Köpa marsvin

När man ska köpa marsvin

2008-08-18 04:10 #0 av: Sandra-B

När man ska köpa ett djur, oavsett om det är ett marsvin, en hamster, hund, katt eller häst finns det vissa saker man måste tänka på. Som konsument (köpare) har man stor makt att påverka vilka varor (djur) som säljs i affärerna och med makt kommer även ansvar. I den här artikeln kommer jag att försöka lista vilka krav (jag anser att) man bör ställa på säljaren och vilka krav man bör ha på varan (djuret).

Man kan väl säga att det finns fyra olika ställen att köpa sina marsvin.

 • Uppfödare, är det bästa alternativet.
  De som har marsvinsuppfödning som en hobbyverksamhet gör det för att de tycker att det är roligt. Oftast satsar de på att få fram rastypiska marsvin och det är överskottet (som inte motsvarar förväntningarna eller helt enkelt de som "blir över") som säljs. När man driver en uppfödning som hobbyverksamhet har man ofta goda kunskaper om sin djurart och syftet med uppfödningen är inte att tjäna pengar.
  På Svenska Marsvinsföreningens hemsida finns det länkar till registrerade uppfödare.
  Att en uppfödare är registrerad innebär dock inte automatiskt att det är en seriös person som tar väl hand om sina djur, det är alltid viktigt att man skapar sig en egen uppfattning vilket man kan göra genom att besöka uppfödarens eventuella hemsida, ringa och prata med denne samt komma och hälsa på, titta på djuren, innan man bestämmer sig för att köpa några marsvin. Det tar lite tid och energi men jag tycker att det är viktigt att personkemin stämmer och att man känner att uppfödaren är seriös. En seriös uppfödare ställer upp för sina köpare när de har frågor eller behöver hjälp med något.

 • Omplaceringshem, är också ett mycket bra alternativ.
  Till omplaceringshemmen kommer de marsvin som av en eller annan anledning inte kan vara kvar hos sin ägare, kan vara på grund av allergi men det kan också vara på grund av att de har tröttnat på dem. Adopterar man djur från ett omplaceringshem så gör man en god gärning, man ger djuren en andra chans.

 • Privatperson, är ett okej alternativ.
  Dessa marsvin har ofta getts till barn i julklapp eller födelsedagspresent och sen när barnen tröttnar på dem blir de sittande i sina burar. Det kan också hända att familjen som har dem blivit allergiska eller att de fått en oväntad kull med ungar. Oavsett vilken anledningen till att de säljs är bör man vara lite försiktig innan man tar dem.

 • Djuraffär, det sista alternativet och helt klart det sämsta.
  Jag tycker personligen inte att det finns någon gång då det är okej att köpa djur i en djuraffär. Jag anser inte på något sätt och vis att djuren i djuraffären är mindre värda än de som kommer från registrerade uppfödare men jag skulle aldrig någonsin vilja stödja den typ av djurhållning som djuraffärer (och deras djurleverantörer) har.
  Djuraffärer köper ofta in sina djur från djurgrossister (personer vars enda mål är att tjäna pengar på djuren).
  Eftersom det enda målet är att tjäna pengar så tas inte djuren om hand på ett bra sätt.

  Oftast bor en grupp honor konstant tillsammans med en fertil hane som i bästa fall byts ut med jämna mellanrum. Honorna får går i avel antingen tills de dör eller inte längre producerar ungar. Maten är minst sagt bristfällig, det är mycket sällsynt att dessa djur får grönsaker. Veterinärvård är helt uteslutet.

  Ärftliga sjukdomar (och liknande) hålls det ingen koll på, inte heller vilken inavelsgrad det är på dem.

  Enligt jordbruksverket ska marsvinsungar hållas med sin mamma eller ersättare för henne tills de är minst fyra veckor. Födelsedatum håller grossisterna inte koll på utan de "skördar" ungarna när de ser tillräckligt stora ut vilket innebär att de kan bli tagna från sin mamma och säljas redan när de är ett par veckor gamla men också gå kvar tills de blivit könsmogna och således även parade, därför är det inte ovanligt att honor som köps i djuraffärer är dräktiga. Det är även svårt att vara säker på att könet som sägs stämmer.

  I många fall avlivar djuraffärerna ungarna när de blivit för stora och anses svårsålda.

  Kan även vara värt att nämna att det oftast är dyrare att köpa marsvinen i en djuraffär än direkt från en uppfödare!

  Alla djur som säljs i djuraffärer kommer dock inte från grossister.

  Det finns en del SMF registrerade uppfödare som lämnar sina ungar till djuraffärer och det förekommer även att privatpersoner som tagit någon kull lämnar ungarna till djuraffärer.

  Det är säkert jättesvårt många gånger att inte "rädda" det där lilla söta, förskrämda marsvinet som sitter och trycker i djuraffären men det man ska tänka på är att varje gång man köper ett grossistdjur så stödjer man den verksamheten och minst ett nytt marsvin kommer att gå samma öde till mötes.

  Inte förrän konsumenterna (du som köper dessa djur) börjar protestera och sluta köpa dem kan det bli en ändring och dessa grossistuppfödningar upphör. Det är en lång väg dit men Rom byggdes inte heller på en dag:-)

Oavsett var man köper sina djur bör man:

 • Skaffa sig en uppfattning om stället man tänker köpa ifrån, besök gärna stället innan om du har möjlighet, kolla så att djuren har stora och rena burar, hö etc.
 • Kontrollera att djuren är friska (ögonen ska vara klara och rena, nosen ska vara ren, pälsen ska vara ren, lika så huden som dessutom ska vara fri från sår) samt att de inte har någon ohyra.
 • Begär att få reda på djurets födelsedatum, acceptera inte att bara få en uppskattad ålder.
 • Begär att få en stamtavla till djuret, det tyder på att det är från en seriös avel där de har koll på eventuell inavel etc.
 • Begär även att få kontaktuppgifter till uppfödaren (gärna redan vid första besöket så att du hinner kolla upp uppfödaren).
 • Kontrollera själv könet på dem, om du inte vet hur en hona respektive hane ser ut så kolla iaf att de du ska ha ser likadana ut.
 • Kräv skötselråd!
  De som i kommersiellt syfte säljer djur har skyldighet att lämna med skötselråd där vissa punkter måste finnas med.
 • Var "besvärlig"! Våga att ställa frågor och ifrågasätt det du inte tycker känns rätt. Tänk gärna ut vad du vill veta om säljaren och dess djur innan du tar den första kontakten. Det kan vara frågor som rör djurens bakgrund (finns dokumentation, hur ser det ut med sjukdomshistoria etc hos föräldrar samt mor- och farföräldrar samt eventuella andra släktingar, har de bra livslängd osv), det kan även röra sig om vad säljaren har för syn på djuren, vad händer med ungar som inte diar, ungar som inte blir sålda, behåller säljaren de djur som inte längre kan användas i avel eller vad händer med dem? Är djuren lätta att ha tillsammans med andra (vid eventuellt besök kolla då även hur säljarens djur bor).

  Notera svaren du får, verkar säljaren vara ärlig när denne svarar på frågorna eller blir svaren undvikande? Vad är dina egna åsikter i frågorna och hur viktiga är de för dig, vill du stödja en säljare som inte delar dina åsikter om skötsel och avel/försäljning?

  Många säljare uppskattar pålästa köpare, köpare som är aktiva och intresserade av hur djuren har det etc. Givetvis finns det även de som inte uppskattar det, men återigen får man ställa sig själv frågan om man då vill stödja den verksamheten. Om man inte har något att dölja eller skämmas för bör man inte ha några problem att svara på frågor som rör djuren.

  Som säljare bör man även vara beredd på att få svara på lite frågor om sig själv och sin familj, ens erfarenheter av djuren och kanske varför man är sugen på att skaffa marsvin.

Tänk på att

 • Tänka över ditt köp innan du bestämmer dig, marsvin lever i genomsnitt minst fem år, har du plats, tid, pengar och intresse för att ta hand om dem så länge?
 • Kolla upp uppfödaren så noga du kan innan du bestämmer dig för att köpa djuren.
 • Ta reda på så mycket du kan om marsvin innan du köper dem.

 • Djur är i lagens ögon att betrakta som lös egendom därför gäller konsumentköplagen (1990:932) när djuren köps av näringsidkare (exempelvis djuraffärer) och köplagen (1990:931) när man köper av privatperson.

Lästips

//Sandra, sajtvärd på Marsvin.iFokus (& DaysofOurLives.iFokus)
SMF 237 Sweet Dream's 
Uppfödning av teddymarsvin - FINNS NU PÅ FACEBOOK!!

Anmäl
2008-08-19 13:09 #5 av: Abico

Bra jobbat :)

Hanna 

Anmäl
2008-08-20 22:13 #6 av: FeliciaS

Bra, som sagt :)

Anmäl
2008-08-24 21:04 #10 av: Creation

Super! ^^

/Louise - Medarbetare på marsvin.ifokus.

Anmäl
2008-08-25 00:18 #11 av: Cuyi

Jättebra artikel! :D

"men jag skulle aldrig någonsin vilja stödja den typ av djurhållning som djuraffärer (och deras djurleverantörer) har."

Jag e lite seg, men måste bara fråga :P När du skriver djurleverantörer menar du t. ex hus och mat m.m? Isf, ska man inte köpa hus & mat därfirån då :3 *som sagt jag e seg*

Anmäl
2008-08-25 00:41 #12 av: Creation

#11 Hon menar alltså de leverantörer som djuraffärerna köper djuren ifrån. :) Grossisterna.

/Louise - Medarbetare på marsvin.ifokus.

Anmäl
2008-08-25 01:48 #13 av: Sandra-B

#11-12
Precis, jag menar grossisterna.

#5-6, 10-11
Tack.-)

//Sandra, sajtvärd på Marsvin.iFokus (& DaysofOurLives.iFokus)
SMF 237 Sweet Dream's 
Uppfödning av teddymarsvin - FINNS NU PÅ FACEBOOK!!

Anmäl
2008-08-25 17:06 #14 av: parsley

Det finns djuraffärer som tar djur från mindre uppfödare och undviker att ta grossistdjur. Väljer man att köpa från djuraffär så är det viktigt att kolla att djuren har det bra, verkar friska och någorlunda tama och att personalen är kunnig.

Anmäl
2008-08-25 19:04 #15 av: FeliciaS

Själv tycker jag inte man ens bör köpa någonting från en djuraffär som inte tar förhållandevis bra om djuren. Jag undviker att köpa saker från djuraffärer (som säljer djur) eftersom att jag inte vill bidra till att djuren har det så dåligt och att djur säljs som saker på det sättet...

Anmäl
2008-08-25 22:58 #16 av: Cuyi

Aha! Tack för svaren (: !

Anmäl
2008-08-31 15:22 #17 av: marsvinlover

jättebra artikel

Anmäl
2008-12-21 12:12 #18 av: frido

Bra artikel, ska tänka på den när jag snart ska skaffa marsvinSkrattande

Anmäl
2009-01-04 16:07 #19 av: [Tootikki]

Superbra artikel! :D

Du skriver att man ska kräva ett exakt födelsedatum, men när man köper från omplaceringshem så går det inte alltid. Jag ska själv snart adoptera två små fluffiga sötnosar från eragons omplaceringshem :) och de som har kommit dit efter att ha räddats från vanvård kan man inte alltid veta exakt datum på :( Men somsagt väldigt bra artikel :)

Anmäl
2009-01-04 17:33 #20 av: Abico

#19 - Omplaceringshem är väl ett litet undantagsfall på den punkten men de flesta djuren som lämnas in vet man ändå hur gamla dom är på året. Sedan finns det ju såklart dom som blivit upphittade och där är det svårare.
Men Irene på Eragons vet vad hon gör, jag lovar :) Själv fick jag en hel bunt med papper när jag hämtade mina flickor därifrån - inklusive födelsedatum och anledning till att dom lämnats in samt vart dom varit tidigare.

Hanna 

Anmäl
2009-01-04 18:07 #21 av: Rafflan

Hehe, jätte bra artikel, läs på nog nu ni som skaffa marsvin så ni inte hamnar i samma sits som jag gjorde, med 1 marsvins hane och minimum i erfarenhet XD

Som tur var gick det ju bra för mig iaf :D

(Bild: Winni, R.I.P<3)

Anmäl
2009-01-04 20:37 #22 av: Sandra-B

#19

Precis som Hanna skriver i #20 så går det inte alltid att veta när de är från omplaceringshem eftersom de kan vara upphittade eller komma från djuraffärer så omplaceringshem är ju lite av ett undantag:-)

//Sandra, sajtvärd på Marsvin.iFokus (& DaysofOurLives.iFokus)
SMF 237 Sweet Dream's 
Uppfödning av teddymarsvin - FINNS NU PÅ FACEBOOK!!

Anmäl
2009-01-05 21:29 #23 av: [Tootikki]

#22 ja..det var väl det jag skrev xD kanske var lite otydlig ;)

Anmäl
2009-01-06 16:01 #24 av: Sandra-B

#23

Okej, då missförstod jag dig lite:-)

//Sandra, sajtvärd på Marsvin.iFokus (& DaysofOurLives.iFokus)
SMF 237 Sweet Dream's 
Uppfödning av teddymarsvin - FINNS NU PÅ FACEBOOK!!

Anmäl
2009-10-15 11:20 #25 av: idipidi

Måste bara säga att det är en jättebra artikel att ha ligga på framsidan, som den gör nu. Det är nog den artikel som är mest till nytta för tillfälliga besökare på sidan. Bra bra. :)

Anmäl
2009-10-15 11:26 #26 av: Sandra-B

#25

Tack Ida:-)
Håller fullständigt med dig, därför jag rotade fram den nu

//Sandra, sajtvärd på Marsvin.iFokus (& DaysofOurLives.iFokus)
SMF 237 Sweet Dream's 
Uppfödning av teddymarsvin - FINNS NU PÅ FACEBOOK!!

Anmäl
2009-10-15 18:39 #27 av: elin85

Det känns som det missats att det faktisk kan finnas bra djuraffärer också. Jag anser inte att man kan vara så bestämd på att INGEN djuraffär bör stödjas och att alla djuraffärer tar sina djur från grossister utan koll.

Dessutom tycker jag att det är minst lika bra att köpa marsvinen från privatpersoner som omplaceringshem eller uppfödare. Det finns helt enkelt seriösa och oseriösa i alla ovan nämnda kategorier anser jag.

Anmäl
2009-10-15 21:52 #28 av: Sandra-B

#27

Det hävdas att det finns bra djuraffärer, jag har besökt många oh än så länge har jag inte hittat någon som är bra i mina ögon, mindre dålig visst men inte bra.

Om du läser artikeln igen så står det heller inte att alla djuraffärer tar sina djur från grossister utan koll, men oavsett så sitter djuren i en djuraffär just i en stressig miljö i en djuraffär vars enda mål och syfte är att tjäna pengar. Som jag sagt tidigare så har jag aldrig någonsin hittat en bra djuraffär (om man bortser från de som inte säljer levande djur...).

Det är din åsikt att det är lika bra att köpa från privatperson som omplaceringshem elle uppfödare, jag håller inte med dig.

//Sandra, sajtvärd på Marsvin.iFokus (& DaysofOurLives.iFokus)
SMF 237 Sweet Dream's 
Uppfödning av teddymarsvin - FINNS NU PÅ FACEBOOK!!

Anmäl
2009-10-15 22:31 #29 av: elin85

#28 I Umeå har vi haft en bra djuraffär (som sålde djur). Ägaren födde upp djuren hemma, höll sig till en ras och djuren var därmed renrasiga selfar. Man fick också möjlighet att träffa föräldrardjuren och man fick med födelsedatum. Inte heller fick besökarna gå in ensamma till djuren utan personalen följde alltid med (gällde även rummet till fåglarna). Man fick återlämningsrätt i 2 veckor, fick lämna igen bur och alla tillbehör som var i nyskick. Jag fick även lämna igen en hane efter ca 1 månad, hon köpte tillbaka den så att säga (Hanen bråkade med "mobbade" min äldre hane därav återlämnandet). Tyvärr blev hon dock utkonkurrerad av Djurmagazinet, så nu är de en del av Arken zoo och har inga djur :( Våra djurmagazinet-butiker är dock hemska!

Anmäl
2009-10-15 22:36 #30 av: elin85

Kom bara på att hon hade nonself och rex också, jag menade att hon höll sig till korthår, inte selfar (vet att det inte spelar någon roll var bara tvungen att skriva till det). ;)

Anmäl
2009-10-15 23:48 #31 av: Sandra-B

#29 & 30

Sålde de bara djur som de födda upp själva hemma?
Isf måste de ha haft en väldig massa djur hemma, eller de kanske inte hade så många olika arter? Eller alla djuren kanske inte föddes upp hemma? Hade de djur till salu i princip hela tiden?

Om det nu är så att de födde upp djuren hemma så kunde de väl haft djuren kvar hemma också (lappar i affären eller nåt med hänvisning till att det finns ungar) istället för att stressa djuren genom att sitta i affärern. Det tycker åtminstone jag hade varit det bästa.

Oavsett om kunder inte får gå in själva till djuren (finns i vissa djuraffärer jag varit i också) så respekteras det inte av alla och även om en ur personalen är med blir det en väldig massa springande av okända människor ut och in i rummet.

Du skrev först att de höll sig till en ras så det var rensrasiga (selfar) och sen skrev du att de även hade nonselfar och rexar också. Du har rätt i att det inte spelar någon roll men rexar är inte korthår utan strävhår...

Att man fick lämna tillbaka djur och tillbehör (i nyskick) under två veckor är ju iofs bra men ingenting som jag tycker gör att affären automatskt blir bra.

Att du fick lämna tillbaka ditt marsvin som bråkade med dina andra inom en månad borde man förmodligen kunna hänvisa till konumentköplagen och hävda "fel på varan", är dock inte helt säker på det men jag tycker personligen att det är en självklarhet att man tar tillbaka djur så snabbt efter att man sålt dem om det inte fungerar.

Tycker det låter betydligt bättre med en affär som inte säljer djur, tycker att alla djur i djuraffärer borde förbjudas (inte bara som det är i dagsläget med hund och katt).

//Sandra, sajtvärd på Marsvin.iFokus (& DaysofOurLives.iFokus)
SMF 237 Sweet Dream's 
Uppfödning av teddymarsvin - FINNS NU PÅ FACEBOOK!!

Anmäl
2009-10-15 23:54 #32 av: Amoz

(Jag är för trött för att läsa allt men läste just en del på djuraffär och behöver komentera det)
De har koll på sjukdomar, ett djur som får sjuka ungar används inte till avel. Där jag är på praktik nu är det så att blir ett djur sjukt så medelar de uppfödaren/grosisten och djuret flyttas och får vård, dödsfall undersöks NOGA för att man ska veta vad som hänt.
Jag är medveten om att alla inte gör såhär, men det finns. Har varit i både sämre och som denna bättre djuraffärer.

Anmäl
2009-10-16 00:14 #33 av: Sandra-B

#32

Att grossisterna har koll på sjukdomar (och bryr sig om det) är definitivt ingenting som tillhör vanligheterna och att heller inte att djuren får behandlingar (det kostar för mycket pengar och verksamheten går med förlust). Sen om några bryr sig om djuren så är det bra men upp till bevis säger jag, än så länge jar jag inte träffat på någon djuraffär som bryr sig.

Tycker som sagt att det borde vara förbjudet att sälja levande varelser i affärer som vilka andra sorters varor som helst.

//Sandra, sajtvärd på Marsvin.iFokus (& DaysofOurLives.iFokus)
SMF 237 Sweet Dream's 
Uppfödning av teddymarsvin - FINNS NU PÅ FACEBOOK!!

Anmäl
2009-10-16 00:19 #34 av: Amoz

#33
Fiskar skulle vara svårt att få tag på. Inte många som föder upp så att man kan få tag på olika arter var man än bor.

Man kan ha olika åsikter ang djur i djuraffär, dessa har det bäst av de jag praktiserat hos men man kan alltid förbättra, alltid. Om man säljer djur i djuraffär är informationen och hur djuret mår det som är viktigast, dessa säljer och har koll på båda. Jag kan inte göra något åt att de har djur i djuraffären, det är så men man kan se det från den ljusa sidan, dessa sitter inte i trånga burar och får en näve hö om ens det. Dessa får den kost de behöver som är anpassat till arten och har större burar än vad de jag praktiserat i brukar ha.

Anmäl
2009-10-16 00:34 #35 av: elin85

#31 Rummet var låst så det blev inget spring, man kunde se dem utifrån genom stängt glas, först om någon var intresserad låste de upp.

Att de har nonself och rex innebär ju inte att djuren inte var renrasiga, framförallt var de friska, pigga och hanterade. Såg helt annorlunda ut än på djurmagazinet. Jag anser dock att rexar är "korthåriga", det jag menade var ju att de inte hade långhår.:)

Om djuren bor på en djuraffär och ingen stör dem kan jag inte förstå varför det skulle stressa dem? Lite mänsklig kontakt är ju bara bra. Uppfödare kan ju transportera marsvin över hela landet, ibland från andra länder och det är ju också stressande för djuren. Jag anser inte alls att det är fel, men i jämförelse så är ju flytten från henne till hennes djuraffär inte lång och enligt mig trivdes de bra där.

Att få lämna tillbaka djur är aldrig en självklarhet och ingen skyldighet för affären. Djurmagazinet ger aldrig pengarna tillbaka för ett djur ens om man lämnar det dagen efter. Det är sjukt dåligt! Och begagnade saker har affären naturligtvis ingen skyldighet att ta tillbaka. Ingen affär tar tillbaka begagnade saker som det inte är något fel på. De får ju sälja dem till lägre pris sedan också, i begagnat skick, så jag tycker det var en fin service av dem till sina kunder och det visar att de bryr sig om djuren.

De sålde ca 1-2 kullar marsvin i månaden, sedan hann ju några bli vuxna också. Det gick ju inte åt så många djur, då hade de ju inte behövt sluta sälja :/ Hon hade definitivt inte fler marsvin än de flesta uppfödare har. Några såldes också hemifrån och hon kunde skicka foton till kunders mejl med ungar som var nyfödda.

Min synpunkt är iaf bara att jag anser att en djuraffär KAN vara bra, men visst de flesta är det inte (typ djurmagazinet som jag är väldigt emot). Men var man än köper ifrån så är ju det viktiga att man känner att det är seriöst, men att "rädda" marsvin från privatpersoner är ju som att rädda dem från omplaceringshem anser jag. Men som sagt det här är min åsikt och du behöver ju inte hålla med.

Anmäl
2009-10-16 14:52 #36 av: godisgrisen

Jättebra artikel, så klok så, jag håller med om allt.

Det här med djuraffärer. Visst finns det sämre och bättre djuraffärer, naturligtvis. Men jag tycker att målet ska vara att få bort marsvin, kaniner, chincillor, råttor och större fåglar från djuraffärerna helt och hållet. Det är ju självklart att man inte kan köpa katter och hundar på djuraffärer det borde vara lika självklart att man inte ska kunna köpa ett marsvin på det sättet. Viktigt är att höja djurens värde. Det är lite av en principfråga för mig.

Naturligtvis är det viktigt att det finns djuraffärer för att man lätt ska kunna hitta bra tillbehör och foder till sina djur. En modell skulle ju kunna vara att djuraffärer och uppfödare har någon typ av samarbete. Där de kan tipsa om varandra och kanske byta rabattcheckar och förmåner till kunderna. Jag är ju inte bara marsvinsmatte utan även kattmatte och en hängiven akvarist så jag handlar en hel del på djuraffärer men det är mest fiskgrejer och kattmat jag köper då. Till marsvinen handlar jag nästan aldrig saker på djuraffärer längre men det är för att jag har så många marsvin att jag måste köpa balar och stora säckar och sånt är billigare på annat håll.

Fiskar köper jag på djuraffärer/akvarieaffärer det är enklast och rätt okej ändå även om det finns alternativ ibland. Men även då det gäller fiskförsäljning på djuraffärer är det katastrof väldigt ofta. På många djuraffärer säljs väldigt små akvarium och ibland även de förhatliga djurplågeriguldfiskskuporna fortfarande. En oerfaren akvarist kan heltenkelt inte klara av att sköta ett litet akvarium så väl att fiskarna mår bra... ändå köper så många nybörjare små akvarium utan att bli varnade. Så även om jag tycker att det även i fortsättningen ska gå att köpa fisk i affär behövs det en rejäl uppryckning i personalkunskaperna och att de måste ta mer hänsyn till djuren!

 

Anmäl
2011-02-20 18:16 #37 av: chickwheels

#14. Du skrev precis det jag ville skriva med. Tycker inte man ska dra alla butiker över en kam. Butikerna i eskilstuna som säljer djur prioriterar absolut stamtavkedjur från uppfödare. När jag var där och frågade efter marsvin så var det de dem sa, de djuren de visade och visade upp stamtavlor osv.

Så helt hopplösa är de inte. Ingen mening att avskräcka vissa köpare som är lättpåverkade av texter på nätet.

Men uppfödare BORDE helt klart vara ett bättre val, men igentligen kan man inte ens lita på alla dem.

Vissa butiker är bra, precis som vissa uppfödare är kassa.

 

Lovers Marsvin - lovers.n.nu - Eskilstuna  - ej smf reg

Anmäl
2011-02-23 22:37 #38 av: cherry-bomb

Jag håller med dom andra. Visst finns det dåliga djuraffärer, men man kan inte smutskasta allihopa.

Affären jag köpte mina från föder upp sina egna marsvin. Bara renrasiga teddy och crested. Jag har fått träffa föräldrarna till mina grisar och jag har fått exakta födelsedatum i mina kvitton.

Har även en nära vän som jobbade i affären förut och hon kan garantera att marsvinen har det bra. Dom får både grönsaker och kvistar dagligen, burarna rengörs flitigt och djuren i allmänhet verkar varken stressade eller sjuka.

I det stora hela så tror jag givetvis att en uppfödare är det bästa alternativet. Men om man väljer en djuraffär där djuren ser ut att vara friska och må bra så ser jag inte problemet i det. Man har ju hört skräckhistorier om uppfödare också. Så jag tror man kan hitta ett minst lika bra marsvin i en djuraffär som hos en uppfödare. Det finns ju olika nivåer på allt liksom.

Anmäl
2011-12-04 21:20 #39 av: Ida-89_89

Jätte bra artilke!

Väldigt bra snack hur man ska köpa och vad man ska tänka på när man köper ett marsvin eller två.

Glad

själv fick jag uppleva en sak.

Jag hade köpt ett marsvin  den var 1 år o ca 3månader. den hade varit  med andra ägare som inte hade skött den ordentligt, men den ägaren som den var hos sist hade skött den väldigt bra och den trivdes.

Sen när jag hade köpt den så började den må sämre och sämre.

De visade sig att han hade satt sig i halsen, me åt och drack som vanligt, men han började få en bula på halsen nedan för hakan.Gråter

vi var hos VET och då berättade VET vad som plågade honom, de ända  utvägen var att ta väck han. :(( stackarn...  saknar han redan.Rynkar på näsan

mu söker jag efter en ny partner till min tjej. ^^ hoppas de kommer att gå bättre..Skrattande

Anmäl
2011-12-04 22:31 #40 av: Hultan

39# satt sig i halsen? Va?

Anmäl
2011-12-05 08:57 #41 av: Ida-89_89

40#.

ja.

 jag kände den efter ett par dagar.

 vi åkte förtsa gången till VET då fick han antibiotika. men de hjälpte inte så mycket.

 men nu väntar jag hoppnings fullt på att min lilla tjej ska kläcka små ungar ^^ och jag ska redan titta på ett nytt marsvin redan i dag.

Anmäl
2011-12-05 09:41 #42 av: Fridaaaa

#39 vad menar du med "satte sig i halsen"?

 Medarbetare: rexkaniner, Support. Hundar

Min blogg Besök gärna! :D

Anmäl
2011-12-05 10:23 #43 av: Hultan

41# vad satt i halsen? Ett höstrå, en tumör? Jag fattar ingenting.

Anmäl
2011-12-05 16:51 #44 av: Ida-89_89

Jaha förlåt.  39#, 42#

ne jag vet inte. han hostade när jag var i rumet just då satte han i halsen och då var han inne i sitt hus.

Så jag vet tyvärr inte vad han satte i halsen :(

Något satte han i halsen.

VET tittade inte så noga på det utan sa att de var pgr ut av tänderna som han fick en sådan bula eller pgr ut av något sår han måste ha fått som han då fick bulan.

MAmma sa att de kunde varit något som har legat o växt utan att någon har lagt märke till de och sen när han satte i halsen så exploderade det och började växa, hoppas att ni förstår vad jag menar.

Men de är inget att göra åt nu .. han är död...

Tips till dom som ska köpa marsvin kolla ögonen och pälsen, munnen och dens tänder, öronen och  klorna och genom sök kroppen om det är ett gammalt marsvin efter bulor liknande, såklart även  när dom är små.

Anmäl
2012-03-02 17:02 #45 av: ShitGoose

Har en fråga ang. Privatperson. Det står ju ''Oavsett vilken anledningen till att de säljs är bör man vara lite försiktig innan man tar dem''.

Jag undrar vad som menas med det egentligen, är det för att dem kan vara sjuka eller vadå?

Medarbetare på Sphynx iFokus

Anmäl
2012-11-19 15:57 #46 av: Candy123

Jättebra artikel :)

HundHUND-BLOGG (australian kelpie & golden)Glad

FörlägenInstagram @dundee_the_kelpie, @ceciliah_98 och @ciliskaninerNörd

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.