Köpa marsvin

Djuraffär eller uppfödare?

2007-09-18 23:32 #0 av: FeliciaS

När man ska köpa marsvin så är oftast det som finns närmast till hands djuraffären. Det är enklare att bara gå till djuraffären och köpa ett djur än att ta kontakt med en uppfödare och kanske få vänta i flera veckor på att få djuren. Vilka är de egentliga konsekvenserna?

När man ska köpa marsvin så är oftast det som finns närmast till hands djuraffären. Det är enklare att bara gå till djuraffären och köpa ett djur än att ta kontakt med en uppfödare och kanske få vänta i flera veckor på att få djuren.

Om man frågar på marsvins sidor på nätet vart man ska köpa sina djur eller så mycket som nämner djuraffärer eller olika zoon så får man ofta snabbt en ström av upprörda och ilskna svar. Folk påstår att djuraffärerna bara vill tjäna pengar, att dom inte bryr sig om djuren och att dom säljer dåliga produkter som kan skada och till och med döda dina små kompisar. Men vadå tycker man, de som arbetar i djuraffärerna är ju kunniga, dom vet vad dom gör och förresten så skulle de väl aldrig ta ett jobb i en djuraffär om man inte värnade om djurens bästa. Eller?

Om det vore så väl ändå. Det är klart att man gillar djur om man tar ett jobb i en djuraffär, man börjar ju inte skriva böcker och kalla sig författare om man inte gillar att skriva. Och såklart har dom en viss kunskap om djuren som dom säljer, men långtifrån tillräckligt. Faktum är att det inte finns någon bra utbildning att gå om man vill jobba i en djuraffär. Självklart kan man läsa sig till fakta, men det är svårt att lära sig om ett dussin olika djurarter. Jag är säker på att inte ens människor som fött upp marsvin halva sitt liv, dvs. 10 - 25 år och verkligen är riktigt, riktigt duktiga på sin sak inte skulle kunna säga att dom kan allt om marsvin. Förstå då att djuraffärernas personal ska lära sig minst lika mycket om så många olika arter: marsvin, kaniner, råttor, hamstrar, gerbiler, möss, chinchillor, degusar, fiskar, ödlor, spindlar, undulater, papegojor och en hel hög andra djur. Det är liksom inte rimligt.Tre marsvin

Djuraffärer köper ofta sina djur från grossister. Detta är oftast folk som föder upp djur bara för att tjäna pengar på det. Dom kan ha tusentals djur och inte sällan behandlas djuren illa, igenom att få gå i för små burar och gå i avel alldeles för mycket, för tidigt och för tätt. Ungarna tas från sin mamma och säljs alldeles för tidigt, ungar är ju mer lättsålda och ju mindre och skruttigare dom är desto lättare har människor för att ta dom till sig. Jag har även läst att många hanar slås ihjäl strax efter födseln, hanar är svårare att sälja och det är inte värt att lägga tid och pengar på dom. När djuren sedan skall till affärerna för att säljas så transporteras dom, ibland långa sträckor, under dåliga förhållanden. Väl i djuraffären så sätts dom ofta tillsammans med kaniner, vilket är direkt livsfarligt för marsvinet som gillar att ligga under höet medan kaninen glatt skuttar ovanpå det. Jag har faktiskt hört om marsvin som klämts till döds på detta sätt.

Inte sällan får marsvinen sitta ensamma och utan något skydd eller hus att gömma sig under. Detta för att det skulle innebära att köparna inte ser djuren lika lätt. Så djuren sitter alltså rädda, utan mammas trygghet eller skydd, i en bur med en eller flera kaniner. Har dom tur, finns även en liten kompis av samma art i buren, men denna är antagligen lika rädd som den första. Det är inte ovanligt att marsvinen står i samma rum som fåglarna, som tjattrar och ger ifrån sig höga ljud. Marsvin har mycket känslig hörsel och de höga ljuden gör dom ännu räddare. De marsvin som har tur säljs efter ett litet tag till en kunnig familj, de som har mindre tur säljs till okunniga familjer som litar blint på personalens råd om skötsel förhoppningsvis tar denna familj hjälp från annat håll också och tar bort den onyttiga maten, saltstenen som blivit rekommenderad och byter ut vitamindropparna i vattnet mot riktiga grönsaker och frukter inom kort, innan marsvinet dör av vitaminbrist, urinsten eller någon annan sjukdom.

Har marsvinet riktig otur så får det sitta i buren tills h*n blir för gammal för att kunna säljas, då blir h*n ormat, tillbakaskickad till grossisten eller ihjälslagen, och visst är det onödigt behöva sitta och vara rädd hela sitt korta liv för att sedan sluta inträngd i ett hörn i ormterrariet?

 

Calypso


Alla djuraffärer köper inte in djuren från grossister. Somliga tar emot djur från privata uppfödare eller familjer som råkat få oönskade ungar på halsen. Man märker ganska snart vilka djur som kommer från vilket ställe. Grossist djuren är ofta rädda och osäkra medan de hemma uppfödda är mindre rädda och i bättre kondition. Trots det har djuren under sin sista tid levt i djuraffären, eller ibland hemma hos affärens ägare. Och oavsett vad så bidrar man, vilket utav djuren man än köper, till att de har råd att köpa in fler och fler djur.

När man köper ett djur från djuraffären så är det inte alls ovanligt att djuret är i dålig kondition, är magra av felaktig kost, har för långa klor och har ohyra eller andra medfödda sjukdomar. Vissa av de visar sig inte förrän djuret är något eller ett par år gammalt.

Det händer väldigt ofta att marsvin säljs ett och ett eller tillsammans med en kanin. Jag har även själv varit med om att en av honorna jag köpte från en djuraffär var dräktig, hon var liten och klen men hade i alla fall en hyfsad mage tyckte vi, det skulle nog gå att få upp hullet på resten av kroppen också. Antagligen var hon tagen för tidigt från sin mamma för hon såg så väldigt liten ut i jämförelse med de andra honorna vid samma ålder. Jag började jobba med henne, hon var skygg och väldigt osäker i sig själv. Efter ett par veckor när jag kommer in i rummet ligger det inte bara två marsvin i buren utan fyra. Det var andra gång det föddes en kull i huset så vi visste ju till viss del vad som gällde, men tänk om hon kommit till en helt okunnig familj. Vi fick hjälpa till med matningen av ungarna, honan var för klen för att kunna göda upp dom helt och hållet själv, hon hade ju inte fått rätt kost som den dräktiga hona hon var. Båda ungarna överlevde och det gjorde även mamman, tyvärr dog hon något år senare, strax efter födseln av sin andra kull.

 


Olyckor sker lätt, även hos uppfödare kan det säkert inträffa en tjuvparning, även om jag tvivlar på att det händer speciellt ofta. Men en uppfödare ser om honan är dräktig relativt tidigt och dom kan även komma med råd angående det hela. Men vi var helt oförberedda på den här kullen, hade vi vetat om att det var på väg så hade vi ju kunnat ge henne annorlunda kost och även behandlat henne annorlunda.

 

Parcanovis Bindi

 

Jag har själv köpt alla mina marsvin från djuraffärer, alla marsvinen har varit helt fantastiska individer. Underbara marsvin! Men om man räknar lite, jag fick mina första marsvin när jag var runt 7 år och sedan dess har jag haft marsvin oavbrutet, nu är jag 14 år. Totalt har jag haft 22 marsvin. Exklusive ungarna är det 14 stycken. Och för tillfället har jag bara ett enda, dvs. att på 7 år har 14 marsvin kommit hit från djuraffären och sedan dött. Igenomsnitt har ingen blivit mycket mer än 2½ - 3 år. Om man då ser på uppfödares djur som blir upp till i alla fall 5 år så är det en stor skillnad. Marsvins normala ålder är trots allt 6-7 år. Vad jag vill säga är att ett djur från en uppfödare aldrig har suttit i en bur med kaniner utan möjlighet att gömma sig medan undulaterna i buren intill sitter och skriker, ett uppfödardjur slipper den stressen. Dessutom har ett djur från en uppfödare en bra stamtavla, der är med stor sannolikhet ingen inavel och inte heller har man avlat på djur med tandproblem, sjukdomar eller beteendestörningar. Om man köper från en uppfödare har man också alltid någon att luta sig emot och be om hjälp hos om något skulle gå hel galet.

Att ta djur från ett omplaceringshem är också en bra ide, om du tittar in på någon omplaceringshems hemsida så inser du ganska snart hur många djur det finns som blir utslängda ur sina hem efter en kort tid efter att ägarna insett att marsvin inte var något för dom.


Helst skulle jag se att djuraffärer slutade upp att sälja djur helt, dom skulle koncentrera sig på att läsa på om djurarterna och sälja bra saker till djurägarna. Och även ha kontakt med seriösa uppfödare i länet så att dom kunde hjälpa köpare att hitta en bra uppfödare som har vad som efterfrågas.

Det finns bra djuraffärer, jag säger inget annat. Ett exempel är Hercules i Göteborg, där säljs visserligen "bara" fiskar men jag tror dom har ett mindre sortiment för hund och katt också. Men där har dom verkligen koll på fiskarna, när vi var där och köpte Malawi ciklider så fick vi en lååång föreläsning. När jag köpt gnagarna har det varit "Det här är en hane, han är född v. 10", men där var det verkligen "dom här kommer ifrån bla, bla. Dom ska skötas så här och här, vattnet skall vara så här och inredningen skall vara följande..." osv. Om djuraffärerna som säljer små djur och fåglar hade samma koll på djuren och brydde sig på det sättet så skulle den här artikeln inte behöva skrivas. Men tyvärr är det inte så.

Skrivet av: Hanna (Abico)

Relaterade länkar

Av: Xtanlover

Datum för publicering

  • 2007-09-18
Anmäl
2007-09-19 00:18 #1 av: Abico

Det blev ju riktigt bra, Sera, Bindi och Calle pryder artikeln så fint så ^^

Hanna 

Anmäl
2007-09-19 10:29 #2 av: [Popcorni]

Vad bra artikel!

Anmäl
2007-09-19 10:34 #3 av: Chippers

Jättebra!

Anmäl
2007-09-19 20:50 #4 av: fulfisk

Kom den dräktiga honan från scalarens?

Anmäl
2007-09-19 22:30 #5 av: Abico

#4 - Nej, det gjorde hon inte. Hon kom från en djuraffär i partille.

Och tack ni andra, kul att ni gillar den :)

Hanna 

Anmäl
2007-09-20 13:28 #6 av: idipidi

Kan lägga till att det vanliga sättet att "föda upp" marsvin hos djuraffärernas vanligate leverantörer är att ha en hane tillsammans med ett stort antal honor konstant. Man har normalt ingen koll på när ungar föds och vilken hona som föder utan ungarna "skördas" när de SER ut att vara lagom stora. Av döma av vikten på många ungar som kommer in till zooaffärerna så är det på tok för tidigt.

Honorna blir självklart inte speciellt gamla då de går med hane konstant och alltså blir dräktiga igen så fort de fött en kull. Alla som föder upp marsvin vet dessutom hur vanligt det är med dräktighetskomplikationer och jag mår riktigt dåligt när jag tänker på hur många honor som måste dö i svåra plågor hos dessa massuppfödare, för någon vård är ju bara att glömma att de får.

Efter en tid byts hanarna ut. Någon koll på inavel, defekter, ärftliga sjukdomar etc. finns överhuvudtaget inte.  

När man köper ett djur från djuraffär som man inte fått seriösa papper på med garanti för att de kommer från uppfödare så stöder man sån här verksamhet. Man stöttar de som håller på med sån här "uppfödning" och bidrar till att fler djur ska få leva under såna förhållanden. Jag förstår inte varför så många verkar ha svårt att förstå det? Den vanligaste kommentaren är "men mitt marsvin som jag köpte på zoo är frisk och pigg". Då har man verkligen inte förstått vad det handlar om...

Anmäl
2007-09-20 16:39 #7 av: tildur

Jag har köpt ett marsvin från en djuraffär, det tog inte lång tid förren det visade sig att han hade skabb. inte så kul :( Vissa djuraffärsägare kan inte mycket om marsvin, de vill bara tjäna pengar. Vissa kan inte ens se skilnad på tjejer och killar, utan har båda tillsammans, inte bra!!! :(

Anmäl
2007-09-21 14:35 #8 av: fulfisk

Jag och min lillebror köpte två marsvin från en djuraffär när vi var små, de dog inom ett par månader. Det dröjde sedan ca. 6 år innan jag skaffade marsvin igen.

