, en runt/under 6 månader och en bebis) borde ha alla förutsättningar att fungera ihop, men ändå har jag hört om många fall där det blivit problem så fort bebisen kommit upp i "tonåren" och utvecklat en personlighet. Då kan denne vilja börja dominera och störa flockfriden, vilket leder till osämja. Dessutom så kan de två äldre börja bråka om vem som "äger" den lilla.

Tre hanar i vuxen ålder som redan fått en rang lär vara lättast att placera ihop av den anledningen att man vet vad för personligheter de utvecklat och man kan försöka räkna ut vilka hanar som passar bäst ihop. Dock är det ju svårt för dig som inte känner de vuxna hanarna helt och hållet att avgöra vilka som skulle passa bäst ihop. Av den anledningen finner jag det bäst att köpa två hanar, låta dem växa upp och sedan sätta in en vuxen hane som du vet ungefär hur han fungerar ihop med andra hanar.

Jag tror att det är lättare att försöka sätta ihop två bekanta med en obekant än det är att försöka sätta ihop tre obekanta. Så tänker jag i alla fall. Men att sätta ihop tre från första början kan funka precis lika bra/dåligt förstås.

Sen kan du ju försöka underlätta det hela lite ytterligare genom att låta flockmedlemmarna vara av raser som tenderar att vara lugnare, t.ex. teddysar och/eller långhår.

/Louise - Medarbetare på marsvin.ifokus.

Mojma
7/27/10, 7:18 PM
#5

Tack för svaren. Jag ska fundera. Jag tror i mitt eget huvud det skulle kännas säkrast (om man vill ha dom från dom är små) att köpa tre på en & samma gång. Då hinner de gå länge ihop innan det ska göras upp, och antagligen har de utvecklats åt ena eller andra hållet under tiden de har växt. Alltid kommer någon vara mer "underkuvad" och därmed lägga sig. Sen kan de övriga två behöva göra upp dominansen om man inte har tur förståts. Så jag får se, tror som sagt det känns som det bästa hur jag kan tänka iaf. 4 blir det inte.

Tack igen för de bra svaren :)

Royalz
7/27/10, 7:28 PM
#6

Varför inte köpa honor om du vill ha en liten flock?


Annons:
Mojma
7/27/10, 7:56 PM
#7

Nej jag har haft honor & sett mycket hanar & i princip varje jag sett så ser man direkt skillnad på hanarna & honorna. Honorna är räddast (även om dom är tama) De är mer hariga av sig. Naturligtvis kan hanar vara jätterädda / honor jätteorädda, men generellt är ju hanarna lite lugnare av sig. Räcker med 2-3 och jag hoppas det ska fungera då bara man gör det så bra man kan. Annars kommer jga lösa det då med en till ny bur ny kompis om jag har 3 osv.

Creation
7/27/10, 8:11 PM
#8

#5 Tja, så länge du är medveten om riskerna och skulle kunna hantera en dålig utgång ser jag inget fel i att försöka. Man vet aldrig förrän man prövat. :) Lycka till!

/Louise - Medarbetare på marsvin.ifokus.

Crania
7/27/10, 8:34 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#9

Jag hade också en vision av en fungerande flock hanar, jag har nio stycken just nu fast inte i någon flock.
Jag har haft tre hanar tillsammans och det gick jättebra tills den yngsta visade sig vara satin och utvecklade satinsjukan vid ca 1,5 års ålder. Då ville den äldsta (skinny) ta hand om honom och vaktade mot mellangrisen (lakeland) vilket innebar att de båda slogs så att bloden skvätte. Det är inte lätt att fånga in en blodig och hal skinny kan jag säga.
De gick då på en yta av ca 5 kvm så det hade inte utrymmet att göra. Jag fick ta bort den sjuka satin lakelanden under semestern och nu går tyvärr skinnyn själv för tillfället. Det går absolut inte att sammanföra de båda slagskämparna igen, jag har försökt.
En kortare tid hade jag fyra tillsammans, men även då fick skinnyn stryk. Antagligen för att han uppvaktade nykomlingen som var ett halvår äldre och mycket biffigare.

Jag skulle nog inte våga sätta in en liten till ett fungerande äldre par för det känns som om risken är väldigt stor att de skulle börja slåss om bebisen. Då tror jag mer på tre individer som inte alls ligger på samma nivå i rang och då inte någon unge som kanske vill klättra i rang senare när han kommer i slyngelåldern.

Upp till toppen
Annons: