Beteende

Marsvinets kroppsspråk

2008-05-26 16:50 #0 av: CamillaS

Marsvinet är ett djur som pratar mycket med ljud och läten, det är ett sätt för dem att meddela sig med andra marsvin och med oss människor.

 

Men förutom att de pratar ljudligt så använder de också kroppen på olika sätt för att visa om de är arga, på gott humör, glada, ledsna, friska, sjuka, pigga osv. Som nybliven marsvinsägare kan det vara lite knepigt att tolka dessa signaler så därför tänkte jag förklara lite hur marsvinet använder sig av detta kroppsspråk och vad de olika signalerna betyder.

 

Marsvinet "vickar" sakta på rumpan fram och tillbaka och kurrar samtidigt - det här ser man dels hos en hane som uppvaktar en hona och dels hos djur av samma kön som utmanar varandra. Det är alltså ett dominansbeteende där den som vickar på rumpan försöker visa sig stor och stark. Ibland så reser de också pälsen över nacken och ryggen så att de ska se större och farligare ut. Om en hona beter sig på det här sättet gentemot en burkompis så kan det också bero på att hon är brunstig, då kan hon oäven försöka para sig med burkompisen.

 

Marsvinet hoppar och skuttar och gör bocksprång som en häst - det här ser man hos glada och pigga marsvin. Ofta är det ungar eller ungdjur som skuttar och hoppar på det här viset och ofta gör de så när de får en stor tuss med hö och livet bara är härligt! Ibland lyckas de yngre marsvinen dra med sig de äldre i glädjeskuttandet, det är verkligen en rolig syn att se flera marsvin studsa runt tillsammans och se sådär lyckliga ut.

 

Marsvinet vrider sig och sparkar med bakbenen - så här gör marsvin som är kittliga när deras matte eller husse klappar dem på det kittligaste stället (ofta på sidorna av ryggen och på rumpan). Det är helt enkelt ett sätt för dem att visa att "nu räcker det, det kittlas och jag vill inte att du rör mig där".

 

Marsvinet puttar snabbt bort handen när man klappar det på huvudet - det här verkar vara en reflex för många marsvin. De puttar snabbt och hårt bort handen om man stryker dem över huvudet, framifrån och bakåt. Antagligen så är det ett sätt för marsvinet att få bort det som skymmer sikten för dem.

 

Marsvinet slickar dig på handen - det är ett sätt för marsvinet att visa att det tycker om dig. Marsvin kan också slicka varandra på öronen och det verkar också vara ett sätt att visa tillgivenhet.

 

Marsvinet hackar tänder - oftast betyder det att marsvinet är upprört och argt på ett annat marsvin men man kan också se det om marsvinet har fått syn på eller känt lukten av en godsak och matte eller husse inte kommer med den tillräckligt fort.

 

Marsvinet höjer huvudet och öppnar hastigt munnen som för att bitas - det här är ett hotbeteende och ett sätt att visa dominans, vem som bestämmer. Man brukar se det när två marsvin bråkar, det är mycket sällan som marsvin gör på det här sättet mot människor.

 

Marsvinet sitter stilla i ett hörn med uppruggad päls och matt blick - det här marsvinet är sjukt och mår inte bra. Om man upptäcker att ett marsvin ser ut så här så ska man genast ta det till en veterinär! När marsvin väl visar tecken på att de inte mår bra så är de oftast väldigt sjuka, därför är det jätteviktigt att man skyndar sig att få hjälp så fort som möjligt.

 

Jag hoppas att du nu har fått en liten inblick i marsvinets kroppsspråk och kanske kan förstå ditt marsvin bättre. Och kom ihåg att marsvin är flockdjur och alltid ska bo tillsammans med minst ett annat marsvin, då blir de mycket gladare och du kan få se lite mer av hoppandet och skuttandet som jag beskrev tidigare.

Skrivet av Sophie (Luneas)


Av: Luneas

 

Datum för publicering

  • 2008-05-26
Anmäl
2008-05-26 18:26 #1 av: Wiizy

bra artikel.

Anmäl
2008-05-26 20:32 #2 av: Skrotan

bra artikel:) till läggas till på Marsvinet slickar dig på handen, det akn ju oxå dom göra för att få i sig salt:) 

Anmäl
2008-05-26 20:38 #3 av: Creation

Bra info att veta ^^

#2 Precis vad jag tänkte ;P Eller om man rört vid någon grönsak.

/Louise - Medarbetare på marsvin.ifokus.

Anmäl
2008-05-26 20:57 #4 av: Mariaairam

Bra artikel! :D

Anmäl
2008-05-27 16:32 #5 av: CamillaS

jättebra artikel, älskar att titta på bocksprången av mina grisar ;)

Anmäl
2008-07-29 15:49 #6 av: MissGuinnypigMother

Nu fattar jag mer om dom, tex nar dom hacklar tänder jag trodde dom va rädda då, men då ca de godiset. :) de här tipsen va jätte bra!

Anmäl
2009-10-29 12:36 #7 av: fia-mia

Bra artikel! Mina marsvin har varit här i fyra dagar nu. Ibland när man tar upp det ena "vibrerar" det lite när man klappar det. Fattar inte vad det betyder?

Anmäl
2009-10-29 12:43 #8 av: elin85

#7 Skulle ju kunna vara att marsvinet darrar (är rädd, orolig, upprörd, besvärad).

Anmäl
2009-10-29 13:03 #9 av: [Colina]

Bra:)

Anmäl
2009-10-29 13:14 #10 av: fia-mia

#8 Tack! Misstänker att det är så för när mamma höll henne gjorde hon så och när jag flyttade henne till mig slutade hon nästan helt. Så jag tror att hon inte kände sig trygg där.

Anmäl
2009-10-29 13:34 #11 av: [WeepingWillow]

Min Michelle kurrar när man tar henne på nedre delen av ryggen o baken, tycker hon det är skönt då eller tycker hon det är obehagligt? Min Lily kurrar aldrig, hon har kurrat till nån enstaka gång när jag haft uppe henne, ett dovt litet kurr o en liten darrning o sen va det bra. Michelle går runt o kurrar en massa i buren o vickar på rumpan o kurrar när man håller henne o vid höga ljud ibland. Hon är nog väldigt dominant den tjejen, el extremt sugen :P

Anmäl
2012-10-28 20:54 #12 av: djurälskarenFlorentina

vad betyder det om det skakar?

får olika åsikter från alla så tänkte fråga dig.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.