Övrigt

Svenska Marsvinsföreningen

2009-08-12 21:58 #0 av: Abico

Vad är Svenska Marsvinsföreningen för något? Vad gör den och hur blir man medlem?

smflogga.jpg
Svenska Marsvinsföreningen, förkortat SMF, är en ideellt driven förening, det vill säga att den är helt beroende av sina medlemmars engagemang. SMF ordnar varje år en rad olika aktiviteter, främst utställningar.

När bildades SMF?
SMF bildades 1983 av ett par marsvinsentusiaster som ville ha en förening vars främsta mål var att utveckla rasaveln. Idag är en av SMF's viktigaste uppgifter att sprida information och kunskap om marsvin. Detta görs genom att hålla kurser samt visa upp marsvin och dela ut information om dom på husdjursmässor och liknande.

De olika lokalavdelningarna
Totalt finns där sju olika lokalavdelningar.
*Polar - postnr. 90-99
*Mitt - postnr. 77-82
*Norrort - postnr. 10-19, 62, 74-76, 83-89
*Svealand - postnr. 63-73
*Västra - postnr. 40-54
*Östra - postnr. 33-36, 38-39, 55-61
*Sydväst - postnr. 20-32, 37

Vilken lokalavdelning man tillhör beror på var i landet man bor. Då man blir medlem hamnar man automatiskt i den lokalavdelning som är "närmast". Man kan dock själv välja vilken lokalavdelning man vill tillhöra. Så även om du bor i skåne får du lov att vara med i Polar om du av någon anledning skulle vilja det. Aktivitetsmängd varierar något mellan de olika lokalavdelningarna beroende på hur många aktiva medlemmar det finns och hur stort intresset att anordna saker är hos dessa. Det är tillåtet att besöka och delta i andra lokalavdelningars utställningar, undantaget är klubbmästerskapen som hålls i respektive lokalavdelning och som bara är för lokalavdelningens medlemmar.

Vem får vara medlem?
Alla får vara medlemmar i SMF. Allt som krävs är ett intresse för marsvin.

Hur blir man medlem?
För att bli medlem i SMF behöver du bara betala in medlemsavgiften på SMF riks postgiro som du finner här. Det är viktigt att du skriver in ditt för- och efternamn samt adress. Ett medlemskap gäller under ett kalenderår, det vill säga från januari till december. Om du blir medlem senare på året skickas de nummer av Marsvins Magazinet som kommit ut tidigare under året hem till dig, ihop med årsboken.

Marsvins Magazinet är SMF's medlemstidning och den utkommer varannan månad, dvs. 6 gånger på ett år. I tidningen finns det både intressanta artiklar, utställningsannonser, resultat och en del bilder. Årsboken som kommer hem en gång om året innehåller årets alla champions och kul statistik. Även om man inte är intresserad av att ställa ut kan det vara värt att vara medlem bara för att få hem tidningen.

Som medlem i SMF får du även lov att delta på alla utställningar som arrangeras, registrera rasrena marsvin och delta i SMF's övriga aktiviteter.

Marsvins Magazinet kommer ut 6 gånger om året. Årsboken kommer en gång om året.


Ideellt driven
Det är ibland lätt att glömma hur beroende föreningen är av sina medlemmar och att det är frivilligt arbetande medlemmar som håller i föreningen och till exempel registrerar marsvin, uppdaterar hemsidor och ser till att utställningarna blir av och fungerar bra. Därför vill jag passa på att uppmana alla till att tänka på dessa eldsjälar, underlätta för dom så gott det går, tacka dom för hjälpen med registreringen eller vad det nu må vara och inte minst hjälpa till på utställningarna. En sån grej som att stanna kvar 10 minuter efter en utställning och hjälpa till med att lyfta undan stolar och bord gör att allt går mycket fortare och alla får komma hem något tidigare.

Svenska Marsvinsföreningen

Hanna 

Anmäl
2009-08-13 02:23 #1 av: FeliciaS

Jättebra Hanna! Den här artikeln behövdes :)

Anmäl
2009-08-13 05:21 #2 av: Sandra-B

Kanon Hanna!:-)

//Sandra, sajtvärd på Marsvin.iFokus (& DaysofOurLives.iFokus)
SMF 237 Sweet Dream's 
Uppfödning av teddymarsvin - FINNS NU PÅ FACEBOOK!!

Anmäl
2009-08-13 09:37 #3 av: haaanna

Super bra artikel ^^

Anmäl
2009-08-13 10:11 #4 av: luneas

Jättebra! :-)

Anmäl
2009-08-13 13:47 #5 av: Filosofia

Är det någon idé att vara med i SMF om man inte är så intresserad av just avel och utställningar (som verkar vara SMF:s största verksamhetsområde)? Det där med kurser verkar ju dock kul. När och hur ofta anordnas de? Och vad gäller tidningen: är den något att ha för den som inte är intresserad av att kolla på bilder från utställningar eller läsa utställningsannonser? Hur stor del av tidningen består av artiklar om marsvin (ej utställningar)? Vad brukar artiklarna handla om?

Anmäl
2009-08-13 13:52 #6 av: luneas

#5 Det tycker jag absolut! Varje nummer av Masvinsmagazinet har ett tema, i det senaste var temat t.ex foder och tidningen innehöll då många läsvärda artiklars om behandlar just foder. Så visst finns det mycket läsvärt även om man inte är intresserad av utställning och avel.

Anmäl
2009-08-13 14:08 #7 av: Filosofia

#6 Okej, frågan är då om ett par artiklar är värda 300 kronor om året. Artiklar och fakta finns ju gratis på nätet. :) 

Anmäl
2009-08-13 14:17 #8 av: emelie92

Bra! :)

Anmäl
2009-08-13 14:22 #9 av: luneas

#7 Tja, det avgör man ju förstås själv. Men jag skulle nog tycka att tidningen var rolig även om jag inte ställde ut. Förutom artiklar så är det ibland lite knep & knåp, serier, roliga marsvinsrelaterade kåserier osv.

Anmäl
2009-08-13 14:25 #10 av: idipidi

#7 Du har verkligen en poäng. Det är skit att medlemsavgiften varit tvungen att höjas, men det är svindyrt att trycka en tidning och skicka ut när det görs i så liten skala. Det hjälper liksom inte att man tycker på billigast möjliga ställe, tyvärr.

Men samtidigt... För mig var det självklart att gå med i föreningen nu när det fanns en sådan. Långt innan jag hade en tanke på avel. Tidningen är trevlig, ja. Speciellt på senare år! Som medlem har man ju dessutom en möjlighet att påverka föreningen och dessutom kan man delta i aktiviteter och träffa andra marsvinsintresserade. Den enda anledningen till att mycket av aktiviteten handlar om utställningar och avel är för att det är där en stor del av medlemmarnas intresse ligger. Det finns dock alla möjligheter att ordna andra typer av aktiviteter eller kurser om intresse finns och jag vet att det finns en del såna planer just nu faktiskt. Men det verkar tyvärr som att allt fler väljer att stå utanför SMF för att man fått för sig att det är någon slags "ond avelsorganisation" ;) och då blir det liksom bara sämre och sämre möjligheter att få till intressanta kurser o.s.v.

Anmäl
2009-08-13 14:26 #11 av: idipidi

Dessutom finns faktiskt inte alla artiklar på nätet... :)

Anmäl
2009-08-13 14:31 #12 av: FeliciaS

#7 Jag har inte läst de andras svar, möjligt att de svarat likadant ;) Men jag tycker det är självklart att bidra med 300 kr om året till en marsvinsförening för att den kan gå runt, och sedan att man får MM är som en stor bonus :) Jag hade i alla fall varit medlem i SMF även om jag inte ställde ut, men nu tycker jag att det är trevligt och kul med uställningar så jag ställer ut också :P

Anmäl
2009-08-13 14:43 #13 av: Filosofia

Det är synd att man inte kan prenumerera bara på tidningen och då till ett billigare pris. Eller att dela upp medlemskapet mellan vanligt medlemskap och "tävlingslicens" som tillägg för de som vill ställa ut eller något. Det finns säkert många "vanliga" marsvinsägare därute som gärna hade fått hem tidningen och lärt sig nyttigheter av artiklarna. Om man inte vill vara en del av avels- och utställningskarusellen, men ändå gillar marsvin, känns det inte rättvist att behöva betala för att den ska gå runt för andra.

#11 Visserligen inte, men det finns mycket som är bra. Jag har lärt mig massor av artiklarna (och inläggen) som finns här på MIF till exempel. :)

Anmäl
2009-08-13 14:51 #14 av: idipidi

#13 Fast riktigt så funkar det inte. Det skulle inte bli billigare... Som gammal rikskassör kan jag säga att det som framför allt kostar är tidningen och porto. Utställningarna är det lokalvdelningarna som arrangerar och de går runt på anmälningsavgifter, försäljning av marsvinsprylar, fika o.s.v. Lokalvdelningarna får 50 kr per medlem i sin lokalvdelning varje år, men det blir de ju liksom inte rika på. ;)

Det är tvärt om så att utan uppfödarna så skulle det inte kunna finnas någon MM, eller åtminstone inte sex nummer per år. Riksföreningen har två stora inkomster. Den ena är medlemsavgifter och den andra är registreringskostnaderna, alltså det som uppfödarna betalar för att  registrera sina marsvin. Utan den pengen så skulle MM bli dyrare.

Anmäl
2009-08-13 15:30 #15 av: Filosofia

#14 Jaså, på så sätt. Kan man inte sälja lite annonsplatser i tidningen till uppfödare och försäljare då? ;) Ja, man glömmer lätt att SMF är en så pass liten förening. Men ungefär hur tjock är tidningen då? 50 kronor för ett nummer är ju rätt mycket pengar för en fattig student. Får överväga det hela efter det att kurslitteraturen är betald. :P SMF borde lägga upp ett gammalt MM-nummer som exempel i PDF-fil på hemsidan, så att man kan se ungefär vad det är man köper.

Visst skulle det vara bra att bli medlem för att kunna påverka föreningen och bidra till aktiviteter som även går utanför rasavel och utställningar, men frågan är om det verkligen finns intresse för det inom SMF, eftersom de flesta väl är medlemmar pga. att de är intresserade av just detta. Intresset har ju tidigare visat sig vara svalt för andra aktiviteter. Om man vill påverka på ett positivt sätt, t.ex. vad gäller att sprida kunskap om marsvin, kanske det är bättre att lägga pengarna på att bli medlem i en omplaceringsverksamhet istället?

Anmäl
2009-08-13 15:36 #16 av: Morumotto

Jag tycker det vore intressant med en kurs, dels i grundskötsel av marsvin, dels i "första hjälpen".

Anmäl
2009-08-13 15:59 #17 av: idipidi

Jodå, annonsplats säljs men få nappar (numera). Uppfödare annonserar effektivare och gratis på nätet. För ett antal år sedan var det mycket uppfödarannonser i MM, nu existerar de knappt. Någon/några kommersiella annonser per år förekommer, men det är ju inte en jättestor målgrupp som de når ut till så få är intresserade.

Kul att du säger detta med exempel-MM som pdf då det är nåt som vi diskuterade så sent som igår här hemma (sambon gör rikssidan). Bara han får klartecken så borde det komma upp.

Tidningen brukar väl vara 64 sidor i A5 format tror jag.

Mina högst personliga tankar om det hela är att marsvinssverige ändå är så litet, så varför inte samla alla under samma tak? Det finns en schyst, välfungerande förening som funnits i 25 år och som samlat på sig en massa erfarenheter. Störst möjligheter att påverka och att verkligen kunna göra det man vill som har med marsvin att göra borde det väl finnas i en rejält stor förening? I nuläget verkar det av någon anledning vara mer poppis att svartmåla SMF och dess medlemmar (självklart utifrån) än att försöka göra bra och kul saker inom SMF. Syftar självklart inte på dig utan det är en iakttagelse som jag gjort allt mer under senaste året eller så.

Kanske har föreningar börjat spela ut sin roll allt mer när internet tagit över mycket av den funktion som de hade förut? Men hjälp vad tråkigt om det är så!

Jag vet f.ö. inte hur många av SMFs medlemmar som är intresserade av utställlning. Det är nog ingen som undersökt saken. Långt ifrån alla ställer dock ut regelbundet, för så många deltagare är det inte på utställningarna, men jag vågar inte gissa hur stor andel... Av de som stller ut är det ju också en rätt rejäl andel som endast ställer ut i petclass och vare sig har intresse eller tankar för rasavel eller rasklassutställning.

F.ö. igen så har jag faktiskt full förståelde för att man tycker att 300 kr är mycket att lägga på en sån sak. Jag vill mest reda ut några missförstånd som ofta hörs. :)

Anmäl
2009-08-13 16:00 #18 av: idipidi

#16 Förutsatt att du är medlem så kontaktar du då din lokalvdelning och föreslår det. Var gärna beredd att hjälpa till att arrangera. Kanske leta lokal, annonsera efter deltagare o.s.v.

Anmäl
2009-08-13 16:48 #19 av: Filosofia

#17 Oj, det är ju rätt många sidor ändå. Då blir det ju helt klart prisvärt.

Ja, du har nog rätt i att folk tycker att det är enklare och billigare att engagera sig på nätet. Men att det blir lättare att göra skillnad i en stor förening vet jag inte. Det får mig mest att tänka på byråkrati och annat krångel, samt att det blir svårare för den enskilda lilla medlemmen att göra sin röst hörd. I och för sig är väl inte SMF en megastor förening heller, och kommer väl aldrig bli, som exempelvis Svenska Kennelklubben och Svenska Ridsportförbundet. Och på så sätt är det ju bra att lokalavdelningarna finns, så att det inte blir så stort och anonymt.

Om andra aktiviteter tillåts så är det ju helt klart intressant att bli medlem och engagera sig i det man själv tycker är roligt. :) 

Anmäl
2009-08-13 17:41 #20 av: idipidi

Jag tänkte mer på att påverka utåt. Det är ju bättre med en stor förening i ryggen. Inåt är det förstås säkert såvrare i en stor förening. Men så stor kan nog aldrig en marsvinsförening bli. Om man inte börjar tvångsansluta folk, haha. ;)

Anmäl
2009-08-13 21:03 #21 av: godisgrisen

Vi har bara varit med i SMF i tre år. Gick med när jag fick för mig att börja med rasavel och förstod att jag måste registrera ungarna och ställa ut för att veta att jag var på rätt väg rasmässigt. Jag tyckte det var dyrt därför blev jag inte medlem innan jag var tvungen. Nu när jag är medlem tycker jag ändå att jag får ut mycket av mitt medlemsskap. Tidningen är ju himla bra. Sen är det så skönt att tillhöra en grupp man känner sig hemma i. Jag menar marsvinsgalning har jag ju alltid varit -nu är jag en av flera. Jag önskar att jag blivit medlem tidigare för ibland har jag kännt mig ensam med mitt stora intresse.

Anmäl
2009-08-19 01:02 #22 av: Creation

Bra artikel! :-)

/Louise - Medarbetare på marsvin.ifokus.

Anmäl
2009-08-19 01:44 #23 av: Berlau

Vill gärna ha tidningen men tycker att det är på tok för dyrt..

Anmäl
2009-08-19 09:44 #24 av: tantnett

#10 #23 Visst kan väl 300:- kronor per år verka dyrt. Nu har förvisso jag för mig att det kostar 250:- per år?

Men efter att nu varit medlem i ett år måste jag framhålla att jag är oerhört glatt överaskad.

Tidningen är verkligen proffsigt utförd. Vill även här tillägga att jag betalade in medlemsavgift för en vännina som ej är marsvinsägare men älskar mina små.

Bara tidningen har fått henne att vilja fortsätta sitt medlemskap i SMF. Den är för oss bägge efterlängtad var gång den kommer, och vi är inga utställningsfreak.

Jag anser att MM är föreningens ansikte utåt, som i vilken förening som helst. Jag både är samt har varit medlem i andra föreningar mycket större än SMF och vissa av dom har verkligt dåliga medlemsskrifter.

Nog betalar man väl hellre något mer för att få en bra medlemstidning? Vi får ju även årsboken som man gärna plockar fram närhelst under året för att njuta av.

Men det är ju vi medlemmar som väljer! Anser ni att medlemsavgiften är på tok för högt? så väljer ni ju en sämre medlemstidning m.m.

Jag är som sagt ingen utställningsentussiast men tycker nog att jag fått valuta för min medlemsavgift.

Sen är det ju upp till var och en vad man vill ha ut av sitt medlemskap. Då tycker jag att man kontaktar sin lokalförening och engagerar sig i att få fram aktiviteter man vill ha.

Dom är ju till för det, men det är ju inte lätt för dom att varken arrangera samt veta vad medlemmarna vill ha då medlemmarna sitter passiva hemma.

 

 

Anmäl
2009-08-19 11:12 #25 av: Berlau

Visst förstår jag att det är en bra tidning dom gör! :)
Men jag håller på väldigt mycket (förutom marsvinen) med hästar, ridskola två ggr i veckan, stalltjänst, tävlingar osv..
Det kostar så himla mycket att rida!
Jag ställer även aldrig ut mina marsvin och hästar är ingen ursäkt igentligen för det. Mina marsvin går mer i buren, på golvet då och då och ofta uppe i knät.. Dom är mer sällskapsmarsvin.
Och letar jag efter en artikel, eller om jag vill ta reda på vad det är för något som inte stämmer på mina marsvin så brukar jag hitta det på internet.

Anmäl
2009-08-19 11:33 #26 av: tantnett

#25 Allt handlar ju om proritering. Man väljer ju själv vad man vill få ut av sin hobby.

Själv har ju även jag mina marsvin till sällskap. Men självfallet vill jag gärna engagera mig med likasinnade om den möjligheten finns.

Jag vet mycket väl vad ett hästintresse kostar. Är hästägare sen 21 år tillbaka.

Jag är ensamstående och har även kunnat gå ner i arbetstid då jag valt att bo i en etta samt ej ha kostnader för bil m.m. Det funkar ypperligt och dom pengarna jag sparar genom mitt val går till nöjen med och för djuren.

Som sagt allt handlar om vad man själv prioriterar.

 

Anmäl
2009-08-19 14:52 #27 av: Filosofia

Nu har jag bläddrat i senaste numret av MM, men jag tycker inte att det var så mycket att hurra för. Formatet kändes typ som reklamblad man brukar få ofrivilligt i brevlådan. Det mesta var i svartvit text och mycket gällde just utställningsannonser/resultat. Visst fanns det info om foder (om jag inte minns helt fel?), men det, och mycket mer, finns ju även i färgglad artikelform med bilder här på MIF som fungerar precis lika bra. Kan ju naturligtvis vara kul med tidningen om man är marsvinfanatiker, men för min del tycker jag att 50 kr numret är lite väl mycket. Om det varit i klass med Ridsport Special hade det dock varit en annan femma, vilket jag dock förstår att det inte kan vara.

Anmäl
2009-08-19 15:18 #28 av: tantnett

#27 ?? Förvånad 

Men nu kostar inte MM 50:- styck.

Jag betalade 250:- i medlemsavgift. 6 nummer av MM kommer årligen samt 1 årsbok.

Det blir 7 tidskrifter. Då blir ju kostnaden 35:- per styck.

Kan endast säga att, ja vi människor har då sannerligen olika uppfattningar om saker och ting.

Anmäl
2009-08-19 16:26 #29 av: emelie92

Jag tycker att årsboken är onödig att skapa + skicka ut, eftersom jag inte har något intresse av att se årets vackraste teddy, rex, sheltie osv. Årsboken är en ren "utställningstidning" och alla som är med i SMF är inte intresserade utav utställningar.

Så jag tycker att SMF inte ska göra årsboken (eller se hur stort intresset för årsboken är) och istället lägga pengarna + tiden på något annat..

Anmäl
2009-08-19 16:41 #30 av: Filosofia

#28 De kommer ju att höja avgiften till 300 kr om drygt fyra månader. Och det är väl 6 nummer av MM (som var det jag menade), alltså av själva tidningen med artiklar. Årsboken räknade jag inte in som ointresserad av avel och utställningar, eftersom den väl mest består av bilder och är utställningsorienterad? Vill jag se på marsvinsbilder kan jag göra det gratis på nätet. :)

Anmäl
2009-08-19 17:26 #31 av: Myosotis

#28 & #29. Som tantnett säger har vi olika uppfattningar om saker och ting, och bra är väl det! (mkt bra inlägg i #24 för övrigt!!)

För egen del tycker jag att just SMFs Årsbok är mycket värdefull! Den innehåller jättemycket mer information än bara "marsvinsbilder". Visst - foton är det, men många av dessa är helt speciella för årsboken och många kommer från uppfödare/marsvinsägare som inte har någon hemsida och aldrig publicerar några av sina bilder på nätet. Och bilderna är oftast tagna så att marsvinet ifråga visar upp sig på allra bästa sätt för just den rasen - jätteintressant tycker jag. Plus att det finns en massa information om varje marsvins härstamning, och om deras bästa utställningsresultat.

Även de mest framgångsrika petmarsvinen finns ju med i årsboken numera.

Dessutom en massa information av "katalogbitare"-karaktär, dvs de uppfödare som fått bäst resultat under året + hur många utställda marsvin resultatet beräknas på, jämförelser med tidigare år, m.m., m.m.

Men precis som #20 påpekar här ovan: viktigaste skälet att vara med i Svenska Marsvinsföreningen är för mig att det är den intresseförening som vi marsvinsintresserade har. Och föreningen blir förstås vad de aktiva medlemmarna gör den till!

Anmäl
2009-08-19 17:27 #32 av: Myosotis

Äsch jag menade förstås replik till #29 & #30 i inlägget här ovan.

Anmäl
2009-08-19 19:29 #33 av: idipidi

Klart att man inte kan jämföra en föreningstidning som lever helt på medlemmarnas bidrag med en tidning som ridsport som har avlönad redaktion och journalister som skriver...

#29 Att lägga ner årsboken är bara att glömma, vi är många som tycker att den är typ det roligaste på året... ;) Men däremot är det ju inget som säger att den ska skickas ut till alla medlemmar. För ett antal år sedan så var årsboken något som man bara kunde köpa på utställningar. Sen tog man (=årsmötet) beslut om att istället skicka ut den till alla medlemmar och därmed också höja medlemsavgiften. Tanken var att den skulle nå även de som inte ställer ut (än) och funka som inspiration och så.

Min poäng är i alla fall att om man som medlem har en åsikt och vill ändra på något, så hjälper det inte att skriva i ett forum. Istället finns det sätt att demokratiskt ändra på saker i en förening. Man lämnar förslag, efter det har alla medlemmar möjlighet att rösta på sina årsmöten och sen fattas beslut på stora årsmötet (stämman). Om du vill ha hjälp med hur man gör så är det bara att säga till. Även om jag som sagt inte alls håller med dig i frågan. ;)

Anmäl
2009-08-19 23:53 #34 av: emelie92

#33 - Jag vet att vi tycker olika, men det är min åsikt om saken och mina tankar kring medlemskapet + MM. Det är ingenting som jag har gått och grubblat på utan det kom fram just i denna diskussion. Men det vore något att tänka på att ta upp till nästa möte =)

Anmäl
2009-08-20 00:25 #35 av: godisgrisen

Precis som #31 och #33 tycker jag att årsboken är hur kul som helst att bläddra i. Jag läser dem buckliga och jämför dem med tidigare år och drömmer om att få ha mina djur med och i år blir det ju så! Årsboken är jättebra men jag förstår att den kanske inte roar de medlemmar som inte är utställningsintresserade. Men foderartiklarna i senaste nummret, hemma hos reportagen och Idas roliga artiklar om den gamla boken måste väl roa och informera de flesta.

Jag råkar även tycka att ideella föreningar her ett egenvärde. Det är viktigt att samlas runt sitt intresse. Marsvin är viktiga för oss och om föreningen är stark har vi möjlighet att arbeta för marsvinens bästa genom att visa att det finns många som vill vara med i en sådan förening och naturlightvis genom att vi får en bra kanal att sprida information om vårt älsklingsdjur. Fakta som sprids av en hel organisation är ofta mer värd än om det kommer från enskilda personer.

Anmäl
2009-08-20 01:37 #36 av: FeliciaS

Jag tycker också om årsboken, att det är intressant att se hur många marsvin av en viss ras/färg som registrerats, vilka som har blivit Årets Bästa osv osv.

#33 Hur mycket kostade Årsboken när man kunde köpa den på utställningar? *nyfiken*

#35 Det håller jag absolut med om. Att det finns en marsvinsförening tycker jag är lite av ett tecken på att marsvinens status inte ligger alltför långt nere i botten, och framförallt att den inte ska göra det.

Anmäl
2009-08-20 09:11 #37 av: tantnett

#36 Ja en förening är oerhört viktig gällande att kunna bättra på marsvinets status.

Samt också att utställningarna fyller en funktion även för att bevara sundheten hos marsvinen.

Nej det är alltid vissa av dom passiva medlemmarna som beklagar sig över medlemspriset? FörvånadOch sen har dom även "mage" att komma och föreslå att årsboken skall bort?

Jag tror snarare att MM samt utskicket av årsboken gör att dom flesta icke aktiva medlemmarna vill kvarstå som medlemmar.

Sen upprepar jag återigen. Det är helt upp till en själv vad man får ut av sitt medlemskap i en förening.

SMF har lokalföreningar över hela landet, engagera er där och driv fram era önskemål istället för att bara sitta hemma och klaga över att ni inte får ut någonting för era pengar.

Anmäl
2009-08-20 20:34 #38 av: emelie92

#37 - Jag vet inte om det var riktat till mig men iallafall.. Självklart finns det medlemmar i SMF som inte tycker att utställningar & avel är det roligaste, så det är väl inte så konstigt att det finns dem som inte tycker att årsboken är intressant eller nödvändig eftersom den inte berör den gruppen och att "vissa av dom passiva medlemmarna som beklagar sig" vad får du det ifrån? Det kommer alltid att finnas medlemmar med olika åsikter, och det tycker jag är jättebra för det är det som gör att man kommer framåt=)

Anmäl
2009-08-20 23:49 #39 av: tantnett

#38 Delar helt din åsikt att olika åsikter driver en förening framåt.

Så istället för att klaga på tidskrifter m.m är det väl bättre att engagera sig i föreningen?

Skicka in tips och önskemål vad man vill ha i form av aktiviteter, eller artiklar för medlemstidningen. Det har ju länge MM efterlyst.

 Det är ju en förutsättning för att SMF skall kunna bli en förening för samtliga medlemmar oavsett inriktning med sina marsvin.

Att mycket är fokuserat på avel samt utställning är ju inte så konstigt då det faktiskt är den enda gruppen som är aktiv.

Men som sagt viktigt är ju att alla intressen tillgodoses.

 

 

Anmäl
2009-08-20 23:52 #40 av: FeliciaS

#39 Emelie, liksom jag, är med i vår lokalavdelnings ungdomsstyrelse så aktiviteter och förslag är det inte brist på - inte engagemang heller för den delen :) Men visst finns det säkert dem som bara kritiserar utan att göra något själva.

Anmäl
2009-08-21 00:09 #41 av: Creation

En av de intressantaste sakerna i årsboken tycker jag är den sammanställda statistiken, ärligt talat Tungan ute Årsboken kretsar ju inte helt kring just de bästa marsvinen i utställningarna(även om det är en stor del), så även sådana som inte är utställningsintresserade kan ju ha nöje av den ändå.

Och att se bilder på fina marsvin är väl alltid kul ;-) Vare sig de är utställda eller ej.

Ett alternativ vore väl, ifall det känns nödvändigt, att man skulle kunna välja bort årsboken om man vill och ev. få reducerad kostnad för medlemskapet då? Kanske skulle en reducerad kostnad kunna locka till sig fler medlemmar?

/Louise - Medarbetare på marsvin.ifokus.

Anmäl
2009-08-21 00:20 #42 av: tantnett

#40 Nej det var ej heller något personligt påhopp på henne. Förutom att jag reagerade att hon vill ha bort årsboken. Rynkar på näsan

Allt jag skrivit i denna tråd är menat allmänt till alla som klagar. 

 

Anmäl
2009-08-21 13:31 #43 av: PapaGurk

SMF behöver en ny logga.  :-)

Anmäl
2009-08-21 14:37 #45 av: tantnett

#43 Det håller jag fullständigt med om.

Har alltid tyckt loggan är för "naiv", man får lätt för sig att föreningen endast vänder sig till enbart barn.

Och betänker man att den envisa stämpeln "barndjur" förhoppningsvis någongång skall försvinna vore det nog idé att göra en ny logga.

Anmäl
2009-08-21 14:41 #46 av: tantnett

? FörvånadVad hände med inlägg 44.

Anmäl
2009-08-21 15:02 #47 av: FeliciaS

#46 Dubbelinlägg - dvs. likadant som #43.

Anmäl
2009-08-21 15:18 #48 av: idipidi

Vaa? Menar ni loggan med de två marsvinen som är i den här artikeln? Jag skulle förstå om ni menade visa lokalvdelningars loggor, men SMFs logga har jag faktiskt aldrig tänkt på att den skulle vara barnslig eller så.

Anmäl
2009-08-21 20:27 #49 av: Abico

Jag tycker att SMF's logga är fin :P

Hanna 

Anmäl
2009-08-21 21:56 #50 av: Creation

Jag tycker inte alls att det är något fel på loggan.
Kom med med något annat förslag ifall ni anser att den inte passar. :-)

/Louise - Medarbetare på marsvin.ifokus.

Anmäl
2009-08-21 22:54 #51 av: emelie92

Jag gillar SMF's logga mycket starkt!

Anmäl
2009-08-22 00:43 #52 av: tantnett

Många tycker visst att den är fin.

Men jag håller inte med er. Texten är helt ok men som sagt dom "barnsligt" ritade marsvinen är gräsliga.

 

Anmäl
2009-08-22 01:54 #53 av: godisgrisen

Ja jag har också retat mig på att loggan är ful och taffligt gjord. Marsvinen är inte så anatomiskt riktigt tecknade, lite knasigt placerade kroppsdelar och konstiga proportioner. Sen är den liksom varken stiliserad eller naturalistisk, jag har lite svårt för oklart språk när det gäller bilder.

Det är också konstigt att det heter Svenska marsvins FÖRENINGEN. Förening är väl en liten lokal sammanslutning, SMF är ju en rikstäckande organisation!? Jag har nog tyckt att både loggan och namnet känns oseriösa... men låtom er icke luras, det är en väl fungerande organisation.

Jag vet inte om folk håller med mig det kanske de flesta inte gör. Jag tror dessutom att det är bäst att lära sig leva med detta för det är inte så smart att byta namn och logga i tid och otid om man vill att SMF ska fastna i folks medvetande... eller jag vet inte vi kanske skulle tjäna på att byta ut den fula loggan...

Anmäl
2009-08-22 02:35 #54 av: Creation

#53 Jag tror bestämt att den korrekta benämningen är förening. Annars skulle de väl inte tillåtas kalla den för det? Annars finns det mååånga andra organisationer som också har fel namn.

/Louise - Medarbetare på marsvin.ifokus.

Anmäl
2009-08-22 02:48 #55 av: godisgrisen

Jahaja... nu kom jag igång här mitt i natten. Jag vill att loggan skulle vara enklare och renare. En fylld siluett av ett vältypat selfmarsvin som sitter fint, skulle vara mycket snyggare och enklare att titta på. Texten är som # 52 skriver bra men om man har en kompakt svart bild måste den vara fetare. Det där SMF som står under bilden tycker jag att man ska lägga på en rak linje så den ser modernare ut. Nu ser just de tre bokstäverna ut som på ett sportklubbsemblem från 1950 talet.

Nu ritar jag inte men mitt förslag är... Samma runda form och text som tidigare men något fetare text. Biden en fyld svart selfsiluett och bokstäverna SMF på rak linje under bilden och i samma storlek som den övriga texten. Enkelt, stilrent och snyggare.

Anmäl
2009-08-22 13:37 #56 av: Myosotis

#53 Men hallå... "förening" heter det ju, vad annars? T.ex. Svenska Naturskyddsföreningen, rikstäckande med 180 000 medlemmar; Föreningen Norden, inte bara rikstäckande utan täcker hela Norden med 50 000 medlemmar; Svenska Botaniska Föreningen, rikstäckande med 2 400 medlemmar, osv osv.

Loggan tycker jag är ren och tydlig med behagligt typsnitt. Jag anser inte att det fungerar bra med en alltför detaljerad och rastypisk bild i en logga.

Anmäl
2009-08-22 14:43 #57 av: godisgrisen

Okej #54 och #56 förening är väl ett vanligt namn på liknande organisationer men egentligen är det benämningen på de lokala delarna i en stor oganisation men jag vet att namnet används så av flera organisationer. Jag ger mig utan strid.

Men loggan tycker jag fotfarande är jätteful och det har jag alltid gjort. # 56 mitt förslag är mycket mindre detaljerat än som loggan ser ut nu och inte mer rastypisk. Jag vill ha en siluettbild och inte en streckteckning med ifyllda öron och benmarkeringar på fel ställe. Men det är samma sak där vi är en demokratisk organisation och jag tänker inte tvinga igenom en loggaändring bara för att jag tycker den är ful om de flesta gillar den. Men jag hoppas att jag har rätt att tycka att den är ful och beskriva hur just jag skulle vilja att den skulle se ut istället!?

 

Anmäl
2009-08-22 15:12 #58 av: Myosotis

#57 Jag har inga problem med att DU (eller andra) tycker att loggan är ful, om du läser mitt inlägg igen ser du att jag skriver "tycker" och "jag anser".

Jag vet att du är konstnär och därmed har bättre koll än jag på vad som är estetiskt etc, men jag bara uttryckte min åsikt.

Glad

Anmäl
2009-08-22 16:08 #59 av: emelie92

#55- Om du vill kan du alltid skicka in en enkel skiss på ditt förslag till SMF, det skulle kanske uppskattas.

Anmäl
2009-08-23 00:50 #60 av: tantnett

#59 Bra förslag. Glad

#55 Skicka in några skisser.

Anmäl
2009-08-23 11:34 #61 av: elvisen

vilken bra artikel! bra jobbat verkligen:) eftersom vi bor i finland är vi medlemmar i suomen marsuyhdistys RY/ finska marsvins föreningen. Men det var väldigt intressant att läsa om sveriges marsvins förening:)

Anmäl
2018-05-30 17:05 #62 av: [Wijnja]

Tycker års boken är super då lär man sig färger

Anmäl
2018-05-30 17:07 #63 av: [Wijnja]

Va aldrig några kurser när jag va medlem

Anmäl
2018-05-30 20:17 #64 av: [Wijnja]

Kan man inte byta ut loggan

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.