Annons:
Etikettbeteende
Läst 74384 ggr
CamillaS
5/26/08, 4:45 PM

Marsvinsspråk

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Ooouuii ooouuiii oouuiiii! Känns det igen? Självklart är det ett marsvin som håller konsert.

Det finns nog ingen marsvinsägare som har undgått dessa ljud. Marsvin har ett rikt språk och lätena är många. Faktiskt är det så att olika ljud betyder olika saker, marsvinen pratar i själva verket med varandra på samma sätt som vi människor gör.De pratar med andra marsvin men också med människorna omkring dem. Det är inte alltid så lätt att förstå vad de menar med sitt pipande och kurrande och därför tänkte jag ta upp de vanligaste lätena i denna "Marsvinens ordbok".


FOTO: SOPHIE EBERHORN

Man kan i princip dela in marsvinets läten i tre kategorier - pip/skrik, kurr och "småpratande".

  • Pip och skrik är läten som marsvinet nästan bara använder när de pratar med oss människor. Hit hör det läte som man förknippar allra mest med marsvin - nämligen "ooouuiii oouuiiii" som man oftast hör vid matdags. Marsvin är mycket bra på att förknippa ljud med mat, något som nog alla marsvinsägare kan skriva under på… Det kan vara när matte eller husse tar ut matskålen ur buren, ljudet av en kniv mot en skärbräda när man skär grönsaker, en prasslande påse, steg i trappan, en rullgardin som dras upp eller något annat ljud som marsvinen ofta hör i samband med att man ger dem mat.

    De lär sig också fort att om man skriker på det viset så får man en godsak eftersom matte eller husse tycker att man är så söt, eller för att helt enkelt få tyst på den lilla grisen. Marsvin kan också ge ifrån sig ett högt hjärtskärande ljud som liknar "tigg-lätet" men som, till skillnad från det, bara består av ett högt skrik. Ofta hör man det när marsvinet känner sig hotat av ett annat marsvin, det kanske kommer för nära eller försöker nafsa eller bita efter det. Ett inte så tamt marsvin kan också ge ifrån sig detta läte när man lyfter upp det från buren. Ett annat läte som kan läggas till denna kategori är "brandvarnar-lätet" som så gott som alltid hörs på natten eller tidig morgon när det är mörkt.

    Det är ett ovanligt läte och det är långtifrån alla marsvin som låter så här överhuvudtaget. Man skulle kunna beskriva det som en mycket ljus, nästan metallisk, ton som upprepas om och om igen med mycket kort mellanrum. Marsvinet liksom "flämtar" ut ljudet. Om man tänder lampan så brukar marsvinet sluta låta men det börjar ofta igen när man släcker. Bästa sättet att få marsvinet tyst är att ta upp det och försöka lugna det, det låter nämligen så här för att det av någon anledning är mycket oroligt. De andra marsvinen i samma rum brukar bli mycket upprörda av detta ljud och sitter stela och bara lyssnar på det marsvin som låter.

  • Kurrande läten hörs oftast från en hane som uppvaktar en hona men han kan även kurra åt en annan hane och det förekommer även mellan honor. Då är det ofta en brunstig hona som uppvaktar sina burkompisar. Likaså är det ett sätt att visa dominans på, och man hör därför ofta detta läte när två marsvin träffar varandra för första gången. Samtidigt som marsvinet kurrar dovt gungar det av och an med bakkroppen. Det finns också ett annat sorts kurrande, ett mycket kortare läte som brukar höras om marsvinen uppfattar ett skrämmande eller obehagligt ljud t.ex. skramlande från en nyckelknippa, en skarp mobiltelefonsignal eller klirret av porslin. Efter det korta kurrandet blir marsvinen som paralyserade, de sitter blickstilla och väntar på att kusten ska bli klar igen. Ibland kurrar också marsvin när man stryker dem över ryggen och baken, troligtvis gör de det för att de tycker att det är mysigt och skönt att bli klappade. Kurrande läten kan alltså vara uppvaktningsljud, dominansljud, varningsljud eller bara "må bra-ljud".

  • "Småpratandet" består av flera låga, korta, kluckande toner efter varandra. De här ljuden hör man nästan alltid när marsvinen är ute på upptäckningsfärd på golvet. Genom att hela tiden prata lågt håller de koll på var alla i flocken befinner sig. Kluckandet betyder ungefär "Här är jag, var är du?".

Skrivet av Sophie (luneas)

Annons:
Wiizy
5/26/08, 6:12 PM
#1

bra artikel. :)

Mariaairam
5/26/08, 7:30 PM
#2

Kul att läsa! :) Skulle dock vara bra med lite mellanrum i texten, det blir så jobbigt att läsa annars..

Creation
5/26/08, 8:15 PM
#3

Jo, styckesindelning hade varit bra. :) Men annars bra text!
Just nu hör jag min lilla tiggande marsvinskör. :P

/Louise - Medarbetare på marsvin.ifokus.

Skrotan
5/26/08, 8:27 PM
#4

bra artikel!:) vil gärna veta av nyfikenhet varifrån du fått reda på vad brandvarnar-lätet betyder`då det har varit ett stort mysterium på andra marsvins forum^^

CamillaS
5/26/08, 8:27 PM
#5

#2 tack för tipset ska fixa det. :)

FeliciaS
5/26/08, 9:41 PM
#6

Bra :)
Får man lägga till lite passande bilder så blir den lite mer stilren? Har ett par skojsiga som skulle passa.

Mvh Felicia
medarbetare på Marsvin.ifokus

Annons:
luneas
5/26/08, 9:44 PM
#7

#4 Nja, vad det betyder vet nog ingen men det jag har hört från flera uppfödare (och min egen teori) är att marsvin som låter som en brandvarnare är oroliga av någon anledning. Men den grundläggande orsaken vet jag inte tyvärr.

Bella-R
5/26/08, 10:43 PM
#8

Bra artikel, kul läsning ^^

_____________________________________
Mvh
Bella

Scientia est potentia -- "Kunskap är makt"
Per aspera ad astra -- "Genom svårigheter mot stjärnorna"
Tuam ipsam vive vitam, quia tuam ipsam oppetes mortem
-- "Lev ditt eget liv, för du ska dö din egen död"

Meeris
5/26/08, 10:57 PM
#9

Finns en jättebra (tysk) marsvinsida som har spelat in alla tänkbara ljud…  

http://www.meerchenwelt.de/verhalten/sprache.html

CamillaS
5/27/08, 12:46 AM
#10

#6 Gör det. ^^

Jättebra artikel Sophie, får jag också passa på att säga. :)

Thea-Cazzy
5/27/08, 9:20 AM
#11

Bra artikel =). Det tog två veckor, sedan förstod Thea och Cazzy att man skulle börja skrika så fort någon öppnade kylskåpet, så fick man mat på direkten xD

Skrotan
5/27/08, 5:25 PM
#12

7# ok:)

marsv1n
5/27/08, 6:46 PM
#13

Mitt marsvin brukar skrika oooouuiii, ooouii, när jag tar upp den ur buren. Jag har alltid trott att det är ett varningsskrik till sina burkompisar, för att den blir "bortrövad av örnen"…

Annons:
paronskrutten
6/11/08, 2:18 PM
#14

Haha, mina grisar får inte grönsaker för att dom skriker på mig :P När jag kommer med grönsaker får dom skrika, annars säger jag "nej", så slutar dom :P

Helena

Pajjen
7/10/08, 3:30 PM
#15

JÄTTEKUL, vill ha fler sånna…

http://marslammet.blogg.se (Ett liv med ätstörningen Anorexia Nervosa och lite för mycket energi i en lite för liten kropp)

[Popcorni]
7/10/08, 7:32 PM
#16

Vad bra och intressant artikel! Skrattande

Buffaomini
8/1/08, 2:14 PM
#17

bra artikel :)

pluttiplutt
8/1/08, 2:40 PM
#18

Jättebra artikel, fanns lite grann som jag inte visste om mina marsvins läten!

frido
8/6/08, 11:53 PM
#19

Jättebra artikel, super intressant!

a1-eksandras
10/30/08, 1:28 AM
#20

Oj! Vilken fin artikel!

Annons:
Tindrar
10/30/08, 10:27 AM
#21

Jättebra artikel.:)

Hamzter95
10/30/08, 1:37 PM
#22

bra artikel =D
Men mina marsvin kuttrar på nåt sätt när dom myser ?

marsvin2008
10/30/08, 1:48 PM
#23

Hmmm! Skrattar! Det går ju inte att lyssna på de där ljuden när Marsvien är i samma rum… de börjar ju prata för fullt de också.

"att klaga är som att gunga gungstol... man kommer ingen vart men man har något att göra för en liten stund"

Olofsberg
1/6/09, 9:51 PM
#24

Varför vibraerar mina marsvin? Ibland gör de även ett sånt där må-bra-ljud också. Vaibrationen hörs inte…

Creation
1/6/09, 10:21 PM
#25

#24 Om de vibrerar utan att låta kan det vara för att de är rädda eller fryser.

/Louise - Medarbetare på marsvin.ifokus.

Olofsberg
1/6/09, 10:54 PM
#26

Vad är den vanligaste anledningen?

Creation
1/6/09, 11:05 PM
#27

#26 Det är väl bara att köra uteslutningsmetoden? Har marsvinen det tillräckligt varmt bör de inte frysa. Mina brukar t.ex. bara darra lite efter bad.

/Louise - Medarbetare på marsvin.ifokus.

Annons:
FeliciaS
1/7/09, 2:18 PM
#28

#24 De kan skaka, eller kurra. Vid båda tillfällena kan man väl kalla det att de vibrerar, men när de kurrar låter det. Skaka gör det antingen om de fryser eller är rädda. Kurrar kan de göra av olika anledningar - dominansbeteende (då burkar de gå långsamt framåt samtidigt mot ett annat marsvin men det kan också vara om om klappar dem - kurret brukar låta lite "irriterande"), uppskattning/njutning - lågt kurr ex. när man klappar/kliar de eller kurra när de tycker någonting är obehagligt - vid ett högt ljud kan de kurra snabbt tills ljudet slutat ex.

Testa att dunka näven i golvet en gång (inte hårt, inte så de blir skrämda) så kanske du hör det sistnämnda kurret.

Usch vad svårt det är att förklara! ;)

Mvh Felicia
medarbetare på Marsvin.ifokus

Waka
1/3/11, 2:47 AM
#29

#9

haha, spelade upp ljuden på sidan och då började Ollie prata som en galning xD

// Lydia.

Take it or leave it!

Ljaede @ bilddagboken
http://ljaede.tumblr.com/
http://bangbangbang.blogg.se

ho0mii3z
1/21/11, 9:19 PM
#30

Bra artikel, vill bara berätta att jag hade en så bra bok om marsvinmed ALLA läten, ovanlida som vanliga, men de var lite en allt i ett bok som jag gav til en familj som köpte de 2 sista ungarna ( misstagsparning, ludwig skulle varit kastrerad men…)

Jag ska leta efter den på nätet!!

återkommer närmre senare!

Tiktok: @iminaandetag
Instagram: @iminaandetag

[LoveBaloo]
1/21/11, 9:23 PM
#31

Ett av mina marsvin brukade "sjunga med" när min syster sjöng, det lät typ som squeeket efter mat. Undrar om hon tyckte att syrran sjöng vackert eller om det lät för jävligt :p

ho0mii3z
1/21/11, 9:32 PM
#32

#31 haha va söt! Säkert lät de rätt tilltalande, Kanske komunicerade dem?

Tiktok: @iminaandetag
Instagram: @iminaandetag

[lifebyanki]
3/7/18, 9:11 PM
#33

jo, dedär med att skrika efter mat är man ju van vid, utan att ha tänkt på det har jag ju skakat burken med grönsaker (samma tid varje dag så nu börjar dom även pipa vid den tiden på dygnet också) så en dag kommer jag in med burken och skakar den som vanligt, dom hoppar ut ur huset och piper och skriker och kollar på mig när jag tar skålen och häller i grönsaker, dom slutar inte förns jag lagt ner skålen, detta tog inte ens 2 veckor

även märkt att när jag ska städa buren och jag placerar dom till annat ställe så börjar dom skrika efter varandra då jag bär en i taget, jag skyndar mig alltid att placera dom tillsammans

don brukar prata ''med'' mig när jag sitter och pratar eller visslar eller sjunger eller vad jag nu gör, tycker bara det är gulligt

[Wijnja]
3/8/18, 9:27 AM
#34

Vilken bra artikel nu har man lärt sig nått nytt

Annons:
Lovegs
3/9/18, 5:34 PM
#35

Mina marsvin reagerar på mat när dom hör vattenkokaren

Upp till toppen
Annons: