Foder

Stödmatning

2008-12-17 22:37 #0 av: FeliciaS

Det finns perioder då marsvinen inte kan äta själva, eller behöver extra mat av olika anledningar. Då kan stödmatning vara räddningen. I den här artikeln tar jag upp det du bör tänka på och vad du kan mata med.

Marsvin har en mycket hög ämnesomsättning - deras magar är gjorda för att få föda dygnet runt, vilket gör att de regelbundet måste få i sig energi och näring för att kunna leva. Om det på något sätt förhindras, är det mycket viktigt att man hjälper dem så att de får i sig mat och vätska. På så kort tid som sex timmar kan ett friskt marsvin snabbt bli riktigt dåligt om det inte får i sig tillräckligt med näring.dosspruta

Olika orsaker
Att marsvin slutar äta, eller inte klarar av att äta, kan bero på flera skilda orsaker. De vanligaste anledningarna till stödmatning är vid sjukdom (ex. toxicos, diarré), marsvinsungar som förlorat sin mamma, problem med tänderna eller undernäring. Marsvin som blir sjuka kan ofta tappa aptiten. Vid sjukdom är dessutom immunförsvaret nedsatt och därför är det viktigt att sjuka marsvin får i sig vitaminer och näring. Marsvinsungar som av någon anledning inte kan få i sig di från sin mamma behöver stödmatas för att kunna överleva. Är det ungen som inte kan dia, kan man mata med mjölk från modern. Har däremot mamman dött och det inte finns någon annan digivande hona som kan ta till sig marsvinsungen får man mata med annat. När man matar ungar är det väldigt viktigt att man inte tvingar i ungarna mjölken - de måste äta själva. I början, när ungarna är små, är det bäst att bara droppa mjölk på läpparna och låta ungarna slicka i sig det själva. När de har blivit lite äldre, runt sju till tio dagar, kan man med fördel göra en mer fast vätska istället - likt puré eller lös gröt, vilket gör att det blir lättare att mata dem om de äter med god aptit. Så fort som möjligt bör man få ungarna att själva äta från ett fat, istället för att mata de med spruta. Då är risken för att de ska få ner mjölk i lungorna betydligt mindre.

När det gäller vuxna marsvin är stödmatningen något enklare. Risken för att de får ner mat i lungorna är inte lika stor, men man måste givetvis vara försiktig även med dem och inte trycka in för mycket mat i munnen på samma gång. Innan man ger en ny omgång är det även viktigt att se till så marsvinet verkligen har svalt. Det man måste tänka på när man handmatar, oavsett om det är vuxna eller ungar, är att man torkar dem runt munnen och på andra sällen där de har blivit kladdiga, så att matrester inte torkar in och irriterar huden.

Till artikeln om stödmatning
Inte alla marsvin äter snällt och frivilligt från dossprutan.

Dossprutor utan nål
Lättast är att mata marsvinet med en dosspruta/pipett av plast, vilka finns på apoteket. Den sätts in i mungipan, från sidan. Sätt marsvinet i knät och håll en hand under framkroppen så tassarna vilar i handen. Då har man kontroll över hur marsvinet rör sig, och det är enkelt att sedan mata marsvinet med andra handen. Har du ett motsträvigt marsvin som inte vill öppna munnen, är det enklast att hålla om huvudet med tummen mot hakan och trycka in dossprutan i munnen. Går inte ens det kan du linda in marsvinet lagom hårt i en handduk och lägg det i ditt knä med munnen mot dig. Var försiktigt när du trycker in maten i munnen på marsvinet, trycker du för hårt blir strålen hårt och det kommer en för stor dos. Det är lagom när marsvinet hinner svälja och överbliven mat inte rinner ut ur mungipan. Se till att marsvinet inte blir kladdigt kring munnen efter att du matat det, torka i så fall rent. Tänk på att rengöra dossprutan noga efter varje användning, så inte gamla matrester torkar in i plasten. Det gör du enklast genom att dra isär sprutans kolv och plasthals och därefter skölja delarna i hett vatten. Låt den sedan torka.

Möjliga matprodukter
Det finns många bra produkter att använda vid stödmatning. Viktigt är att det just är en vätska eller puré som enkelt kan tas upp via dossprutan och sväljas av marsvinet. När marsvinen inte behöver stödmatas via sprutan längre kan man tillsätta lite vetegroddar eller kli i vätskan så det blir mer grötliknande, för att få en mer lättäten konsistens. Om det är svårt att få marsvinet att äta, prova dig fram och välj något som marsvinet tycker om. Om persilja är en storfavorit, klipp sönder pyttesmå persiljebitar och lägg i vätskan - eller pressa i lite apelsinsaft t.ex. Eftersom marsvin inte kan tillverka eget c-vitamin måste de få det i sig genom en daglig dos grönsaker. Marsvin som inte kan äta grönsaker och kraftfoder kan därför behöva få c-vitamin via dosspruta, beroende på hur mycket grönsakspuré man får i dem. Antingen ger du ett par c-vitamindroppar i blandningen eller vatten, alternativt en liten bit från en brustablett.

  • Grönsakspuré (ex. morot, broccoli) - ett bra val till vuxna marsvin som är vana vid att äta grönsaker. Antingen kan man göra själv, genom att koka grönsaker och mixa, eller köpa på barnmatsburk. De man köper kan behöva blandas ut med vatten. Om marsvinet inte äter kraftfoder kan man krossa pellets till ett pulver och blanda med puré.
  • Fortimel eller Semper näringsdryck - utmärkt till ungar eller ungdjur med sin förhållandevis höga proteinhalt, vilket modersmjölk också har. Innehåller relativt mycket energi och även fett. Antingen kan man blanda fortimell med Friggs risdiet eller fortimell och havrekli till en lagom konsistens.
  • Oxbow Critical Care - mycket bra näringstillskott för sjuka djur utan aptit. Det är ett pulver som blandas med vatten, 50 ml blandat pulver per marsvin ges 4-6 gånger/dag. Innehåller viktiga proteiner, vitaminer och mineraler samt en mycket hög kostfiberhalt, vilket det senare är livsviktigt för speciellt sjuka marsvin om de inte äter hö. Kan hjälpa till att få aptiten tillbaka/öka aptiten hos marsvinet. Critical Care finns oftast att köpa på veterinärkliniker.
  • Hövatten - bra att ge till alla marsvin som inte får i sig tillräckligt med vätska och fibrer, ex. om de inte dricker eller äter så mycket hö. Lägg hö i ett glas vatten som du låter stå över natten. Sila bort höet och ge till marsvinet flera gånger/dag. Håller inte mer än 1 dygn.
  • Risavkok - ges till marsvin som har diarré. Koka ris i vatten som vanligt, sila bort riset och ge vattnet till marsvinet.
  • Honung - är ett utmärkt sätt för marsvinen att få energi, sockret tas snabbt upp utav kroppen på det mest enkla sätt. Ge inte mer än 1 ml två gånger dagligen. Honungen kan givetvis blandas med ex. puré.
  • Havremust - havre är väldigt energirikt och när den skalats, rostats och ångpreparerats blir den till havremust, ett fint havremjöl. Blandas med vatten eller havredryck (ex. Oatly, GoGreen eller Solhavre) och ges till marsvin som behöver lägga på sig hull. Allt köps i vanlig mataffär.

Stödmatning
Morotspuré, Friggs risdiet, Dofilus, Havremust och Fortimel är bra.

Hur mycket och hur ofta?
Som nämnt ovan är det mycket viktigt att marsvin äter regelbundet. Stödmatar du för att du har ett tunnt marsvin som behöver lägga på sig hull, finns det ingen direkt rekommendation på hur mycket du ska ge eller hur ofta. Är marsvinen däremot sjuka, tappar vikt och saknar aptit bör de matas åtminstone varannan till var tredje timma, dygnet runt om det behövs. Marsvinet måste få i sig näring och vätska ofta, men under natten kan man ha något längre uppehåll om marsvinet inte mår väldigt dåligt. Mängden beror på hur kritisk situationen är, hur stort och gammalt marsvinet är. Till ett vuxet marsvin rekommenderas ungefär ½ dl näringsdryck per dygn.

Hur ofta en bebis behöver äta beror på om den diar någonting. Om den inte diar behöver den mat så ofta som varje timma i början. Det kan sedan successivt utökas till längre mellanrum. Om de även diar kan det räcka med att ge dem tillägg ungefär var fjärde timme.

Tack Sophie och Sandra för hjälpen med era faktakunskaper och erfarenhet!

Anmäl
2009-01-08 17:17 #1 av: FeliciaS

Sådär ja, nu finns det lite läsning i vintermörkret :)

Anmäl
2009-01-08 17:44 #2 av: TRASAN

så bra detta var. läser o tar in så mycket jag kan. :)

Anmäl
2009-01-08 17:53 #3 av: Abico

Tack för den här artikeln :)

Hanna 

Anmäl
2009-01-08 19:09 #4 av: Creation

Super! =)

/Louise - Medarbetare på marsvin.ifokus.

Anmäl
2009-01-08 19:21 #5 av: Stormviskaren

Mycket bra :P

Anmäl
2009-01-08 20:00 #6 av: FeliciaS

Tack! Hoppas den kommer till användning :)

Anmäl
2009-01-08 20:26 #7 av: Ireth

Jättebra! :)

Anmäl
2009-01-09 23:26 #8 av: Cuyi

Jättebra artikel :D

Behövs vekrligen :)

Anmäl
2009-01-20 10:50 #9 av: Emma-U

Varje gång jag loggar in så tror jag till en början att det är en cigarett marsvinet har i munnen :)
Men sen kollar jag lite närmre och kommer på att det inte var så denna gången heller ^^

Anmäl
2009-01-20 12:26 #10 av: Abico

#9 - *s* Jo, men Saga på bilden har ju varit gatumarsvin.. Vem vet vad hon blivit bjuden på i Stockholms gränder (A)

Hanna 

Anmäl
2009-01-20 16:51 #11 av: FeliciaS

#10 Nä nu! ;P Så fort hon kommer upp i vikt ska hon med till utställningen och bita dig (sa "hon"). Eller så smugglas hon med hem till dig någon gång *s*

Anmäl
2009-01-20 17:30 #12 av: Emma-U

#10 Haha, så helt fel ute är jag alltså inte ^^

Anmäl
2009-01-23 18:02 #13 av: Fiona

Bra artikel! Jag ska ge Kålan tranbärsjuice mot urinvägsinfektion tills veterinären kommer, ska man då ge det genom spruta ? ^^

Jenny

Medarbetare på Mode & Skönhet iFokus - sajten om mode, skönhet, smink, glitter & glamour!

Kika gärna in på min blogg

Anmäl
2009-02-11 19:17 #14 av: UlrikaA

Hur mycket grönsakspuré ska man ge per dygn? Jag fick i Agnes ca 10 ml broccolipuré och lika mycket morotsdryck. Är det lagom att ge det en gång på morgonen och två gånger på kvällen eller är det för lite?

Anmäl
2009-02-12 17:01 #15 av: FeliciaS

#14 Ah! ;) Jag skrev just svar i din tråd om att ge henne puré... Hur mycket är svårt att säga, men så mycket som möjligt och så ofta som möjligt. Antingen flera småportioner (ca 10 ml varannan timme) eller färre större (ca 25 ml var fjärde timma). Beror på om hon äter något annat också.

Anmäl
2009-02-12 17:33 #16 av: [Kamillah]

Vad är det för ras på marsvinet som är i artikeln? ^^


"You meet thousands of people and none of them really touch you. And then you meet one person, and your life has changed.. Forever."

Anmäl
2009-02-12 19:00 #17 av: Abico

#16 - Virvel, en blandras alltså :)

Hanna 

Anmäl
2009-02-12 21:18 #18 av: FeliciaS

#16 Japp, som Hanna sagt är hon en blandras av finaste sort ^^ Halvlång slät päls med lite virvlar här och var och en pälstuss rätt upp på bakdelen ;)

Anmäl
2009-02-14 19:46 #19 av: tantnett

Putt.

Anmäl
2009-02-14 19:51 #20 av: [Niike]

Måste berömma er för era artiklar, superbra skrivet och dessutom fina bilder.

Den här var jättebra!

Anmäl
2009-02-14 19:59 #21 av: tantnett

Vill tro att jag kan skriva för oss alla här på mif: att vi håller tummarna för Swinto.

Anmäl
2009-02-15 09:11 #22 av: tantnett

Vi kan kanske ha denna tråd uppe idag med anledning av ytterligare en medlem som undrar över stödmatning.

Anmäl
2009-02-16 18:21 #23 av: tantnett

Putt än en gång.

Anmäl
2009-02-16 20:49 #24 av: Fiona

Puttar

Jenny

Medarbetare på Mode & Skönhet iFokus - sajten om mode, skönhet, smink, glitter & glamour!

Kika gärna in på min blogg

Anmäl
2009-02-24 19:25 #25 av: Saphiravarg

jätte bra artikel! nu fick jag lite mer tips om vad ja kan ge i min marsvins ätningsspruta när hon inte äter. mitt marsvin åt nämligen inte efter mitt andra marsvins död!Glad

Anmäl
2009-02-24 20:57 #26 av: FeliciaS

#25 Tack, så bra ;) Marsvin kan bli väldigt deppiga när sin kompis dör. De kan dö av sorg, bl.a. genom att de slutar äta. Det låter som om det är vad som hänt ditt marsvin. Viktigt är att h*n får en ny kompis så snart som möjligt! :)

Anmäl
2009-02-24 21:01 #27 av: Fiona

Kan putta lite för mitt inlägg #13 , ger man trenbärsjuice genom spruta och i sådana fall hur ofta & mycket ? ^^

Jenny

Medarbetare på Mode & Skönhet iFokus - sajten om mode, skönhet, smink, glitter & glamour!

Kika gärna in på min blogg

Anmäl
2009-02-24 21:52 #28 av: FeliciaS

#27 Javisst, det går utmärkt att ge genom dosspruta! ;) Hur mycket kan jag inte svara på, det vet nog någon som har gett det. Prova att söka på "transbärsjuice" m.h.a sökfunktionen.

Anmäl
2009-02-24 22:31 #29 av: Stormviskaren

Jag valde att mata med sked sist eftersom att han var så duktig på att äta och jag ville inte riskera att han skulle få velling i lungerna

Anmäl
2009-03-25 15:49 #30 av: [Cute]

Bra artikel!

Har själv fått stödmata några utav mina marsvin under årens lopp. Varav en som jag tog hand om som hade avslagna tänder när han hittades ute i snön och var svag.

Anmäl
2009-05-10 16:24 #31 av: Emmipigs

sorry om jag inte uppfattade rätt eller så. men vad kan man ge nyfödda ungar som stödmatning ??

Hur mycket o hur ofta ska dom få det?

Anmäl
2009-05-10 16:54 #32 av: FeliciaS

#31 Det står ju i listan ^^ Fortimel eller Semper näringsdryck är bra som stödmatning till ungar. Hur ofta och mycket beror på av vilken anledning de stödmatas samt hur stora de är och hur mycket man får i dem... Matar man för att det inte finns någon mamma ska ju stödmatningen vara all den näring de får. Är det så att det är många ungar eller en unge är svag så kan man ge det utöver att h*n diar.

Anmäl
2009-05-10 17:17 #33 av: Emmipigs

mamman lever, men han är jätteliten och jag vet inte om han får nog med mat. hon är en jättebra mamma, men jag tror inte han hinnar till spenerna.

Anmäl
2009-05-10 19:49 #34 av: [jejjas]

När man stödmatar små har jag fått lära mig att man inte får ge dom mer än 5 ml var 3 timme får dom mer än dätta då dör dom, har pratat med en erfaren uppföddare. Hra själv stödmatning på på våra 5 små här hemma, 

SMF 456 Chocopop´s

Visa andra den respekt du själv vill ha.

Respektera andra så blir du själv respekterad.

Anmäl
2009-05-10 19:52 #35 av: Sandra-B

De gånger jag matar ungar så ger jag dem mellan varannan till var fjärde timme beroende på varför jag matar dem, vilken ålder de har, om de äter nåt från mamman etc och de får äta så mycket de vill, dock sitter jag med dem tills de har ätit vad jag satt som minimum för just den ungen vid den ålder etc.

//Sandra, sajtvärd på Marsvin.iFokus (& DaysofOurLives.iFokus)
SMF 237 Sweet Dream's 
Uppfödning av teddymarsvin - FINNS NU PÅ FACEBOOK!!

Anmäl
2009-05-10 20:06 #36 av: Emmipigs

ska åka o köpa näringsdryck snart...

Anmäl
2009-06-16 13:01 #37 av: VikkanSpike

Min Lillie har igår fått en kull med 5st och alla verkar äta av mamman, men när dom e så många e det nån bra ide att stöd mata dom små nångång under dagen så dom får lite extra?

och isåfall hur mkt?

Anmäl
2009-06-16 13:14 #38 av: idipidi

#37 Ge mycket extra som är lättätet. Fri tillgång på kraftfoder, gräs är ju jättebra såhär års, havregryn och kligröt, gärna med tillskott av vetegroddar.  Och håll koll på vikterna på dem. Att de går ner lite i början är normalt, men allihop ska vända uppåt i vikt efter ett par dygn eller så. Om någon av dem halkar efter i vikt och har svårt att vända uppåt så kan man stödmata lite några gånger per dygn.

Anmäl
2009-11-07 19:52 #39 av: [Strawberi]

tack för artikeln! Behövdes nu i denna kris. Kitty väger inte mera än 700 kg. Och hon måste stödmatas. Har nämligen fortimel hemma för jag levde på de när jag var sjuk. Så nu ska vi hoppas jag får upp henne. Testat med puréer och sånt. Men ger knappt effekt kollat tänder och allt. Inte så lätt heller. Jag ska ju bygga ny bur och då kan hon vara själv tills hon kommit upp i vikt. Jag är så orolig :(

Väl bemött!
SMF 462 Strawberis
Uppfödare av Sheltie & Coronet
http://strawberis.se/

Anmäl
2009-11-08 00:09 #40 av: FeliciaS

#39 700 kg hoppas jag verkligen inte att hon väger *s* ;) Jag skulle inte ge fortimel till ett vuxet icke dräktigt/digivande marsvin p.g.a den höga proteinhalten bland annat. Ge hellre energirik "naturlig" mat som grönsakspuréer och havrekligröt + havremjölk.

Anmäl
2009-11-08 09:52 #41 av: [Strawberi]

#40 - jagvägde henne nyss 685 g. hahaah inte kg jag var så trött och vimsig igår så det inte fanns. Jag är livrädd. Fick för mig att mata henne med välling. Hon måste få i sig något tjockt så hon går upp fort. Funderar på åka in med henne om hon inte går upp.

Väl bemött!
SMF 462 Strawberis
Uppfödare av Sheltie & Coronet
http://strawberis.se/

Anmäl
2009-11-08 12:54 #42 av: FeliciaS

#41 Men hon äter och bajsar som hon ska? Proppa inte på henne massa mat nu, det är farligt för dem att gå upp/minska jättefort i vikt. Att få upp/ner ett marsvin i vikt tar tid (det ska ta tid) och man får ha tålamod. Fett är inte bra för marsvin, som sagt; energirik mat.

Anmäl
2009-11-08 20:18 #43 av: [Strawberi]

#42 - ja det gör hon. Eftersom sophie är boss i buren sedan zita såblir kittyofta utan mat. så brukar ge kitty mat brevid.

Väl bemött!
SMF 462 Strawberis
Uppfödare av Sheltie & Coronet
http://strawberis.se/

Anmäl
2009-11-08 22:38 #44 av: Abico

#43 - Ett tips vore kanske att skaffa en matskål till de var och dela upp grönsakerna :)

Hanna 

Anmäl
2009-11-10 07:46 #45 av: [Strawberi]

#44 - och du tror inte sophie går till den den andraäter ur? har redan testat hon äter som en galning. Men värt och testa igen!

Väl bemött!
SMF 462 Strawberis
Uppfödare av Sheltie & Coronet
http://strawberis.se/

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.