Annons:
Etikettavel
Läst 26502 ggr
Sandra-B
2008-05-13 21:58

Avel

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Detta är en sammanfattning av personliga erfarenheter om avel samt erfarenheter som andra uppfödare har delat med mig. Även allmäna råd och tips på vad man ska tänka på innan man bestämmer sig för att avla, under dräktigheten och så vidare.

Innan man bestämmer sig för att avla

Innan man bestämmer sig för att avla på sina djur ska man tänka efter både en och två gånger.

För det första ska man fråga sig själv varför man vill börja avla. Vad är målet med kullen/uppfödningen?

För det andra så ska man välja ut bra avelsdjur, det är A och O.

Att välja avelsdjur innebär mycket mer än att gå till djuraffären och köpa två söta marsvin.

Att välja avelsdjur bör ta tid och man bör granska djuren med kritiska ögon.

Man bör ta reda på så mycket information som möjligt om djuren som ligger bakom (eventuella sjukdomar, medellivslängd, temperament osv.). För att kunna kolla upp det samt fortsätta ha koll så krävs det att man har stamtavla på sina djur och antingen har väldigt bra minne eller för anteckningar om var djur.

Man ska också tänka på att avelsdjuren är i bra ålder och kondition.

En hona bör aldrig paras om hon är yngre än fem månader och helst ska hon inte vara äldre än ett år när hon får sin första kull. Jag anser att en lämplig ålder att låta para sin hona första gången är när hon är sju till tio månader. Det är svårt att säga att en hona ska ha en viss vikt när man sätter henne i avel men jag anser att 800 gram är en absolut minimumvikt.

Längre än till treårsdagen bör man inte använda sin hona i avel och man ska inte låta henne få mer än tre kullar per tolvmånadersperiod.

Hanarna kan man börja använda så fort de är fullvuxna (risken om man sätter dem med hona tidigare är att de stannar i växten). En hane kan användas i avel så länge han orkar vilket i princip brukar vara tills han dör.

Vissa hanar kan gå ner sig väldigt när de går med honor så kan han behöva vila från parandet ett tag och få en chans att återhämta sig.

Man ska fundera på vad man ska göra med ungarna när de blir tillräckligt stora för att flytta.

Ska man behålla alla själv? Ska man sälja dem privat? Ska de säljas till en djuraffär? Om man inte får dem sålda har man plats/möjlighet att behålla dem själv då?

Har man den kunskap och tid det krävs för att sätta nya marsvin till världen och bli uppfödare?

Uppfödare blir man, enligt mig i alla fall, redan när man tar första kullen.

Säljer man ungarna privat så kommer köparna att höra av sig till en när de har problem och behöver hjälp.

Man måste kunna ge förstagångs köpare korrekta skötselråd så att de sköter marsvinen på ett bra sätt.

Man bör ha tid så att man hinner hantera ungarna från det att de är små så att de vänjer sig vid människor och i alla fall blir hyfsat tama innan försäljning.

Och sist men inte minst; är man beredd att riskera livet på honan?

När man har bestämt sig för att avla, parning med mera

Asterex Perfect Bliss & Malaxi's Wampyr

Asterex Perfect Bliss & Malaxi's Wampyr

När man har bestämt sig för att avla och valt ut lämpliga avelsdjur ska man låta honan och hanen bo ihop i cirka fem veckor.

Eftersom honan brunstar (är villig att bli parad) ungefär var sextonde dag så innebär det att man får två-tre parningschanser om man låter dem bo ihop i fem veckor.

Det är bra om man har en hushållsvåg så man kan hålla koll på honans viktuppgång under dräktigheten.

Har man en liten våg så bör man väga honan innan man sätter ihop henne med hanen och sen väga henne var vecka.

Det är också väldigt bra att hålla koll på när honan blir parad. Det gör man väldigt enkelt genom att lyfta upp och se efter om hon är kladdig några gånger om dagen. När man ser spår av parning vet man att om man inte ser spår av parning 14-18 dagar senare så är det den dagen hon blev parad och då kan man lätt räkna ut när det är dags för henne att föda. Marsvin är dräktiga i cirka tio veckor och ungarna föds fullt utvecklade med öppna ögon, päls och änder och redan inom ett dygn brukar de göra små upptäcktsfärder i buren.

