Övrigt

Lär dig fotografera marsvin

2008-01-14 20:13 #0 av: FeliciaS

Är det inte självklart att man vill ha bilder på sina marsvin? I den här artikeln får du som inte är superhaj på fotografering ett par tips om hur du fotograferar dina marsvin för bästa resultat!

Oavsett vilken kamera du har - kompakt- som systemkamera, är det Du som till största del påverkar hur bra bilden blir. Det kan vara små fel som faktiskt försämrar bilden mycket - t.ex. att bilden är tagen ur fel vinkel eller att det är motljus. Små fel som gör stor skillnad om man bara tänker på de små punkterna, för yttligare fotoförbättring.

Fotar du inte med manuella inställningar dvs. att du inte själv ställer in ISO-tal, brännvidd, slutartid och exponering, sköter kameran detta själv vilket är en stor fördel om du är nybörjare eller inte jätteduktig på att fotografera.


-> Liten ordlista för manuella inställningar:

ISO - Ljuskänslighet, desto högre ISO-tal desto ljusare men kornigare bild och desto lägre ISO-tal desto mörkare blid och tydligare bild.

Bländarvärde - Skärpedjup. Om man använder en stor bländaröppning/lågt bländarvärde släpps mycket ljus in i bländaren och en viss fokuspunkt (del av bilden) skarp medans bakgrunden blir oskarp/suddig. Detta är till stor fördel om man vill undvika rörig bakgrund och att fokus ligger på motivet. Används en liten bländaröppning/högt bländarväde blir stora delar av bilden helt skarp. Desto större bländaröppning eller lägre bländarvärde - desto ljusstarkare bild.

 

En bild med stor bländaröppning/litet bländarvärde - endast huvudet är skarpt och bakgrunden suddig.
En bild med stor bländaröppning/litet bländarvärde - endast huvudet är skarpt och bakgrunden suddig.

Slutartid - Tiden då slutaren är öppen och ljuset träffar bildsensensorn. Långa slutartider ger mer liv åt bilder, man kan säga att de blir "suddigare", medans korta slutartider ger skarpa bilder där rörelserna är frysta.

Exponering - Det moment när bildsensorn i kameran utsätts för ljus. Om ljusa partier i ett fotografi är utfrätta, är bilden överexponerad. Bilden är underexponerad om de mörka partierna är väldigt mörka, nästan helt svarta - eller om bilden helt enkelt bara är för mörk.

De manuella inställningarna påverkar varandra och hör på så sätt ihop, har du en större bländaröppning/lägre bländarvärde) blir fotografiet mörkare, samma sak om du har en kortare slutartid.


~ * ~ * ~

Komposition:

Det är bra att tänka på hur man tar bilder av marsvin. Hur vill man att resultatet ska bli? Vad ska bilden användas till? Vill du ha en fin, bra eller söt bild att "bara ha" på dina marsvin (alltså ingenting speciellt uttänkt) så ta bilden ur en bra vinkel. Vad är då en bra vinkel? Ja, det beror försås mycket på tillfället, men ta inte bilder ovanifrån, bakifrån framifrån med huvudet som skymmer kroppen. Man vill att marsvinen ska se ut som de gör i verkligen, utan ett för stort huvud, rumpa eller likn. Något som är bra att tänka på är att komma ner till marsvinens nivå, på så vis blir bilden faktiskt bättre. Se till att få motivet i mitten, ögat dras till mitten av bilden och ett foto där marsvinet är i ena hörnet uppfattas inte bara felkomposinerad utan ofta tråkigt och ofta "oroligt".

 

Här ligger fokus på höbollen, som är i vägen, istället för marsvinet. Dessutom är inte vinkeln och den bästa, bilden är tagen för mycket uppifrån och bakgrunden är delvis störande.
Här ligger fokus på höbollen, som är i vägen, istället för marsvinet. Dessutom är inte vinkeln och den bästa, bilden är tagen för mycket uppifrån och bakgrunden är delvis störande.
Den här vinkeln är mycket bättre! Bakgrunden stör fortfarande lite, men höbollen är inte i vägen och fokus ligger mer korrekt.
Den här vinkeln är mycket bättre! Bakgrunden stör fortfarande lite, men höbollen är inte i vägen och fokus ligger mer korrekt.

 

Bakgrund:

En störande bakgrund ger en klart försämrad bild. Är marsvinet i buren är det svårt att få bra bakgrunder, särskilt om man har galler bur med ett galler i helt annan färg än väggen bakom. I många fall kan man sätta en pappskiva eller tygstycke (ex. handduk) i en trevlig och inte för framträdande färg bakom marsvinet. Fotar du inte med manuella inställningar - tänk på att materialet bakom ska vara rent, ytterst små smutsprickar syns tydligt (detta går lätt att klona bort i Photoshop om man kan det). Fotar du med manuella inställningar, välj en ganska stor bländaröppning. Fotar du marsvinet utomhus bland växtlighet får du med största sannolikhet en fin bakgrund som ger en trevlig känsla till bilden. Tänk på att inte fota mörka marsvin mot en mörk bakgrund, eller vita marsvin mot en vit bakgrund. För stora kontraster är inte heller bra, t.ex. ett vitt marsvin mot en svart eller mörkblå bakgrund. Så en "lugn" och ljus färg, ljusblå eller ljusgrå brukar vara bra.Fokus:

Att få fokus på motivet är viktigt. Ibland är det lätt hänt att kamean har fokuserat på en annan del av marsvinet eller på bakgrunden. Då blir huvudmotivet suddigt och bildens utseende och kvalitet försämras. För att fokusera trycker du ner avtryckarknappen halvvägs så söker kameran efter rätt fokuspunkt.

Här ligger fokus bakom örat istället för på ögat eller nosen. Det gör att man uppfattar bilden som suddig och ögonen dras till en tråkig del av bilden - den delen som är skarp (i det här fallet nedra högra kanten).

Här ligger fokus bakom örat istället för på ögat eller nosen. Det gör att man uppfattar bilden som suddig och ögonen dras till en tråkig del av bilden - den delen som är skarp (i det här fallet nedra högra kanten). Den här bilden är dessutom överexponerad - några vita ställen är utfrätta.

 


När du fotograferar just marsvin:

Marsvin är levande varelser - de rör på sig: skuttar, springer iväg, snurrar runt... Det är inte alltid lätt att hinna få en bild av marsvinen. När du har de utanför buren och har ställt upp dem för fotografering och de inte vill sitta stilla, använd mat. Mat är en bra väg till att få marsvinen att göra vad man vill uppnå. Vill du att de ska sitta stilla, kan det funka med att ge dem en liten matbit och passa då på att ta en serie med bilder. De dåliga kan du radera i efterhand. Försök fånga marsvinens uppmärksamhet, gör små ljud med munnen eller prassla med en påse. Det är svårt att tala om exakt hur man får de perfekta bilderna, men en bra början är att fotografera mycket och ofta, i olika situationer. Testa dig fram och se vad som funkar bäst för just dig, dina marsvin och framförallt - din kamera.

En bra marsvinsbild ur fotosynpunkter - marsvinet är dessutom uppmärksamt och tittar mot bilden.
En bra marsvinsbild ur fotosynpunkter - marsvinet är dessutom uppmärksamt och tittar mot Fotografen.

Foto: Felicia S

Anmäl
2008-04-01 00:14 #1 av: FeliciaS

Sådär ja :) Då var den artikeln klar! Mycket nöje kära medlemmar ;)

Anmäl
2008-04-01 00:17 #2 av: Stormviskaren

va bra :D Bra tips :)

Anmäl
2008-04-01 00:19 #3 av: FeliciaS

Tack tack... ^^, Nu måste jag sova.

Anmäl
2008-04-01 00:28 #4 av: Abico

Jag tycker du lyckats bra ^^
Jag är inte alls van vid min nya kamera, så det mesta har blivit pankaka hittils, men jag jobbar på och den här artikeln hjälpte nog lite :)

Hanna 

Anmäl
2008-04-01 00:41 #5 av: gulzebra

Det kan nog även vara bra att veta att kortare slutartider leder till mörkare bilder iom att inte så mycket ljus hinner släppas in.

Gjorde misstaget när jag lånade en analog systemkamera och fotade på kortaste slutartiden... Har fortfarande inte orkat framkalla bilderna, de är förmodligen skitdåliga allihop x)

"Thinking outside the box is for smart people. The box is for you"
DeviantArt | Instagram

Anmäl
2008-04-01 00:52 #6 av: Creation

Yay! Längtat efter den här artikeln ^^
Super! :D

/Louise - Medarbetare på marsvin.ifokus.

Anmäl
2008-04-01 01:03 #7 av: Wiizy

great, som alltid. :P

Anmäl
2008-04-01 02:38 #8 av: MikaTela

Mycket bra tips på hur man fotar marsvin. Jag gillar även det du förklarar om ISO osv. Och ändå har jag gått foto A och äger en systemkamera, men ja minnet är inte det bästa och ofta är man lat och har på auto. :/

Sajtvärd till Dvärgpinscher.ifokus.se

Ryttare, hundägare, kattägare och kaninägare!

Blogg: http://mikatela.blogspot.com

Anmäl
2008-04-01 11:04 #9 av: Jappeloup

Jätte bra artikel, har faktist hoppats på en, jag har lite svårt stt ta bilder på marsvin...

 

Anmäl
2008-04-01 12:30 #10 av: Blondi3

bra artikel :)

Anmäl
2008-04-01 12:51 #11 av: [Dezederia]

Tack för en bra artikel :D

Av säkerhets skäl är alla mina växter jordade ;P

Anmäl
2008-04-01 13:08 #12 av: parsley

Har du några tips på hur man kan bygga en enkel "studio" som man kan ha när man fotar marsvin. Var ska man vara, vilken belysning är bäst osv? Nu menar jag inte proffsgrejor utan sådant som man har hemma.

Anmäl
2008-04-01 13:29 #13 av: aaa0julle

bra atikel ;D

Anmäl
2008-04-01 13:37 #14 av: TRASAN

jättebra men man får ändå ta många kort innan det perfekta kommer tycker jag hihi (inte duktig på ta kort. ;) men man lär sig ju. ;) så ut o fota vidare nu ;)

Anmäl
2008-04-01 13:40 #15 av: Abico

#12 - Jag brukar bygga upp lite studio på rummet faktiskt ^^ Och har även gjort det i trädgården en gång.. Men då tar jag min fåtölj - slänger en eller ett par handdukar över den i färger som "klär" marsvinet som ska fotas. Sedan ställer jag upp bygglampor som man har när man målar om och bygger å har sig - jättestarka iaf. Och sedan upp med stativ - kamera och marsvin. Nackdelen är att lamporna värmer något otroligt så det blir ganska korta foto stunder. Annar kan man utnyttja dagsljuset - det funkar också jättebra men då får man hålla sig nära ett fönster.

Hanna 

Anmäl
2008-04-01 15:43 #16 av: Bella-R

Intressant läsning :) Bra artikel!

Anmäl
2008-04-01 21:51 #17 av: SoffanIsSmiling

Bra skrivet

Anmäl
2008-04-02 19:24 #18 av: FeliciaS
Tack för alla kommentarer! Kul att ni gillar den :)

#12 Jag, som har en abby med svart och vit päls, föredrar grå/ljusblå bakgrund eller likn. och använder numer min nyinköpta vetbed (se mina kommande bilder till Månadens marsvin april). Kameran placeras med fördel på stativ. Belysningen bör komma uppifrån, använd även takbelysning så att rummet blir så ljus som möjligt. Du kan göra en enkel "stomme" som blir som ett stort "hus" till marsvinen med tre "väggar" och "tak", där du har silkespapper på sidorna och ovanifrån. På bakre sidan kan du ha din bakgrund, t.ex. ett ljus tyg. Lycka till!

Kan avslöja att jag har använt blixt på många av fotona ovan, vilket man ska göra så sällan som möjligt. Du kan alltid fråga på Foto.ifokus eller Djurfoto.ifokus ;)
Anmäl
2008-04-02 22:34 #19 av: Fiona

super artikel, får man kopiera ? (A) En bas fråga för mig numera xD

Jenny

Medarbetare på Mode & Skönhet iFokus - sajten om mode, skönhet, smink, glitter & glamour!

Kika gärna in på min blogg

Anmäl
2008-04-02 22:41 #20 av: Wiizy

#19 - Hon har sagt i en annan artikel att du får kopiera alla hennes artiklar utan att fråga nu. ;)

Anmäl
2008-04-04 17:04 #21 av: FeliciaS
#20 Precis, bra att du har koll på mig när jag inte har det ;)
Anmäl
2008-04-04 18:36 #22 av: Fiona

#20 a okej en jag tror nog inte att jag har läst dt inlägget, men nu vet jag ;)

Jenny

Medarbetare på Mode & Skönhet iFokus - sajten om mode, skönhet, smink, glitter & glamour!

Kika gärna in på min blogg

Anmäl
2008-04-05 20:42 #23 av: Skrotan

underbar fakta! bra jobbat^^

Anmäl
2008-04-07 20:05 #24 av: ElinM

Kanon bra artikel :)

Anmäl
2008-04-07 20:17 #25 av: MonaF

GÄTTEbra

Anmäl
2008-06-24 03:13 #26 av: CamillaS

Puttar upp denna, då det är så kul med fotografering (tycker iaf jag) så kan fler som inte läst den, få göra det. ;)

Felicia tänkte bara på en sak nu när jag själv börjat lära mig om detta:
Om man använder en stor bländaröppning/lågt bländarvärde släpps mycket ljus in i bländaren och stora delar av bilden blir helt skarp. Används en liten bländaröppning/högt bländarväde blir endast en viss fokuspunkt, vilket man väljer, helt skarp och bakgrunden suddig.

Dom två styckena ska vel vara tvärt om. Stor bländaröppning (beroende på hur stor)= skarpt motiv och suddig bakrund.

Liten bländaröppning (beroende på hur stor)= Stora delar av bilden blir skarp.

Ju kortare skärpedjup desto suddigare bakrund.
Ju längre skärpedjup desto skarpare bakrund.

Anmäl
2008-06-24 14:04 #27 av: idipidi

#26 Du har helt rätt Camilla. Jag har inte läst artikeln förut...

Anmäl
2008-06-24 14:12 #28 av: FeliciaS
#26 Stor bländaröppning = lågt bländarvärde = oskarpare bakgrund, ja ;) Jag förstår inte riktigt, tror jag. Men du menar att det fetstilade stycket är fel? För det är det ju ^^, Det står rätt först och sedan motsatt fel..., hoppsan ;)
Anmäl
2008-06-24 14:16 #29 av: FeliciaS

#26 Gud så klantigt! Ändrat iaf :)

Anmäl
2008-06-24 20:25 #30 av: CamillaS

#29 jupp, nu är det rätt. ^^,

Anmäl
2008-06-25 11:55 #31 av: FeliciaS
#30 Ja :) Stör mig fortfarande hur jag kunde röra ihop det så *s* Aja.. ^^,
Anmäl
2008-11-09 02:09 #32 av: a1-eksandras

Vilken kul artkel! Man borde nog också tänka på att inte använda blixt... Skrikandeshellre ett högt ISO om man fotograferar inomhus. 

Anmäl
2008-11-09 12:49 #33 av: FeliciaS

#32 Ja, det stämmer. Blixten förstör rätt mycket... Man vill ju ha naturligt ljus som inte är så hårt :)

Anmäl
2008-11-10 19:09 #34 av: Tindrar

Bra artikel:) Ska försöka fotografera marsvinen mer nu^^

Anmäl
2008-11-10 19:18 #35 av: Pink

Bra artikel! Bra att veta när man gillar att fota men att de inte blir så bra! XD

Anmäl
2008-11-21 14:37 #36 av: Sannich

Har en fråga. Har ett marsvin som är brindle, med mycket svart. Sen har jag en tös som är enbast svart, men undantag för några vita hårstrån. Va ska jag ha för bakgrundsfärg till dem? Har provat det mesta. Funderar på om orange/gult skulle funka till brindle? Men va ska jag prova till den svarta?

Snälla hjälp!

 

Anmäl
2008-11-21 15:10 #37 av: FeliciaS

#36 Det beror på vad för sorts bild du vill ta... Grönt och blått tycker jag funkar utmärkt till det mesta ;) Orange/gult kan funka till brindlen men i så fall samma nyans marsvinet, annars kan det bli tvärtom istället - inte alls så fint. Vitt och svart funkar också till det mesta - förutom vitt mot vitt och svart mot svart, det är mindre bra ;P Testa ljusblått, ljusgrönt (inte för lysande) eller ljust turkos till den svarta :) Inte för dominanta färger.

Anmäl
2008-11-21 15:15 #38 av: Tindrar

Det står dubbelt med:

En bild med stor bländaröppning/litet bländarvärde - endast huvudet är skarpt och bakgrunden suddig.

En bild med stor bländaröppning/litet bländarvärde - endast huvudet är skarpt och bakgrunden suddig.

 

för mig, kanske man kan ändra;P Men som sagt, en jättebra artikel:)

Anmäl
2008-11-21 15:39 #39 av: FeliciaS

#38 Usch, ja, artiklarna som skrevs innan nya verisionen blev så fula och konstiga. Har inte hunnit/orkat ändra på alla.

Anmäl
2008-11-21 19:49 #40 av: Sannich

#37 Har testat ljusblått, grönt men det blev inte bra.. Funderar på om grått kanske funkar? Har limegrön matta, kanske kan prova på den. :) Men jag tycker inte att hon "passar" på någon färg. Har en systemkamera, så det är inte fel på den. ;)

Jag vill bara ta en profilbild, sidbild och liknande.. Men inget funkar.

Anmäl
2008-11-21 23:38 #41 av: FeliciaS

#40 Jag menar ljus- blått/grönt till den svarta, inte brindlen bara så du vet ^^, Grått till svart... Kan funka, blir säkert lite tråkigt. Man kan få fräcka svartvita bilder :) Men gräsgrön är naturlig färg samt buskbrun så det kan funka. Testa naturtrogna färger. Även fast du har systemkamera kan färgerna återges fel och bilderna kan bli långt ifrån perfekta ändå ;)

Anmäl
2008-11-22 16:10 #42 av: Sannich

Förstod att du menade till den svarta. :) Provade som sagt med en grön filt, som ser lite ut som gräset, men det blev ändå inte bra.. Jajo, men en systemkamera hjäper iaf till lite. ;)

Anmäl
2011-04-08 17:21 #43 av: [donkeyqueen]

Vad är det för ras på marsvinet som äter från höbollen?*Nyfiken*

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.