Annons:
Etiketthälsa
Läst 21764 ggr
Dr Dolittle
2012-09-19 19:32

Urinsten på marsvin – ett mångfacetterat problem

Urinsten är ett vanligt förekommande sjukdomstillstånd hos marsvin och frågorna är många: Vad orsakar urinsten? Vad kan man som djurägare göra för att förebygga urinsten? Hur stor är risken för återfall? Vid SLU i Uppsala pågår under hösten en studie om just detta!

Marsvin har en högre tendens att drabbas av urinsten än andra djurslag. Sjukdomsmekanismen bakom kristallaggregation, vilken utgör första steget i urinstensbildningen, är okänd (1).

I studier på marsvin inom försöksdjurssektorn har man kunnat påvisa samband mellan urinvägsinfektioner (med bakterierna Escherichia coli, Streptococcus pyogenes och Stafylococcus spp) och förekomsten av urinsten. Motsvarande samband hos våra marsvin som hålls som sällskapsdjur har ännu inte kunnat kartläggas (2). Man misstänker dock att marsvinens höga pH-värde i urinen (pH ˃8,5) utgör en stor bov i dilemmat, men även att dieten spelar en viktig roll.

Kalciumrik pellets kompletterat med kalciumrika grönsaker ökar risken hos marsvin att drabbas av urinsten. Kalciumrika grönsaker utgörs av t.ex. salladskål, vitkål, grönkål, brysselkål, broccoli, bladgrönsaker (såsom spenat och sallad), solrosfrön och baljväxter. Detta innebär dock inte att man ska sluta ge sitt marsvin dess favoritgrönsaker, utan att man som djurägare istället ska vara medveten om risken och därmed undvika att utsätta sitt djur för överkonsumtion.

Andra faktorer i dieten som också påverkar urinstensbildningen är intag av oxalat, vitamin D, och för hög dos av vitamin C. Höga halter av vitamin D kan öka absorptionen av oxalater i tarmen och på så sätt utsätta marsvinet för risken. Oxalater förekommer i spenat, persilja, selleri, jordgubbar och C-vitamin. Det är dock viktigt att poängtera att tillskott av C-vitamin i dieten är livsnödvänligt för marsvin, då de inte kan tillverka detta själva. En daglig dos av C-vit på 25-100mg anser man är osannolikt att det kan resultera i hyperoxalaturi (dvs. överskott på oxalater i urinen) (1). Hos människor krävs en dos på 8-10g C-vit/dag för att få ökad mängd oxalater. Det är även intressant att vitamin B brist hos katter, råttor och männskor har bevisats kunna leda till hyperoxalaturi.

Man har via studier kommit fram till att bakteriell cystit (dvs. infektion i urinblåsan orsakad av bakterier) hos marsvin äldre än två eller tre år kan bidra (1,2). Anatomiska avvikelser som gör att grusformationer lättare fastnar i urinvägarna, minskat vattenintag och tillgång till mineralsten är ytterligare bovar i dilemmat.

Urinsten på marsvin är således ett mångfacetterat problem och mer forskning behövs för att man ska kunna komma fram till hur man förbygger urinsten på bästa sätt.

Här nedan presenteras en av dessa studier!

Har du haft eller har marsvin som drabbats av urinsten?

Vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala, där veterinärer
utbildas, pågår nu under hösten 2012 ett projekt om urinsten på marsvin och till viss del även kanin. Studien belyser bland annat predisponerande faktorer, kemisk sammansättning av stenarna och återfallsrisken efter till exempel operation.

Studien behöver all hjälp den kan få!

Om du vill hjälpa till att bidra till studien gå in på studiens hemsida http://urinsten.dyndns.org och läs mer om hur du kan göra detta.

Studien önskar att få urinstenar insända för analys, samt att ni djurägare fyllder i en enkät (vilken finns tillgänglig på hemsidan) och eventuell kontakt med den djurklinik du vände dig till för veterinärkonsultation. Enkäten finns även på Roslagstulls djurklinik i Stockholm, Blå stjärnans djursjukhus i Göteborg, Mälardalens smådjursklinik i Sigtuna och Fågelkliniken i Skåne där samarbete nyligen har startats upp.

När du fyller i enkäten kan du ange din mailadress så får du veta resultatet av studien när den är slutförd! Vill du ta del av studien men inte kan fylla i en enkät. Skicka ett mail till adressen nedan!

Vid frågor maila: urinsten@gmail.com
Va rädd om era fyrfotade vänner! Glad

vänliga hälsningar

Maria Törner (veterinärstudent åk 6)

  1. HeidiL. Hoefer. Urolithiasis in rabbits and guinea pigs.North
    American Veterinary Conference, vol 20, jan 2006, Florida
  2. Hawkins M.G., Ruby A.L., Drazenovich T.L. et al. Composition and characteristics of urinary calculi from guinea pig. JAVA  2009; 234: 214-220
Annons:
godisgrisen
2012-09-20 08:36
#1

Jag har skickat in enkäten på de två djur jag haft då jag med säkerhet vet att de haft urinstenar. Jag kommer även att skicka Poppys sten.

Hoppas alla som som har info om detta hjälper till i studien.GladDet kan förhoppningsvis hjälpa många marsvin i framtiden.

Creation
2012-09-20 23:51
#2

Jag har fyllt i enkäten för de tre djur som haft urinsten hos mig.

Vill bara säga att detta är ett superbra initiativ! Ni anar inte hur glad det här gör mig.

/Louise - Medarbetare på marsvin.ifokus.

[Sandi92]
2012-09-22 22:49
#3

Har också fyllt i. Urinsten orsakade mycket lidande för två av mina marsvin.

Dr Dolittle
2012-09-29 15:37
#4

Jag skulle vilja tacka för all positiv respons jag har fått angående studien! Det är verkligen jätteroligt att höra att ni uppskattar projektet och samtidigt se att ni är måna om att försöka hjälpa till. Tusen tack till alla er djurägare där ute -ni gör denna studie möjlig!

Ilya
2012-11-29 00:23
#5

Till något helt annat.. Marsvinet på bilden, vad är det för ras och färg?! Så fruktansvärt fin!


juliino
2012-11-29 00:27
#6

#5 Rasen är nog Peruan :)

Annons:
Lyan
2012-11-29 00:47
#7

Har också svarat på enkäten :-) #5 Ser ut som en lilac/white peruan

Vänliga hälsningar Emmy
*Min hemsida  *Satin och satinsjukan  *Färggenetik
Svarar jag inte på PM? Påminn mig! Jag glömmer lätt

Ilya
2012-11-29 09:40
#8

#6 #7 Åh tack :) blir ett önskemarsvin det haha!


[PuffBuck]
2012-12-22 17:38
#9

Hur märker man egentligen att ett marsvin har drabbats av detta? Jag är inte så påläst inom ämnet som jag borde, men fullt villig att lära mig mer om detta. Tack på förhand! (:

hola
2013-01-14 22:32
#10

hej vad är symptomen hos marsvinet vid urinsten?

en annan fråga om ögonen ser uttorkade ut och om marsvinet plockar i maten men äter inte, vad kan det bero på?  någon som vet vi har stödmatat och då blir hon självklart piggare. hon bor ihop med en kille och vi trodde kanske att det skulle bli småttingar men inga resultat. Nu har de bott ihop i ett antal månader, tror att hon haft ett missfall för någon månad sedan. Ser fram emot en och annan fundering

EvaLuna
2013-05-11 12:13
#11

Hej!

Länken http://urinsten.dyndns.org verkar inte funka. Vad har hänt?

Upp till toppen
Annons: