Hälsa

Mikroftalmi

2010-06-10 13:25 #0 av: Sandra-B

Vad händer om man parar två som är roan eller dalmation med varandra? Vad innebär Mikroftalmi? I den här artikeln kommer du förhoppningsvis lite närmare svaret.

Inledning

Roan är en färgteckning som innebär att marsvinet har vita strån blandat i något av sina färgfält. Roaningen kan även sitta i den vita färgen och därför ska man alltid anta att en avkomma efter en roanförälder som är helt, eller nästan helt vit är roan.

violet_20100709.jpg
EN TEDDY MED TYDLIG ROAN-TECKNING © Sandra Bohman

Dalmation är en annan färgteckning som innebär att marsvinet är vitt med prickar i en annan färg.

melora_070710JPG.jpg
EN HELVIT TEDDY SOM ÄR DOLD ROAN © Sandra Bohman

Dessa teckningar styrs av samma anlag men i artikeln kommer roan att användas som exempel men det skulle lika gärna kunna vara dalmation då resultatet blir detsamma om det handlar om roan+roan, roan+dalmation eller dalmation+dalmation.

Om någon avkomma får roananlaget i dubbel uppsättning drabbas de av Mikroftalmi vilket är mest känt under Lethal Whites (vilket är engelska och kan översättas med dödliga vita) och det är detta som den här artikeln ska handla om. Mikroftalmi betyder egentligen att ögongloberna är förkrympta och att ögonen därför inte kan utvecklas som de ska (bli mindre eller saknas delvis), det är dock det namn som veterinärer använder för detta symptom.

För att kunna få anlaget i dubbel uppsättning krävs det att man parar två stycken roan med varandra eftersom roananlaget är ofullständigt dominant vilket innebär att marsvinet antingen är roan eller så är det det inte men alla avkommor efter en roan blir inte roan utan endast 50 %. Således finns det inga roanbärare som en del tror.

Att para två stycken roan med varandra är förbjudet enligt svensk djurskyddslag men resultatet blir statistiskt 50% roan, 25% vanliga och 25% Lethal Whites.

Vad är Mikroftalmi?

Mikroftalmi är en missbildning som uppstår på marsvin när roananlaget kommer i dubbel uppsättning hos en individ.

lethalwhite2_lisesoderman.jpg
EN BEBIS SOM HADE MIKROFTALMI OCH DOG AV INRE MISSBILDNINGAR 6 VECKOR GAMMAL © Lise Söderman

Dessa föds alltid helt vita med röda ögon, ibland kan dock det ena eller båda ögonen saknas (det kallas Anoftalmi) eller vara väldigt små och de fungerar inte som de ska utan djuren är blinda. Ofta saknas en eller flera tänder eller så är de missbildade- växer snett, är väldigt små och/eller tunna, är gula eller så.  De som lider av detta är dessutom ofta döva, har dåligt immunförsvar och invärtes skador/missbildningar främst i matsmältningssystemet varpå de har problem att smälta maten tillgodose sig näringen i födan. Detta är bekräftat av obduktioner.

lethalwhite1_lisesoderman.jpg
HÄR SER MAN TYDLIGT HUR AVSAKNADEN AV ÖGON KAN SE UT PÅ ETT MARSVN MED MIKROFTALMI
© Lise Söderman

Ofta är dessa avkommor dödfödda eller dör inom kort, det finns dock Lethal Whites som klarar sig till vuxen ålder (mer om dem nedan) men de allra flesta som råkar ut för detta av misstag (åtminstone i Sverige) brukar låta avliva dem eftersom de inte kommer att kunna leva ett riktigt normalt liv.

De som lider av problem med matsmältningssystemet kommer aldrig att kunna leva utan dör en långsam och smärtsam död om de inte avlivas.

En beskrivning av dessa röda ögon är att de verkar vara halvt genomskinliga till skillnad från en äkta PE (Pink Eyed).

En sak som är väldigt viktigt att komma ihåg är att som lider av Mikroftalmi är helt vita med röda ögon- alla helvita marsvin med röda ögon lider dock inte av det.

pew_1.jpg
EN PINK EYED WHITE- DET VILL SÄGA ETT FRISKT VITT MARSVIN MED RÖDA ÖGON © Hanna Johansson

Vuxna med Mikroftalmi

Enligt utländska källor finns det en del marsvin som lider av Mikroftalmi som överlever till vuxen ålder, det är dock mycket ovanligt och de flesta dör väldigt unga. Medellivslängden för de som överlever till vuxen ålder är ungefär två år men det finns fåtal individer som rapporterats leva upp till sex-sju års ålder, frågan är dock om de verkligen varit drabbade av detta.

lethalwhite3_lisesoderman.jpg
ETT VUXET MARSVIN MED MIKROFTALMI © Lise Söderman

Enligt dessa utländska källor kräver dessa djur mycket ofta regelbunden veterinärbehandling och behöver även oftast handmatas från att de är ett par veckor gamla och resten av sina liv eftersom de ofta har problem med sina tänder.

Veterinärbehandlingarna kan bestå av bland annat slipning av kindtänder upp till ett par gånger i månaden och behandling av infektioner.

 

Sammanfattning

  • Man får aldrig para två roanade marsvin med varandra.
  • Roan och dalmation är samma anlag och får heller aldrig paras med varandra.
  • Man kan inte vara roanbärare.
  • Om ett marsvin med en roan-förälder eller okänd stam är helt eller nästan helt vitt ska man alltid anta att marsvinet är roan.
  • Alla marsvin som lider av Mikroftalmi är helt vita med röda ögon- alla helvita med röda ögon lider inte av Mikroftalmi.
  • De flesta med Mikroftalmi är dödfödda eller dör inom några dygn, ibland i svåra smärtor.
  • Marsvin som lider av Mikroftalmi och överlever till vuxen ålder kräver regelbundna veterinärbesök upp till två gånger per månad och handmatning på heltid livet ut i de flesta fall.
  • Medellivslängden för de med Mikroftalmi som överlever till vuxen ålder är under två år.

Källor

//Sandra, sajtvärd på Marsvin.iFokus (& DaysofOurLives.iFokus)
SMF 237 Sweet Dream's 
Uppfödning av teddymarsvin - FINNS NU PÅ FACEBOOK!!

Anmäl
2011-01-28 22:57 #6 av: Sandra-B

Så där, en artikel som legat i princip klar väldigt länge.
Kändes som om det var hög tid att färdigställa den nu med tanke på de senaste dagarnas diskussioner här på sajten.

Hoppas att den kan bidra med lite information till er som funderar på detta. :-)

//Sandra, sajtvärd på Marsvin.iFokus (& DaysofOurLives.iFokus)
SMF 237 Sweet Dream's 
Uppfödning av teddymarsvin - FINNS NU PÅ FACEBOOK!!

Anmäl
2011-01-28 23:35 #7 av: chickwheels

Tack :D precis vad jag behövde!

Lovers Marsvin - lovers.n.nu - Eskilstuna  - ej smf reg

Anmäl
2011-01-28 23:43 #8 av: Cavia

Lägger in en bild på en dold dalmation, men jag visste vid födeln att hon var just en sådan, hennes mamma var en chokladdalmatiner och hennes ögon skiftar i blått.

Anmäl
2011-01-28 23:43 #9 av: [Sicali83]

Jättebra artikel, verkligen läsvärd med mycket information som var enkel att förstå.

Anmäl
2011-01-28 23:55 #10 av: Lyan

Kanon! Då fick jag svar på om de även var döva också.

Över lag liknar dessa defekter de som uppkommer hos föl som är homozygota för frame overo (dessa dör dock alltid!) och hundar homozygota för merle (som däremot oftast överlever, men med mer eller mindre svåra defekter) Dubbelmerle längst ner. Dubbelmerleögon

Vänliga hälsningar Emmy
*Min hemsida  *Satin och satinsjukan  *Färggenetik
Svarar jag inte på PM? Påminn mig! Jag glömmer lätt

Anmäl
2011-01-28 23:59 #11 av: [Strawberi]

Mycket bra artikel. Varit just mycket frågor ang. dalm och roan. Svar på tal helt enkelt! :-)

Väl bemött!
SMF 462 Strawberis
Uppfödare av Sheltie & Coronet
http://strawberis.se/

Anmäl
2011-01-29 00:02 #12 av: Misarn

Usch vad hemskt =/

Anmäl
2011-01-29 00:14 #13 av: [Tisslibiie]

Bra artikel :-) Usch stackarna! :-(

Anmäl
2011-01-29 23:13 #14 av: FeliciaS

Jättebra artikel :)

Marsvinen med mikroftalmi ser verkligen inte ut att må bra, stackarna :/

Anmäl
2011-03-31 18:28 #15 av: Carro-m

Så om jag parar en Roan med en icke Roan så om avkomman är vit eller delvis vit som det skrivs ovan så är det en Roan... Men om avkomman då är tex Golden med blå ögon (om det går) så är det inte roan, om jag förstått det rätt...

Har en hona här hemma som har vitt i huvudet och ett blått öga, hon har inget roan i släkten, så då borde dom ju kunna ha blåa ögon utan att vara roan? (tänkte på bilden i inlägg #8)

 

Hemsida

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.