Den här artikeln skriver jag i syfte att visa på vikten i att vara kräsen med hö och lägga en del tid och energi på att skaffa bra sådant till sina marsvin.
Marsvinsägare hänger ofta upp sig på det här med grönsaker. Många har fått för sig att deras marsvin kommer att dö ögonblickligen om de inte får en hög med grönsaker dagligen och frågan som ständigt kommer upp är därför: Vilken är den bästa grönsaken för mina marsvin och hur mycket ska jag ge?
Tittar man på marsvinets kost ska 80% bestå av hö, bara 20% ska grönsaker och eventuellt torrfoder stå för. Grönsakerna i sin tur ska tillgodose ett c-vitaminbehov på cirka 10mg per dag för ett vuxet marsvin (20g paprika räcker mer än väl, för att ta ett exempel). Den här artikeln skriver jag i syfte att visa på vikten i att vara kräsen med hö och lägga en del tid och energi på att skaffa bra hö.
Hö som hö verkar vara en vanlig uppfattning. Och har man alltid köpt från ett och samma ställe (bara bonde eller bara mataffär t.ex.) förstår jag att det är svårt att se någon större skillnad. Men det är (tyvärr kanske) mycket större skillnad än så.
Varför hö?
Marsvin behöver hö för att deras tarmsystem ska fungera ordentligt med den snabba ämnesomsättning som marsvin har. Ett bra hö hjälper också till att hålla de växande tänderna lagom långa. Hö är också toppen att busa och sova i.
Hö året runt?
Under vinterhalvåret när det inte finns gräs att plocka måste marsvinen ha hö för att må bra. När det finns gräs ute är det inga problem för marsvinen att enbart leva på det, inget hö alltså, men det är svårt att tillgodose marsvinens behov med gräs eftersom det behövs såpass stora mängder. Hö, som är torkat gräs, innehåller inte lika mycket vatten och marsvinen måste därför äta mer gräs än hö för att få i sig det som de behöver eftersom en så stor del är vatten. Kom ihåg att det är skillnad på ”gräsmattegräs” och det grövre gräs som man gör hö på. Det krävs alltså fri tillgång på grövre gräs för att det ska kunna ersätta höet. Helt omöjligt är det inte men det kräver en del jobb för att kunna hålla marsvin så. Hur långt har höet transporterats?
Både för miljön och för marsvinens skull bör man se efter hur långt höet har transporterats, och hur det har transporterats. Det vanligaste höet som finns att finna i mataffärer är Vitakrafts, som är skördat i de tyska alperna. Det har alltså transporterats lång väg och legat förpackat i plastpåsar i flera veckor. Detta påverkar såklart höet och det går inte att jämföra det höet med sådant som är hämtat direkt från bondens höskulle.
Hur mycket hö, och hur?
Jag räknar på att ett marsvin äter ungefär 0,5 kg hö i veckan, mer eller mindre beroende på ålder, storlek och ras (skinny äter t.ex. mer för att hålla värmen). Hö ska serveras på burgolvet, inte upphängt eller i höhäck. Eftersom marsvin spenderar en så stor del av sin vakna tid åt att äta är det viktigt att det kan göras på ett så naturligt och för deras kroppar skonsamt vis som möjligt. Marsvin är byggda för att äta från marken, munnen sitter riktad mot marken.
Genom att ge mindre portioner hö, men flera gånger under dagen stimuleras marsvinen till att äta mer hö. Det kommer ofta nytt och spännande hö och det blir mindre spill och nertrampat hö att slänga. Om höet ges i en enda stor portion tappar marsvinen intresset för det efter en stund, det blir nertrampat och marsvinen äter betydligt mindre än om höet vore uppdelat i portioner. Det ska dock alltid finnas hö i buren, ge alltså inte så små portioner att det hinner ta slut mellan utfodringarna.
Att tänka på när man köper hö
Köper man hö från affär är det allra viktigaste att tänka på det i listan nedan. Om det inte går att se ordentligt hur höet ser ut (p.g.a. att det är förpackat så att det inte går att se t.ex.) avstå från att köpa, eller fråga om du får öppna förpackningen för att se så att det ser bra ut. Att köpa osett hö kan sluta både bra och väldigt dåligt. Jag har kommit hem med åtskilliga mögliga och tråkigt bruna höförpackningar för att jag inte varit tillräckligt noggrann. Numer ägnar jag alltid en god stund åt att välja mitt hö, oavsett om det är från bonde eller affär. Det lönar sig att vara kräsen!
När man köper från bonde kan det vara lite mer jobb bakom att hitta bra hö. Vanligtvis börjar höjakten med att man tittar efter annonser, längre ner finns länkar till bra ställen med många höannonser, och det är inte helt lätt att hitta rätt om man inte vet vad man ska ha.
Först och främst får man sålla bort allt som inte är intressant. Ibland används ordet hö lite slarvigt som en beteckning på även silagevarianter har jag märkt.
Hösilage är inte det samma som det hö man tänker sig när man säger ”marsvinshö”, men går också bra att ge. Hösilage är fuktigt och förvaras inplastat och syrefritt för att hålla sig, tänk på att så fort du öppnar förpackningen och släpper in syre i balen så börjar nedbrytningsprocessen. Om du inte har väldigt många marsvin eller kan ta hem väldigt lite åt gången så är det ingen bra idé att köpa hösilage, det är helt enkelt för krångligt att hantera om man inte kan förbruka det snabbt. I både hö- och ensilagebalar finns risken att det kommer in djur vid skördning, då dessa dör bildas ett gift som är dödligt för djuren som senare äter av fodret. Av den orsaken vaccineras hästar som äter detta, mot botulism. Vaccineringen är inget som görs på marsvin, och det finns heller inga kända dokumenterade fall där marsvin dött p.g.a. förgiftat hö- eller ensilage. Men det är något man bör känna till om man ger sina marsvin det.
Ensilage är blötare än hösilage och luktar en hel del. I övrigt påminner det om hösilage och packas också i stora inplastade balar, risken är också här att det blir mögligt och dåligt när man väl släppt in syre och inte förbrukar det tillräkligt snabbt. Blir det inte uppätet finns risken att det ligger och blir dåligt i buren eftersom det är så blött, därför är det inte optimalt som marsvinsfoder.
Meningar som ”skulltorkat hö” eller ”löstorkat hö” är en garanti för att det är vanligt, torrt marsvinshö, du tittar på.
Hö är slaget gräs och innehåller i de flesta fall flera olika sorters gräs och även andra växter. Ängshö och timotejhö är exempel på två sorters hö som går utmärkt att ge till marsvin. Om du inte har väldigt många marsvin och jättegott om plats är det enklaste att köpa småbalar, de brukar ligga på 12-25 kg och är hårdpackade men lätthanterliga och inte så stora. Dessa går också att hämta med bara bil, det går in åtminstone fyra balar i en V70 och andra medelstora bilar, och det är skönt om man inte behöver så mycket och inte har eller vill hyra släpkärra. Hö köpt från bonde brukar kosta 2-3kr/kg+moms. Jämför man det med färdigpackat hö från affär, som vanligen kostar 15-20kr/kg, blir skillnaden stor.
Bra hö
- Är grönt
- Är ordentligt torkat
- Lukar gott
- Dammar inte
- Har inte alltför grova strån
Dåligt hö
- Är brunt/gult
- Luktar unket, fuktigt och/eller mögligt
- Är mögligt
- Dammar
- Är mycket grovt
Fint, grönt hö som luktar gott. Med både grova och tunna strån.
Förvara hö
Hö som förvaras rätt håller sig hur länge som helst, även om det är som allra nyttigast och bäst som nytt. Det allra viktigaste är att hålla höet torrt, blir det fuktigt och blött kan det börja mögla. Det optimala är att förvara höet torrt, svalt och luftigt.
Hö och plast är en mycket dålig kombination, plast andas inte, höet blir instängt och om det finns fukt i så kommer det att börja mögla. Vill man ha höet samlat på ”plastpåsevis” är en papperssäck, ett påslakan eller någon annan tyg-/vävsäck ett mycket bättre alternativ.
Ett par sidor med höannonser:
http://hastnet.se "Hömarknaden"
http://www.blocket.se/
http://www.bukefalos.com/ "Foder & strö"
Källor:
http://www.vitakraft.de/
http://sv.wikipedia.org/wiki/Ensilage
http://en.wikipedia.org/wiki/Hay
Marsvins Magazinet nr. 3 2010, s.46-47 ”Hö”