Utställning

Petklass

2010-01-13 21:31 #0 av: Abico

Hur gör man för att anmäla sig, vem får vara med, vad ska man tänka på och vad bedöms i petklass?

I petklass får alla marsvin från 2 månader till 6 års ålder delta. Ras och utseende spelar ingen roll och man behöver egentligen inte ha mycket mer information om marsvinet än vilket kön det är, hur gammalt det är och vad det heter för att kunna anmäla till petklass. Åldern på utställarna varierar väldigt i petklass och det finns inget som heter "för gammal för att ställa ut i petklass".

Du får ställa ut på en utställning utan att vara medlem i SMF. Om du vill fortsätta ställa ut efter det eller bara vara medlem i föreningen och få medlemstidningen mm. krävs det ett medlemskap. Mer om medlemskap här.

Att anmälapetuts5.jpg

Kommande utställningar hittar du lättast här. När du har hittat en utställning som du är intresserad av att åka på är det bara att skriva ihop anmälan. För alla Svenska marsvinsföreningens utställningar krävs att du använder den avsedda anmälningsblanketten då du anmäler. Denna går att ladda ner från SMF:s hemsida.

Ett ganska nytt sätt att anmäla sig på är att använda sig utav webbanmälan som finns på SMF:s hemsida, det krävs att du är medlem för att kunna använda den men det underlättar en hel del för den person som tar emot anmälningarna om du gör det.
Förklaringen nedan är skriven efter SMF:s anmälningsblankett men självklart gäller detsamma för webbanmälan, även om det ser lite annorlunda ut.

Om man aldrig tidigare fyllt i anmälningsblanketten så kan det kännas ganska förvirrande. Därför tänkte jag snabbt gå igenom den.

Ras&Färg - Vet du inte vilken ras eller färg ditt marsvin har så behöver du inte fylla i någonting, i petklass är det inte är viktigt vilken ras ditt marsvin är och vilken färg det har på ögonen. Väl på utställningen kan du fråga domaren om marsvinet är någon speciell ras och om hon eller han kan säga vilken färg det har, om du är nyfiken.
Marsvinets namn - Det är nog ganska givet att det här är en av de viktigare punkterna på anmälningsblanketten. Vet du inte vad föräldradjuren heter får du lämna de rutorna tomma, eller skriva okänd. E står för efter (pappan) och U för und (mamman).
Född - För att ditt marsvin ska hamna i rätt klass måste du ha ett födelsedatum. Om exakt födelsedatum saknas får du uppskatta åldern, känner du dig inte säker på hur du ska kunna få fram en någorlunda riktig ålder är det ett bra tips att fråga någon som du tror har bättre möjlighet att göra det, en duktig uppfödare tex.
Ålder i månader vid utställning
- Det finns en jättebra åldersuträknare som gör att du slipper sitta och räkna ut åldern i månader själv.
Reg. nr - Då du ställer ut i rasklass måste marsvinet vara registrerat, i petklass behövs inget registrerings nummer. Om ditt marsvin inte är registrerat, lämna den rutan tom.
Uppfödare - Vet du inte vem uppfödaren är, lämna även den här rutan tom.
Deltar i klasser - Här skriver du in att du ska ställa ut marsvinet i petklass "Pet". På vissa utställningar, tex. Dubbelutställningar (pågår ofta både lördag och söndag, ibland bara över en dag) hålls det två petklasser och då kan du behöva ange vilket BIS (best in show, finalen) du ska vara med i. Det räcker att skriva Pet 1/Pet 2 eller BIS Pet 1/BIS Pet 2
Till salu - Här anger du ett pris om marsvinet är till salu.
Sekreteraranteckning - Lämnas alltid tomt.petuts4.jpg

I vänstra hörnet ska du fylla i vad du betalat in i anmälningsavgift. Det brukar vara sista anmälnings- och betalningsdag samma dag men det står i annonsen. Se till att varken betala eller skicka anmälan för sent, annars kommer anmälan inte att mottas. Vart anmälan och pengarna ska skickas står också i utställningsannonsen.

Ungefär en vecka innan utställningen kommer det en bekräftelse där det finns mer information om utställningen, vägbeskrivning, antal anmälda marsvin osv.

Utställningsförberedelser

Så snart du bestämt dig för att åka iväg på utställning är det dags att börja planera och förbereda. Har du en lämplig transport att ha marsvinet i och har du en utställningsplatta eller liknande att visa marsvinet på? Det är bara två av de saker som bör ses över.

De flesta utställningar är "burlösa". Det innebär inte att marsvinen springer fritt i lokalen utan att arrangörerna inte erbjuder burar till marsvinen. Står det ingenting i annonsen så räkna med att utställningen är burlös, då kommer marsvinet att få sitta hela dagen i sin egen transportbur. En kattransport fungerar utmärkt. Tänk på att en utställning kan bli lång, marsvinet ska ha både hö och vätska under dagen. De allra flesta har också med sig grönsaker till marsvinen. Men kom ihåg att ett marsvin som har tomat runt hela munnen inte ser så jättebra ut inför domaren, välj gärna mindre kladdiga grönsaker. Många marsvin dricker inte ur flaska under utställningar och det kan vara en bra idé till att ge grönsaker i dess ställe.

En utställningsplatta är sällan av speciellt avancerad konstruktion utan brukar bestå av en träskiva (20x30cm är vanliga mått) och fyra ben, dörrknoppar fungerar bra. Till plattan kan man sy ett plattöverdrag i ett tyg som matchar marsvinet, många använder sig av en vanlig handduk ovanpå plattan. Till den första utställningen är det fullt förståeligt om man inte vill snickra ihop en utställningsplatta och då fungerar en hopvikt handduk lika bra. Tänk på att inte använda alltför mönstrat eller lurvigt tyg, marsvinet ska vara i fokus - inte plattan.

Innan du åker på utställning måste marsvinet vara rent och snyggt.
Alla fyra tassar samt klorna ska vara fina på utställning, läs mer om tassar och klor. Öronen ska vara rena, torka ur dem med en våtservett eller liknande. Ett par dagar innan utställningen bör marsvinet badas, glöm inte att tvätta talgkörteln.

På utställningen är det också bra att ha med sig klosax, nagelfil och någonting att torka ur öronen med så att marsvinet kan fixas till lite extra precis innan det ska dömas och så att man kan åtgärda eventuellt långa klor som man kan ha missat tidigare.

Domaren ser efter om öronen är rena och fina på Greta genom att känna efter med fingrarna i ytterörat.

Incheck

När du kommer till utställningen är det första som ska göras att checka in marsvinet. Incheck brukar vara precis innanför dörren, det går inte att missa. Innan någon i incheck tittat på ditt marsvin och godkänt det får du inte komma in i utställningslokalen. I incheck ser de igenom alla marsvin som kommer, letar efter ohyra och andra tecken på sjukdom. Ett marsvin som misstänks ha ohyra eller liknande får inte komma in i utställningslokalen. På det här sättet försöker man minska smittspridning.
När du fått ditt marsvin undersökt och incheckaren förhoppningsvis sagt att marsvinet ser bra ut ska du meddela att du kommit, och stryka eventuella marsvin som fått stanna hemma, hos sekreteraren som brukar sitta i närheten av incheck. Därefter är det bara att gå in i utställningslokalen och ta dig en plats vid ett bord. I shoppen eller i incheck går det att köpa en utställningskatalog, där i står det i vilken klass ditt marsvin ska vara med i och du kan även se vilka andra marsvin som är anmälda till uställningen. Det är inte nödvändigt att köpa en utställningskatalog, men jag tycker att det underlättar om man kan se ungefär när man ska upp.

Utställningen

Petklass är som sagt öppet för alla marsvin mellan 2 och 72 månader (6 år) och klasserna delas först upp på hanar och honor och sedan på ålder. Juniorklasserna är för marsvin mellan 2-5 månader.
Domaren ropar vanligtvis ut när hon eller han börjar döma nästa klass, men håll koll på domarbordet. Är du inte framme med marsvinet när det är din tur så kan de andra få vänta på dig, och det är inte så kul.

I petklass döms marsvinen efter en 100 poängs petklass-standard på sju punkter.
Kropp och sundhet, max 25p
Marsvinen ska ha stabil kropp och vara muskulösa.
Exempel på poängavdrag; om marsvinet är överviktigt, underviktigt, för litet/för stort för åldern eller har skelettdefekter.
Öron, max 10p
Öronen ska vara rena och hela.
Poängavdrag ges till exempel om det finns mycket vax i ytterörat, örat är torrt och mjälligt samt om det är trasigt med stora hack.
Ögon, max 10p
Ögonen ska vara klara, pigga och rena.
Poängavdrag ges bland annat om ögonen är irriterade eller svullna, samt vid ögonsjukdomar såsom fatty eye och katarakt (grå starr).
Päls och Hud, max 15p
Huden ska vara ren och mjuk och pälsen fin, tät och ren.
Poängavdrag ges bland annat om talgkörteln är kladdig, pälsen är missfärgad eller marsvinet är mjälligt.
Tassar och Klor, max 10p
Trampdynorna ska vara mjuka och smidiga och klorna välklippta.
För långa eller för korta klor ger poängavdrag, liksom om det är klippt i pulpan eller det finns förhårdnader på tassarna.
Temperament, max 15p
Marsvinen ska vara lätthanterade, trevliga och orädda.
Poängavdrag ges om marsvinet visar tydlig rädsla (darrar och ligger och trycker på plattan) eller aggressivitet.
Kondition, max 15p
Ett välpresenterat och fint marsvin får här full poäng.
Domaren kan dock lägga in fel som inte passat in på någon av de andra bedömningspunkterna här och dra poäng i samband med detta. Exempel är mun- och nossvamp och skadade framtänder.

Obs, detta är en sammanfattning av petklass-standarden - se länk för att läsa den i sin helhet.

GuldPet Caviecares Vincent väntar på sin tur vid domarbordet.

Efter bedömningen

När ditt marsvin är bedömt ska bedömningssedeln gå igenom sekretariatet innan du kan få den. Det varierar från lokalavdelning till lokalavdelning hur man gör med bedömningarna och var de finns att hämta, fråga i caféet eller liknande om du är osäker på vart du kan hämta dem.

På bedömningssedeln kan du ha fått ett klistermärke, silverkort. Ett marsvin som får bra poäng kan tilldelas silverkort, antalet anmälda i klassen avgör hur många silverkort som får delas ut i varje klass. När marsvinet fått tre stycken silverkort blir det Guldpet och får lägga till titeln före namnet. Om du och ditt marsvin ska upp i petklass finalen brukar även detta stå utmärkt på bedömningssedeln, ofta som ett F.

Om du inte ska vara med i finalen och har ställt ut marsvinet/marsvinen som du hade med dig så kan du åka hem om du inte vill sitta kvar och se finalerna.

Final

När det är dags för final ropas alla marsvin som ska vara med upp och du får ta med dig det uppropade marsvinet till anvisat bord. I finalen möter du vinnarna från de andra åldersklasserna, både honor och hanar. Då domaren bestämt sig för hur hon eller han ska placera BIS:en (best in show, placeringar) kommer ni antingen att få gå ner igen i väntan på prisutdelning, eller så sker den direkt vid finalbordet. Antal BIS-placeringar beror på antal pettar som är anmälda till utställningen.

BIS Pet final på SM i Eskilstuna 2008

Innan du åker hem

Tänk på att städa upp efter dig lite innan du åker hem, släng skräp på rätt ställe. Alla vill komma hem så fort som möjligt efter en utställning och snabbast går det om alla tar och bidrar till att det ser snyggt ut innan lokalen lämnas.

Alltid bäst
Tänk på att oavsett om du vinner någon rosett eller ej så är dina marsvin alltid finast Glad

Hanna 

Anmäl
2010-01-16 02:30 #6 av: Sandra-B

Bra jobbat Hanna!

//Sandra, sajtvärd på Marsvin.iFokus (& DaysofOurLives.iFokus)
SMF 237 Sweet Dream's 
Uppfödning av teddymarsvin - FINNS NU PÅ FACEBOOK!!

Anmäl
2010-01-16 11:06 #7 av: Marsvinlove

Jättebra artikel!:)

Anmäl
2010-01-16 13:35 #8 av: Abico

Oj, är den uppe nu ^^
Trevlig läsning och hoppas att den kan vara till någon hjälp.

Hanna 

Anmäl
2010-01-16 15:15 #9 av: FeliciaS

Kanonbra :)

Vilken utställning är bilderna ifrån? :)

Anmäl
2010-01-16 16:08 #10 av: Abico

#9 - Bilderna på Frideborg, Hera, Greta och Vincent är från julshowen 2008. Pet finalbilden är från SM 2008.
Jag insåg att jag varit väldigt dålig på att ta kort på utställningarna under hela 2009, det får bli en ändring på det...

Hanna 

Anmäl
2010-01-16 16:56 #11 av: ellenbellen

Bra artikel! En sånhär har jag längtat efter :)

Anmäl
2010-01-16 19:07 #12 av: marsvin2008

Vilken bra sammanfattning. =)

Anmäl
2010-01-16 21:05 #13 av: Royalz

Kan man få hjälp på själva utställningen när man kommer dit och ska ställa för första gången? :)

Anmäl
2010-01-16 21:38 #14 av: FeliciaS

#13 Ja, absolut :) Fråga sekreteraren när du kommit igenom incheck vem du ska vända dig till, om du är osäker.

Anmäl
2010-04-07 12:22 #15 av: Royalz

Visst måste inte ett marsvin trimmas innan petklass? Utan den gäller bara ras?

Eller kan man få bättre poäng och marsvinet även är trimmat i pet?

Anmäl
2010-04-07 13:35 #16 av: Abico

#15 - Nej marsvinet ska inte trimmas för petklass och det är ingenting som ger extra poäng om det är trimmat, petdomaren kollar inte på pälsen på det viset.

Hanna 

Anmäl
2010-04-07 13:40 #17 av: Royalz

#16 Okej, då vet jag :)

Anmäl
2010-04-07 14:32 #18 av: [starlights]

Födelen med ett trimmat marsvin i petklass som jag ser det är att ett trimmat marsvin får exempelvis mjukare, blankare päls och i regel fäller mycket mindre än ett otrimmat. Och det spelar in på bedömningen i petklass!

Anmäl
2010-04-07 14:44 #19 av: [Tisslibiie]

Jättebra artikel! Skrattande

Anmäl
2010-05-15 12:03 #20 av: JohannaMax

Jättebra artikel! Här rätades en massa frågetecken ut!

En fråga: Får ägaren/utställaren vara i vilken ålder som helst? Min dotter är snart fem år. Inom kanin måste man vara sju år om jag inte minns fel.

Mode & Skönhet.iFokus -sajten om mode, skönhet, smink. glitter & glamour!

Anmäl
2010-05-15 12:05 #21 av: Abico

#20 - Ja utställaren får vara i vilken ålder som helst. Men det kan vara bra att ha en förälder i närheten :)

Hanna 

Anmäl
2010-05-15 12:12 #22 av: JohannaMax

#21 Tack för snabbt svar! Absolut kommer jag vara i närheten och hjälpa henne men det är roligare om hon får ställa i eget namn när det är hennes djur tycker jag.

 

Mode & Skönhet.iFokus -sajten om mode, skönhet, smink. glitter & glamour!

Anmäl
2010-05-15 12:16 #23 av: Abico

#22 - Ja absolut :)

Hanna 

Anmäl
2010-05-15 12:31 #24 av: Emmsann

Jag hade en liten fråga!  Om jag är medlem i SMF, blir mitt/mina marsvin regisrerat i samband med att jag är medlem eller är det något man måste göra själv utanför om du förstår vad jag menar?

Tack för en bra artikel! :-)

Anmäl
2010-05-15 13:12 #26 av: Atensia

#25 Dina marsvin blir inte registrerade i samband med att du blir medlem, det måste du göra efteråt :)

Anmäl
2010-05-23 17:35 #27 av: FeliciaS

#24 Om du ska registrera något marsvin som inte är reggat får du göra det själv. Men det är enbart rasdjur som kan reggas, och det behövs inte i petklass :)

Anmäl
2010-05-23 17:39 #28 av: Emmsann

#27 Så man kan ställa ut sitt djur hur många gånger som helst utan att dom är reggade i petklass? Hört att man bara får ställa ut en gång i rasklass utan att vara reggad sen måste man regga sitt djur om man vill fortsätta. Stämmer det?

Anmäl
2010-05-23 18:08 #29 av: [Strawberi]

#28 - du sj måste vara medlem i SMF, men marsvinet behöver inte vara registererat med stamtavla.

Väl bemött!
SMF 462 Strawberis
Uppfödare av Sheltie & Coronet
http://strawberis.se/

Anmäl
2010-05-23 18:14 #30 av: Abico

#28 - För att ställa i rasklass måste marsvinet vara registrerat i SMF.
Du få ställa ut på en utställning (hur många marsvin och i vilka klasser som helst) utan att vara medlem i SMF men marsvinen måste vara registrerade i SMF för att få ställas ut även den gången, registrera kan du inte göra själv utan att vara medlem.
För pet krävs aldrig registrering.

Hanna 

Anmäl
2010-05-23 22:16 #31 av: Emmsann

#29,#30 Aha, okej! Men då vet jag! Tack för svaret :)

Anmäl
2010-07-17 21:15 #32 av: Fridaaaa

Om man ska ställa i pet, och den som inte fött upp marsvin är medlem eller har registerad uppfödning, skriver man i där i uppfödarrutan ändå?

 Medarbetare: rexkaniner, Support. Hundar

Min blogg Besök gärna! :D

Anmäl
2010-07-17 22:53 #33 av: Royalz

#32 Man skriver namnet på uppfödaren oavsett om den är registrerad eller ej.

Anmäl
2010-07-18 17:24 #34 av: Workingdog

Bra artikel :) Ställde min lakelandhane i PET för några år sen och det var över 100 marsvin tror jag och vi kom 7 i finalen :)
Men nu finns han inte längre här, han gick bort för ca 3 veckor sedan :(

/Mvh Jennifer

Medarbetare på Brukshundraser ifokus

 

Anmäl
2010-07-18 20:01 #35 av: Fridaaaa

#33 Okej tack för svaret! :D

 Medarbetare: rexkaniner, Support. Hundar

Min blogg Besök gärna! :D

Anmäl
2011-12-12 00:45 #36 av: [morat]

Denna artikel hjälpte mig JÄTTE mycket! Har ägt marsvin i flera år men inte varit intresserad utav utställningar förrän nu, så jag ska pallra mig till en utställning i januari, tillsammans med min kusin och ett av hennes marsvin! Längtar sjukt mycket! Läser på som en dåre för att vara väl förberedd också! Glad

Medarbetare på Naglar.
Besök min blogg.

Mvh Moa

Anmäl
2011-12-12 00:53 #37 av: Charlotta-B

#36 vad roligt att du är intresserad av utställning!
Vilken utställning ska ni på?

Lycka till!

Charlotta-B

Anmäl
2011-12-12 01:00 #38 av: [morat]

#37

Utställningen i Landskrona, 14/1 Glad

Medarbetare på Naglar.
Besök min blogg.

Mvh Moa

Anmäl
2011-12-12 01:03 #39 av: Charlotta-B

#38 okej! =) hoppas det går super bra!

Charlotta-B

Anmäl
2011-12-12 01:20 #40 av: Bävern

Mycket bra info skulle vilja testa att ställa ut mina pojkar någongång i pet

Anmäl
2011-12-12 09:33 #41 av: Cola&Bacardi

Toppen artikel!

Anmäl
2011-12-12 17:31 #43 av: [morat]

#39

Tack så jätte mycket! Glad

Medarbetare på Naglar.
Besök min blogg.

Mvh Moa

Anmäl
2012-12-05 14:21 #44 av: Teddymarsvinet

Jätte bra artikel, tycker att den borde puttas upp lite! :D

(Abico, vet du om dom kommer att sälja klisterlappar i Rävlanda? (Sådana man har när man ska registrera marsvin) )

Anmäl
2012-12-05 15:59 #45 av: Abico

#44 - Javisst, reg. märken finns alltid att köpa :)

Hanna 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.