Avel

Marsvinsuppfödare?

2008-01-26 18:41 #0 av: CamillaS

Funderar du på att börja föda upp marsvin? Den här artikeln handlar inte om hur det går till rent praktiskt med parning och ungar utan har ett lite annat perspektiv. Hur gör man för att hitta bra avelsdjur? Och det där med utställningar, är det verkligen nödvändigt?

Fundera över din målsättning

Först och främst bör man fundera över vad det är man vill göra. Varför vill du föda upp? Vilket är målet? Vad vill jag att ungarna du föder upp ska vara lämpade till? Det här är frågor som jag tycker att alla uppfödare då och då bör återkomma till.

 

Om målet är marsvin till sällskap och kel, ja då räcker det med att hitta avelsdjur som är friska och har utmärkt temperament. Ju mer du kan få reda på om bakgrunden, desto bättre. Djuraffärsdjur med okänd bakgrund är inte att rekommendera att avla på.

 

Men om ditt svar är att målet är att marsvinen dessutom ska vara fina rasdjur, d.v.s. marsvin som lämpar sig till utställning, då blir det betydligt mer komplicerat (och mycket roligare ;)). Och det är det som resten av artikeln fokuserar på.

Välja ras och variant

Det första man bör göra är att välja en variant att föda upp som man verkligen tycker om. Jag tror att det är viktigt att man verkligen tycker om sin variant. Tag god tid på dig och förhasta dig inte! Läs på om olika raser och ta reda på vad standarden säger.

Vad kräver de olika raserna för skötsel? Hur mycket ska de förberedas inför utställning? Det skiljer allt ifrån inga förberedelser alls till flera timmars jobb per marsvin, helt beroende på vilken ras man väljer. Besök utställningar för att se raserna i verkliga livet och prata med några uppfödare.

När du känner att ett beslut börjar växa fram, be om att få åka hem till någon erfaren uppfödare och få känna på djuren och ställa de frågor du har. Att ha en eller ett par uppfödare som du kan lita på och som kan hjälpa dig kommer vara guld värt framöver.Välja avelsdjur

När du väl har hittat "din" variant, då gäller det att ha mer tålamod - besvärligt eller hur?! ;) Det är nu du ska välja avelsdjur. De bästa avelsdjuren hittar man inte på annons på blocket eller i djuraffären - där hamnar bara de marsvin som uppfödarna inte fått sålda och som är mer av "keldjurskvalitet". De bästa djuren går åt först.

Ställ dig på kö och gör klart för uppfödaren att du är beredd att vänta för att få tag i bra djur. Det allra bästa är om du lyckas få förtroendet att ta över några vuxna djur som redan är prövade i aveln. Ungdjur är alltid osäkra kort då man aldrig kan garantera att de utvecklas åt rätt håll.

Ofta är det dock enklare att få tag på ungdjur och då får man se till att förutsättningarna för att få bra djur är så bra som möjligt. Fråga ifall föräldradjuren är utställda. Vad fick de i så fall för resultat? Och om de inte är utställda, fråga gärna varför. För det mesta finns en bra förklaring och en erfaren uppfödare kan ändå berätta om föräldradjurens styrkor och svagheter. Men i vissa fall finns det anledning att se upp. Ett långhår som tuggat av sin egen päls har förstört sin egen utställningskarriär och ett sånt beteende är ofta ärftligt. Ett annat exempel är långhår som redan som liten sattes flock där de andra marsvinen tuggade ner pälsen. På ett sådant djur kan man omöjligt veta vilka styrkor och brister det har.

Ett annat fall då i alla fall jag drar öronen åt mig är om uppfödaren säger att djuret är "felfritt" eller "perfekt". Ett felfritt djur finns inte och om det skulle finnas så vore det en självklar BIS-vinnare... Gå inte i fällan att hellre köpa djur från någon som undanhåller deras brister än någon som är ärlig och berättar om dem. Alla djur har för och nackdelar, fråga uppfödaren om vilka dessa är!

Ta det lugnt...

Starta försiktigt och känn dig fram. Köp inte på dig jättemånga djur på kort tid utan låt det ta tid. Tro mig, långt mer än hälften av alla som startar upp sin uppfödning med "dunder och brak" och skaffar jättemånga marsvin på kort tid slutar inom två år. Det är lätt att ta sig vatten över huvudet och man kanske inte ens hann känna efter om det var roligt eller inte? Det ska vara en hobby och det måste vara kul!

Varför inte starta med en trio, ställ ut dem och känn dig för. Lär dig hur en riktigt bra representant för din ras ska kännas. Det minskar risken för att du helt plötsligt sitter med jättemånga ungar som inte håller måttet. Poängskalan finns i standarden och visar vilka punkter som anses viktigast. Te.x. "öron 10p" och "pälsriktning 25p" innebär att pälsriktningen är mer än dubbelt så viktig som öronen hos den rasen. Försök alltid kombinera ihop djur som matchar varandra, alltså uppväger varandras svagheter.

Försöka att vänta lite med att utöka din uppfödning och tänk på att det är dina avkommor som ska driva uppfödningen framåt, du ska alltså ha gott om plats för att spara ungar.

Är utställning ett måste?

Ja, måste man ställa ut? Nej, självklart inte. Men det krävs att man är oerhört kunnig om man ska kunna avla bra rasdjur utan att man själv ställer ut (eller att någon annan ställer ut ens avelsdjur). Även den mest erfarna uppfödare behöver få någon annans syn på de egna djuren. Det är lätt att bli hemmablind!

Men det allra viktigaste tycker jag är att man är tydlig med vad man har för mål och är ärlig mot sina köpare. Om du inte har utställning som ett mål och inte riktigt vet vad djuren håller för standardmässig kvalitet, berätta då det för dina köpare. Det ökar sannolikheten att de blir nöjda med sitt nya marsvin och med dig som uppfödare. Man kommer långt med ärlighet och ödmjukhet!

Skrivet av: idipi

Relaterade länkar

Av: CamillaS

 

 

 

Datum för publicering

  • 2008-01-26
Anmäl
2008-02-02 17:44 #1 av: FeliciaS

Bra skrivet! :)

Anmäl
2008-02-02 19:59 #2 av: Abico

Väldigt bra artikel ^^

Hanna 

Anmäl
2009-02-20 19:58 #3 av: Adina

Superbra! :)

Anmäl
2011-08-09 17:08 #4 av: [donkeyqueen]

Bra artikel! :)

Anmäl
2012-01-02 23:15 #5 av: [Trollstugan]

Tack snälla idipi!

Här är lite av det jag funderat på och en av anledningarna till att jag "snurrar" runt här på marsvinifokus.

Kommer att föda upp långhår, och försöker lägga grunden till ett bra avelsarbete. Drivkraften är att föda upp friska, trevliga och vackra individer för utställning och för att jag tycker att detta med marsvin är så himla roligt!

Du hade många bra tips på hur man bygger "grunden", även om tålamod inte är min starkaste egenskap men jag förstår givetvis vikten av det i detta fallet. Bör man säga till "sin" uppfödare att man vill ställa ut och avla eller upplevs man som konkurrent? (Förlåt om detta är en urdum fråga!) Jag kommer verkligen inte att ta kullar i någon stor skala, men det är en enormt spännande värld att ta del av!

Nu behöver jag bara den där uppfödaren som kan lära mig allt annat jag vill veta av, ingen som vill ha en hängiven praktikant ha, ha!

Ha det underbart alla trevliga marsvins människor!

Anmäl
2012-01-03 11:40 #6 av: Abico

#5 - Ja berätta för uppfödaren vad du är ute efter och var tydlig med att du vill avla och ställa ut, presentera dina mål. På så sätt ökar chansen att du får fina djur som passar till det du tänkt dig. Ta kontakt med uppfödare innan kullen du är intresserad av är född, på så sätt ökar chansen att du är långt fram "i kön" och kan få en så rastypiskt fin unge som möjligt.

Hanna 

Anmäl
2012-01-03 13:46 #7 av: [NalaMeya]

Superbra artikel! :) Hade inte sett den förut... :)

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.