Annons:
Etiketterraserfärgerartikel
Läst 15550 ggr
Creation
2010-05-17 00:19

Färglära

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Här får ni lite olika tips på vad som är bra att tänka på när man ska färgbestämma ett marsvin. När man lärt sig tänket underlättar det också vid vidare studier av marsvinsgenetik, som i sin tur också underlättar färgbestämningen ytterligare ett steg.

Basen vid färgbestämning
Grunden, som man alltid ska försöka dra sig till minnes, är att marsvin inte kan ha fler än tre färger på kroppen. Alla marsvinsfärger har nämligen ursprung i två olika pigment - svart och rött. Med andra ord är alla marsvinets färger enbart olika nyanser av svart och rött. Därför kan man tala om "rödgruppsfärger"(färger ur den röda färggruppen) och "svartgruppsfärger"(färger ur den svarta färggruppen). Utöver dessa två nyanser av svart och rött, kan marsvinet ha vit päls på kroppen. Det blir alltså maximalt tre olika färger på kroppen. När det kommer till agouti, som har både rött och svart pigment på samma hårstrå, är det underfärgen som räknas. Underfärgen till agoutis är alltid en svartgruppsfärg. Tickningen på ett agoutihårstrå är alltid densamma som den enfärgade rödgruppsfärgen.

Exempel:

Cream/golden är omöjligt, eftersom det är två olika rödgruppsfärger. Marsvin kan max ha en rödgruppsfärg.
Buffagouti/cream är omöjligt, eftersom den enfärgade röda färgen är en annan än agoutins röda ticknings färg.
Goldenagouti/black är omöjligt, eftersom det är två svartgruppsfärger. Marsvin kan max ha en svartgruppsfärg.
Goldenagouti/golden/white är fullt möjligt, eftersom det är en svartgruppsfärg, en rödgruppsfärg och vitt.

blackgolden.jpg
En black/golden/white teddy. Foto: Sandra Bohman (Sandra-B)

När man antecknar ett marsvins färg brukar man också skriva färgerna i en speciell ordning. Den färg marsvinet har mest av skrivs först och har marsvinet flera färger skiljs de åt med ett snedstreck. Exempelvis, om ett marsvin till största delen är vitt, har en stor fläck choklad och har några creamfärgade tår, beskrivs marsvinets färg som white/chocolate/cream.
I regel använder man engelska namn till färgerna, så istället för att skriva svart/vit skriver man black/white.

Det är inte helt sant att marsvin inte kan ha fler än tre färger, men man ska alltid utgå från att marsvinet är trefärgat. Det existerar en mycket ovanlig, oärftlig mutation(mosaic) som gör att marsvin kan ha fyra färger. Denna mutation är dock som sagt mycket ovanligt och det är väldigt osannolikt att en eller flera av de marsvin du ser är fyrfärgade. Misstänker du ändå att ett marsvin du ska färgbestämma är fyrfärgat, rådfråga någon annan som är duktig på färgbestämning innan du säger att den är det.

Ta hänsyn till rasen

Nästa sak att tänka på är att olika marsvinsraser har olika förutsättningar.
De släthåriga, korthåriga raserna är i Sverige främst avlade efter färgnyans, underfärg och teckning(om rasen har någon), medan de strävhåriga, de långhåriga och blandraserna oftast inte har blivit avlade på det viset. Detta beror på att färgbedömning inte ingår i deras rasstandarder.

SCh GP Starlight's Sweet Miss Blue
_En färgavlad self D.E. golden. Svensk champion. Foto: Hanna Johansson (Abico)
_

Vissa färger, till exempel cream och buff, kan vara väldigt svåra att skilja åt ifall de inte avlats efter färgstandarden. Enligt standarden ska cream avlas åt det ljusare hållet, medan buff avlas åt det mörkare, gulare hållet. Ifall man inte färgavlar dessa färger alls kan de dock se precis likadana ut. Buff kan till och med vara ljusare än cream. Det enda som skiljer dem åt är genetiken. Man kan därför förvänta sig att de färgavlade korthårens färg liknar den bestämda färgstandarden mer än övriga raser.

De icke-färgavlade har inte sällan mycket ljusare underfärg än toppfärg. Luras inte till fel färgbestämning på grund av detta! På långhåren syns skillnaden särskilt tydligt. Ett goldenlånghår kan till exempel ha en underfärg som ser mer creamtonad ut. Det är som att färgen "späds ut" allteftersom djuret växer. När man sedan har klippt bort toppfärgen kan marsvinet se helt creamfärgat ut på kroppen, samtidigt som ansiktet ser ut att vara golden(eftersom pälsen inte växer där). Men till genetiken är de olika färgnyanserna likadana.

_
En golden/white coronet med "babytopparna" kvar. Här ser man tydligt skillnad mellan bottenfärg och toppfärg. Foto: Sandra Bohman (Sandra-B)
_

Det faktum att pälsen ständigt växer på långhåriga marsvin gör det också svårt vid färgbestämning av äldre marsvin med agoutifärg. Efter ett tag kan man inte längre se färgbandet på hårstrået eftersom den delen av pälsen har klippts bort. Har man tur så har det vuxna marsvinet agoutifärg i ansiktet eller på magen också, men saknas det så kan det vara svårt att veta ifall det är(till exempel) black eller goldenagouti.

Den ras som troligtvis är svårast att färgbestämma är dock skinny, just på grund av bristen av hår att titta på och färgbestämma. Överbehåring kan vara en fördel när man vill färgbestämma ett naket marsvin. Annars gäller det främst att titta på hudfärg och försöka bedöma vad för färg det är utifrån den lilla mängd hår marsvinet har. I vissa fall är enda utvägen att kolla i stammen eller att testpara marsvinet med ett annat(helst hårigt) marsvin, men detta kräver givetvis en viss nivå av kunskap i genetik.

Skinny golden/white
_En D.E. golden/white skinny. Till vänster skymtar dessutom en goldenagouti skinny.**
Foto:** Felicia Strid (FeliciaS)
_

Färgillusioner

Det finns ytterligare två "fenomen" som kan förvirra när man ska färgbestämma ett marsvin.

Den ena av dessa är sotning. Det finns i regel enbart hos ljusa marsvin. Sotning kan visa sig på olika sätt och oftast menar man då mörkt pigmenterad hud som ger intrycket av en slags skuggning på ett ljust marsvin. I vissa fall kan dock sotningen ta sig ut i hårstråna. Det syns då som en mörk topp på hårstrået eller ibland mer som en mörk tickning än topp. Sotningen är av svartgruppsfärg.

zacke.jpg
_En väldigt sotad self D.E. white. Foto: Emmy Stenvall (Lyans)
_

Sotningen kan ibland ge ett intryck av att ett enfärgat marsvin är tvåfärgat, när så inte är fallet. Det gäller då att titta noggrant så att man inte blir lurad. Har man ägt marsvinet sedan födseln och man vet att det inte har haft mörkare partier tidigare(samt ej himalaya) kan man vara säker på att det är sotning det handlar om, eftersom sotning är något som vanligtvis kommer fram en tid efter födseln.

När sotningen lägger sig som en tickning på hårstrået(som är av rödgruppsfärg) kan det se ut som att marsvinet har en typ av agouti med rödpigmenterad bottenfärg och svartpigmenterad tickning, alltså motsatsen till vanlig agouti. Än en gång får man dra till minnes att ifall detta är en ny sorts agoutifärg och ej sotning, så ska marsvinet ha haft denna färg sedan födseln. Dessutom kan sådan här sorts sotning "komma och gå". Hade det varit en helt ny färg hade den förblivit densamma hos marsvinet livet ut.

Det andra fenomenet gäller mixade färger, som till exempel roan, brindle eller liknande färgmixar. Är färgerna väldigt blandade kan det ge en synvilla av att det är en annan färg eller misstas för att vara agouti.


En black/golden/white roan teddy. Foto: Sandra Bohman (Sandra-B)

Till sist…

Utöver att man vet allt detta som nämnts i artikeln krävs det att man kan skilja på de olika färgerna(vet namnen) och kan identifiera dem, ifall man vill bli bra på att färgbestämma. Träning ger färdighet!

HÄR kan ni se en lista med samtliga marsvinsfärger som finns, samt korta beskrivningar av var färgs utseende.

Beskrivning av begrepp

Underfärg/bottenfärg - Den färg som finns på den del av hårstrået som är närmast huden. Päls av underfärgens färg växer ut på långhår. På icke färgavlade djur är denna färg oftast mycket ljusare än toppfärgen.
Toppfärg - Den färg som finns längst ut på hårstrået. På icke färgavlade djur är den oftast mörkare än underfärgen. Toppfärgen består alltid i ansiktet på långhår, medan den på resten av kroppen växer ut och klipps bort så småningom.
Färgband ("tickning") - Färgen agouti innebär att hårstrået har tre färger; En bottenfärg i svartgruppsfärg längst in mot huden, ett färgband i rödgruppsfärg på mitten och en toppfärg i svartgruppsfärg längst ut på hårstrået(alltid samma svartgruppsfärg givetvis). Färgbandet/tickningen är alltså mittenfärgen.

/Louise - Medarbetare på marsvin.ifokus.

  • Redigerat 2022-11-16 18:09 av Ljungåsen
Annons:
Creation
2010-05-25 01:15
#1

Ja, nu är min första artikel på marsvin.ifokus officiellt publicerad. :-) Lite tung läsning kanske, men jag hoppas att ni tycker om den! Säg till om något är oklart eller om ni har några frågor.

Tanken är att detta ska vara startgropen för en genetikserie.

/Louise - Medarbetare på marsvin.ifokus.

[Tisslibiie]
2010-05-25 01:24
#2

Superbra artikel! Lärde mig massor!^^

godisgrisen
2010-05-25 01:32
#3

Jättebra!

Lyan
2010-05-25 12:41
#4

Fint! :-D

Skulle bara säga att Zacke har vita fläckar också :-)

Vänliga hälsningar Emmy
*Min hemsida  *Satin och satinsjukan  *Färggenetik
Svarar jag inte på PM? Påminn mig! Jag glömmer lätt

idipidi
2010-05-25 15:52
#5

Jättebra säger jag också!

[Maijah]
2010-05-25 18:32
#6

Färger/genetik är jätteintressant! Ser fram emot nya Artiklar om färger och genetik =)

Superbra! ^^

Annons:
Abico
2010-05-25 19:00
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#7

Bra artikel!

Men jag funderar på sotning. Zacke på bilden i artikeln ser väldigt gråsotad/mörk ut. De dark eyed whites jag sett som varit sotade har varit betydligt ljusare, mer cream/buff/beige hållet.

Tog bilder på Poppe som är väldigt ljust sotad på en del av ryggen (nu är det skugga som luras lite på bilderna också ser jag). Han är absolut inte grå. Men det är alltså fortfarande en svartgruppsfärg?

Hanna 

godisgrisen
2010-05-25 19:11
#8

#7 Ja jag tror väl det att det är svartgruppsfärg men inte nödvändigtvis svart. En renavlad dew ska väl för att vara tillräckligt ljus på öron, tassar och skinn vara chokladbaserad och inte svart.

Så om jag gissar rätt är Poppes sotning choklad och Zackes svart.

Lyan
2010-05-25 19:20
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#9

#7 Zacke är ljus på den bilden! Han var bara ca ett halvår gammal där. Såhär såg han ut för några månader sedan, här kan man också tydligt se att han är vitfläckig

Vänliga hälsningar Emmy
*Min hemsida  *Satin och satinsjukan  *Färggenetik
Svarar jag inte på PM? Påminn mig! Jag glömmer lätt

Abico
2010-05-25 19:23
#10

#8 - Okej, det låter ju vettigt faktiskt.

#9 - Ja, där är han ju verkligen mörk. Inte alls samma färg som på Poppe.

Hanna 

Creation
2010-05-25 20:29
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#11

Tacktack allihopa! :-)
#7 Det blir i regel blekare sotning ifall marsvinet är chokladbaserat, så det är vad man oftast avlar på när man satsar på att färgavla en rödgruppsfärg. Zacke är ju inte färgavlad och är alltså antagligen svartbaserad. Utöver detta tycks han bära på gener för särskild benägenhet till utbredd sotning.

Sen så kan dessutom cream-och buffanlagen(och d.e. whites kan ha creamanlag) i sig ge viss blekande effekt på svartgruppsfärgerna. Inte alltid, men ibland. Det tror jag också kan göra inverkan på sotningen.

Domino(som är black/white och antagligen har blekande creamanlag om man ser till stam och färgton) är betydligt blekare än Dianthus som är black/golden. Domino är mer bruntonad, som du kan se på bilden. Ljuset gör att han ser lite brunare ut än vanligt dock.

/Louise - Medarbetare på marsvin.ifokus.

Abico
2010-05-25 20:43
#12

#11 - Okej, då hänger jag med :) Tack för förklaringen.

Hanna 

FeliciaS
2010-05-25 20:54
#13

Jättebra Louise :)

Mvh Felicia
medarbetare på Marsvin.ifokus

Annons:
Fiona
2010-05-26 23:35
#14

Toppen artikel! Ska försöka klura ut färgerna på min lilla skinny nu Glad

Jenny

Medarbetare på Mode & Skönhet iFokus - sajten om mode, skönhet, smink, glitter & glamour!

Kika gärna in på min blogg

JohannaMax
2010-05-29 22:18
#15

Jätteintressant o bra artikel!

Mode & Skönhet.iFokus -sajten om mode, skönhet, smink, glitter & glamour!

Sandra-B
2010-06-09 20:57
#16

Jättebra artikel Louise!

//Sandra, sajtvärd påMarsvin.iFokus (& DaysofOurLives.iFokus)
**SMF 237 Sweet Dream's 
**Uppfödning av teddymarsvin - FINNS NU PÅ FACEBOOK!!

Lexxi
2010-06-12 19:38
#17

Jättebra artikel!! Det här ska läsas noga :)

Mvh Alexandra

http://lexxis.se

Caspia
2010-07-09 17:54
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#18

Jag försöker hävda att Selma är golden/black/white men mina kompisar säger att hon är orange också… Nu är ju inte det någon färg men min tolkning är att hon är mörkare brun på ryggen än nosen, men att det fortfarande är samma färg. Det är sotning, eller?

Envishet och drömmar

Caspia
2010-07-09 17:56
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#19

här syns nosen, mycket mer orange än på ryggen. Det är nog lite bakvänt, folk brukar väl hävda att deras marsvin är fyrfärgade fast de är trefärgade, här är det tvärtom, jag hävdar att det är tre och de andra tycker att jag är färgblind…

Envishet och drömmar

Creation
2010-07-14 02:20
#20

#18-19 Det ser ut som sotning, ja(om det inte möjligen är lite mixat svart-golden där bara). Det är fortfarande samma färg i alla fall.

/Louise - Medarbetare på marsvin.ifokus.

Annons:
Caspia
2010-07-22 16:04
#21

# Nej det är inte mixat. Hon är ju förresten ljusare på magen, så hon ser femfärgad ut… Haha. Selma är inte som de andra barnen.

Envishet och drömmar

Upp till toppen
Annons: