Annons:
Etiketterraserfärger
Läst 15137 ggr
FeliciaS
4/29/10, 12:31 AM

Rastema, del 1 - Korthår

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

I följande artikeltema kommer de olika marsvinsraserna presenteras, indelade i tre olika grupper. Först ut är gruppen Korthår med fokus på raserna Self, Nonself, Crested, Satin och Satincrested.

Det finns alltså fem olika raser inom gruppen korthår. De har kort, mjuk och slät päls, samt en kort och kompakt kropp. Alla raser har sin egen rasstandard med specifika bedömningspunkter, men det finns några punkter som är gemensamt för alla korthår.

Först och främst ska nacken vara den högsta punkten på marsvinet. Huvudet ska vara kort och brett, men en Nonself har ofta lite längre nos, vilket också accepteras enligt rasstandarden. Öronen ska ligga nedåt, vara stora och släta. Ögonen ska även dem vara stora, samt runda och klara.

Self
Ett enfärgat marsvin med slät päls över hela kroppen kallas Self. De vanligaste färgerna är Black och Golden (DE = dark eyed är vanligast, men de finns även i PE = pink eyed), men det finns 14 olika färger som är godkända på utställning. En Self ska ge ett stilrent intryck och ha en god kroppsform med kort och brett huvud. Förutom kroppsformen är det mest rastypiska hos en Self färgens nyans och jämnhet. Marsvinet ska ha samma färg över hela kroppen, vilken också ska gå ända in i hårbotten. Beroende på vilken färg marsvinet har, är det relativt vanligt att magen är ljusare än resten av kroppen, eller att underfärgen är det, vilket ger poängavdrag.

SCh GP Starlight's Sweet Miss Blue, Self DE Golden
Self DE Golden: SCh GP Starlight's Sweet Miss Blue. Foto: Abico (Hanna Johansson)

Nonself
Enkelt uttryckt kan man säga att en Nonself är en flerfärgad Self. För att kunna ställa ut en Nonself ska marsvinet ha en av de 11 godkända teckningarna. För att marsvinets teckning ska godkännas måste den se ut på ett visst sätt - varje teckning har sin egen bedömning. Till exempel måste en Nonself i teckningen Dalmatiner ha en bläs samt prickar och fötter i teckningsfärgen för att godkännas som Dalmatiner. Det mest rastypiska för en Nonself är just dess teckning, vilken ska hålla god kvalitet för att marsvinet ska anses vara en bra representant för sin ras. Den vanligaste godkända teckningen i Sverige är agouti. Mer om de olika teckningsvarianterna går att läsa på SMF's hemsida.

Nonself tort'n white_
Nonself tort'n white: SCh Myosotis Ange. Foto: idipidi (Ida Högberg)_

Fokus på teckningen Tort'n white
Det skulle bli en hel roman att beskriva alla de teckningar och varianter som finns på korthår, och inte minst hos Nonself. Nedan får vi veta mer om den läckra teckningen tort'n white, som Karin på SMF 313 Myosotis uppfödning har erfarenhet av. Så här skriver hon om "sin" ras:

Non-self tort'n white, de rutiga marsvinen i svart/rött/vitt, är en av de äldsta teckningarna. I många fall ser man trefärgade marsvin i större grupper av marsvin även när man inte bedriver en avel med syfte att få fram just den teckningen; t.ex. bland indianer i Peru, i många barnzoo-anläggningar i diverse länder. Tort'n white är en härdig ras, de klarar ofta av sjukdomar som andra marsvin dukar under av. De växer fort och blir ganska storvuxna, är trevliga, nyfikna och modiga. Speciellt hanarna blir ofta helt underbara sällskapsmarsvin och gör sig bra i petklass.

En renavlad tort'n white har dubbla anlag för svart färg (aa), dubbla anlag för rött i fläckar (ep ep) och dubbla vitfläcksanlag (ss). Ett marsvin kan även se ut som en tort'n white när det har ett rödfläcksanlag (e ep). Om det bara har ett vitfläcksanlag (Ss) brukar det oftast bara ha enstaka vita fläckar, företrädesvis på fötter/tår och nostipp/bläs. Teckningen är svår att få till enligt standarden (rutig med jämn färgfördelning, alla tre färger på båda sidor, längslinjer mitt på rygg och mage). Det är alltför många olika gener som styr hur teckningen blir för att man ska känna sig säker på att ett vältecknat föräldrapar verkligen ska ge fint rutiga ungar. De vita fläckarnas fördelning bestäms troligen även av faktorer under fosterutvecklingen.

Vi bakom SMF 313 Myosotis har fött upp non-self tort'n white sedan 2002 och har inga planer på att byta ras. Vi har arbetat mycket med att förbättra typ och öron, men har även haft turen att få fram flera mycket vältecknade individer. Hittills har alla våra champions varit honor, så vi hoppas fortfarande på en riktigt fin, egenuppfödd avelshane. Det är lika spännande varje gång vi väntar på en ny tort'n white kull - bättre än att köpa skraplotter! Kanske får vi högsta vinsten en dag!

American Crested saffron
American Crested saffron: SCh GP Kurkuma. Foto: FeliciaS (Felicia Strid)

Crested
När ett släthårigt marsvin har en virvel (crest) i pannan, kallas det för Crested. Rasen kan ställas ut antingen enfärgad, i någon av de färgerna som en Self kan ha, eller i någon av de 11 godkända teckningarna som en Nonself kan ha. I båda fallen är det en English Crested. Om ett enfärgat marsvin har en crest i avvikande färg kallas det American Crested. Den vanligaste färgen på cresten hos en American Crested är vit, och kroppsfärgen är vanligen Golden eller Black. Andra färger förekommer men är ovanligare, de kan också vara tecknade. Som man hör på namnet kommer American Crested från USA, där man kan ställa ut den i alla enfärgade varianter med vit crest. Det är cresten som är det mest typiska för en Crested. Den ska vara rund och djup med ett nålfint centrum, samt vara placerad mellan marsvinets öron och ögon. I övrigt ska kroppsformen vara som hos en Self.

Satin
Som man hör på namnet, är pälsen på en Satin väldigt glansig. Det beror på att hårstråna är tunnare än på övriga korthår, och återspeglar ljus så att pälsen ger ett glänsande intryck. En Satin kan antingen vara enfärgad som en Self, eller i någon utav de teckningsvarianter som finns på Nonself. Förutom pälskvaliteten bedöms en Satin som Self eller Nonself, alltså beroende på om den är enfärgad eller tecknad. Osteodystrofi är en sjukdom som förknippas med rasen, mer om den kan du läsa här.

SCh Capranis Melidon, Satin DE White
Satin DE White: SCh Capranis Melidon. Foto: Abico (Hanna Johansson)

Satincrested
Den glansiga motsvarigheten till Crested heter som namnet logiskt förklarar, Satincrested. Den bedöms på samma sätt som en Crested, med hänsyn till den glansiga pälskvaliteten som har en större del av bedömningsstandarden. Precis som hos Satin är Osteodystrofi även förknippat med med Satincrested.

Satincrested
Satincrested goldenag/golden/white: GP Myosotis Tindra. Foto: Luneas (Sophie Eberhorn)

Mvh Felicia
medarbetare på Marsvin.ifokus

Annons:
FeliciaS
4/30/10, 8:14 PM
#1

Då var första rasartikeln (äntligen) klar, för er som inte vet har den varit på G ett bra tag *s*

Tack alla som bidrog med bilder och text :)

Mvh Felicia
medarbetare på Marsvin.ifokus

[Strawberi]
4/30/10, 8:19 PM
#2

Tack mycket trevlig läsning! :D

Abico
4/30/10, 8:20 PM
#3

Bra jobbat Felicia :)

Hanna 

[liisu]
5/2/10, 1:39 AM
#4

Tack! Intressant läsning!

[Maijah]
5/2/10, 1:32 PM
#5

Bra artikel!^^

Creation
5/2/10, 1:44 PM
#6

Bravo! :-)

/Louise - Medarbetare på marsvin.ifokus.

Annons:
Jarlein
5/21/10, 9:40 PM
#7

Jätte bra artikel!Skrattande

Upp till toppen
Annons: