Annons:
Etiketterhälsaartikel
Läst 45575 ggr
FeliciaS
6/11/10, 2:00 AM

Diarré och förstoppning

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Det finns två magproblem som kan uppstå hos sjuka marsvin, eller till följd av fel kost: diarré och förstoppning. Marsvins magar är känsliga och båda sjukdomarna kan leda till döden om inget görs! Läs mer i artikeln om hur du undviker diarré och förstoppning, samt vad du bör göra om ditt marsvin har råkat ut för det.

Diarré


Det finns flera orsaker till att marsvin drabbas av diarré. Den vanligaste orsaken är "lyckligtvis" foderrelaterad, och därför i många fall lätt att behandla (men också lätt att undvika). Då handlar det sällan om något allvarligt sjukdomstillstånd, marsvinet är friskt men med en orolig mage, något som kan inträffa även hos människor. Anledningen till att marsvinets mage reagerar på fodret kan vara att man har gett en ny typ av foder och då för mycket. Därför är det är viktigt att introducera ny mat långsamt för marsvin, eftersom de har ett relativt känsligt matsmältningssystem. Det är framförallt grönkost som kan ställa till det för magarna, till exmpel när det första gräset och grönfodret utifrån plockas in på våren, eller om marsvinet har levt på en begränsad grönsakskost.

Marsvinsungar äter hö
Hö är det bästa som marsvin kan äta för att hålla magen frisk.

Foder som håller dålig kvalitet kan också ge diarré. Det kan handla om mögliga eller ruttna grönsaker, eller dåligt hö. För att vara på den säkra sidan är det alltid bra att skölja den grönkost som ges till marsvinen. Ett hö som ryker, dammar ovanligt mycket eller luktar illa (svampaktigt/mögel) bör aldrig ges till marsvin med tanke på mögelsporerna som är giftiga och kan orsaka betydligt värre sjukdomar än en lätt diarré.

Har marsvinet någon annan sjukdom, eller av någon anledning behandlas med antibiotika eller annan medicin (t.ex. smärtlindrande Metacam) kan avföringen bli lös eftersom den kan slå ut goda tarmbakterier. Även om du ser till att marsvinet får i sig de bakterierna ändå, exempelvis genom att ge Proviva, kan magen påverkas och därmed avföringen.

Allvarligare diarré kan marsvin få vid infektion eller annan invärtes sjukdom. Ofta kan det handla om att marsvinets hälsa är nedsatt av en sjukdom och matvägran uppstår, vilket ofta leder till diarré. Märker man att ett marsvin mest sitter olyckligt i ett hörn av buren med uppburrad päls och rinnig diarré, då är läget allvarligt och veterinär måste genast kontaktas. Vid det här tillståndet kan sjukdomsförloppet gå riktigt fort och veterinärvård är nödvändig för att marsvinet ska ha en chans att klara sig.

Arrowrot

**Behandling:
**Även om du vet att orsaken till diarrén är foderrelaterad behövs åtgärder för att den ska försvinna. Äter inte marsvinet är det viktigt att vätskesystemet fortfarande fungerar och att marsvinet inte blir uttorkat.

Ett gammalt och väldigt effektivt medel för att bli av med diarrén är arrowrot. Det kan du köpa i en välsorterad matbutik, och hittas i en glasburk bland de torra kryddorna. En liten mängd pulver blandas med vatten till en tjock, soppliknande konsistens. Marsvinet ska ha 1.5 ml av den utblandade vätskan morgon och kväll. Enklast ges det med hjälp av en plastspruta/pipett.

Risavkok är ett ganska vanligt hjälpmedel vid diarré. Koka ris (rundkornigt är mest effektivt) som vanligt men spara avkoket och låt det svalna. Sedan kan du ge det till marsvinet.

Kaolinpulver kan också vara effektivt, men kanske svårare att få tag i än de två ovannämnda. Doseringen är en tesked (5 ml) i 1-1.5 ml vatten två gånger dagligen.

Lomme är den mest effektiva örten vid diarré. Det är ett utav de vanligaste ogräsen i Norden och finns i hela Sverige. Är det sommar och du har ett marsvin med diarré som har aptit är det utmärkt att plocka örten och ge. Normalt sett brukar den undvikas, eller smakas lite på, men marsvin med lös avföring har visat sig äta mycket mer av den och bli bättre utav det. Blåbär har också visat sig vara bra att ge då marsvin har diarré.

Vid diarré får marsvin ofta brist på kalium. En del av behovet kan ersättas genom att ge banan, om marsvinet fortfarande äter. Annars kan en kvarts 600-800 milligrams brustablett med kalium ges, under den tid då marsvinet har diarré. Vetegroddar och solrosfrön innehåller också bra med kalium, och kan blandas ihop till en gröt och ge marsvinen.

Förstoppning

Orsaken till förstoppning hos marsvin är oftast foderrelaterad, vanligen beror det på en för liten högiva (eller för stor grönfodergiva vilket gör att marsvinen äter för lite hö) så att marsvinen inte får i sig tillräckligt med fibrer. Det som fibrerna gör är att suga upp vätska under smältningsprocessen och avföringen mjukas upp till normal konsistens. Ett stillasittande marsvin löper också större risk för att bli förstoppad, då motion hjälper magen att hålla igång.

Symptomen på att magen håller på att bli förstoppad är hårda, torra bajspluttar som ofta är mindre än normalt. Ibland kan de även sitta ihop likt en sträng korvar. Är marsvinet helt förstoppad och inte bajsar alls, kan symptomen vara att de sitter spända med uppburrad päls i ett hörn i buren. När något är fel med magen har de ofta ovilja att röra sig, och gången kan även ses vinglig. Vid förstoppning är Marsvinet Saga äter maskrosormarsvinen ofta lite uttorkade, och därför är det viktigt att få i dem mycket vätska. Åker man in med ett förstoppat marsvin till veterinären får de ofta vätska innanför huden i nacken för att klara av uttorkningen.

Det är viktigt att ge grönfoder som har laxerande verkan om marsvinet är förstoppat, förslagsvis banan. Även Maskrosor och Korsört (en vanligt ört som liknar maskrosor) är bra mot förstoppning, även havre kan driva på magen och innehåller dessutom mycket nyttiga fibrer.
Uppblötta pluttar från ett friskt marsvin kan också hjälpa till att återställa tarmfloran hos ett förstoppat marsvin.

Behövs det trots allt något annat medel för att få fart på magen kommer paraffinolja göra susen. Ge 0.5 ml max två dagar i rad, inte en tredje gång. Även om det hjälper väldigt bra mot förstoppningen är överdosering farligt då viktiga tarmenzymer försvinner.

Aptiten brukar inte vara lika bra hos marsvin som är förstoppade, men de bör äta lite ändå om de är friska i övrigt. Matvägrar de är veterinärbesök ett måste, för då kan det handla om inre blockering, inflammation i matsmältningssystemet eller svampangrepp antingen i svalget eller i matstrupen.

Källförteckning

Boken "Piggy Potions - natural remedies for guinea pigs" av Peter Gurney,
Guinea Lynx/Diarrhea,
samt egna erfarenheter/kunskap och från andra marsvinskunniga.

Mvh Felicia
medarbetare på Marsvin.ifokus

  • Redigerat 1/19/21, 9:15 PM av Cireea
Annons:
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
FeliciaS
8/8/10, 6:28 PM
#5

Då var det dags för publicering av en till artikeln, hoppas ni tycker om den.

Mvh Felicia
medarbetare på Marsvin.ifokus

[Strawberi]
8/8/10, 11:24 PM
#6

Bra Felicia!
Dock skulle jag vela tillägga att du faktiskt kan ge marsvinen Dirasanyl mot diarré det är mycket effektift.

Annons:
FeliciaS
8/8/10, 11:58 PM
#7

#6 Tack! Ja, det finns säkerligen många olika behandlingar mot diarré och jag har redan uteslutit några för att det inte ska bli en alltför lång artikel.

Mvh Felicia
medarbetare på Marsvin.ifokus

[Strawberi]
8/9/10, 2:43 AM
#8

#7 - men jag skrev det ju trotts allt tidigt i artikeln så folk kan ju ta del av det så pass tidigt! :-)

FeliciaS
8/9/10, 10:39 PM
#9

#8 Jag menar i själva artikeln, den information jag skrivit :) Här i tråden är det bara bra med sådana tillägg så får folk yttligare upplysning.

Mvh Felicia
medarbetare på Marsvin.ifokus

[Strawberi]
8/9/10, 10:52 PM
#10

#9 - Vet att du menade det! :)

FeliciaS
8/9/10, 10:54 PM
#11

#10 Aha, då fattar jag inte vad du menade *s* haha..

Mvh Felicia
medarbetare på Marsvin.ifokus

[Strawberi]
8/10/10, 12:03 AM
#12

#11 - jag kommenterade det så fort så när folk går ned och läser kommentarerna så ser dom den i tid och så :)

Emmsann
8/10/10, 1:16 PM
#13

En riktigt bra artikel!

//Emma

Annons:
Misarn
1/10/12, 8:18 PM
#14

Superbra artikel ska verkligen testa det på Mirra!

Mari
10/10/12, 6:49 PM
#15

Den här arrowroten, har googlat och sett att Santa Maria har som krydda - antar att det är det jag köper?

Sajtvärd för Djurfoto
www.mariekengren.se

FeliciaS
10/13/12, 10:32 PM
#16

#15 Precis :)

Mvh Felicia
medarbetare på Marsvin.ifokus

Crest
4/5/14, 10:34 PM
#17

Hur mycket arrowrot ska blandas med hur mycket vatten? Typ ett krm i en dl, eller vad är lagom?

Upp till toppen
Annons: