Skötsel

Att bada sina marsvin

2008-08-02 23:32 #0 av: Abico

Hur rengör man talgkörteln? Vilket schampo bör man använda när man badar sitt marsvin? Dessa frågor och ytterligare ett par andra hoppas jag kunna ge svar på i den här artikeln.

bada4
Liksom de flesta andra djur så behöver marsvin också ett bad då och då. I den här artikeln ska jag berätta lite om hur du enkelt kan bada dina marsvin.

Först och främst, marsvin är renliga djur och behöver i regel inte alls badas så ofta. Ett fåtal gånger om året räcker om marsvinet inte ska ställas ut, luktar illa, är kladdig i pälsen, har ohyra eller liknande.

Förberedelser
Innan du sätter igång och badar marsvinet så finns det lite att förbereda. Lägg fram handdukar så att du inte behöver leta fram dom sedan när marsvinet sitter och fryser, alldeles genomvått. Plocka också fram schampot och kanske lite muta/ belöning till marsvinet. Ta sedan och tvätta av platsen som du ska bada marsvinet på. Om du som jag tänker bada marsvinet i handfatet ta då och rengör det noga, jag brukar använda en tvättsvamp och en gammal tandborste för att gnugga bort alla tvål och tandkrämsrester. Handfat är oftast bra mycket smutsigare än dom ser ut så ta och gnugga ur det även om det ser rent ut.

Inget vatten i nosen
När du badar dina marsvin så är det viktigt att tänka på att det inte får komma Badartikeln1vatten i nosen eller munnen, vatten i lungorna är inte bra. För att vara säker på att undvika vatten i lungorna så är det bra att inte bada huvudet, lämna det torrt och bada bara resten av kroppen.

Vart ska jag bada mina marsvin då?
Man kan göra på flera olika sätt tex. använda en balja med liten vatten i (upp till magen på marsvinet ungefär) och ösa upp över marsvinen med en kopp eller liknande. Själv föredrar jag att bada mina marsvin i handfatet under rinnande stråle, då är inte risken lika stor att dom hamnar med huvudet under vattnet. Då låter jag dom stå med baktassarna på en liten handduk/ disktrasa i handfatet så att det inte blir lika halt och dom får fäste med tassarna och sedan har jag framtassarna i min vänstra hand medan jag blöter ner dom med den högra.

Var beredd på sprattel!
Man säger att katter hatar vatten och marsvin har oftast samma inställning till det.
Ett marsvin som aldrig badat tidigare kan kämpa emot rejält vid ett bad så det gäller att vara lugn och bestämd. Även om många marsvin vänjer sig något vid det med tiden så ska man alltid vara beredd på att dom kan bli skrämda av vattnet. Jag har en lugn, snart 7 år gammal marsvinsgubbe här hemma som badat regelbundet i hela sitt liv och trots det så blir han helt vild när han ska badas. Så det finns ingen garanti för att dom lugnar ner sig inte. Håll alltid i marsvinet stadigt så att det inte skadar sig om det skulle börja sprattla.

Temperatur och Schampo?bada5
Marsvin har något högre kroppstemperatur än oss människor så vattnet ska vara något varmare än fingervarmt. Spola upp värmen i kranen innan du sätter ner marsvinet och se noga till så att marsvinet inte bränner sig på vattnet eller blir nerkyld av det.
När det gäller val av schampo så finns det delade åsikter om vad man bör/ inte bör använda för sorter. Många använder Head&Shoulders för människor eller milda barnschampon. Det går också bra att använda hund och kattschampon men titta då efter ett med så lågt PH värde som möjligt.
Ska du ställa ut ditt marsvin i rasklass så kontakta din uppfödare för att få reda på vilket schampo du ska använda och hur långt innan utställningen du ska bada.
Om badet är för att bli av med ohyra, läs noggrant informationen som följer med schampot innan du börjar bada.

Tänk på att skölja mycket noggrant efter att du schamponerat! Schamporester i pälsen kliar och ger marsvinet obehag.

Talgkörtelnbadartikeln3
På rumpan i höjd med svanskotan ungefär så har marsvin en talgkörtel och speciellt på hanar så kan den här bli riktigt kladdig om man inte rengör den. Börja med att pilla bort eventuella klumpar om där är några, blöt sedan ner rumpan och gnugga in handdiskmedel med fingret på talgkörteln. Ta en gammal använd, och väl ursköljd, tandborste och gnugga med den på talgkörteln - men var försiktig marsvinens hud är känslig vid talgkörteln. Låt det sedan sitta i ett par minuter innan du sköljer bort diskmedlet. Detta kan behöva upprepas någon/ några gånger, beroende på hur kladdig talgkörteln är.

Torka marsvinetBadartikeln2
När marsvinet är rent och fint igen så är det dags att sätta igång och torka det, sätt aldrig ner ett fuktigt marsvin i buren igen då kan dom bli sjuka. Börja med att torka det torrt med en handduk, förmodligen behöver du byta handduk efter den första torkningen till en ny och torr. När du torkat ditt marsvin någorlunda så är det dags att plocka fram en hårfön, om du inte har någon så går det att torka marsvinet torrt med handdukar också men det tar mycket längre tid och är svårare att få till helt och hållet. Placera marsvinet på en handduk framför dig och börja blåsa - troligen kommer marsvinet rusa all världens väg när det börjar låta så håll i det lite.
Om du har en hårfön som kan blåsa "kalluft" så bör du ställa om den till det. De flesta lite nyare fönarna har en knapp för detta. Om du har en vanlig varmluftsblåsare så får då noga passa så att marsvinet inte bränner sig, håll fönen en bit ifrån marsvinet och håll en hand emellan fönen och marsvinet så att du känner att det inte blir för varmt. När jag fönat en stund så att marsvinet är nästan helt torrt så brukar jag göra iordning ett par varmvattenflaskor (vanliga petflaskor fyllda med hett vatten) och linda in dessa i handdukar. Sedan lägger jag badartikeln4varmvattenflaskorna i en ren transport och stoppar in marsvinet där. Sedan låter jag marsvinet sitta där en stund medan jag städar burarna eller badar burkompisen tex. Till sist tar jag fram marsvinet igen och blåser det helt torrt med hårfönen. Kolla så att armhålorna, ljumskarna, öronen och hakan är torra innan du släpper ner marsvinet i buren igen.


Hanna 

Anmäl
2008-08-05 20:30 #2 av: Abico

Här har ni lite nytt att läsa medan det ösregnar utomhus :)

Hanna 

2008-08-05 20:31 #3 av: CamillaS

Jättebra artikel Hanna, med fina bilder. :)

Anmäl
2008-08-06 17:12 #4 av: MoaL

Jättebra artikel. :)

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

Anmäl
2008-08-06 17:16 #5 av: [jejjas]

Mycket bra artikel Skrattande

SMF 456 Chocopop´s

Visa andra den respekt du själv vill ha.

Respektera andra så blir du själv respekterad.

Anmäl
2008-08-06 18:56 #6 av: Abico

Tackar och bockar ^^
Kul att det superdåliga vädret kunde resultera i något bra *s*

Hanna 

Anmäl
2008-08-06 20:26 #7 av: Creation

Tummen upp :)

Jag själv har lite svårt att hitta ett bra schampo just nu. *s* Misstänker starkt att det jag använder nu "återfettar" pälsen - på ett dåligt sätt - och den är riktigt svår att skölja ur. Måste kika lite på innehållsförteckningen nu... panthenol och jojoba påverkar inte marsvinspälsen negativt, hoppas jag? Tyvärr har den ingen fullständig innehållsförteckning =/

/Louise - Medarbetare på marsvin.ifokus.

Anmäl
2008-08-06 20:52 #8 av: idipidi

#7 Vad är det för shampoo då, alltså vad heter det? Jojobaolja behöver inte vara dåligt.

Vad du skulle behöva är ett shampoo som tvättar riktigt rent, i princip avfettar helt och möjligen ett balsam efteråt som inte är så kraftigt.

Men vanligaste felet är som sagt att man inte sköljer ur shampot ordentligt.

Till de släta långhåren använder jag nästan alltid Summerwinds shampoo "Shine onn" + balsam "Fine L Shine". Tror att det skulle funka utmärkt för dig också.  Jag köper på stor flaska på Häromi. Du skulle absolut kunna få lite, men jag orkar inte hålla på och skicka utan då får du komma och hämta.

Det finns en annan jättebra serie också som heter F1R2. Där kan först använda "Super scrub" eller "Snow burst" för att få dem rena och sen ett shampo som används istället för balsam, heter "All Seasons" och är helt underbart.

Men det finns säkert andra bra shampon också.

Anmäl
2008-08-06 21:29 #9 av: Creation

#8 Jag har använt Espree Puppy & Kitten. =/ Köpt ifrån vanlig djuraffär. Hittade hela innehållsförteckningen på internet:
Aloe Vera, panthenolextrakt, jojobaolja, A-, D-, E- vitaminer, naturliga doftämnen.
Och det låter inte alls som konstiga ingredienser. *s* Men ändå är pälsen fortfarande ganska fet och inte lika luftig som innan jag började använda schampot, liksom lite "livlös"(eller hur man kan förklara det), trots att jag sköljt ganska länge. =/

Jag tror jag skulle behöva prova Summerwind, så man kan lista ut om det har med schampot att göra eller om det bara är jag som är ganska dålig på att skölja ur det(misstänker att det beror på lite både ;p).

/Louise - Medarbetare på marsvin.ifokus.

Anmäl
2008-08-07 03:03 #10 av: Lovizaa

Intressant, även om jag inte har ett marsvin :P

Anmäl
2008-08-07 16:44 #11 av: idipidi

#9 Kom hem till oss nån dag då (det går faktiskt att åka kommunalt! :)) eller möt Joel inne i stan (Han jobbar vid Hötorget). Jag orkar inte fixa och skicka som sagt men har inga problem att dela med mig.

Och så tror jag fortfarande inte att det vore en helt dum idé att när man badar dem använda utspädd yes i första shamponeringen för att få bort det västa. Så brukar jag göra om de är riktigt grisiga.

Anmäl
2008-08-08 11:58 #12 av: FeliciaS

Jättebra artikel Hanna med fina bilder! :)

Anmäl
2008-08-08 13:40 #13 av: idipidi

Åh, jag måste bara visa. Det är Kändis från när jag badade honom senast. Det är bra med snälla marsvin. :)

Anmäl
2008-08-08 13:58 #14 av: Abico

#13 - Aww.. sötnosen ^^ Visst är det bra med snälla marsvin :P Själv har jag ett par självmordsbenägna här hemma som till varje pris ska stoppa in nosen under strålen och dränka sig själva ;P

Hanna 

Anmäl
2008-08-08 15:25 #15 av: FeliciaS

#13 Åhh, så söt ;)

Anmäl
2008-08-08 19:50 #16 av: Creation

#13 Om bara Cinnober kunde vara lika lugn ;)

/Louise - Medarbetare på marsvin.ifokus.

Anmäl
2008-08-12 17:48 #17 av: learningtofly

jag badade precis mina grisar, som tur var så var de helt otroligt lugna och Prince lyfte till och med upp huvudet så att han inte skulle få något vatten där.

Anmäl
2008-08-12 17:50 #18 av: learningtofly

han blev något otroligt fluffig efter dusten med hårfönen. :)

Anmäl
2008-08-12 17:53 #19 av: learningtofly

Kanel tyckte inte att det var lika kul att bada, men protesterade inte allt för farligt, han satt stilla och fint i alla fall. Men Hårfönen tyckte han inte om det minsta utan skrek i höga sky. Man kan riktigt se på honom hur elak han tycker att jag är.

Anmäl
2008-08-12 18:47 #20 av: FeliciaS

#17-#19 Sötisar :) Hur gamla är de?

Anmäl
2008-08-12 19:04 #21 av: learningtofly

visst är de :)

Båda är runt 8 månader, jag har inte Prince stamtavla i närheten så jag kan inte kolla till 100%  och Kanel är djuraffärsdjur utan specifik ålder. De sa ett hur många veckor de trodde att han var när han köptes, men jag minns inte vad det var.

Anmäl
2008-08-12 20:00 #22 av: FeliciaS

#21 Ja, verkligen ;) Okej.

Anmäl
2008-08-21 20:35 #23 av: marsvinlover

dödsbra artikel jag har väntat på en sån artikel länge om badning jag är inte riktigt expert på det

Anmäl
2008-09-30 00:53 #24 av: [SusannaK]

Tack för informationen!

Anmäl
2008-10-28 15:03 #25 av: Tindrar

Jättebra artikel:) Andvänder själv 4-ess hundschampo, men funderar att skaffa balsam ur samma serie då det känns lite torrt och strävt på Trolla och inte lika glansigt som innan (hon är virvel.) Men det står att det håller sig till hundens egna ph-värde, så hoppas att det är lite nättre än vanligt iaf:)

Anmäl
2008-11-05 21:50 #26 av: Pink

Man lär sig mycket!

Den var superbra!!! Skrattande

Anmäl
2008-12-17 15:52 #27 av: marsvin2008

Intressant och matnyttig info.

Själv får jag nästan hjärtklappning bara jag tänker på att jag måste bara mina marsvin, speciellt Lunkan som luktar kiss. Jag vet hur det är att bada bångstyriga djur, hade en Samojedhane på 35-40 kg att bada och han kunde jag knipa fast mellan benen för att han inte skulle smita när han var som värst  men hur fasiken gör man med ett litet marsvin??

Jag har bara två händer, hur ska jag kunna hålla fast dem ordentligt och samtidigt både skölja med vatten och schamponera? Och för att inte tala om hur jag ska gå till väga efteråt när jag ska föna... håll ena handen mellan marsvinen och fönen... med vilken ska jag då hålla i med?

Herre gud, vilken utmaning eller så inte. Jag ska försöka fixa de nån dag och gubben får fota så ni får se sen... Hoppas verkligen inte det blir en kamp på liv och död... :-)

Anmäl
2008-12-17 15:59 #28 av: Abico

#27 - Ha ett stadigt grepp runt marsvinets kropp bara. Jag har hört att somliga tycker att det är enklast att ha marsvinet liggande med huvudet på handleden och rumpan i handen och sedan skölja och schamponera med andra handen. Jag har för små händer och för sprattliga marsvin så det funkar inte ;) I värsta fall får du ta hjälp av din gubbe :)
Vi föning brukar grisarna skutta upp i mitt knä och det är nästan enklast för väl där sitter dom åtminstone hyfsat stilla.

Hanna 

Anmäl
2008-12-17 16:32 #29 av: marsvin2008

#28 tack för att du försöker lugna mig lite... Det är både spännande och nervöst på samma gång men Gloria åtminstone måste bada för hon luktar blä och de passar sannerligen itne hennes utseende i övrigt juh.

Anmäl
2008-12-17 22:35 #30 av: FeliciaS

#29 Jag brukar låta grisarna stå med rumpan i handfatet och hålla om överkroppen, det funkar jättebra :)

Anmäl
2008-12-17 23:33 #31 av: marsvin2008

#30 Är rädd att jag ska nypa för hårt för jag vill ju inte att någon ska lyckas sprattla sig loss (tänker speciellt på Signe som blir en spiral när man försöker få henne på "rygg" eller går omkring med henne..

Anmäl
2009-01-03 20:12 #32 av: [Tootikki]

Jättebra artikel!!

Jag har inga marsvin ännu (ska skaffa snart), men det är intressant att läsa sånt här redan nu. Bra att veta, liksom!:P

Det finns en film på youtube där de går igennom ungefär samma saker som i artikeln som jag tycker är jättebra! Den är på engelska men jag länkar!:)

 

Anmäl
2009-01-03 20:13 #33 av: [Tootikki]

eller oj..länkar gjorde jag inte..men ni kan se filmen iaf.

E ny här så vet inte riktigt hur allt fungerar än ;)

Anmäl
2009-01-29 12:25 #34 av: tjorve

Hej!

Jag är också ny så det här blir mitt premiärinlägg :)

Måste man bada sina marsvin regelbundet

och varför isåfall?

Jag har precis skaffat två honor.

Hade en ensam hona när jag var mindre och enda gången hon badades var när hon var sjuk och inte kunde tvätta sig själv.

Anmäl
2009-01-29 13:23 #35 av: [SusannaK]

#32 tack för den filmen! :-)

Anmäl
2009-01-29 14:58 #36 av: emelie92

Ett tips till dem som har Teddymarsvin eller strävhår är att använda schampoo för strävhåriga taxar, för då blir inte pälsen lika mjuk och len som vanligt schampoo.

Anmäl
2009-01-29 15:45 #37 av: Abico

#34 - Välkommen hit! :)

Marsvinen behöver badas när dom är skitiga, något som dom flesta blir då och då. Hanar som har en riktigt grisig talgkörtel som dom inte kan hålla rent själva behöver gansak regelbundna bad för att hålla rumpan fin. Men om marsvinen håller sig rena själva så räcker det absolut med ett bad/halvåret tycker jag.

Inför utställning behöver marsvinen också badas samt vid sjukdom som du nämner.

Hanna 

Anmäl
2009-01-30 16:56 #38 av: Hamzter95

Man ska ju inte bada marsvin mer än 4-5 gånger om året men om man gör det vad händer då ? Eller varför ska man inte göra deT ?

Anmäl
2009-01-30 17:00 #39 av: Abico

#38 - De marsvinen som ställs ut hos mig badas säkert fler än 4-5 gånger om året, jag håller inte räkning på det..

Det som händer om man badar dom för ofta är det samma som händer oss människor om vi tvättar oss för ofta - huden kan bli torr/ irriterad och vissa marsvin blir riktigt, riktigt mjälliga om dom badas för ofta.

Hanna 

Anmäl
2009-01-30 17:02 #40 av: FeliciaS
#38 Ehm, alltså det finns ju ingen regel som säger att de inte får badas mer än 4-5 gånger om året. Är marsvinen rena, fullt friska (från ohyra) och inte ska på utställning behöver man inte bada de alls. Och det är ju det bästa ;) När marsvinen badas tappar huden sitt naturliga, skyddande fettlager och på lång sikt sliter det på pälsen att bada för ofta.
Anmäl
2009-01-30 19:41 #41 av: Hamzter95

#39 #40 okej!

Anmäl
2009-02-01 22:10 #42 av: tjorve

mitt ena marsvin (har inte haft henne mer än en vecka) kliar sig lite väl mycket. nästan som hon irriterar sig på det. har kollat i pälsen men kan inte se någon ohyra. det andra marsvinet som jag haft lika länge, gör inte alls på samma sätt.

jag har köpt aco:s baby schampomousse, inte bara för mitt marsvin kanske är i behov av ett bad, utan för att flaskan är så förbannat söt :)

i vilket fall, räcker det med ett sådant shampo om man misstänker ohyra eller borde jag använda något mer avancerat?

Anmäl
2009-02-14 15:10 #43 av: [Niike]

Kanonbra artikel!

Anmäl
2009-02-14 16:55 #44 av: FeliciaS
#42 Om det är ohyra så räcker det ju inte bara med ett babyschampoo. Däremot bör du kolla upp om det verkligen är ohyra för att behandla därefter...
Anmäl
2009-02-15 15:19 #45 av: tjorve

#44

problemet är ur världen för längesen :)

dom hade skabb och har fått behandling

Anmäl
2009-02-19 15:37 #46 av: Gnagge

jätte bra

Anmäl
2009-02-22 17:02 #47 av: Markegard

kan förstår att man kanske måste bada dem om dem skulle bli skitiga på något sätt, men är jag hemsk om jag inte badar dem? Läste att någon skrev något om att det inte behövs, menar dem är ju djur de ska ju tvätta sig själva.. tänker ju jag..

sen så är ju kanske miljön i buren annorlunda än ute i naturen som dem lever fritt, men det ska väl ändå inte behövas tvättas ?

På filmen sa hon att hon badade sitt marsvin en gång i månaden om min engelska inte är allt för dålig. det kan väl egentligen inte vara bra? Som någon skrev att då blir ju pälsen sliten, dem blir torra och förlorar ju det där natruliga fettet...

Lite funderingar..

blev lite mycket, men det som jag egentligen ville ha svar på var:

Måste jag tvätta mina marsvin?

Anmäl
2009-02-22 17:30 #48 av: Abico

#47 - Nej du måste inte bada dina marsvin sålänge dom inte är smutsiga. Fria marsvin ska ingen kela med så dom kan nog hålla sig rena så det räcker själva. Men jag har ett par riktiga lortgrisar här hemma som absolut behöver ett bad i halvåret för att vara kelvänliga.

Och en hane vars talgkörtel blir super äcklig om jag inte håller efter den, han kan inte hålla den ren själv. Och då är det klart att man ska hjälpa till.

Hanna 

Anmäl
2009-03-24 23:05 #49 av: queenlinnea

den där filmen var bra :D

Anmäl
2009-03-29 20:28 #50 av: Ruffsen

Jag har badat mina marsvin nu. Dom var jätteduktiga. Men dom gillade inte hårfönen.

Anmäl
2009-04-15 18:28 #51 av: Hennum

Jag ska bada mina marsvin så småningom, tror dom behöver det, speciellt den ena vars vita päls inte är så vit utan mer gulbrun på magen, tror inte dem kommer åt att tvätta själv. tog ett tag innan jag såg det då jag itne ville vända upp och ner på dem för mycket när de kom hit.

Anmäl
2009-12-12 11:35 #52 av: Nicey_och_Smulan

Tack för en bra artikel =)

Anmäl
2010-01-08 22:18 #53 av: Saphir

Jättebra artikel! :)

Anmäl
2010-03-02 17:42 #54 av: FrippeKurre

Jätte bra artikel! Hjälpte mig jätte mkt!:D

Anmäl
2010-03-02 17:56 #55 av: Abico

#54 - Vad bra, det är det som är meningen :)

Hanna 

Anmäl
2010-03-02 18:00 #56 av: FrippeKurre

Glad

Anmäl
2010-12-11 18:24 #57 av: [nono39]

Jätte bra artikel hjälpte mig verkligen =)

 

men har 1 fråga om talgkörteln där det är kletigt om kletet är hårt som ett gamalt tugummi vad gör man då ?

Anmäl
2010-12-11 22:16 #58 av: Abico

#57 - Det blir inte så hårt, men är det klumpar kan du ta bort dom innan du börjar bada. Är det stenhårt är det troligare att det är sperma.

Hanna 

Anmäl
2010-12-12 10:22 #59 av: [nono39]

#58 så det gör inte ont ?

Anmäl
2010-12-12 12:47 #60 av: Abico

#59 - Det kan luggas lite om det sitter i pälsen men inte mer än så.

Hanna 

Anmäl
2010-12-21 23:22 #61 av: liliane

Min sheltiehane älskar att bada! Det är tur för han är en riktig smutsgris :)

Anmäl
2010-12-22 06:13 #62 av: flocken

Min långhåriga hona badas regelbundet & hon älskar det. Blir helt lea lös i händerna på mig. Skönt med rena djur

Sajtvärd rexkanin & fibromyalgi Driver Djurflockens hunddagis. Litet hunddagis i hemmiljö. www.djurflocken.se / vh Mette
Anmäl
2010-12-22 18:44 #63 av: dumlekola

#57 Mitt bästa tips för att göra rent talgkörteln (har en hane med riklig produktion) är att värma olja till kroppstemperatur, vanlig matolja från kylen går bra, och massera talgkörteln försiktigt med den. Om man håller på en stund så lossnar den hårda talgen fint.

För att sedan få bort oljan så tvättar jag med Yes Handdiskmedel några gånger. Om hela marsvinet behöver bada så gör jag det sist.

Lycka till! Glad

P.S. #58 På mitt marsvin blir det så hårt som #57 beskriver. D.S

Anmäl
2011-03-05 11:02 #64 av: [nono39]

hur varmt ska vattnet vara ? :P

Anmäl
2011-03-05 12:37 #67 av: flocken

Apråpå schampo. Jag använder K9 hund schampo & balsam. MIna lånhåriga får nästan aldrig tovor längre. + för aloe vera

Sajtvärd rexkanin & fibromyalgi Driver Djurflockens hunddagis. Litet hunddagis i hemmiljö. www.djurflocken.se / vh Mette
Anmäl
2011-03-05 18:32 #68 av: Abico

¤64 - Något varmare än fingervarmt eftersom marsvin har högre kroppstemperatur än människor.

Hanna 

Anmäl
2012-07-30 19:37 #69 av: Teddymarsvinet

Har läst igenom din artikel & den är jätte bra! Har gjort precis som du sagt & förbrett, så nu skall jag bada lille grisen. :)

Anmäl
2012-10-21 18:38 #70 av: Fridaaaa

Puttar upp denna då jag tycker den är bra till nybörjare nu när det kommit fler nya medlemmar här :D

 Medarbetare: rexkaniner, Support. Hundar

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.