Utställning

Tema utställning, del 2 - på utställning

2008-10-31 15:58 #0 av: FeliciaS

Det annordnas en hel del utställningar i Sverige varje år, men innan man ger sig iväg kan det vara bra att veta hur en utställning går till, vad man behöver ha med sig osv.

När du anländer till utställningsplatsen är incheck det första dina marsvin ska genomgå. I utställningsannonsen och på bekräftelsen som skickas ut dagarna innan utställningen står det angett vilken tid incheck är. Viktigt är att hålla tiden och inte bli försenad och missa incheck, skulle det däremot inträffa är det viktigt att du meddelar utställningskommisarien (hon/han som har huvudansvaret för utställningen). Det som sker är en snabb kontroll av varje marsvin, så att de inte har ohyra, bär på någon sjukdom virus som är smittsamt och så att honor inte är dräktiga. Om alla dina marsvin har genomgått incheck utan problem är det dags att ta plats och börja finputsa det sista på marsvinen, för därefter drar utställningen igång!

På en marsvinsutställning finns det ett antal olika utställningsklasser. Varje sektion är indelad i Juniorer (marsvin mellan 2-5 månader) och Seniorer (marsvin över 5 månader). Andra klassindelningar förekommer också, det varierar, mer om det står nedan i stycket om de olika sektionerna. 

Pet Class - för alla marsvin och ägare!Pet Class-final
Den klass som har störst bredd av olika raser, blandraser, färger och teckningar heter Pet Class. Där får alla marsvin mellan 2 månader och 6 år ställas ut, oavsett hur de ser ut eller varifrån de kommer. De behöver alltså inte vara registrerade i SMF. Givetvis får inte sjuka eller dräktiga djur delta. I Pet Class bedömer domarna i vilket skick marsvinen är i, utifrån sju olika bedömningspunkter (vilka gör standarden för Pet Class) som vardera bedöms och ges poäng på. Anmäl därför inte marsvin som inte är i bra kondition, ex. om de nyligen har haft en allvarligare sjukdom eller precis fått ungar. 

I Pet Class delas klasserna in efter kön och ålder. Beroende på hur många marsvin som är anmälda finns olika många åldersklasser, ex. "Hanar 18-24 mån" eller "Honor 36-48 mån". Bedömningen börjar vanligtvis med den lägsta åldersklassen, alltså honor resp. hanar som är mellan 2-5 månader. När alla marsvin i Pet Class är bedömda hålls final. Antingen är det en separat final för alla juniorer, där de bästa marsvinen tävlar om att bli Bästa Pet Junior, eller en gemensam final för alla pettar. Vid det förstnämda får de/den bästa juniorerna/ junioren vara med i den stora Pet finalen med seniorerna. I finalen är marsvinen uppställda bredvid varandra medan domaren kollar yttligare på dem för att kunna jämföra och välja vilka som ska stanna kvar i finalen, vid ett stort antal marsvin, eller vilka som ska bli Bästa Pet 1-10. På bilden till höger ses en Pet final (SMF Västras utställning i Borås 18/10-08).

Utmärkelser som kan delas ut i Pet Class är Silverkort och Hederspris. Silverkort delas ut av domaren till de marsvin som hon/han tycker är de allra finaste. Efter tre silverkort får marsvinet titeln GuldPet. Hederspris, förkortat HP, är en utmärkelse marsvinet få av domaren om denne hittar något extra eller speciellt för just det marsvinet. Det kan vara finaste ögonen, renaste marsvinet, busigaste blicken eller roligaste frisyren - det är upp till domaren.

Vad det är mer exakt domaren bedömer i Pet Class tänker inte jag gå in närmare på, det kan du se och läsa mer om här. (Info om Marsvin > Att ställa ut marsvin > Petklass > SMF:s standard för Petclass)  

Marsvin under bedömning
(Foto: Anna/Stormviskaren)

Rasklass!
I rasklass får alla rasrena marsvin som är registrerade i SMF eller i någon annan nordisk marsvinsförening delta. Åldersreglerna för vilka marsvin som för ställas ut är de samma som i Pet Class. Man ta hänsyn till marsvinets ålder och marsvin över 4 år bör inte ställas ut. Det finns ett antal olika rasklasser på en utställning, uppdelade efter varje marsvinsras. Förutom att klasserna är upp delade i ålder (juniorer och seniorer) är korthårsklasserna uppdelade i varje färg eller teckning. Sträv- och långhårsklasserna delas in efter ras och kön. I seniorsektionen delas de också in efter åldersklasserna 5-8 månader samt över 8 månader. Det finns också en Championklass där alla marsvin med titeln SCh (Svensk Champion) tävlar. 

I utställningskatalogen (en katalog med förteckning över alla utställningsklasser, anmälda marsvin, deras ägare och viktig information) kan du se vilka klasser de olika raserna är indelade i. Oavsett hur raserna är uppdelade tävlar juniorer mot juniorer och seniorer mot seniorer i slutändan. När alla marsvin i en rasklass är bedömda bestäms det vilket marsvin som blir BIR (Bäst i Rasen), BIR-jr (Bäst i Rasen Junior), BIR-R (Bäst i Rasen reserv, dvs. näst bäst i sin ras) samt BIR-R jr (Bäst i Rasen reserv junior, dvs. näst bästa junior i sin ras). Till marsvin som blir BIR, BIR-R eller klassvinnare kan Cert (Certifikat) delas ut. Det innebär att marsvinet är mycket rastypiskt och en bra representant för sin ras. Till juniorerna kan Cert bara delas ut till BIR och BIR-R, ej till andra klassvinnare. Är det 1-7 anmälda marsvin i klassen får det max delas ut 1 cert, vid 8-15 marsvin max 2 cert och vid 16-23 marsvin max 3 cert osv. Även CK (CertifikatKvalité) kan delas ut till marsvin som som representerar sin ras väl men som inte kan få Cert eftersom det är begränsning på att dela ut antalet sådana i en klass. 

Efter rasklasserna hålls två finaler. Den ena är juniorfinalen där juniorer som blivit BIR-jr och BIR-R jr och fått cert tävlar om titeln BIS-jr/Best In Show junior (bästa rasjunioren på utställningen). Den andra är finalen för ungdjuren och de vuxna. Den går till på samma sätt som juniorfinalen, men man tävlar istället om titeln BIS/Bäst In Show (bästa marsvinet på utställningen). När det är 1-15 marsvin rasdjur anmälda delas det ut BIS/BIS-jr samt BIS2/BIS-jr2. Är det 16-30 marsvin delas det ut upp till BIS3/BIS-jr3, 31-45 marsvin upp till BIS4/BIS-jr4 osv osv.

Uppfödargrupp

Klippt Långhår!
Vill man inte ha sina långhår rullade, men fortfarande kunna ställa ut dem i en utställningsklass där de bedöms rasmässigt, kan man ställa ut den i klassen Klippt Långhår. Det är en klass för marsvin över 5 månader (seniorer) som delas in efter de olika långhårsraserna. Pälsen ska vara minst 10 cm och presenteras utkammad med eller utan bena. Bästa Klippta Långhår 1-3 utses.

Guidestandard!
Inom klassen Guide finns de raser som ännu inte är godkända marsvinsraser, alltså har de ingen rasklass och varken CK eller Cert kan delas ut. Raserna som innefattar Guidestandard är Schweizer-teddy (CH-teddy), Crested Rex, Cuy och Ridgeback. Dessa raser har däremot en egen godkänd standard med poängskalor, precis som de godkända marsvinsraserna och marsvinen måste vara registrerade i SMF. På utställning sker klassindelningen efter Korthår, Strävhår, Långhår samt Udda varianter samt under 5 månader och över 5 månader. Efter det att alla marsvin i klassen Guide är bedömda utses BIR (alla åldrar) samt Bästa Guidestandard.

Ostandardiserade varianter!
Ost är en klass för de varianterna som ännu inte har en egen standard. Marsvinen måste vara registrerade i SMF men bedömningen ses mer som en beskrivning då det inte finns någon standard att gå efter. Inga poängskalor används och poäng delas alltså inte ut. Klassindelningen är samma som för Guide, förutom att man inte delar in marsvinen efter ålder. Titeln som utses är Bästa Ostandard.

Uppfödargrupp!
I klassen uppfödargrupp ställer man ut 2-4 marsvin av samma ras, som man själv fött upp (man måste inte äga alla marsvinen). När det gäller korthår ska marsvinen också ha samma färg eller teckning. Marsvinen behöver inte vara släkt eller lika gamla, men de bedöms på hur mycket de liknar varandra så det är en fördel om ålders- eller utseendeskillnaden inte är för stor. De bedöms också efter rasens standard. Det sker ingen speciell klassindelning och priserna som delas ut är Bästa Uppfödargrupp 1-3. 

Checklista - vad du behöver ha med dig till utställningen:

  • Utställningsplatta att visa marsvinet på. Den bör vara ca 20*30 cm stor och 5-10 cm hög. Långhår kan behöva en något större platta då de visas i rasklass med full päls, eftersom denna ska kunna kammas ut över plattan. Klä plattan med något tyg som marsvinet kan stå bra på, så att det inte halkar om kring. Gärna i någon färg matchande marsvinets, det gör ett snyggt intryck. Undvik allt för mycket mönster eller skrikiga färger. Ställer du ut sällan eller under dina första utställningar går det utmärkt att ha marsvinetpå en ihopvikt handduk.

  • Klosax, borste/kam, mjukgörande salva och något att torka ur ögon och öron med. Oavsett i vilken klass du ställer kan detta vara bra att ha med sig, ifall marsvinet råkar få lite smuts i ögat, om allt smuts i öronen inte är borta eller om en tova har uppstått.

Lästips!
Tema utställning, del 1 - förberedelser

Anmäl
2008-11-09 17:14 #8 av: FeliciaS

Nu är den klar! Hoppas ni gillar den :)

Jag har suttit med den här artikeln ganska många timmar nu och är så trött i huvudet så jag orkar inte läsa igenom den, säg till om ni hittar några fel - för det finns säkerligen några.

/Felicia

Anmäl
2008-11-09 18:29 #9 av: Abico

Det ser väl bra ut :)
Men en sak störde jag mig på, regestrerad stavas registrerad :P

Hanna 

Anmäl
2008-11-09 20:38 #10 av: Stormviskaren

jag undrar en sak, de här med SCH klass. ska man skriva på anmälningslistan att man vill va med där o och vad kostar det då? eller blir man det utomatiskt om man har reggat de som SCH och ställer i ras?

Anmäl
2008-11-09 20:50 #11 av: FeliciaS

#9 "väl"? ;P Ojdå... Jag har visst stavat det olika *s*

#10 Jag antar att man inte behöver skriva det på anmälningen (det står ju redan innan namnet), för inget sådant står ju någonsin i bekräftelserna. Men jag har ingen aning, det har aldrig rört mig så jag har inte tänkt på det faktiskt...

Anmäl
2008-11-09 21:11 #12 av: Stormviskaren

#11 jag kom bara och tänka på de nu när ja läste artiklen :)

Anmäl
2008-11-09 22:00 #13 av: idipidi

Jag har inte läst allt än men måste bara påpeka att det här med juniorfinal i petclass är något inofficiellt som bara vissa lokalvdelningar har.

 

Anmäl
2008-11-09 22:04 #14 av: MikaTela

Bra artikel, tycker du har fått med det mesta! :)

Sajtvärd till Dvärgpinscher.ifokus.se

Ryttare, hundägare, kattägare och kaninägare!

Blogg: http://mikatela.blogspot.com

Anmäl
2008-11-09 22:05 #15 av: FeliciaS

#13 Jaså? Ojdå, det visste jag inte. Men är det då en gemensam Petfinal...?

Anmäl
2008-11-09 22:05 #16 av: idipidi

"Varje klass är indelad i Juniorer (marsvin mellan 2-5 månader) och Seniorer (marsvin över 5 månader). Är det ett större antal djur anmälda i klassen delas de också in efter kön. Vissa rasklasser delas in på andra sätt, mer om det står nedan i stycket om de olika rasklasserna."

Hela det stycket är fel eller konstigt. Dels så delas inte varje klass in i juniorer och seniorer, dels så ändras inte klassindelningen beroende på hur många anmälda det är.

 

 

Anmäl
2008-11-09 22:06 #17 av: idipidi

#15 Japp, den gemensamma petfinalen är den officiella som alla har.

Anmäl
2008-11-09 22:10 #18 av: FeliciaS

#16 Ja, det håller jag med om. Hade först tänkt skriva om klassindelningarna där uppe, sedan så blev det i varje klass. Låter det bättre nu?

#17 Oki, ska ändra det då ^^,

Anmäl
2008-11-09 22:12 #19 av: idipidi

Jag tycker att artikeln är lite förvirrad. Det står om klasser hit och dit. Att juniorer skulle vara en klass t.ex. Såhär är det. Man kan ställa ut i någon av sektionerna:

Juniorer (rasdjur under 5 mån)

Ungdjur och vuxna (även kallad seniorer, rasdjur över 5 månader)

Klippt långhår

Ostandardiserade

Guidestandard

Uppfödargrupp

Petclass

För varje sektion gäller sen olika klassindelning.

 

Anmäl
2008-11-09 22:16 #20 av: idipidi

Lite mer... :)

"Till marsvin som blir BIR, BIR-R eller klassvinnare kan Cert (Certifikat) delas ut."

Det gäller bara i seniorsektionen. I juniorsektionen kan cert bara delas ut till BIR och BIR-R, ej till andra klassvinnare.

"Är det 1-7 anmälda marsvin i klassen delas 1 cert ut, vid 8-15 marsvin delas 2 cert ut och vid 16-23 marsvin delar 3 cert ut osv."

Nja, det är så många cert som FÅR delas ut, maximalt. Det är ju absolut inte så att cert måste delas ut till alla dessa. Det behöver itne delas ut ett enda cert.

"Även CK (CertifikatKvalité) kan delas ut till marsvin som som representerar sin ras väl men som av någon anledning inte kan få Cert."

CK delas ut till de marsvin som når upp till certgränsen men inte kan få cert p.g.a. att det var för få anmälda i klassen enligt reglerna ovan. Det finns inga andra tillfällen då CK kan delas ut, t.ex. till de marsvin som nästan når upp till cert. Och CK kan alltså aldrig delas ut till BIR eller BIR-R.

 

Anmäl
2008-11-11 15:52 #21 av: FeliciaS

#19 #20 Tack Ida, har gjort en del ändringar nu (tror jag fått med allt) :) Skönt att någon erfaren som har koll på det där med utställningar har läst den ^^,

Anmäl
2009-01-26 16:44 #22 av: [jejjas]

Kan nåon förklara litte mer detalgerat hur man gör när man ställer i ras. då vi ska göra det på lördag

SMF 456 Chocopop´s

Visa andra den respekt du själv vill ha.

Respektera andra så blir du själv respekterad.

Anmäl
2009-01-26 17:07 #23 av: FeliciaS

#22 Hur menar du mer detaljerat? Och i vilken rasklass?

Anmäl
2009-01-26 17:11 #24 av: [jejjas]

vi ska ju ställa en nonself och en i ost litte mer om hur det funkar när man står där om det är som i pet

SMF 456 Chocopop´s

Visa andra den respekt du själv vill ha.

Respektera andra så blir du själv respekterad.

Anmäl
2009-01-26 17:13 #25 av: FeliciaS

#24 Okej ;) Ja, du håller reda på när det är ditt marsvins tur, ställer upp honom/henne för domaren och får tillbaka marsvinet när h*n är klar. Gällande OST ska du inte gå tillbaka med en gång, utan vinnaren avgörs på direkten - domaren väljer ut de bästa marsvinen (juniorer & seniorer) vid bedömningen och utser vinnaren direkt. Tror jag. Så är det iaf i Guide.

Anmäl
2009-01-26 17:17 #26 av: Stormviskaren

"24 nonself ska trimmas också innan.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.