Raser & färger

Marsvins färggenetik

2010-12-12 19:56 #0 av: Creation

Här följer en introduktion till marsvins färggenetik. Är marsvins färglära och genetik i allmänhet främmande ämnen för er läsare, kan det vara en god idé att läsa sajtens artiklar om de ämnena innan man ger sig in på denna.

Locus och alleler

Som ni redan vet, sitter gener alltid tillsammans i par. Marsvin ärver ett anlag från sin mor och ett anlag från sin far inom varje par. Dock kan inte vilket anlag som helst sitta med vilket anlag som helst. För att dra ett exempel, kan inte ett anlag för mörkögdhet sitta tillsammans med ett anlag för vitteckning, då de reglerar helt olika punkter av marsvins färggenetik.

Varje plats, kallad locus, är därmed reserverad för ett fåtal av alla tusentals olika anlag. Anlagen som kan sitta i samma locus är genvarianter, så kallade alleler. Med andra ord är de varianter/mutationer av en och samma gen. De reglerar därför också en gemensam del av genetiken.

Serier

Man brukar säga att de anlag som kan sitta inom samma locus ingår i samma serie av anlag. När det kommer till marsvins färggenetik existerar det sex stycken olika serier. Här följer serierna, samt en kort, sammanfattad beskrivning av var series funktion.

A-serien

även kallad A-locus
Denna serie reglerar ifall svartgruppsfärgen ska vara tickad eller enfärgad eller om marsvinet ska ha tanteckningens färgplacering.

B-serien

även kallad B-locus
Denna serie reglerar ifall svartgruppsfärgen ska vara grundad i svart pigment eller chokladpigment.

C-serien

även kallad C-locus
Denna serie bestämmer vilken rödgruppsfärg marsvinet ska ha och ifall marsvinet är himalayatecknat/rödögd vit, samt reglerar även blekning av svartgruppsfärg.

E-serien

även kallad E-locus
Denna serie korrigerar om enbart rödgruppsfärg ska synas, om enbart färger baserade på svartgruppsfärg ska synas(ex. enfärgad svart, tan, agouti) eller om både rödgruppsfärgen och färger baserade på svartgruppsfärg ska synas. Detta med eller utan vitteckning, då vitteckningen kan bero på en annan serie.

P-serien

även kallad P-locus
Denna serie justerar främst ögonfärg och blekning av svartgruppsfärgerna till exempelvis lilac eller grey.

S-serien

även kallad S-locus
Denna serie reglerar närvaron av vitteckning.

"Modifierare"

Utöver de gener som är kategoriserade under serierna finns det även modifierande anlag som fyller ut avancerade funktioner som exempelvis färgfördelning, färgplacering, sotning och den exakta tonen på färgen. Dessa är svåra att kartlägga och jag kan och kommer därför inte gå igenom det.

/Louise - Medarbetare på marsvin.ifokus.

Anmäl
2010-12-29 08:44 #1 av: Creation

Ny, kort artikel om färggenetik. Hoppas att den kan vara till hjälp! :-)

/Louise - Medarbetare på marsvin.ifokus.

Anmäl
2010-12-29 12:40 #2 av: Abico

Bra jobbat Louise! :)

Hanna 

Anmäl
2010-12-29 12:55 #3 av: [Tisslibiie]

Bra artikel! :D Nu förstår jag lite mer hihi ^^

Anmäl
2010-12-29 13:45 #4 av: [Maijah]

Säkert superintressant om man fattar något haha Skäms

Jag vill verkligen lära mig detta, .....men så enkelt är det inte enligt mig...... Sen måste jag nog sätta mig ner i lugn och ro och bara koncentera mig på detta om det ska fastna i mitt huvud :p

Anmäl
2010-12-29 14:21 #5 av: Lexxi

Superbra! Förstår mer och mer! :)

Mvh Alexandra

http://lexxis.se

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.