Sajten & iFokus

Om upphovsrätt/copyright

2009-11-13 06:15 #0 av: Sandra-B

Många vet inte vad upphovsrätten innebär. Vet inte om att man inte får använda andras bilder eller texter hur som helst, att det faktiskt är olagligt att publicera andras bilder utan tillstånd. I den här artikeln kan du läsa lite om vad det innebär.

Upphovsrätt/ copyright

copyright.JPG

Upphovsrätten skyddar alla litterära och konstnärliga verk som uppnår något som kallas för verkshöjd, i Sverige är det inte svårt att uppnå detta varför man alltid bör anta att verket är skyddat av upphovsrätten.

Att ett verk skyddas av upphovsrätten innebär att skaparen till verket äger ensamrätten till det och att ingen får använda verket utan tillstånd. Gör man det är det att likställa med stöld och förutom dryga böter kan man dömas till böter eller fängelse i högst två år.

Vanligtvis gäller upphovsrätten i 70 år efter upphovsmannens död.

Man behöver inte ansöka, registrera eller betala någonting för att få sitt verk skyddat av upphovsrätten utan den börjar automatiskt gälla när verket skapas.
I Sverige behöver man heller inte använda copyrightsymbolen eller någonting annat på sitt verk, men för att det ska skyddas av Världskonventionen krävs copyrightsymbolen på verket.

För at få fram copyrightsymbolen håller man in tangenten Alt samtidigt som man skriver 0169.

På grund av detta är det oerhört viktigt att man inte publicerar bilder eller annat som man inte har tillstånd till. Det gör ingen skillnad om man skriver ut vem som är upphovsmannen eller länkar till sidan där man "lånat" (tagit/stulit) bilden.

Man får lov att skriva ut och använda upphovsrättsskyddat material för privat bruk utan tillstånd från upphovsmannen.

 

 

Citaträtt

citat.JPG

När det gäller offentlig litteratur har man laglig rätt att göra kortare citat, exempelvis för att hylla eller kritisera en viss del av någon annans verk eller på ett tydligt sätt visa sitt ställningstagande i ett påstående som någon annan gjort. När man citerar någon måste man göra det med god sed.

God sed i detta sammanhang innebär för det första att man på ett tydligt sätt klargör att det är ett citat (antingen genom att börja med att skriva citat och avsluta med slut citat, eller genom att använda sig av citattecken "), man måste återge citatet exakt så som det är skrivet, exempelvis så får man inte ändra på stavfel eller andra grammatiska felaktigheter. Man får heller inte ta några meningar ur sitt sammanhang så att innebörden av det man citerar förändras, det vill säga bli kränkande för upphovsmannen. Det måste även framgå tydligt vem det är som skrivit originaltexten, om den är hämtad från en annan sida eller från en bok eller liknande bör man även ange källan till det.

//Sandra, sajtvärd på Marsvin.iFokus (& DaysofOurLives.iFokus)
SMF 237 Sweet Dream's 
Uppfödning av teddymarsvin - FINNS NU PÅ FACEBOOK!!

Anmäl
2009-11-13 10:46 #1 av: [Strawberi]

Bra artikel! Visste redan detta. Men kanske finns folk som inte vet ^^

Väl bemött!
SMF 462 Strawberis
Uppfödare av Sheltie & Coronet
http://strawberis.se/

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.