Foder

Grönfoder utifrån

2009-04-20 17:57 #0 av: FeliciaS

Redan i april när solen börjar visa sig mer och mer tar naturen nya krafter och börjar grönska på nytt. Mycket grönt finns att plocka - fullt av vitaminer. Men vad kan man egentligen ge till sina marsvin? I den här artikeln ska jag ge dig tips på vilda växter som du kan plocka utan tvekan.

Marsvin är betesdjur och vad går då upp mot turer på gräsmattan under de varma månaderna? Inte alla har möjlighet att låta marsvinen vara utomhus och beta så mycket som de kanske vill, och plockar då med sig naturen in till marsvinsburarna istället. Variation i kosten är aldrig fel, och det finns mycket mer än gräs, maskrosblad och klöver som du kan ge dina marsvin. Kom bara ihåg att du måste vänja marsvinens magar vid grönfoder utifrån på våren, samma sak gäller vid nya växter. I listan nedan följer vilda växter som du kan ge dina marsvin.

Kirskål
Kirskål (även kallad kärs)
Ett högt ogräs med ganska små, spetsiga blad med flikiga kanter, samt vita blommor längst upp ut från långa stjälkar. Skotten kommer relativt tidigt på våren och är ljust gröna - en riktig delikatess för marsvinen. Växten finns framförallt i södra halvan Sverige, vanligtvis på skuggiga platser; skogsängar eller i diken intill mindre vägar där det inte är så mycket trafik.

Vit röllekaMed munnen full av kirskål!

Rölleka
Oftast ser man de smala bladen ute på gräsmattor eller i områden där det inte växer så mycket mer än gräs. Blommorna är vita eller gula, men det är bara bladen som man ska ge sina marsvin. Rölleka är en ganska liten växt, men lukten är relativt stark.

Rödmalva
Rödmalva (bild t.h ->)
En 40-100 cm hög ört som blommar från juli till september. Inte en jättevanlig växt, främst syns den i de kustnära områdena i Sverige. Den växer då på gårdar, hamnar och vid vägkanter samt kulturpåverkade områden. Har använts/används som läkeväxt och känns igen på de rosa-röda blommorna och dess nedliggande stjälk.

Brännässla
Nässlor är örter som är utbredda i hela landet förutom allra längst norrut. De späda vårskotten kommer redan i april i södra och västra delen av Sverige och skördas redan då. Längre in på sommaren blir nässlorna höga och mörkare, de får små söta vita blommor. Eftersom brännässlan har brännhår som ger en brännande smärta och utslag på huden krävs det att man har ordentliga handskar när man plockar örten. Den är otroligt c-vitaminrik och finns även att köpa som pulver, som man kan blanda med ex. kligröt. Observera att nässlorna måste torkas innan de ges till marsvin! (se bild nedan)

torkade nässlor

Gråfibbla
Gråfibbla
En låg ört med blommor liknande maskrosens - gula med en röd strimma på undersidan. Bladen är små och ovala, stjälken bladlös. Det är en vanlig växt som finns i hela landet utom längst i norr, på solvarma platser som skogsbryn, torrmarker, berg och i vägkanter.
Groblad


Groblad
En liten växt som de flesta känner till då den är vanlig och växer på eller i kanten av gräsmattor. Bladen är ovala och ganska små samt korta medan blomstjälkarna är längre och ljust gröna eller åt det gula hållet. Man kan ge både bladen och blomstjälkarna till marsvinen. Groblad sägs ha en läkande effekt och är bra mot sår samt luftvägskatarr.

Vallört
Vallört
En högväxt ört med stora och oval-spetsiga blad som blommar i juni/juli. Blommorna är allt från blekt rosa till mörkt lila. Vallörten är ganska sällsynt och förekommer främst vid gårdar. Den växer från Skåne till Uppland. Förr i tiden använde man örten mot diarré. Våtarv


Våtarv (bild t.h ->)
I hela landet växer denna mycket vanliga ört, på skuggiga platser som på stigar, skogsbryn och kärr. Bladen är ganska små men saftiga och blommorna är ännu mindre och vita. Stjälken är vek och som man ser på bilden här till höger; nedliggande i lösa mattor.

HarkålHarkål
Denna ört är vanlig södra Sverige, men kan hittas längre upp. Växten är ganska hög, uppåt metern, och den blommar från juli till september. Det är mycket blad nertill på stjälken, som man kan plocka till marsvinen. Blommorna är små och gula, något lika maskrosor.


Käringtand
En ärtväxt som kan bli upp till ca 4 dm hög, med fina gula blommor som sitter i samlade flockar. I hela Sverige förekommer Käringtand, den är vanlig överallt förutom i de nordligaste landskapen där den finns mer sparsamt. Den växer på ängar och hedmarker - både på torr och fuktig mark.

Luserner
Släktet Luserner, som tillhör ärtväxterna, har ett åttiotal arter varav tre finns i Sverige. Flera av dem är foderväxter till bl.a. häst. Alla är gulblommiga utom den odlade och ofta förvildade arten blålusern som kan ha violetta blommor. Den vanliga arten humlelusern är lågväxt med små gula blommor. Luserner har trefingrade blad och ärtblommor i korta, huvudlika klasar på upprätta skaft i bladvecken. Den odlas ofta som vallväxt och förekommer ganska ofta förvildad på kulturmark och torr gräsmark; ängar och i vägkanter.


vicker
Här syns bl.a. vicker - örten med de lila blommorna.
(Foto: Ida Högberg, Idipidi)

Häck- och Kråkvicker
Gemensamt för dessa vicker är att de är fleråriga örter med smala, gröna stjälkar. Örterna blommar juni till augusti och har blålila blommor som sitter i klasar från bladvecken. Bladen sitter i par - också i små klängen. De växer i hela landet på åkrar, lundar och skogsbryn.

Annat som finns utomhus på våren och sommaren är grenar av diverse träd och buskar. Lingon- och blåbärsris uppskattas starkt av marsvinen och kan ges året runt, med blad och knoppar på våren, blommor på sommaren och bär på hösten. Alla grenar med tillhörande knoppar, skott och blad från fruktträd går utmärkt att ge, liksom även Sälg/Vide, Björk, Bok, Hassel och Lönn.

Tänk på att inte plocka vad som helst! Många odlade växter är giftiga, för att se exakt vilka kolla här.

Knoppar
Äppelkvist med precis utslagna blad!

Anmäl
2009-04-21 00:11 #3 av: FeliciaS

Hoppas det kan ge er inspiration till vad ni plockar utifrån nu i vår och i sommar! :)

Anmäl
2009-04-21 09:21 #6 av: haaanna

Jätte ba artikel man får vell ut och plocka lite sen ;)

Anmäl
2009-04-21 11:59 #7 av: KAK67

Jättebra artikel. Tänk bara på att inte plocka nära trafikerade vägar eller där hundar rastas.

Anmäl
2009-04-21 12:32 #8 av: idipidi

Kul och bra! :)

Anmäl
2009-04-21 13:06 #9 av: [jejjas]

Kanonbra artikel Glad 

 har funderat på hur man kan göra medbrännäslor vi har massor här utanför små späda ska ta med sax hanskar å påse ut sen Skrattande

SMF 456 Chocopop´s

Visa andra den respekt du själv vill ha.

Respektera andra så blir du själv respekterad.

Anmäl
2009-04-21 23:09 #10 av: FeliciaS

Så bra att ni tycker om den! :)

#9 Jag var ute häromdagen och plockade en plastkasse full. Ligger nu på tork (bilden i artikeln) i arbetsrummet :P En vitaminbomb till vintern! ;)

Och tusen tack för lånet av bilden Ida! :)

Anmäl
2009-04-21 23:19 #11 av: Creation

Så bra! =) Då vet man vad man kan plocka där utifrån.

/Louise - Medarbetare på marsvin.ifokus.

Anmäl
2009-04-21 23:27 #12 av: Aristarcos

Tack för den , bra för mig inför anskaffandet av marsvin...

 

Anmäl
2009-04-22 00:13 #13 av: svampi

Jättebra artikel! Får börja plocka lite grönt till grisarna nu när jag vet vad jag faktiskt kan ge dem :D ;)

Anmäl
2009-04-22 00:22 #14 av: [jejjas]

#10 nu ligger det massa fina späda skott näslor å torkar , Billy som är närmast sår å tigger å vill ha men han får vackert vänta tills dom torkat klart kan ju inte på stå att det luktar så gått nr man går forbi bokhyllanObestämd

SMF 456 Chocopop´s

Visa andra den respekt du själv vill ha.

Respektera andra så blir du själv respekterad.

Anmäl
2009-04-22 17:07 #15 av: agnes_S

Vilken bra inspiration! I år ska det plockas roliga växter :P

Anmäl
2009-04-22 18:43 #16 av: Ziggi

Bra och rolig artikel :) Bra med mycket bilder på blommorna :)

Anmäl
2009-04-22 19:04 #17 av: Abico

Bra artikel! Snäppet bättre än föregångaren tycker jag :)

Hanna 

Anmäl
2009-04-23 02:00 #18 av: tjorve

:) kändes himla roligt att få ge maskrosblad för första gången till mina grisar igår! det uppskattades lika mycket som persilja och paprika, som jag är snål med.. och bra för plånboken ^^

är det farligt på något sätt att ge marsvin maskrosblad varje dag om det finns att tillgå? alltså finns det risker med det som med paprika & persilja?

Anmäl
2009-04-23 02:03 #19 av: tjorve

#7 jag sköljer allt jag tar in, men självklart ska man inte plocka vid motorvägen direkt..

Anmäl
2009-04-23 02:45 #20 av: tjorve

Lingon- och blåbärsris blev förresten en riktig hit hos mina! fast bara sånna med knoppar (nya). Bladen var inget vidare (kanske gamla övervintrade risbuskar?)

Anmäl
2009-04-23 09:06 #21 av: Abico

#18 - Nej, det är ingen fara. Tänk på att vänja in maskrosorna långsamt bara.

Hanna 

Anmäl
2009-04-23 14:40 #22 av: itsBlue

Hur varmt anser ni att det bör vara ute första gången på det nya året grisarna få skutta runt i utehagen? Viktigaste är väl att marken inte är kylig och att det inte är full storm.

Anmäl
2009-04-23 14:41 #23 av: itsBlue

Nu postade jag nog denna fråga fel dock. :/
Men är det någon som har svar, berätta gärna! :)

Anmäl
2009-04-23 17:43 #24 av: Abico

#22 - Jag rekomenderar dig att läsa artikeln Marsvin utomhus, där finns nog svaret du söker :)

Hanna 

Anmäl
2009-05-04 12:48 #25 av: [SusannaK]

Jag som är rätt kass på det här ;-) Kirskålen skulle jag vilja haft en bättre bild på....det finns säkert mängder här men jag vågar inte plocka något om jag inte är helt säker. Har någon en bättre bild för en okunnig som jag på detta område.

 

Brännässlor har vi också....dessvärre men om man nu kan få nytta av dom :-). När det står torka? ska dom var helt torra då?

Anmäl
2009-05-04 13:09 #26 av: [SusannaK]

Är det här kanske kirskål? Oskyldig

Anmäl
2009-05-04 13:11 #27 av: tjorve

# en bild på hur dom växer med sina artfränder vore ju inte helt fel, och inte bara en och en. lättare att se då känner jag!

Anmäl
2009-05-04 13:32 #28 av: [SusannaK]

Nu ska vi se var på jakt i trädgården.Flört

 Bilden jag la in #26 växer så här.

Anmäl
2009-05-04 13:38 #29 av: [SusannaK]

Eller kan det vara den här?Tungan ute

Anmäl
2009-05-04 14:06 #30 av: tjorve

första bilden är kirskål

Anmäl
2009-05-04 14:17 #31 av: [SusannaK]

Ah tack så mycket det har man ju en hel del av i trädgården ogräs igentligen men nu fick den ju ett helt annat värdeSkrattande

Anmäl
2009-05-04 16:15 #32 av: trocadero

#26 Det där är inte kirskål, helt säker på det. Vad det är vet jag tyvärr inte.

Anmäl
2009-05-04 17:15 #33 av: Sandra-B

#26

Precis som #32 säger så är det inte kirskål!

En bild på hur kirskål ser ut.

//Sandra, sajtvärd på Marsvin.iFokus (& DaysofOurLives.iFokus)
SMF 237 Sweet Dream's 
Uppfödning av teddymarsvin - FINNS NU PÅ FACEBOOK!!

Anmäl
2009-05-04 17:16 #34 av: Sandra-B

Och en närbild på bladen.

Kan ju tillägga att kirskål har en väldigt speciell lukt, tycker iaf jag.

//Sandra, sajtvärd på Marsvin.iFokus (& DaysofOurLives.iFokus)
SMF 237 Sweet Dream's 
Uppfödning av teddymarsvin - FINNS NU PÅ FACEBOOK!!

Anmäl
2009-05-04 17:18 #35 av: Sandra-B

En bild till.

//Sandra, sajtvärd på Marsvin.iFokus (& DaysofOurLives.iFokus)
SMF 237 Sweet Dream's 
Uppfödning av teddymarsvin - FINNS NU PÅ FACEBOOK!!

Anmäl
2009-05-04 17:19 #36 av: Sandra-B

Sista nu:-P

Om ingen annan hinner före så tar jag med mig kameran och tar en bild på ett av kirskålsställena här där jag brukar plocka så det syns hur det ser ut när det växer.

//Sandra, sajtvärd på Marsvin.iFokus (& DaysofOurLives.iFokus)
SMF 237 Sweet Dream's 
Uppfödning av teddymarsvin - FINNS NU PÅ FACEBOOK!!

Anmäl
2009-05-04 17:40 #37 av: FeliciaS

#25 Sök på Google så hittar du många bilder.

#26 #28 #29 Det där är inte kirskål!

#33-36 Precis, där har vi kirskål! ;) Håller med om att lukten är rätt speciell, och det luktar rätt mycket också.

Anmäl
2009-05-04 17:48 #38 av: [SusannaK]

Ok då får jag gå på jakt igen då *ha ha*.....Skrattande

Anmäl
2009-05-04 19:52 #39 av: Tindrar

Visste inte att marsvin kunde äta den lilla örten (vicker), nu får dom äta det på landet så jag slipper sitta och plocka bort det (då jag trodde det var giftigt;P)

Anmäl
2009-05-05 00:07 #40 av: Sandra-B

En bild på hur kirskål ser ut när det växer.

//Sandra, sajtvärd på Marsvin.iFokus (& DaysofOurLives.iFokus)
SMF 237 Sweet Dream's 
Uppfödning av teddymarsvin - FINNS NU PÅ FACEBOOK!!

Anmäl
2009-05-05 00:35 #41 av: emelie92

Imorgon så är det jag som ger mig ut på kirskål-jakt! :P

Anmäl
2009-05-14 22:51 #42 av: Abico

Aha, så det är våtarv jag hittat i trädgårdslandet Cool
Då ska jag ut och slita upp det direkt, tar nog och vandrar iväg till kirskålsstället på vägen.

Hanna 

Anmäl
2009-05-14 23:31 #43 av: FeliciaS

#41 Kan inte vi träffas någon eftermiddag och gå på marsvinsmatjakt? Med mååånga stooora kassar ;)

Anmäl
2009-05-15 00:48 #44 av: [jejjas]

korkad fråga kanske men visst kan marsvinen även äta blomman på maskrosorna å inte bara bladen Skäms 

SMF 456 Chocopop´s

Visa andra den respekt du själv vill ha.

Respektera andra så blir du själv respekterad.

Anmäl
2009-05-15 13:01 #45 av: FeliciaS

#44 Jadå, det kan dem :) Dock föredrar de bladen, mina marsvin brukar lämna själva blommorna.

Anmäl
2009-05-15 13:08 #46 av: [jejjas]

#45 okej *L* va tvungen å söka runt men hittade svaret på hummlan *L* mina åt upp allt fins inget kvar :-) men bra ¨veta då kullen vi har här på området är över bevuxen av maskrosor kan lätt fylla två ica påsar med maskrosor *L* så i går fick dom mindre grönsaker än va dom brukar få *L*

SMF 456 Chocopop´s

Visa andra den respekt du själv vill ha.

Respektera andra så blir du själv respekterad.

Anmäl
2009-05-15 13:21 #47 av: FeliciaS

#46 Härligt! ;)

Anmäl
2009-05-17 01:12 #48 av: emelie92

#43 - Det kan vi göra! Jag skulle allt behöva få lite tips & råd om marsvinskäk!

Anmäl
2009-05-17 02:01 #49 av: FeliciaS

#48 Bra bra ;) Vi får ta mer om det i pm ^^

Anmäl
2009-05-23 00:57 #50 av: bima69

Jättebra info och tips man får här..

 

Hur är det med Citron Timjan, kan marsvinen äta det? Nått speciellt man bör tänka på när det gäller det? Och kan dom äta mossa?

Anmäl
2009-05-23 01:13 #51 av: [jejjas]

Är det nogon som haren bild på hur Rölleka se ut på riktigt?
 

SMF 456 Chocopop´s

Visa andra den respekt du själv vill ha.

Respektera andra så blir du själv respekterad.

Anmäl
2009-05-23 01:48 #52 av: agnes_S

#51 Googla? ;)

Anmäl
2009-05-28 17:23 #53 av: MoaL

Jättebra artikel!
Men rönn är väl också ett trädslag som går bra att ge marsvinen?
På degutopia har jag läst att päronträ avger cyanid; "Wood contains cyanogenic glycosides which release cyanide when ingested". Stämmer detta?

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

Anmäl
2009-05-28 20:00 #54 av: liliane

#26 NEEEJJ! Den på första bilden är smörblomma och är giftig. Den nedre är nog också giftig. Hundkex eller en släkting. Inte bra!!!

Anmäl
2009-05-28 20:05 #55 av: [SusannaK]

#54---->Jo jag fick reda på det sen....:) Så jag plockar bara det jag är säker på....får nog ta med en guid ut om jag ska våga plocka något annat.

Anmäl
2009-05-28 20:05 #56 av: liliane

Skit, blev helt svettig här ;) Tur att det är fler som verkar ha bra koll på växter här. Är svårt att se ibland ju. Där kunde det gått riktigt snett..

Anmäl
2009-05-28 20:06 #57 av: liliane

#Bra ju. Vet att det är svårt!

Anmäl
2009-06-11 22:20 #58 av: marsvin2008

Hundkex kan man ge det? Sånna där vita blommor, om ni inte vet googla på Hundkex så ser ni vad jag menar.

Anmäl
2009-06-11 22:24 #59 av: idipidi

Hundkäx är inte giftigt, men det finns väldigt lika växter som är mycket giftiga, därför tycker jag att man gör bäst i att undvika det. Det finns så mycket annat bra att ge.

Anmäl
2009-06-11 22:27 #60 av: marsvin2008

#59 Nä inte så mkt olika att välja på härikring inte.

Anmäl
2009-06-15 02:42 #61 av: Arcticas

Hur är det med rallarros eller mjölkört som den även kallas. Kan man ge det? Håller med #60, inte mycket som växer här :(
 Var tusan hittar man gräs som är längre än 5 cm?

 

Anmäl
2009-06-15 16:35 #62 av: idipidi

Mjölkört är i varje fall inte giftigt, korna kan ju äta det. Men jag vet inte om marsvinen uppskattar det. Det är lite svårt att föreställa sig att folk inte har gräs nu när man själv plockar in en pappakasse modell stor per dag...

Anmäl
2009-06-15 16:57 #63 av: Abico

#61 - Du får komma hit, blev inbjuden att plocka i grannens trädgård häromdagen ^^ Paradis! Hon har gräs på en meter.

Hanna 

Anmäl
2009-06-16 23:43 #64 av: Arcticas

Ja, nog ska jag söderut nå'n sväng också. Lite bökigt att ta med sig alla marsvinen bara.

Nu har jag gett mjölkört, eller rallarros som vi mest kallar den här. En del åt den med god aptit, föredrog den tom före gräset medan andra har ratat den. Lättplockat och bra, så de som gillar den kommer att få det ofta.

Anmäl
2009-06-17 00:04 #65 av: FeliciaS

#64 Du får sätta upp ett växthus och odla gräs ;)

Anmäl
2009-06-20 22:10 #66 av: MissaMisan

Åh vad glad jag blev när jag hittade denna artiklenGladFinns ju massa man kan plocka till svinen!

Och jag har nu förstått att de små buskarna som en av våra katter gillar att gömma sig i är kirskål! För det är väl kirskål..?Nu har det även vuxit upp väldigt höga blommor oxå, som påminner om hundkäx. Och det luktar faktiskt lite speciellt...Obestämd

Anmäl
2009-06-20 22:22 #67 av: Abico

#66 - Japp, det ser ut som kirskål :)

Hanna 

Anmäl
2009-06-20 22:30 #68 av: MissaMisan

#67- Vad bra:) Marsvinen har fått smaka och det var faktiskt rätt så poppis!

Har även plockat nässlor idag och hängt på tork...ganska bra att ha en trädgård med mycket ogräs ;)

Anmäl
2009-06-22 18:05 #69 av: MoaL

Jag visste inte att mjölkört/rallarros/mjölke var ogiftig, så nästa gång ska jag plocka in sådant också och prova ge de små. :) Kollade upp den på Den virtuella floran (Mjölke) - världsbäst om man vill kolla växter, står även ifall de är giftiga. :)
Mvh,
Moa

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

Anmäl
2009-06-22 18:52 #70 av: dijete

Har varit ute och plockat Kirskål idag och Nässlor, stack mig fast jag hade riktiga handskar. Nu är kirskålen uppäten och nässlorna på torkning

Anmäl
2009-07-20 13:05 #71 av: Berlau

Hur länge ska brännäslor ligga på tork? Ska man ex. väta dom innan och sedan låta dom torka? :) Undrar bara, bränneslor blir nog hyresvärden bara glad av att man plockar. :P

Anmäl
2009-07-20 18:54 #72 av: FeliciaS

#71 Sprid ut dem på ex. tidningar och låt dem ligga tills de torkat dvs. tills de är helt torra ;) Ta dem som de är bara, inte göra något med dem innan.

Anmäl
2009-08-31 20:40 #73 av: signetillisch

Jag skriver ihop ett häfte om foder till marsvin för att skicka med mina bebisar när jag säljer dom. Jag är med i SMF och läste förse den här artickeln där. Har en liten undring: Du rekomenderar humlelucern men humlans marsvin som du refererar till har den på sin lista över giftiga växter. Jag tycker att de verkar ologiskt att den skulle vara giftig med tanke på att övriga lucerner inte är det, men jag kan inte skriva något som jag inte är hundraen procent säker på. Vill ha en bekräftelse helt enkelt.

Anmäl
2009-09-04 15:32 #74 av: Tina

Det växer ju mossa på de flesta grenar från träd (eller ja, jag är inte säker på att det är just mossa, men olika "beläggningar" är det) , bör man skrapa bort det eller undvika såna grenar helt? Eller kan man lägga in mossiga grenar till marsvinen?

Anmäl
2009-09-04 17:36 #75 av: FeliciaS

#74 Det var en bra fråga, jag tror inte det är farligt men har ingen aning. I alla fall finns det en del träd häromkring som saknar sådant på grenarna, de grenar som inte är allra tjockast.

Anmäl
2009-09-14 11:23 #76 av: IAmPolly

Tack för tipsen :)

Anmäl
2009-09-14 12:57 #77 av: godisgrisen

#74 Det är nog lavar. Det är inte giftigt men jag tror inte de smakar gott så jag brukar låta bli de grenarna eller skrapa bort det.

Anmäl
2010-04-08 18:32 #82 av: [Strawberi]

Rölleka - Är det som hundkex? XD
Måste bara kolla jag har ju 2 små skogar och en stor här jag bor så här växer det som attan på våren/sommarn! :)

Väl bemött!
SMF 462 Strawberis
Uppfödare av Sheltie & Coronet
http://strawberis.se/

Anmäl
2010-04-08 20:42 #83 av: [Maijah]

#82 Inte riktigt;) Inte lika höga och man känner en stark lukt om man luktar på den. Blommorna är oftast vit-ljusrosa. Borde inte vara så svår att att identifiera:p Typiska röllekor: här & här=)

Anmäl
2010-04-08 20:50 #84 av: [Strawberi]

#83 - hmm okej.. Tycker den ser preics som hundkex xD

Väl bemött!
SMF 462 Strawberis
Uppfödare av Sheltie & Coronet
http://strawberis.se/

Anmäl
2010-04-08 20:58 #85 av: [Maijah]

#84 Haha, nä det är ju ganska stor skillnad, tycker iaf jag:P.... Men Hundkex har ju -som du ser på bilden- lite annorlunda växtsätt, inte lika många blad och flera åtskilda blomklasar på samma gren=)

Anmäl
2010-04-08 21:04 #86 av: [Strawberi]

#85 - ahh nu ser jag! :)

Väl bemött!
SMF 462 Strawberis
Uppfödare av Sheltie & Coronet
http://strawberis.se/

Anmäl
2010-04-08 21:06 #87 av: [Maijah]

#86 Bra!:P

Nu väntar jag bara på att allt ska börja växa!^^

Anmäl
2010-04-08 22:25 #88 av: [Strawberi]

#87 - du är inte ensam! ^^

Väl bemött!
SMF 462 Strawberis
Uppfödare av Sheltie & Coronet
http://strawberis.se/

Anmäl
2010-04-08 22:50 #89 av: Lyan

Jag har redan börjat plocka gräs och lite maskrosor jag :-D

Ska ut och leta mera senare i vår, tex våtarv har jag letat efter i tre år(!) utan att hitta.

 

Vänliga hälsningar Emmy
*Min hemsida  *Satin och satinsjukan  *Färggenetik
Svarar jag inte på PM? Påminn mig! Jag glömmer lätt

Anmäl
2010-04-08 22:59 #90 av: FeliciaS

Jag plockade de första maskrosbladen i förrgår :)

Anmäl
2010-04-08 23:30 #91 av: MoaL

Avundsjuk på er som har grönska. :) Här har gångbanornas och vägarnas asfalt just börjat titta fram, men snöhögarna är fortfarande flera meter höga. :)

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

Anmäl
2010-04-09 00:09 #92 av: [Strawberi]

Vi ser asflaten, men inget mer än blommor vill ploppa upp ur maren.. Våren kom hit marsvinen & jag vill komma ut och få frisk luft!!

Väl bemött!
SMF 462 Strawberis
Uppfödare av Sheltie & Coronet
http://strawberis.se/

Anmäl
2010-04-09 00:10 #93 av: [Maijah]

#89,90 Åh jag vill också! Lär dröja ett tag till här, men snart så!;)

Anmäl
2010-04-09 01:41 #94 av: Abico

Jag plockade faktiskt ett helt litet maskrosblad och tre grässtrån igår ;) Heja våren!

Hanna 

Anmäl
2010-04-09 14:35 #95 av: [Maijah]

#94 Haha ja det är ju iaf något;)

Anmäl
2010-04-14 22:19 #96 av: ho0mii3z

gud va bra artikel! Kommer kika in massor med gånger !

Anmäl
2010-05-14 20:51 #97 av: smurfe-lina-89

Hur är de med lingon och blå bärs ris?

Anmäl
2010-05-14 21:04 #98 av: Abico

#97 - Lingonris har jag aldrig gett men blåbärsris är poppis här :)

Hanna 

Anmäl
2010-05-14 21:11 #99 av: smurfe-lina-89

kan man ge dom de som är på inlägg 26 och 29?

Anmäl
2010-05-14 22:38 #101 av: [Maijah]

#99 Nr 26 är inte kirskål utan ser ut att vara smörblomma eller nått, ge absolut inte det till marsvinen! Bild på kirskål som går att ge till marsvinen finns på nr 33-36. Nr 29 ser ut att vara hundkäx eller nått, dock vet jag faktiskt inte om det går att ge till grisarna, har aldrig tänkt på att ge det till dem...

Anmäl
2010-05-14 22:41 #102 av: Abico

Oj, jag tittade på #36 jag. #26 är inte kirskål.

Hanna 

Anmäl
2010-05-15 00:50 #103 av: smurfan-13

Virtuella floran är bra om man vill se bilder på olika arter.

Anmäl
2010-05-15 12:53 #104 av: JohannaMax

Tack för en bra artikel!

Kirskål har vi mängder i trädgården så det blir ju perfekt att den kommer till användning! Resultatet blir ju även en snyggare trädgård ;o)

Nässlor ska jag med samla in och torka.

Mode & Skönhet.iFokus -sajten om mode, skönhet, smink. glitter & glamour!

Anmäl
2010-05-15 13:36 #105 av: smurfan-13

Hur är det gällande nässlor och marsvin? Människor skall ju inte äta nässlor man inte har förvällt. Stora okokta blad kan ge njurskador och förgiftningssymptom!

Anmäl
2010-05-15 15:32 #106 av: [Strawberi]

Idag ska jag plocka massvis av gräs! Sedan ska dem få lite varje dag :)

Väl bemött!
SMF 462 Strawberis
Uppfödare av Sheltie & Coronet
http://strawberis.se/

Anmäl
2010-05-15 18:20 #107 av: [Strawberi]

Kriskål?

Väl bemött!
SMF 462 Strawberis
Uppfödare av Sheltie & Coronet
http://strawberis.se/

Anmäl
2010-05-15 19:42 #108 av: [Maijah]

#107 Japp, ser så ut =)

Anmäl
2010-05-15 20:15 #109 av: [Strawberi]

#108 - säkert så jag kan ge?? :)

Väl bemött!
SMF 462 Strawberis
Uppfödare av Sheltie & Coronet
http://strawberis.se/

Anmäl
2010-05-15 21:47 #110 av: [Maijah]

#109 Ja 100 % säker ^^

Anmäl
2010-05-21 01:55 #111 av: FeliciaS

#107 Den hade väldigt rundade kanter, inte så flikiga som den kirskål jag brukar ge här nere. Kanske det är Mästerrot, väldigt lik kirskål men ofarlig att ge i alla fall.

Anmäl
2010-05-21 12:30 #112 av: [Maijah]

#111 Har aldrig hört om någon ört som heter så, verkar vara endel sån här hos mig isåfall..

Anmäl
2010-05-21 15:04 #113 av: [Strawberi]

#111 - gav dem, men de har inte dött ännu... Och det var igår mitt på dagen..

Väl bemött!
SMF 462 Strawberis
Uppfödare av Sheltie & Coronet
http://strawberis.se/

Anmäl
2010-05-21 16:41 #114 av: [Maijah]

#113 Jag har nog också gett endel sådan, fast jag trott det varit kirskål, men det funkar ju tydligen lika bra;)

Anmäl
2010-05-21 16:54 #115 av: [Strawberi]

#114 - ja... det är ju inte det minsta giftigt? Och de jag gav luktade... speciellt.. inte gott och inte äckligt.

Väl bemött!
SMF 462 Strawberis
Uppfödare av Sheltie & Coronet
http://strawberis.se/

Anmäl
2010-05-22 15:50 #116 av: freddiie

Där jag har tänkt att placera buren, där finns det små blad som liksom går upp i ett 'torn', och bladen blir mörkare och mörkare ju längre upp det går, och bladen är typ lila. Den här växten är liten och i 'gräsnivå'. Jag har bilder men när jag försöker sätta in dom här så står det Invalid Maximum Request. Så jag förklarar istället, någon som vet om denna växt är giftig och ofarlig för marsvin? :)

Anmäl
2010-05-22 22:49 #117 av: Abico

#116 - Såg dessa i trädgården idag och tänkte på ditt inlägg här, är det samma växt? Jag vet inte vad det är men det ser giftigt ut :P

Hanna 

Anmäl
2010-05-22 23:05 #118 av: freddiie

#117 JA, det är dom ! :-D Min käre morfar byggde buren där ändå, i skuggan av huset och marsvinen trivdes jättebra :) Ingen av dom provsmakade på växten, men jag plockade bort som största bitarna för säkerhetskull :)

Anmäl
2010-06-17 03:10 #119 av: Creation

Denna artikel kan vara särskilt bra att läsa nu om sommaren :)

/Louise - Medarbetare på marsvin.ifokus.

Anmäl
2010-06-18 01:14 #120 av: freddiie

Ingen som vet vad #177 är och om det är farligt? :)

Anmäl
2010-06-19 20:42 #121 av: Creation

#120 Du kanske kan ställa frågan på trädgård.ifokus? :-)

/Louise - Medarbetare på marsvin.ifokus.

Anmäl
2010-07-12 21:14 #122 av: [Tisslibiie]

Någon som vet om marsvin kan äta grenar från körsbärsträd? ^^

Anmäl
2010-07-15 13:23 #123 av: Lyan

#122 Mina käkar körsbärsträd på löpande band och de lever :-) Däremot brukar äppelträd vara godare :-)

Vänliga hälsningar Emmy
*Min hemsida  *Satin och satinsjukan  *Färggenetik
Svarar jag inte på PM? Påminn mig! Jag glömmer lätt

Anmäl
2011-04-16 22:03 #124 av: [Snuttgrodan]

En tråd värd att spara :-D

En fråga är kan dom äta Timotej?

Anmäl
2011-04-19 11:15 #125 av: FeliciaS

#124 Jadå, det är ju en sorts gräs :)

Anmäl
2011-04-19 13:29 #126 av: [Snuttgrodan]

#125 även blomman med då antar jag

Anmäl
2011-04-19 14:26 #127 av: alskarkolhydrater

Hej Hej! Vet att det är några som frågat om kirskål tidigare, men jag är så enormt kass på växter och så. Tänkte därför höra om någon vet om dtetta är kirskål?

Anmäl
2011-04-19 15:01 #128 av: Lyan

#127 Det ser ut som kirskål. Gnugga dem lite och lukta, kirskål luktar väldigt speciellt, starkt

Vänliga hälsningar Emmy
*Min hemsida  *Satin och satinsjukan  *Färggenetik
Svarar jag inte på PM? Påminn mig! Jag glömmer lätt

Anmäl
2011-04-26 17:17 #129 av: liliane

Garanterar att det är kirskål :)

 

Anmäl
2011-05-12 21:51 #130 av: Forest

putt

Sophie-Medarbetare på pudel

Anmäl
2011-05-14 17:55 #131 av: [Aquelegia]

pratade med min bror om kirskål och då sa han " var försiktig med att ge för mycket då det har hög energiinnehåll så var inte förvånad ifall dina grisar får kolik"

sen till smöblomma så finns det en del liknande växter som inte är farliga som våra kaniner bla ätit i många år men det är bäst att låta bli om man inte är jättesäker på att det verkligen inte är smörblomma :)

Anmäl
2011-06-08 19:28 #132 av: [Lina89]

är de bara i näslos som de är c-vitamin i eller vilka mer är de?

maskrosor kan man ge de?

Anmäl
2011-06-08 19:28 #133 av: [Lina89]

är de bara i näslos som de är c-vitamin i eller vilka mer är de?

maskrosor kan man ge de?

Anmäl
2011-06-20 22:08 #134 av: FeliciaS

#132 Det är svårt att hitta uppgifter om näringsinnehåll i vilda växter tyvärr, men jag tror att mycket av det som växer utomhus innehåller gott om vitaminer.

Maskrosor kan man absolut ge, det innehåller mycket c-vitamin :) Dock innehåller det även mycket kalcium så jag skulle inte ge hur stora mängder som helst.

Anmäl
2011-07-22 16:17 #135 av: mjuhm

Alla dessa växter kan man väl torka & ha som tillskott under vintern?
Eller?:)

Anmäl
2011-08-21 13:45 #136 av: Cazzos

Hur länge bör man torka brännässlor?

Vätskan dunstar ur växten eller hur funkar det? Tungan ute

Anmäl
2011-08-21 23:20 #137 av: FeliciaS

#135 Ja, det ska väl gå bra, men de uppskattas som mest färska ;)

#136 Det beror lite på luftfuktighet osv. men du känner när de är torra. De ska vara lika torra som hö när de är klara och då bränns de inte heller. Du ser på dem att de är torkade också.

Anmäl
2011-08-22 14:22 #138 av: Cazzos

#137 Hur många dagar tar det ungefär?

Anmäl
2013-05-26 16:52 #139 av: iibaa

Så, 10 brännässel-knippor senare har jag nog bara bränt mig ca. 20 gånger. Hoppas marsvinen tycker om det också bara!

För många av er är detta nog gammal skåpsmat, men för dem som inte har sett artikeln förut tycker jag den är väldigt bra i dessa tider.

Anmäl
2014-06-18 11:48 #140 av: vendelaomoa

Väldigt bra och nyttigt inlägg!

En fråga: kan man bara dra upp lite vanligt gräs från marken, skölja
Och servera? Jag syftar alltså på vanligt grönt gräs som bara växer.

Anmäl
2014-06-18 13:09 #141 av: Fridaaaa

#140 Ja kan man göra, men undvik gräs vid vägkanter = mycket avgaser på.
Jag sköljer aldrig, plockar dock från trädgården.

 Medarbetare: rexkaniner, Support. Hundar

Anmäl
2015-06-21 22:26 #142 av: Alwyn

Tänkte varna för våtarv. Borde kanske tas bort från artikeln?
http://www.sva.se/djurhalsa/fodersakerhet/giftiga-vaxter-a-o/vatarv

Anmäl
2018-05-06 13:33 #143 av: Noreni

Är dessa växter ätliga för marsvinen? En stor del av trädgården är full med just dessa. Vill dels veta då uteburen snart ska på plats, och även för att jag just nu plockar och torkar till deras vinterförråd! Funderar

Anmäl
2018-05-06 14:30 #144 av: Ljungåsen

#143 Kan det vara parksallad?

http://www.land.se/tradgard/parksallad-sa-kan-du-vinna-over-mardromsograset/


Anmäl
2018-05-06 20:11 #145 av: Noreni

#144 Jo, det kan nog stämma! Läste att det var ätligt för människor, men vet du hur det är för marsvinen? Glad

Sen undrar jag även över de som är inringade på bilden. Är det röllika eller är jag ute och cyklar? Googlade lite men är ändå inte helt säker eftersom de aldrig hinner växa till sig riktigt innan gräsmattan blir klippt Gapskrattar


Anmäl
2018-05-06 20:22 #146 av: Ljungåsen

#145 Jag har inte lyckats hitta någon information alls om ifall marsvin kan äta parksallad, så jag skulle inte våga prova. Den inringade växten är jag rätt säker på att det är rölleka. Den kan de äta.


Anmäl
2018-05-06 20:26 #147 av: Noreni

#146 Nej, okända växter får de vara utan! Tack för hjälpen!

Anmäl
2018-05-08 17:14 #148 av: Noreni

Har hittat ännu en växt som jag funderar lite över. Har kollat runt lite och antar att det är snärjmåra? Vet du om det är något de kan äta? 

Anmäl
2018-05-08 17:21 #149 av: Ljungåsen

#148 Jag tror också det är snärjmåra. Verkar som att vi människor kan äta den, men vet inte hur det är med marsvin. Att den innehåller garvämnen gör mig tveksam.

https://www.skogsskafferiet.se/snarjmara/


Anmäl
2018-08-08 15:33 #150 av: Noreni

Hur är det med denna växt? Den växer i dikena här (inte en trafikerad väg såklart) och har varit nyfiken på den ett tag nu.

Anmäl
2018-08-08 15:58 #151 av: Ljungåsen

#150 Bilden verkar inte ha kommit med.


Anmäl
2018-08-09 20:35 #152 av: Noreni

Hmm.. Provar på datorn istället.. Funderar

Anmäl
2018-08-10 09:34 #153 av: Ljungåsen

#152 Lupiner?


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.