En van uppfödare brukar kunna känna foster i magen på honan redan efter cirka fyra veckor. De är då ungefär lika stora som en ärta och i femte dräktighetsveckan ungefär i storlek med en hasselnöt. Nu börjar honan även få en tjockare mage.

I sjunde dräktighetsveckan brukar man kunna känna fosterrörelser om man kupar händerna om magen som nu brukar vara riktigt tjock.

Ungarna brukar växa som mest de sista tre veckorna och i slutet av dräktigheten brukar honan se sprickfärdig ut.

Från och med dräktighetsvecka sju är et bra att börja väga honan oftare, gärna dagligen, så ser man snabbt om honan slutar gå upp i vikt eller till och med går ner (vilket är tecken på toxicos) och å kan man snabbt sätta in åtgärder för att förhoppningsvis kunna rädda både honans och ungarnas liv.

Att tänka på under dräktigheten

Sweet Dream's My Little Flowerprincess några dygn innan hon nedkommer med fyra ungar.

Sweet Dream's My Little Flowerprincess några dygn innan hon nedkommer med fyra ungar.

När man har en dräktig marsvinshona är det mycket viktigt att hon får lugn och ro och inte blir stressad.

Om hon inte är van vid att bli hanterad så bör man inte hålla på med henne mer än nödvändigt (en daglig koll att allt är bra, ungarna lever och honan ökar i vikt som hon ska).

Efter att honan har gått halva dräktigheten, det vill säga cirka fem veckor, bör man inte göra några stora förändringar för henne. Till exempel flytta buren, byta burkompis och liknande. Det är viktigt att man inte låter honan gå själv utan att man har en eller flera snälla honor som hon kan bo tillsammans med efter att man separerat henne från hanen.

Det är inte att rekommendera att låta honan och hanen bo tillsammans fram till hon ska föda, inte för att pappan skulle vara elak mot ungarna för det är han inte utan för att honan brunstar direkt efter födseln och det blir en oerhörd påfrestning för henne att bli dräktig igen direkt efter förlossningen.

Det är extra viktigt att dräktiga honor alltid har fri tillgång till hö så att de ständigt kan äta när de behöver eftersom fasta mellan måltiderna kan leda till toxicos vilket är livshotande för både mamman och ungarna.

En dräktig hona behöver tre gånger mer C-vitamin än vanligt, vilket vill säga 30mg/kg kroppsvikt.

Hur mycket kraftfoder en hona ska få under dräktigheten råder det delade meningar om.

Vissa uppfödare, däribland jag själv, låter honorna ha fri tillgång till kraftfoder, andra menar att man ska vara försiktig med kraftfodret eftersom det kan ge onormalt stora foster och/eller så tror de att det kan vara en bidragande orsak till toxicos och en del uppfödare låter inte sina dräktiga honor få något kraftfoder alls eller mycket lite.

I slutet av dräktigheten kan man känna att honans bäcken börjar öppna sig, kroppen förbereder sig inför förlossningen, genom att man känner med sina fingrar bak vid svanskotan.

När honan börjar öppna sig och hur snabbt det går från det att hon öppnar sig till ungarna kommer är väldigt individuellt men ett tecken på att förlossningen närmar sig.

Ett annat tecken är att man ofta kan se på honan om hon har förvärkar.

Hon brukar ligga relativt mycket på en speciell plats (vilket oftast blir platsen där hon föder) och kisar med ögonen. Hur långt innan det inträffar är också individuellt. Vissa honor blir väldigt slöa och slutar nästan äta dygnet innan förlossningen medan vissa andra honor är precis som vanligt, tigger, springer runt i buren och äter helt normalt. En del honor äter även under förlossningen.

Det kan vara bra att känna till att en marsvinshona bygger inte något bo innan det är ags för henne att föda, vilket oftast sker i gryningen eller skymningen, utan hon brukar söka sig till en skyddat plats i buren, exempelvis en stor hötuss eller ett hus. Hon brukar ofta välja ut platsen dör födseln kommer att ske i god tid och tillbringa ganska myckt tid där, oftast brukar det bli en grop i spånet (eller vilket bottenunderlag man nu använder).

Förlossningen

Sweet Dream's My Little Flowerprincesshåller precis på att föda fram andra ungen i sin andra kull.

Sweet Dream's My Little Flowerprincesshåller precis på att föda fram andra ungen i sin andra kull.

Att närvara under förlossningen är väldigt roligt och spännande men man måste tänka på att inte störa honan i onödan.

Normalt sett så kommer ungarna med fem till tio minuters mellanrum och då brukar honan fixa det själv.

Ibland kommer de direkt efter varandra och då har honan ingen chans att hinna få av fosterhinnorna och tvätta av den första ungen innan nästa kommer och då måste man hjälpa henne med det annars kommer ungarna kvävas i hinnorna. Även om ungarna fastnar eller honan har för svaga krystvärkar måste man hjälpa till.

Moderkakorna äter vissa honor upp, det är helt normalt och bara bra eftersom moderkakorna innehåller nyttig näring. Om honan inte ätit upp moderkakorna inom några timmar kan man ta och kasta dem.

Det är även helt normalt att honan blöder under förlossningen och även att hon blöder lite efter förlossningen men om det håller på länge eller om hon blöder mycket så kan det vara väldigt allvarligt och veterinär bör kontaktas.

Ungarna

Sweet Dream's Emil i Lönneberga & Sweet Dreams Madicken på Junibacken som nyfödda den 14 november 2007. Sweet Dream's Emil i Lönneberga & Sweet Dreams Madicken på Junibacken som nyfödda den 14 november 2007.

Ungarna föds helt utvecklade med öppna ögon, tänder och päls och väger runt 100 gram. Redan inom ett dygn ger ungarna sig ut på små upptäcktsfärder i buren. Man kan ta upp och kontrollera ungarna så fort alla ungarna är födda men man måste tänka på att man inte kan ha ute dem mer än väldigt, väldigt korta stunder i början.

Det är viktigt att man börjar hantera ungarna redan från det att de är små, många korta stunder var dag är bra.

Det är även viktigt att hålla koll på att ungarna ökar i vikt, minst fem gram per dag ska de gå upp. De första dagarna kan de dock gå ner men det ska vända redan efter något dygn. Det är bra att hålla koll på deras vikter, passa gärna på att väga bebisarna när de är ute.

Om ungarna är väldigt svaga eller inte går upp i vikt så får man stödmata dem.

Ungarna ska gå med sin mamma (eller ersättare för henne) till de är minst fyra veckor.

Hanar brukar man få flytta när de är fyra-fem veckor (då de har slutat dia och mamman börjat stöta bort dem) annars riskerar man att de lyckas para sina systrar och sin mamma. Hanar brukar börja uppvakta honorna när de är runt två till tre veckor men det är väldigt liten risk att de lyckas para innan fyra veckors ålder.

Det är bra om man har en vuxen hane som bebis-pojkarna kan bo hos tills de är mogna att flytta till ett nytt hem.

Inget marsvin, speciellt inte små bebisar, ska behöva gå ensamma så har man ingen hane är det ett problem man måste lösa innan ungarna blivit fyra veckor.

Det är oerhört viktigt att man som uppfödare ställer krav på det nya hemmet och inte bara säljer sina unga till "första bästa". Man är ansvarig att göra sitt bästa för att se till att ungarna får et bra hem.

Man måste även skicka med utförliga skötselråd så att de nya ägarna får rätt information och kan sköta djuren på ett bra sätt. Det är också bra att lämna med sitt telefonnummer och uppmana köparna att höra av sig vid minsta problem. Jag tycker även att det är bra att be köparna höra av sig när djuren blir sjuka eller inte längre lever så att man har koll på sin linje och upptäcker om medellivslängden sjunker eller om det förekommer ärftliga sjukdomar.

Köparna brukar även uppskatta att få med sig lite av maten som djuren är vana vid att äta, stamtavla och kort från det att djuren var små och även gärna på föräldrar och syskon.

Ett tips är att man ger ungarna grönsaker någon timme innan de ska flytta så att både köparna och man själv kan vara lugna oh veta att de har ätit den dagen.

Jag brukar även be mina köpare att höra av sig efter några dagar och berätta hur det går i det nya hemmet, det kan alltid vara roligt att veta.

Toxicos

Toxicos är någontings som kan drabba honor i slutet av dräktigheten (ungefär från vecka sju) eller strax efter förlossningen (cirka en vecka efter).

Det finns olika anledningar till att vissa honor drabbas av toxicos.

  • Stress vara en utlösande faktor. Det är därför viktigt att man inte stressar honan i onödan, till exempel genom flytta henne, byta burkompisar, flytta buren och dylikt.
  • För lite motion kan också bidra till utvecklandet av toxicos och därför bör man ha så stor bur som möjligt till sin dräktiga hona och ha den inredd på ett sådant vis att hon blir stimulerad till att röra sig mycket. Självklart ska hon även bo med en eller flera snälla honkompisar.
  • Man måste se till att honan alltid har tillgång till mycket hö så att hon aldrig behöver fasta.
  • Om hon väntar en stor kull kan ungarna trycka mot magsäcken vilket gör att honan inte vill äta, antingen på grund av illamående eller på grund av att hon inte känner sig hungriga.
  • Felaktig mat, till exempel mat med för lågt energiinnehåll.
  • Övervikt är också en bidragande faktor till att honan kan drabbas av toxicos.

Under de sista tre veckorna av dräktigheten växer ungarna som mest och behöver som mest energi för att klara det vilket innebär att honan måste äta mycket mer än normalt. Om hon inte får i sig tillräckligt med energi börjar kroppen istället bryta ner fettet i kroppen som omvandlas till energi. När fettet omvandlas till energi bildas ketonkroppar vilket så småningom påverkar njurarna och levern.

Om man tidigt upptäcker symptomen på toxicos har man stora chanser att rädda livet på honan genom att tvångsmata henne.

Stöd-/tvångsmatning

Sweet Dream's Oriental Evening stödmatades maj/juni 2000

Sweet Dream's Oriental Evening stödmatades maj/juni 2000

Ibland kan man behöva stödmata en eller flera ungar i en kull, ibland även honan.

När jag stöd-/tvångsmatar använder jag fortimell näringsdryck för människor med skogsmärssmak som bas (köps på apoteket i fyr-pack).

Vuxna matar jag med hjälp av en 1 ml spruta varannan till var fjärde timme, dygnet runt om det behövs.
Till bebisar använder jag en tesked i början (någon enstaka gång har jag använt pipett men då får man absolut inte trycka utan bebisen får suga själv).
Anledningen till att jag helst använder mig av tesked och inte spruta/pipett är att jag är rädd att ungarna får ner vätskan i lungorna. Får de äta från tesked i sitt eget tempo försvinner den risken.

Hur ofta en bebis behöver äta beror på om den diar någonting. Om den inte diar behöver den mat så ofta som var timme i början som sen successivt utökas till längre mellanrum. Om de även diar kan det räcka att ge dem tillägg ungefär var fjärde timme.

När ungarna har blivit lite äldre, runt sju till tio dagar, kan man med fördel göra en lös "gröt" istället vilket gör att det blir lättare att mata dem, inte så rinnigt.

Antingen kan man blanda fortimell med Dr Kousa (friggs) risdiet eller fortimell och havrekli till en lagom konsistens. När ungarna blir ytterligare lite äldre (runt två veckor) brukar de kunna äta själva från fat/låg skål.

Det man måste tänka på när man handmatar, oavsett om det är vuxna eller ungar, är att man torkar dem runt munnen och på andra sällen där de har blivit kladdiga så att det inte torkar in och irriterar huden.

Det är även viktigt att man "masserar" (efterlikna mammans tvättande) magen och runt könsöppningen på bebisen så att den kan kissa och bajsa.

Av: Sandra-B

Datum för publicering

2008-05-13

//Sandra, sajtvärd påMarsvin.iFokus (& DaysofOurLives.iFokus)
**SMF 237 Sweet Dream's 
**Uppfödning av teddymarsvin - FINNS NU PÅ FACEBOOK!!

Annons:
Sandra-B
2008-05-13 23:01
#1

Så, nu har jag "äntligen" skrivit klart min första artikel och även lyckats publicera den;-P

Hoppas att ni gillar den och att den kommer vara till nytta för er! :-)

//Sandra

//Sandra, sajtvärd påMarsvin.iFokus (& DaysofOurLives.iFokus)
**SMF 237 Sweet Dream's 
**Uppfödning av teddymarsvin - FINNS NU PÅ FACEBOOK!!

[jejjas]
2008-05-14 00:56
#2

mycket bra artikel Skrattande den har man stor användning av

MikaTela
2008-05-14 02:01
#3

Mycket bra artikel!!!

Sajtvärd till Dvärgpinscher.ifokus.se

Ryttare, hundägare, kattägare och kaninägare!

Blogg: http://mikatela.blogspot.com

Wiizy
2008-05-14 13:18
#4

jätte bra sandra. :)

precis vad jag behöver isånna tankar *s*

Creation
2008-05-14 18:44
#5

Super! :D
Bara en fråga:
Hur ser man spår av parning? :p
Är det att hon inte är kladdig, eller? ^^'

/Louise - Medarbetare på marsvin.ifokus.

Abico
2008-05-14 19:06
#6

Bra jobbat Sandra :)

Hanna 

Annons:
idipidi
2008-05-14 19:08
#7

#5 Tvärt om… hehe… :p

Creation
2008-05-14 19:19
#8

#7 Men hur vet man om det inte är att hon är brunstig, utan att hon faktiskt blivit parad då? *s*

/Louise - Medarbetare på marsvin.ifokus.

idipidi
2008-05-14 19:23
#9

Alltså… Dels är det så att sperma faktiskt stelnar och blir jättehårt,  dels lämnar hanarna en "propp" när de lyckats para henne. Det är inte alltid man ser den, honan kan hinna tvätta sig innan
 och vissa honor är väldigt duktiga på att tvätta sig. Men vad ska man säga… det syns skillnad. ;)

Caspia
2008-05-14 19:59
#10

# 9. Betyder "propp" spermaklump?

(Hjälp, vilken fråga….)

Envishet och drömmar

TRASAN
2008-05-14 20:46
#11

bra skrivit :)

luneas
2008-05-14 21:07
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#12

#10 Jupp… ;) Bifogar en bild på en typisk "propp". Känsliga tittare varnas. ;)

Creation
2008-05-14 21:31
#13

#12 Det såg inte så trevligt ut :p
Men nu vet jag iaf ;)

/Louise - Medarbetare på marsvin.ifokus.

Annons:
[jejjas]
2008-05-14 21:46
#14

jag har set den finna "proppen" i dag då min hona kasta furra kullen i tidigt stadie förmodligen så i dag är hon parad

idipidi
2008-05-14 22:28
#15

#10 Jag tror faktiskt att proppen är något annat. Ganska många olika djurslag bildar proppar av olika slag för att "täppa till" honan efter parning. Det är alltså något som tillverkas hos hanen.

Och det kan vara en bra idé att vända på sin hona då och då. ibland täpper hanen till honan lite väl mycket och jag känner faktiskt till ett dödsfall..! :(

FeliciaS
2008-05-14 22:53
#16

Bra Sandra :)

Mvh Felicia
medarbetare på Marsvin.ifokus

Sandra-B
2008-05-14 23:36
#17

Tack:-)
Kul att det vekar vara uppskattad.

**#5
**Mina honor brukar vara kladdiga bak och/eller runt könsöppningen när de blivit parade.
Mina beräkningar har hittills aldrig slagit fel.

//Sandra, sajtvärd påMarsvin.iFokus (& DaysofOurLives.iFokus)
**SMF 237 Sweet Dream's 
**Uppfödning av teddymarsvin - FINNS NU PÅ FACEBOOK!!

luneas
2008-05-14 23:39
#18

#15 Håller med! Senaste parningen här hemma höll på att gå illa, kom hem efter att ha varit borta över natten och tittade till marsvinen på en gång. Kikade extra på Quilla som gick med hane och inte hade blivit parad ännu och när jag vänder på henne är hon helt "igenproppad", både "i fram och i bak". :/ Hon såg inte helt pigg ut heller men efter att jag tvättat bort proppen och masserat magen så kom hon igång med bajseriet. Men om jag inte hade uppmärksammat det vet jag inte hur det hade slutat… :/

Abico
2008-05-15 00:20
#19

#18 - När du säger "fram och bak" menar du att hon var "proppad" i munnen? :/

Hanna 

Cavia
2008-05-15 09:16
#20

#19 Nej, tillproppad i både "bajseriet och kisseriet"

--------------------------------------------------------------------------

Allting har en mening här i livet......

Annons:
luneas
2008-05-15 09:30
#21

#20 Precis!

Abico
2008-05-15 11:49
#22

#20 - #21 - Aha ^^'

Hanna 

Caspia
2008-05-15 15:46
#23

Vad är vi för samling människor egentligen…. ;) Tackar för bra och pedagogiska förklaringar samt dagens dos av marsvinsporr. ;)

Envishet och drömmar

Abico
2008-05-15 16:15
#24

#23 - Haha ;P

Hanna 

KAK67
2008-05-17 00:38
#25

Hej!

 Jättebra artikel tycker jag. Men det som jag sökt svar på under en längre tid fick jag inte svar på här heller. Mitt dilemma är att jag har en underbar hona född mars 06. Hon har fått två kullar den senaste 06-12-28 (tjuvparad direkt efter första kullen). Trots täta kullar har allt gått mycket bra båda gångerna och hon har varit en jätteduktig mamma. Av olika anledningar blev det ingen kull i höstar (07) som jag tänkt. Vågar jag para henne så här långt efter den senaste kullen? Är det någon som har erfarenhet och kan dela med sig av en den till mig vore jag jätteglad.

Caspia
2008-05-17 00:42
#26

# 25. Är honan född i mars 06 och fick två kullar innan hon var 9 mån gammal, samt har haft ett 18 månader långt uppehåll efter det skulle inte jag para henne igen.

Envishet och drömmar

Sandra-B
2008-05-17 00:46
#27

**#25
**Jag har en hona (född 24 mars 2006) som fick sin första (och tyvärr enda kull, hon blev inte dräktig när jag satte henne med hane igen) just den 28 december 2006:-)
Jag miste hennes dotter nu den tredje maj (efter ett kejsarsnitt) och skulle väldigt gärna vilja para henne igen för att ha en avkomma efter henne men jag skulle aldrig våga göra det.

Så, jag skulle absolut inte rekommendera dig att para henne igen nu, det har gått för lång tid mellan anser jag.

//Sandra, sajtvärd påMarsvin.iFokus (& DaysofOurLives.iFokus)
**SMF 237 Sweet Dream's 
**Uppfödning av teddymarsvin - FINNS NU PÅ FACEBOOK!!

Annons:
KAK67
2008-05-17 11:59
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#28

#25, 26, 27

Tack för era snabba synpunkter. Eftersom det finns så lite dokumentation om äldre honor och kullar eller honor som får en kull om året och hur länge då, skulle det vara kul att höra någon som har personliga erfarenhet av detta. Jag har pratat med en fd uppfödare som parat honor första gången efter ett års ålder och det har gått hur bra som helst. Trots att alla rekommendationer är att man absoult inte skall göra det. Pratade med en annan uppfödare häromdagen och hon tyckte (med viss tvekan) att jag kunde pröva. Nu tänker jag inte utsätta mina kära Solstråle för någon försöksverksamhet och det är väl det som är anledningen att vi inte lär oss mer om djuren, vi tycker för mycket om dem för att utsätta dem för "obeprövad behandling". Ser med spänning framemot om det dyker upp någon med den erfarenheten jag söker…

annaforsgren
2008-06-07 01:43
#29

jättebra artikel:)

Mvh Anna :D
Medarbetare på Jättekanin.ifokus

tantnett
2008-06-07 11:41
#30

#28 En äldre hona stelnar i bäckenet. Alltså hon får svårt att vidga sig inför förlossningen så ungarna kan få svårt att komma ut.   Det kan till o med gå så långt att man får kejsarsnitta honan.

Marsvin 4-ever Tungan ute.

Denna kommentar har tagits bort.
Tindrar
2008-06-07 14:11
#32

Väldigt bra information:) Själv har jag inte avlat någon gång… Men väntar nog 5år tills dess isf^^

rossi71
2008-07-18 18:53
#33

Kan ett marsvin bli gravid utan perning

idipidi
2008-07-18 20:17
#34

#33 Nej. :)

Annons:
EmelieDahl
2008-07-31 15:17
#35

Vad bra med lite fakta om avel.

elin85
2009-05-27 19:17
#36

Hur länge är honan "kladdig" efter parning? Jag tänkte som för att räkna ut hur stor risk det är att man missar parningen.

[jejjas]
2009-05-27 19:23
#37

#36 hur länge hon är "kladding" beror nästan på hur snabb hon är på att tvätta sig, Lollo va jätte snabb med det, medans Isadora inte gjorde något på kanske 10 min,

dijete
2009-05-27 19:29
#38

Jätte bra, Sandra!:)

KAK67
2009-05-27 19:42
#39

Aj då, så kort tid. Då är det ju nästan bara tur om man lyckas få se att det inträffat.

Sandra-B
2009-05-27 22:41
#40

Jag kollar mina honor 1-2 gånger om dagen (oftast, ibland blir det dock så att jag missar någon dag) och än så har jag aldrig missat att se när hon blivit parad och haft stenkoll på när bebisarna ska komma. Är dock väldigt osäker med honan jag har med hane nu då jag slarvat med att kolla av olika anledningar.

Brukar iaf kolla honan på morgonen när jag vaknar och går in för att tända lampan, ge hö etc och sen på kvällen innan jag lägger mig, ibland kan det bli någon gång under dagen också.

//Sandra, sajtvärd påMarsvin.iFokus (& DaysofOurLives.iFokus)
**SMF 237 Sweet Dream's 
**Uppfödning av teddymarsvin - FINNS NU PÅ FACEBOOK!!

elin85
2009-05-27 23:01
#41

#40 ahaa, men då måste det ju vara "kladdigt" ganska länge om det räcker att kolla 2 ggr per dag. Eller ser du på något annat sätt?

Annons:
Sandra-B
2009-05-27 23:12
#42

#41

Jag ser rester eller vad man ska säga:-)

//Sandra, sajtvärd påMarsvin.iFokus (& DaysofOurLives.iFokus)
**SMF 237 Sweet Dream's 
**Uppfödning av teddymarsvin - FINNS NU PÅ FACEBOOK!!

patricia76
2009-05-28 21:16
#43

tack för en bra artikel.

jag kan bara vänta och se om min lilla Bella är dräktig.

Jag hoppas inte att hon är det då hon är för ung.

Trodde ju att jag hade honor sedan innan men den var hanar. uch

denna propp som ni pratar om satt på sidan av öppningen på Bella.

Kan de ha missat det hela och att hon ev inte är dräktig (om hon nu kunde bli det). håller tummarna för det.

annaforsgren
2009-12-10 20:36
#44

Om honan bor med 2 honor och ska paras. Tar man bort honorna då och sätter in hanen då? Om hanen hade en kompis, hur ska man göra med han?
När de har bott i 5 veckor ihop, sätter man tillbaka de två honorna hon bodde med förut igen, och hanen med sin gamla kompis?

Mvh Anna :D
Medarbetare på Jättekanin.ifokus

Fiona
2009-12-11 19:42
#45

Mycket bra artikel! Bra i dessa tanketider :)

Jenny

Medarbetare på Mode & Skönhet iFokus - sajten om mode, skönhet, smink, glitter & glamour!

Kika gärna in på min blogg

Fiona
2009-12-11 23:39
#46

En fråga bara: Det är alltså att rekomendera att ha två hanar i fall att det skulle bli hanar i kullen? Alltså så att man har vuxna marsvin att sätta ihop dem med sen när det är redo för att flytta från mamman!

Jenny

Medarbetare på Mode & Skönhet iFokus - sajten om mode, skönhet, smink, glitter & glamour!

Kika gärna in på min blogg

FeliciaS
2009-12-11 23:49
#47

#44 Förslagsvis flyttar man ut honan som ska paras och sätter henne med hanen. När de bott ihop kan man flytta in henne till sina gamla kompisar igen. Man kan förstås göra tvärtom också - flytta honkompisarna till en annan bur och flytta in dem igen. Oavsett vad behöver man ju plats för honan + hanen samt de andra marsvinen. Hanens kompis får ju sitta ensam i de veckorna, om man inte har någon annan hane som kan bo med honom. Innan hanarna sätts ihop är det bäst att bada dem, så honans doft försvinner från hanen som varit på parning.

#46 Om det bara blir en hane i kullen och man inte har någon hane hemma är det ju en fördel om man kan fixa så att man får sällskap till den lilla hanen. Jag skulle aldrig vilja flytta ut en 4 v bebishane till en bur utan marsvinskompis. Det går självklart också att flytta ut hanbebisarna ur kullen till en egen bur, men har man tillgång till en vuxen hane skulle jag satt ungarna till honom istället - det är stor fördel för flockbeteende samt om den vuxna hanen är tam och lugn, så att hanungarna lär sig vara nyfikna på människor de med.

Mvh Felicia
medarbetare på Marsvin.ifokus

silo
2010-08-18 11:45
#48

Jätte bra artikel!

Annons:
Misarn
2010-11-16 22:48
#49

Jättebra artikel, har inga planer att para våra honor men alltid roligt att veta!Glad

nimroda
2011-02-05 01:31
#50

hej ! mycket bra artikel ! =)

jag undrar  när jag fick mina två flickor så var dom ca 7 veckor gamla ,  och hade från födslen gått med sin mamma, pappa , och bror i samma bur då uppfödaren inte hade sepererat dom . så jag undrar finns de någon chans att mina små älsklingar är dräktiga (håller tummarna att chansen inte finns )

m.v.h johanna

M.v.h Johanna www.nimroda.n.nu/

Abico
2011-02-05 01:35
#51

#50 - Dom gick alltså med sin pappa och sina bröder fram till att dom var 7 veckor gamla?

Hanna 

nimroda
2011-02-05 01:39
#52

#51 ja exakt

M.v.h Johanna www.nimroda.n.nu/

nimroda
2011-02-05 01:40
#53

#51 de va pappan och ena bror då dom blev 3 i kull varav 2 är mina flickor

M.v.h Johanna www.nimroda.n.nu/

Sandra-B
2011-02-05 02:54
#54

Ja, det finns en risk att dina flickor kan ha blivit dräktiga om de gått med hane (hanar) fram tills de var sju veckor gamla.

Hur gamla är de nu?

//Sandra, sajtvärd påMarsvin.iFokus (& DaysofOurLives.iFokus)
**SMF 237 Sweet Dream's 
**Uppfödning av teddymarsvin - FINNS NU PÅ FACEBOOK!!

nimroda
2011-02-05 03:31
#55

nu är dom lite över 9 veckor jag räkna fel  dom va 6 veckor när ag fick dem, men  hur stor chans är de att dom e drkiga, och båda 2 har  ökat 50 gram på ca 10 dagar e de normal ökning i vikt från att dom va 8 veckor tills lite över 9 veckor? och hur gammla är dom när dom är könsmogna?

M.v.h Johanna www.nimroda.n.nu/

Annons:
Creation
2011-02-05 16:03
#56

#55 Mina bebisgrisar har ökat i genomsnitt 4-5g/dag när jag fått hem dem, så det låter ganska normalt. Marsvin är dräktiga i 10 veckor så det är för tidigt för att säga huruvida de är dräktiga eller ej. De första veckorna ökar de inte särskilt mycket i vikt.

Marsvin kan bli könsmogna när de är så unga som 4-5 veckor gamla(hört om någon enstaka 3v gammal) och av den anledningen brukar man dela på honor och hanar vid den åldern. Dock kan det variera, de kan bli könsmogna vid senare ålder.

/Louise - Medarbetare på marsvin.ifokus.

nimroda
2011-02-05 20:48
#57

men va gör jag nu ifall dom är dräktiga =( dom är ju alldeles för unga  =( vet någon procent mässigt eller statestiken på chansen att dom blir gravida vid den åldern?

M.v.h Johanna www.nimroda.n.nu/

Aristarcos
2012-09-30 15:49
#58

Puttar upp avel artikeln då vi har en medlem som frågat mycket. Rekommenderar att du läser igenom artikeln.

[Nova101]
2012-09-30 15:53
#59

Toppen artikel och bra information!

BellaDonna2
2012-11-07 14:16
#60

Bra info! Bara ett par frågor.

Vart hittar man hanen, köper man sin hane och därmed utökar sin marsvins skara eller lånar man en utvald hane?

Är ett skyggt marsvin ett dåligt temperament?

Vart lite konstigt formulerat men hoppas du/ni förstår =)

Creation
2012-11-07 22:29
#61

#60 Om man köper eller lånar får man avgöra själv. Det finns fördelar och nackdelar med båda.

Att använda en köpt hane kan vara mycket positivt på flera sätt. Man känner marsvinet i fråga bättre innan man avlar på det(förutsatt att man inte sätter honom med hona det första man gör), vet om man tycker om temperamentet osv. Man kan också låta hanen gå med hona hur länge man vill ifall parningen inte tar direkt. Gällande lånehanar vill ju ägaren ha tillbaka sin herre så småningom. Slutligen är det lättare att följa hur en köpt hane utvecklas i senare år också, vilket också är viktigt vid avel.

Köpa ska man dock förstås bara göra om man faktiskt vill ha en till hane och kan ta hand om honom. Och det är ju också tråkigt om den hane man köper inte blir som man tänkt och inte går att använda i aveln trots allt. En lånehane kan man bara lämna tillbaka ifall man känner att han inte passar.

Skygghet skulle jag absolut räkna som dåligt temperament. Sådana marsvin är ju svårare att hantera och otrygga, vilket inte kan vara roligt för varken marsvin eller ägare. Det ska man inte avla på.

/Louise - Medarbetare på marsvin.ifokus.

Upp till toppen
Annons: