Övrigt

"Till Marsvinsvakten..."

2008-06-11 14:57 #0 av: Abico

När man åker bort, på semester eller liknande, så är det inte alltid det går att ta med sig marsvinen, även om man skulle vilja. Om man ska vara borta mer än någon dag så behöver man då se till att skaffa fram en person som kan sköta om marsvinen medan man är borta. I den här artikeln tar jag upp saker som man bör tänka på innan man lämnar bort marsvinen i någon annans vård under semestertider.

 

Först och främst, var ute i god tid. Ibland vet man inte om att man ska åka bort förens några dagar innan man åker och då är det ju svårt att vara ute i god tid, men oftast så har man planerat grejer långt i förväg och vet om att marsvinen behöver någon som ser efter dom, flera veckor innan man ska åka. Så om du i Maj vet att du ska till Grekland i Juli, börja höra dig runt för att se om någon kan ta dom redan då, trots att det kan tyckas att det är en evighet kvar.

Så vilka ska man fråga då?
I första hand så tycker jag att man ska kolla med familj, släkt och vänner för då vet man säkert var marsvinen hamnar. Om dessa sedan inte har någon större erfarenhet av marsvin är mindre viktigt, man lär sig fort att sköta den grundliga skötseln, om man bara vill.
Om ingen av dessa har möjlighet att ta hand om marsvinen så får du titta en bit "längre ut". Om marsvinen är från en uppfödare så kolla med denne om h*n kan ta hand om marsvinen åt dig, sen så tar omplaceringshemmen många gånger emot dina marsvin över semestern - i mån av plats såklart, sedan finns det ju också en mängd privata människor som upprättar djurpensionat åtminstone över sommaren. Men tänk på att alla de senare alternativen troligen vill ha betalt för vad dom gör. I sista fall så finns djuraffären. Som så många gånger tidigare sagts, kom ihåg att alla djuraffärer är inte dåliga - men där finns en hel hög som inte är mycket att hurra över. Själv skulle jag se djuraffären som sista utväg, ofta finns där en hel del sjukdomar (sellnic - marsvinskabb bla.) som du inte vill ha in hos dina egna djur och jag har också sett att många djuraffärer sätter sina sommargäster i samma rum som försäljningsdjuren, alltså måste dina marsvin utstå samma stress och oväsen som de djur som redan bor där.

Skriv en "bruksanvisning"
Oavsett om din marsvinsvakt är en erfaren marsvinsägare eller helt ny på området så är det väldigt bra att skriva ner, det behöver inte vara en hel roman - men lite information är bra att dela med sig av, dina marsvins egenheter tex. om Pipen nafsar i fingrarna när det är matdags, om Pärlan kastar sig rakt ut när man öppnar buren, om Stina behöver hållas under extra uppsikt så att hon äter upp sin mat och så vidare. Du bör även skriva ner vilka grönsaker och vilken mat dina marsvin är vana vid att äta, så att marsvinsvakten vet om h*n ska vänja in dom med den ev. nya maten eller om det bara är att ge som vanligt, och om det är något som du absolut inte vill att dom ska få av någon anledning.

Packa marsvinens resväska
I "resväskan" som marsvinen får med sig på sin semester så bör du packa ner en del av deras vanliga torrfoder, skötsel saker såsom klosax och liknande (om nu inte marsvinsvakten redan har det och kan tänka sig att låna ut det till dina marsvin), vattenflaskor, matskålar, hö och spån/ toalätt (det är ju inte alltid du behöver ta med dig det, kolla med marsvinsvakten innan vad som behöver tas med). Och sedan beror det ju på hur länge du ska vara borta också, om det bara är några dagar så behöver du troligtvis inte ta med lika mycket grejer som om du ska vara borta en månad.

Ta hem marsvinsvakten
Bara för att du åker bort så betyder det ju inte att marsvinen nödvändingtvis måste flytta iväg till en marsvinsvakt långt bort. Marsvinen klarar sig utmärkt i buren under dagarna utan att någon håller dom sällskap, undantag för sjuka marsvin och dräktiga honor som kan behöva viss övervakning. Så om vakten inte kan ta hem marsvinen till sig och inte har problem att åka över till marsvinen varje dag så går det ju lika bra att göra på det viset. Och detta kan ju också vara det smidigaste sättet om man har många marsvin och inte är pigg på att flytta på allesammans tillsammans med burar och annat.

Kontakt
Om det skulle hända något, Pärlan behöver akut vård efter att hon angripits av en katt tex., under den tiden du är borta så måste marsvinsvakten kunna få tag i dig. Lämna därför åtminstone ett telefon numer, på vilket du kan nås under större delen av dagen.

 

Hanna 

Anmäl
2008-06-14 19:49 #11 av: Abico

Och nu när artikeln är klar så ska jag packa åt mina egna grisar samt skriva klart en bruksanvisning till min marsvinsvakt som ska passa marsvinen från och med imorgon -> en månad framåt då jag är i Italien.

Hanna 

Anmäl
2008-06-14 20:02 #12 av: Rafflan

Jätte bra artikel :D
Ja vi har ju släkten väldigt nära så oftast tar någon av dom hand om djuren å då behöver man ju bara skriva vad vi kallar "skötesel instruktioner" ;)

Anmäl
2008-06-14 20:08 #13 av: Salladshataren

Men jag har sett en liten del av denna artiklen innan xD

Anmäl
2008-06-14 20:12 #14 av: paronskrutten

me too! ;P

Anmäl
2008-06-14 22:17 #15 av: FeliciaS

Jättebra Hanna, fina bilder också :)

Anmäl
2008-06-14 23:12 #16 av: Creation

Superbra artikel! ^^

När mina grisar behöver passas brukar min mormor ofta ställa upp(tillsammans med en av hennes väninnor) och sova hos oss för att ta hand om grisarna, samt vakta huset. ;) Med närmare eftertanke har det varit så varje gång vi rest bort. :P Hon kan sköta marsvinen redan(har haft marsvin själv och passat så pass många gånger nu), så inga instruktioner behövs ens. Kanske några muntliga påminnelser, sen sköter hon jobbet galant och glömmer ingenting. :) Tur att jag har henne!

/Louise - Medarbetare på marsvin.ifokus.

Anmäl
2008-06-15 00:35 #17 av: Sandra-B

Bra jobbat Hanna!:-)

//Sandra, sajtvärd på Marsvin.iFokus (& DaysofOurLives.iFokus)
SMF 237 Sweet Dream's 
Uppfödning av teddymarsvin - FINNS NU PÅ FACEBOOK!!

Anmäl
2008-06-15 13:53 #18 av: ElinM

Jätte bra artikel :)

Anmäl
2008-06-15 19:53 #19 av: svampi
bra artikel, ska tänka på det till nästa resa.
Anmäl
2008-06-17 22:01 #20 av: Skrotan

super bra artikel:) bra jobbat:)

Anmäl
2008-08-02 16:28 #21 av: pluttiplutt

Jättebra artikel! Superbra jobbat! :P

Anmäl
2008-11-18 18:14 #22 av: frido

Super intressant att veta! Ska nämligen till Spanien efter jul d=

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.