Anmäl
2007-09-21 20:20 #9 av: FeliciaS

#1 Japp, visst gör de :)

#6 Okej, bra att veta! Fy så hemskt - att de kan göra så! Nä, då vet de inte vad det handlar om. Verkligen inte..

Jag såg (på Animal Planet) Djurpolisen i New York där det var en man som samlade på kaniner, och en annan på katter! Usch så dåligt de hade det kan man säga! Han som samlade på katter var sjuk i huvudet - han kunde inte ens göra sig av med de som hade dött utan sparade de i frysen! 

Jag var nere i djuraffären häromdagen och kollade in lite och såg då 3 minimala marsvinshonor (max 4 veckor gamla!) i en hög - rädda och som låg och tryckte intill varann. Blev sååå ledsen av den synen!

Anmäl
2007-09-21 20:28 #10 av: [jejjas]

Jag skulle ha köpt mina första marsvin i från djuraffären men dom gick i hop med kaniner å det tål inte min pappa då fråga vi om det gick att bada marsvin, men det va inte att recomendera å dom hadde  ändå ett shampoo som man kunde tvätta dom i, så vi beslöt oss för att kontackta en uppfödare i stället.

SMF 456 Chocopop´s

Visa andra den respekt du själv vill ha.

Respektera andra så blir du själv respekterad.

Anmäl
2007-09-22 00:25 #11 av: fulfisk

#9 Jag var med om samma sak på djuraffären här. Det står alltid datum när de är födda men i det här fallet lär det ha vart ren lögn.

Visst, jag är ingen expert när det gäller ungar och avel, jag har aldrig haft några kullar här hemma, och jag vet att storlek kan variera beroende på kullens storlek och annat. Fast, om ett marsvin är väldigt litet vid "laglig ålder", borde man inte ha kvar det ett tag till iaf? Olika individer bör ju utvecklas olika fort.

Iaf så var det enligt mig uppenbart att dessa små liv var alldeles för unga, i buren över dem var det några ungar som tydligen skulle vara ett par veckor yngre (tror jag det var) men som var dubbelt så stora!

Anmäl
2007-09-22 04:50 #12 av: Achatina
Djuraffärer har inte djur för att tjäna pengar. Det är bara en kundmagnet. Sen är marsvin inte gnagare...
Anmäl
2007-09-22 11:37 #13 av: Liinda
#12 Ja det är sant dom har djuren som en kundmagnet för att få dit fler kunder som handlar och på det sättet tjäna mer pengar. Så med andra ord så har dom visst djur för att tjäna mer pengar. Vart har du läst att marsvin inte är gnagare?
Anmäl
2007-09-23 17:42 #14 av: Achatina

#13 Det är ganska uppenbart att marsvin inte är gnagare (de är en egen familj som i sin tur är mer nära släkt med hästar/kaniner/harar än med råttor/hamstrar/möss.)

Marsvin föder ungar som kan klara sig "själva" från första stund, alltså med päls, hörsel och syn, gnagarbebisar föds nakna, pälslösa, döva och blinda.
Marsvin ska inte ha gula tänder vilket de flesta gnagarna ska ha för att vara friska.
Marsvin äter till 99% vegitabilisk föda, gnagare brukar ha en varierad kost där animaliskföda ingår.
Marsvin äter från marken medan gnagare plockar upp maten i tassarna och äter på så vis.

Anmäl
2007-09-23 17:45 #15 av: dib_skinny

det finns en djuraffär i malmö och en i eslöv som har renrasig från två uppfödare i skåne :P

Anmäl
2007-09-23 18:06 #16 av: paronskrutten

Håller med Achatina med 100 procent!

Anmäl
2007-09-23 18:21 #17 av: FeliciaS

#14 De tillhör ju inte gnagarsläktet men de är ju gnagare. Alltså ingår i gruppen gnager vid benämning ;) Och så har det väl bara blivit. Dessutom äter de till 100% vegansk föda.

#15 Men jag tror inte att de behandlar marsvinen bättre för det, eller är mer kunniga.

Anmäl
2007-09-23 18:33 #18 av: paronskrutten

dom dricker ju marsvinsmjölk, Xtanlover ;)

Anmäl
2007-09-23 18:43 #19 av: FeliciaS

#18 Haha =P Okej, 99% veganisk föda dådå :)

Anmäl
2007-09-24 19:08 #20 av: dib_skinny

den i malmö gör det :) en jättebra djuraffär

Anmäl
2007-09-24 19:45 #21 av: Achatina

#17 honorna äter ju upp moderkakor och fosterhinnor..

Anmäl
2007-09-24 20:06 #22 av: FeliciaS
#21 Japp, jag vet. Men det kan man inte kalla kost ;) Det är ju bara om/när de föder. Min hona åt dock inte upp fosterhinnorna..
Anmäl
2007-09-24 23:02 #23 av: Packe_alicia

#17 finns djuraffärer som har mycket kunnig personal och mixerna av honor och hanar brukar  uppstå innan de kommit till djuraffären alltså hos grosisten eller hos uppfödaren..

Anmäl
2007-09-24 23:03 #24 av: FeliciaS
#23 Hur menar du med mycket kunnig personal?
Anmäl
2007-09-25 00:33 #25 av: Packe_alicia

#24 vad låter det som...

Anmäl
2007-09-25 02:14 #26 av: trocadero

#23 Även om nu en del uppfödare och grossister sätter ihop honor och hanar då dom transporteras så är det ju ändå djuräffärernas ansvar sedan att sära på dom, vilket alla inte gör. Då skulle dom ju iaf kunna förhindra den större delen av tjuvparningar.

Anmäl
2007-09-25 11:50 #27 av: Packe_alicia

# 26, det är grossiten uppfödaren som är okunnig om man transporterar på det visset.

Sen är det ju oftast så att man gärna skyller i från sig på zooaffärerna, de går oftast på info som de får just från grossisten, uppfödaren.

Säger du då att de som har zoot ska misstro dessa som skkall vara så kunniga????

Anmäl
2007-09-25 13:59 #28 av: trocadero

#27 Då de flesta djuräffärer vill ha så små marsvin som möjligt så brukar dom inte vara mer än 4-5 veckor då dom kommer in till djuräffären. Då de allra flesta uppfödare tror jag särar på honor och hanar vid ca 4 veckors ålder så förstår jag inte varför dom skulle behöva sära på dom bara för att dom ska transporteras. Men är djuren äldre så självklart ska dom inte transporteras ihop. Och det är ju ren okunskap/okänslighet om man gör det då. Och nej, djuräffären behöver inte misstro den människa som kommer in och levererar djuren. Dom ska ha den kunskapen själva att veta att man inte sätter ihop könsmogna djur i en o samma bur. När djuren är sålda till dom är det deras ansvar att sköta djuren på allra bästa sätt.

Anmäl
2007-10-04 12:07 #29 av: Cazs

Kunde inte hjälpa att sticka in en liten kommentar på denna artikel.

Har praktikserat på 2 olika djuraffärer under en längre tid och fick lära mig ett och annat. 
Sanningen är att djuraffärer INTE tjänar speciellt mycket på djuren snarare förlorar på själva djuret, 
fodret och burmaterialet kostar mer än vad dom säljer djuren för.
Djuren har dom nästan enbart bara för att locka dit kunder och när någon köper ett djur så blir de ju självklart nästan alltid även en bur, burmaterial och mat och de är DET dom tjänar pengar på. Inte på själva djuret som inivid. Och man måste ha en utbildning för att få ha djur i en djuraffär, inte ens fiskar får man ha utan en utbildning. Men det finns alltid såna djuraffärer som inte alls är speciellt bra med djuren likaså som att det finns människor som misshandlar sina djur. Jag köpte mina två marsvin på en djuraffär, en BRA djuraffär. Ena djuret är ifrån en smf registerad uppfödare och den andra ifrån han som äger djuraffären, han sken upp när vi pekade ut grisen och pratade med glädje och kärlek i rösten om när grisen var född, hans stamtavla osv. Och han frågade mer än en gång om vi hade en kompis (vilket vi hade) om dom fick tillgång till hö osv. Däremot den första djuraffären jag praktikserade på var inte alls bra och jag sluta ganska snabbt då jag tyckte de var högst äckligt och omoraliskt att plocka döda djur ur burana stup i kvarten :'/
Man märker ganska snabbt både på djuret och affärsbiträdet om det är ett "dåligt köp".

Anmäl
2007-10-04 12:32 #30 av: Abico

#29 - Ja, som tur är finns det ju undantag när det gäller djuraffärerna. Vad heter den där du köpte dina marsvin och vart ligger den? Det är sån personal som behövs!

Hanna 

Anmäl
2007-10-06 12:08 #31 av: aliciia

Jättebra gjort =)

Anmäl
2007-10-13 15:01 #32 av: AmandaF

vilken bra artikel :)

Anmäl
2007-10-20 03:49 #33 av: GizmoN

I Norrköping på Djurmagazinet så har dom jätte kunnig personal när man köper ett/flera marsvin så får man med ett papper med ALL nödvändig fakta. Dom berättar om hur man ska sköta det/dom. Man får med ett papper eller snarare intyg där det står från vilken uppfödare marsvinen kommer ifrån och en garantisedel på att djuret är friskt. Det står även adress och tele till uppfödaren och att man är jätte välkommen att kontakta dom ifall man har några frågor eller funderingar. det står även vilken dag dom är födda och vilken dag de kommer till affären. I affären är det inte blandat i burarna varken mellan kön eller ras. Det finns inga fåglar i samma rum. Jag tycker att alla affärer dras över samma kant och det är synd för det finns BRA affärer också ävom om dessa TYVÄRR tillhör en minioritet.

Anmäl
2007-10-20 11:18 #34 av: Liinda

Därifrån jag köpte mina första marsvin så köper dom in djur från uppfödare och dom sköter sina marsvin väldigt bra. Och jag fick med ett faktablad när jag köpte dom och där stog också länkar till bra internetsidor.

Och nu när mamma var där så hade dom börjat med ännu en grej, dom måste fylla i massa papper när dom säljer. Alltså innan kunden får djuret så har dom en liten hälskontroll och dom fyller i ett papper när kunden ser på. Det tycker jag är väldigt bra :)

Anmäl
2007-10-20 14:27 #35 av: jagheterjennifer_

Jag köpte mina från djuraffär, och dom verkar må bra ; D

Anmäl
2007-10-20 20:48 #36 av: dannebacken

#34 Jodå, hälsokollen är ju bra om de vet vad de tittar efter...köpte en pethane i en djuraffär där de gjorde just en sådan koll, men ändå var han FULL av static (väl synlig) när jag kollade efter. Så de där visste visst inte vad de skulle leta efter.

Anmäl
2007-10-20 22:02 #37 av: FeliciaS

#25 Ja, men hur menar du? Vad menar du att de  har för utbildning och gör så bra?

Visst, det finns väl en del affärer som säljer djur som är bättre än vissa andra men att de någonsin ens kan bli 90% av tillräckligt bra, det tror jag inte ett skvatt på :) Tycker att de ska inrikta sig på saker till de, speciellt om de ändå inte tjänar på själva djuren. Sedan kan man ju föra frågan varför det nu säljs djur i affärer, vidare. Jag tycker det är fel. Människor säljs ju inte i affärer och jag kan tänka mig vilken uppståndelse det skulle bli ifall det skedde, men andra djur utöver oss människor kan vi 1. sära på alldeles för tidigt 2. behandla de dåligt 3. sälja de till någon som kanske i sin tur behandlar de dåligt... Det är skumt. Riktigt skumt =/

Anmäl
2007-10-22 01:57 #38 av: CozmosBenjamin

Hmm vet inte vad jag tycker man ajg har två marsvin från en jätte bra affär som samarbetar med en uppfödare och vi fick all nödvändig fakta och namn och nummer till uppfödaren. I morron ska jag till en uppfödare och titta på ett marsvin till. Då får jag se om jag märker någon skillnad. Det kan ju finnas bra affärer och bra uppfödare likaväl som det kan finnas dåliga affärer och dåliga uppfödare.

Anmäl
2007-10-22 15:12 #39 av: Abico

#38 - Självklart finns det bra affärer och sämre uppfödare. Det gäller ju alla saker :)

Hanna 

Anmäl
2007-10-25 13:50 #40 av: [sweetestperfection]

Jag har bara marsvin från djuraffär.. egentligen hade jag sju, men två dog innan de fyllt ett år. Troligen så var "problemen" medfödda. Men! När jag har läst på uppfödares hemsidor så har de sådana "minneslunder" alltså en sida med djur som är avlidna.. och de flesta blir runt två-tre år? Det förstår jag inte riktigt. Är det för att de inte passar som avelsdjur längre och tas bort tidigare pga det eller varför lever de inte så länge?

Bara en liten fundering som jag har haft ett tag nu.. :) 

Anmäl
2007-10-25 14:10 #41 av: [starlights]
#40 Hoppas verkligen inte att det är så att uppfödaren avlivar sina marsvin för att de inte kan gå i avel längre! (vilket jag inte tror iheller).

Jag skulle aldrig komma på tanken! Usch!

Marsvinen som jag (min familj) har haft har blivit ungefär 3-5 år i genomsnitt, och några har blivit 6-7.
Har både haft avel- och icke avelsdjur som dött vid 2år och vissa som blivit 5. Så jag tror inte det spelar någon roll om det är avel- eller icke avels, utan det beror nog mycket på generna hur gamla de blir.

Men att de dör vid 1år, är inte normalt. Inte 2år iheller.
De vi har haft som dött vid 2år, har antingen bara dött rakt av (varit bra ena minutan, död andra), förmodligen beror det på hjärtattack eller hjärnblödning då.
Eller så har de dött av någon sjukdom.

Tror sådana minneslundar på hemsidor lätt kan misstolkas, då där oftast inte står orsaken, ex. ålder, sjukdom, samband med dräktighet osv. För ett marsvin blir i genomsnitt runt 5år.
Anmäl
2007-10-25 14:14 #42 av: idipidi

Nu vet inte jag vad du varit på för sidor och tittat, men rent allmänt så lever avelsdjur i genomsnitt inte lika länge som sällskapsdjur. Dels så dör tyvärr många honor i samband med dräktighet. Dels utsätts djuren för mycket mer infektioner eftersom att det är en större ruljans på djur, man träffar andra som har många marsvin o.s.v.

Att någon skulle avliva dåliga avelsdjur för att sen sätta upp dem på en minnessida tycker jag låter ganska osannolikt. ;) Överhuvudtaget är det inget som uppfödare sysslar med utan pensionerade avelsdjur brukar antingen få stanna eller omplaceras som keldjur.

Anmäl
2007-10-25 14:22 #43 av: Sandra-B

Det finns säkert vissa uppfödare som tar död på sina djur som inte längre passar i avel och inte lyckas bli omplacerade. Dessa uppfödare borde inte få kallas uppfödare tycker jag!
Jag är dock ganska säker på att dessa inte har någon minneslund eller liknande.

De flesta (honor) som dör unga hos uppfödare kan man ofta koppla till dräktighetsproblem, oftast då toxicos som tyvärr kräver en hel del dödsoffer.

Jag har haft djur som dött vid 1½ och de som levt till de varit 6-7 (nu räknar jag endast de som överlevt till vuxen ålder).
Få av mina marsvin har blivit sjuka utan de har oftast dött knall och fall, varit pigga, glada och ätit bra ett antal timmar tidigare och sen legat döda i buren.

Om man nu ska säga något generellt så tror jag att en seriös uppfödare hare friskare och högre medellivslängd på sina marsvin än vad än zooaffär som köper från grossister har på sina.

//Sandra, sajtvärd på Marsvin.iFokus (& DaysofOurLives.iFokus)
SMF 237 Sweet Dream's 
Uppfödning av teddymarsvin - FINNS NU PÅ FACEBOOK!!

Anmäl
2007-10-26 22:52 #44 av: [sweetestperfection]

Haha nä, det är väl inte precis nån merit att ha många marsvin på en sån minnessida. ;)

Har tänkt på det också att det kanske blir så för att det är så många marsvin i omlopp liksom. Det finns väl heller inte lika många djuraffärsmarsvin listade på någon sida där de står hur gamla de blir, så det är ju svårt att jämföra.

Tack för svaren och tankarna :) 

Anmäl
2007-10-31 12:51 #45 av: Loha1030

37# Tycker Xtanlover har haft mycket intressanta saker att säga, men i just inlägg 37 finns det en del påståenden som doesn't make any sense! Det går inte att jämföra marsvin med människor i själva avseendet köpa/sälja.

I inlägget skriver du; Tycker att de ska inrikta sig på saker till de, speciellt om de ändå inte tjänar på själva djuren. Sedan kan man ju föra frågan varför det nu säljs djur i affärer, vidare. Jag tycker det är fel. Människor säljs ju inte i affärer och jag kan tänka mig vilken uppståndelse det skulle bli ifall det skedde

Du förespråkar ju uppfödarna mer än djuraffärerna, men uppf. säljer ju också djuren, inte sant? Tror att människouppfödning skulle väcka minst lika mkt uppståndelse som om de skulle säljas i affärer. Det finns många saker vi gör med marsvin, och andra djur, som skulle vara helt oacceptabelt om man gjorde det med människor. T.ex. bedriva avel, välja ut de mest lämpade individerna och låta just dem föröka sig, skaffa fram förfinade raser, det var väl det Hitler ville? "Avla" fram en förfinad människoras, den ariska rasen. Nej tack, men för marsvin tycker jag det är ok, lr? Då får vi ju friskare och starkare individer som har större chans att få ett drägligt liv.

Sedan så ska man självklart arbeta för att djuren ska få bättre förhållanden i handel osv. men jämför de inte med människor, för de är inte människor (anser själv att det vore en typ av förolämpning mot dem)!

Anmäl
2007-10-31 13:02 #46 av: Loha1030

Eftersom de flesta djur har svårt att se konsekvenser av sitt handlande, något som vi människor har lärt oss bli bra på, så har vi ett ansvar för dem om vi vill ha dem i vår närhet.

Anmäl
2007-11-11 15:56 #47 av: Tezza

Bra skriven artikel! Jag skulle  nu aldrig själv köpa marsvin från djuraffären, men jag visste inte att det var så här illa. Bra att det uppmärksammas!

Jag hade ett ett marsvin som blev nästan 10 år, men det var många år sen han dog. Han kom iaf från en djuraffär. Efter några dagar med mycket gos så fick jag STORA utslag på hela halsen. I skolan blev jag retat för att det var sugmärken:) Det visade sig att han (Toy) hade ringorm som smittade till mig oxå. Men efter salva på både mig och honom så blev vi friska:) Tyvär så fick han leva ensam hela livet, förutom att han var tillsammans med våran hund när han var ute och sprang. Tycker det var synd att man inte får någon info på djuraffärena, jag visste inte då att marsvin var flockdjur, inte mina föräldrar heller. Jag var 7 år när när jag fick Toy.

Anmäl
2007-11-17 14:11 #48 av: AmandaF

Jag tycker det är hemskt hur vissa djuraffärer inte tar ansvar för djurens bästa . Jag köpte mina 2 marsvin från en djuraffär och den ena blev 4 år och den andra 5 år , så dom levde ganska länge för att vara från en djuraffär , kanske var just den djurbutiken bra .

Anmäl
2007-11-17 20:52 #49 av: FeliciaS

#45 Men hallå! Marsvin från uppfödare har det mycket bättre än de i djuraffär där de inte blir pysslade med särskilt mycket och uppfödarna har mycket bättre koll - det är det som jag menar med mitt inlägg :)

#48 Ja, det är riktigt hemskt... Att de levde länge och kom från djuraffär behöver inte betyda att den djuraffären är bra. Det betyder troligtvis snarare att dina marsvin inte var så väldigt inavlade och klarade sig från medfödda sjukdomar :)

Anmäl
2007-11-19 10:15 #50 av: AmandaF

Det är ofta också ganska gamla marsvin som har varit på djurbutiken under en längre tid , tycker så synd om dem att de bara ska sitta och vänta på att nån faller för dom .

Anmäl
2007-11-19 13:03 #51 av: AmandaF

#49 . Ah , man har tur ibland :)

Anmäl
2007-12-04 20:25 #52 av: Hallonet

Ett marsvin lever väll inte kortare bara för att det är köpt hos en djur affär eller uppfödare!! Min kompis köpte sitt första marsvin (i en djuraffär) när hon var liten men i sommras dog marsvinet, 8år gamalt!

Anmäl
2007-12-04 21:50 #53 av: Abico

#52 - Jodå. Läs artikeln en gång till, marsvinen har i genomsnitt bara blivit 2 - 3 år gamla. Visst finns det dom som blivit äldre, en av mina honor blev 5 år och min äldsta hane är nu 6 år. Men det är ju ingen tillfällighet att alla mina djuraffärsköpta marsvin dött så unga. En grossist har ingen koll på vilka ärftliga sjukdomar som finns, bettfel och liknande.

Hanna 

Anmäl
2007-12-07 17:46 #54 av: FeliciaS

*PUTT* Viktig artikel :)

Anmäl
2007-12-15 03:18 #55 av: [findusen]

vill försvara oss djuraffärsarbetare lite grann bara....
jag jobbar i en liten djuraffär i malmö och min chef, som har affären, är den mest kunniga människa jag vet! hon kan mer än dom flesta vetrinärer och andra djurutbildade människor. och det gäller inte bara marsvin utan dom flesta djur.. vi driver egen uppfödning av kanin, dvärghamster, guldhamster, marsvin, undulat, råttor och gerbiler. vi vet vad vi avlar på, och det är bara bra och friska djur. andra djurarter så som finkar och kanariefåglar t.ex. har vi en speciell uppfödare...

och som någon annan oxå skrev så tjänar man inte nån större (om någon alls?) på djuren som säljs..men det är ingen riktig djuraffär om man endast säljer foder och saker... och även äldre djur brukar bli sålda så småningom... hos oss blir dom iaf inte ormmat!

Anmäl
2007-12-15 11:47 #56 av: [Catteklina]

Alla ska inte dras över en kant!
Men det är klart att jag kan hålla med om att det finns dåliga djuraffärer som kunde anstränga sig så mycket mer än vad dom gör. Djur som klorna inte blir klippta på, dom sitter i sina burar hela livet, inget kel osv...
Men sen finns det kunder också som går och anmäler diverse djuraffärer för att djuren har för små burar osv, när dom egentligen inte har det! Detta ger också dåligt rykte med tanke på alla som skriver att dom anmäler ditten och datten för att deras djur har för trånga burar...
Sen det att det behövs utbildning för att få ha djur/fiskar i affären, har jag inte fått allt om bakfoten, så räcker det att en (t.ex. ägaren) har den utbildningen. Alltså inte tvång på att personalen har den!
Ville mest säga att jag inte tycker att alla djuraffärer är hemska ;) Men det får räcka, detta har redan blivit diskuterat :D

Anmäl
2007-12-16 13:25 #57 av: Mossedal

# 33. Håller helt med. Vet inget om just denna djuraffär du nämner (men roligt att den är bra!), men DET ÄR VÄL KLAR ATT DET FINNS BRA OCH DÅLIGA AFFÄRER! Liksom bra och dåliga uppfödare! Djuraffärerna har ju i alla fall ögonen på sig, vad uppfödare (oavsett djurart) gör hemma hos sig är ingen som vet/ser....

Om kunderna var mer kunniga/pålästa innan de skaffade djur (och det är faktiskt inte så svårt i dagens IT-samhälle... man behöver ju inte ens köpa en bok) skulle det nog också påverka affärerna till att bli mer seriösa? Att som uppfödare ta kontakt med den lokala affären och ha ett "samarbete" kanske också skulle vara ett steg i rätt riktning? Att enbart fördöma brukar sällan ha någon positiv effekt.
Om man fördömer och tar avstånd finns ju heller ingen chans att dela med sig av sin kunskap.

Tror inte att affärerna fösvinner, eller deras försäljning av djur... så det bästa torde väl vara att fösöka underlätta för dem att "göra rätt".
Och handen på hjärtat - hur många slutar att handla på ICA/COOP för att de har felaktigt foder/saknar kunskap om de varor de säljer???? Inte många av oss idag vill "egentligen" ha specialistaffärer... för då får man springa runt till en affär som kan baka bröd, en köttaffär, en grönsakshandlare, en blomsteraffär, en ...... osv. Och åka långväga för att handla djur uppfödda av experter ;-)
Det är i första hand vi köpare som formar marknaden... inte säljarna!

Anmäl
2007-12-16 13:25 #58 av: Mossedal

# 33. Håller helt med. Vet inget om just denna djuraffär du nämner (men roligt att den är bra!), men DET ÄR VÄL KLAR ATT DET FINNS BRA OCH DÅLIGA AFFÄRER! Liksom bra och dåliga uppfödare! Djuraffärerna har ju i alla fall ögonen på sig, vad uppfödare (oavsett djurart) gör hemma hos sig är ingen som vet/ser....

Om kunderna var mer kunniga/pålästa innan de skaffade djur (och det är faktiskt inte så svårt i dagens IT-samhälle... man behöver ju inte ens köpa en bok) skulle det nog också påverka affärerna till att bli mer seriösa? Att som uppfödare ta kontakt med den lokala affären och ha ett "samarbete" kanske också skulle vara ett steg i rätt riktning? Att enbart fördöma brukar sällan ha någon positiv effekt.
Om man fördömer och tar avstånd finns ju heller ingen chans att dela med sig av sin kunskap.

Tror inte att affärerna fösvinner, eller deras försäljning av djur... så det bästa torde väl vara att fösöka underlätta för dem att "göra rätt".
Och handen på hjärtat - hur många slutar att handla på ICA/COOP för att de har felaktigt foder/saknar kunskap om de varor de säljer???? Inte många av oss idag vill "egentligen" ha specialistaffärer... för då får man springa runt till en affär som kan baka bröd, en köttaffär, en grönsakshandlare, en blomsteraffär, en ...... osv. Och åka långväga för att handla djur uppfödda av experter ;-)
Det är i första hand vi köpare som formar marknaden... inte säljarna!

Anmäl
2007-12-19 08:17 #59 av: Cazs

#30 en djuraffär här där jag bor, i upplands-bro ^^

#37 människor och djur kan inte jämföras!
och man kan köpa människor.... fruar, slavar, barn..
gav inte madonna ungefär en mille för sin unge?

nästan alla som hålle rpå med marsvin idag har haft minst ett marsvin ifrån en djuraffär, hade de inte varit för just djuraffärer hade säkert inte ens marsvin funnits kvar i sverige...

Anmäl
2007-12-20 23:24 #60 av: FeliciaS
#59 Varför skulle inte djur och människor kunna jämföras? (förresten är människor djur...! däggdjur närmare bestämt)
Anmäl
2007-12-21 08:53 #61 av: Cazs

#60 för att djuren har ingen talan. De är så sammhället funkar tyvärr. personligen värdesätter jag djur mer än jag vädesätter människor... men i människovärlden har djur inte någon talan.

Anmäl
2008-01-25 16:07 #62 av: Jappeloup

jättebra artikel!! jag håller med om att man borde köpa marsvin från uppfödare och inte djur affärer. men när jag var tio år hadee jag inte haft ett enda djur i hela mitt liv och önskade migg ett marsvin, och jag fick ett, vi åkte till en djuraffär ( Jag hade läst tonvis om marsvin men det stod ingenstans att man inte ska köpa från djuraffär) och gick för att kolla på dom ,jag frågade om dom hade onor, ville helst ha det för att ja hade käst att som var lugnare(vet inte om d e sant), och dom visste inte! så vi kollade igenom alla marsvin o d va hannar och bestämde mig för ett. Vi fick med en bure som var 75*30 cm(!) efter en stund så såg jag att han ville ha en vän och köpte en kompis till min älskling som min syster fick. Båda lever än och vårat äldsta marsvin fyller snart tre år och e helfrisk!! ville bara säga att det inte alltid e fel på marsvin från djuraffären men samtidigt stödjer jag inte köp därifrån !!

Anmäl
2008-01-25 16:08 #63 av: Jappeloup

jag har en större bur nu! en 110*50 tror ja, nåt sånt ;)

Anmäl
2008-01-25 16:35 #64 av: FeliciaS

#61 Tyvärr har de ju inte det..., men jämföra dem kan man allt :) För det är samma sak, förutom att alla människor är egoistiska inom sin sort jämfört med andra varelser.

#62 Tack! :) Usch så liten bur... Bra att du har en ny :)

Anmäl
2008-02-11 16:14 #65 av: isa76

Mycket tänkvärd läsning! Själv köpte jag, eller snarare räddade? ett par små marsvinspojkar från en djuraffär för två år sedan. Det visade sig snart att de inte bara var livrädda, utan oxå drabbade av static lice och skabb. Dessutom sa expediten till mig att marsvins klor inte behöver klippas eftersom de växer så långsamt.... Tur att jag visste bättre! Idag skuttar mina små grisar omkring på golvet med välklippta klor och trinda små magar!

Anmäl
2008-02-11 17:59 #66 av: FeliciaS
#65 Stackarna, bra att de fick komma till dig ;)
Anmäl
2008-03-26 01:14 #67 av: [Dezederia]

Tack för en bra artikel Skrattande Det där med att köpa marsvin från en uppfödare kan jag hålla med om.. Jag har bara köpt marsvin och ingen av dom har levt speciellt länge. Nåt år bara. Och dom va alla rädda i början. Kvittade vilken ålder dom va i. Därimot fick jag fatt i ett marsvin som bara hade varit inne i djuraffären i err dygn. Och han kom från en familj som fick ungar av deras nyköpta marsvins hona. Det märktes tydligt på honom att han hade haft bra första veckor. Han *Zippe* ville vara med överallt, spranf efter en på golvet och sån. *ser väldigt roligt ut* Räcka ut tungan Så det blir inköp från hemuppfödare nästa gång.

// Mandy 

Av säkerhets skäl är alla mina växter jordade ;P

Anmäl
2008-03-26 10:10 #68 av: [Dezederia]

Oj.. Bara köpt marsvin genom djur affär ska det va Flört Och bara varit inne i djuraffären ett dygn Ska det oxå vara Oskyldig

Av säkerhets skäl är alla mina växter jordade ;P

Anmäl
2008-03-26 10:24 #69 av: [PixelMollan]
Bara en inskjutande liten sak om grossister. Ni som är så enormt emot det här med grossister (nu är jag inte direkt för) men hur många av er har VERKLIGEN varit på plats och sett hur det går till på ett "grossistställe" ex Åkello, Imazo med EGNA ögon?


Anmäl
2008-03-26 10:51 #70 av: FeliciaS
#69 De släpper ju inte gärna in nyfikna besökare till grossistställen så att alla skulle ha en egen verklig uppfattning om hur det är där är inte möjligt. Men jag har skapat en negativ uppfattning från grossister utifrån allt det jag har hört och sett bilder på, vilket är rent ut sagt vidrigt tyvärr. Hur är det möjligt att tänka på djurens bästa på ett ställe med 300 djur, eller t.o.m ännu fler? Det kostar mycket mer att föda upp djur bra och ta bra hand om dem, än vad man får när de säljs.
Anmäl
2008-03-26 11:34 #71 av: Abico

#69 - Jag har inte varit på något grossistställe, men genom de bilder och filmsnuttar jag sett så har jag ingen posetiv erfarenhet av det.

Hanna 

Anmäl
2008-03-26 11:56 #72 av: paronskrutten

Man har ju hört hemska historier.. jag VILL inte "hälsa på" hos en grossist, kan inte tänka mig att det är så lätt att städa ett par hundra burar en eller två ggr i veckan.

Anmäl
2008-03-26 12:22 #73 av: Abico

#72 - Eller kolla igenom alla marsvin en gång i veckan så att dom mår bra...

Hanna 

Anmäl
2008-03-26 12:42 #74 av: paronskrutten

Nej fy, dom borde vara fulla med ohyra

Anmäl
2008-03-26 13:20 #75 av: [PixelMollan]

Dvs att ingen av er varit och sett hur det är med egna ögon.
Ni tror på "historier" och bilder o filmer. Varifrån är dessa filmer/bilder? Skicka gärna pm till mig o visa vad det är ni sett.
Det är inte enns säkert att det är i sverige, och hur dom hanterar djur i ex italien/bulgarien vet vi alla.

Det är sjukt lätt att tala illa om saker som är okända för en själv.

Jag tycker det är på tiden att sluta baktala saker man egentligen inte vet någonting om. o de gäller inte bara grossister.
(och nej jag är inte för grossister)

Anmäl
2008-03-26 13:25 #76 av: paronskrutten

Helt ärligt, PixelMollan, tror du  att grossistmarsvin har det bra?

Anmäl
2008-03-26 13:35 #77 av: [PixelMollan]

Ska själv åka dit och titta hur det är där innan jag enns uttalar mig om en sån sak.

Anmäl
2008-03-26 13:36 #78 av: paronskrutten

Dom avlar bara för pengarnas skull, det är inget seriöst i deras avel.

Ska du åka dit vill jag gärna ha en rapport :)

Anmäl
2008-03-26 13:58 #79 av: trocadero

#75 Allt måste man inte sett med egna ögon för att tro på eller för att det ska vara sant. Jag har tex inte sett någon klubba ihjäl en säl, men jag har ingen anledning att misstro källorna som säger att det händer. Problemen uppstår snarare när folk blundar för problemen som finns bara för att så länge dom inte ser eller hör själva så finns inte problemet...

Anmäl
2008-03-26 14:09 #80 av: FeliciaS

Jag säger som #78. Skulle vara intressant att få veta, om du har möjlighet att besöka någon.

#75 Precis! Du har så rätt i det du skriver :)

Anmäl
2008-03-26 14:39 #81 av: [PixelMollan]

(KÄNSLIG LÄSNING!!)

# 79 sen behöver man ju inte blanda ihop o tro att allting är likadant som i usa, italien eller annat land.
Som jag tror många gör. Bara för att folk i thailand hänger upp hundar i bakbenen och skinnar dom levande o sen kokar dom levande så gör man inte så i sverige. för att man avlivar kycklingar i usa genom att kasta dom i golvet innan som blir nuggets gör man inte likadant i sverige.

Det finns hemska saker i sverige oxå, men inget som jämnförs med utlandet.

Det är synd om de som blunda för problem , där håller jag helt med dig :) Men det är minst lika synd om de som pratar illa om saker de inte vet hur de är. Bara för att dom avlar på djur för pengar så behöver det inte betyda att djuren har det otroligt dåligt.

(Jag håller fortfarande god ton :P)

Anmäl
2008-03-26 15:37 #82 av: FeliciaS

#81 Det är ju inte direkt så att Sverige är så himla bra när det gäller allt som har med djurhållning att göra heller t.ex...

Men vi får ta och starta en ny tråd om detta istället, grossistsnacket har tagit lite väl övertaget från artikeln.

Anmäl
2008-03-26 15:40 #83 av: [PixelMollan]

#82. nä precis som ja skrev. det händer hemska saker i sverige oxå.

Anmäl
2008-03-26 15:43 #85 av: Sandra-B

#75

Vill du ha "svenska bevis" på hur det ser ut hos djurgrossister så kan du kolla in denna länk (sidan 10)

http://www.djurskyddet.se/medlemskap/tidigarenummer/nr22006.pdf

Här finns både text och några bilder (dock inte de värsta) på hur det kan (och oftast) ser ut hos djurgrossister.

//Sandra, sajtvärd på Marsvin.iFokus (& DaysofOurLives.iFokus)
SMF 237 Sweet Dream's 
Uppfödning av teddymarsvin - FINNS NU PÅ FACEBOOK!!

Anmäl
2008-03-26 15:54 #86 av: [PixelMollan]

#85 att tilllägga är kanske att det är en 4-5 år gammal nyhet och att det är nedlagt.

Att skriva "vill du ha svenska bevis på hur det ser ut hos djurgrossister" tycker jag e fel att skriva eftersom du då uttrycker att ALLA har det så.

Har du själv varit och tittat på ett av dom största/kändaste grossistställena? Ex Åkello, Imazo?

Anmäl
2008-03-26 16:00 #87 av: FeliciaS

Lägg ner debatten om grossister nu! Skapa en ny tråd om detta, eller släpp det.
/Felicia, medarbetare på Marsvin ifokus

Anmäl
2008-03-26 16:07 #88 av: Sandra-B

#86
Visst, det är ingen nyhet och javisst den farmen är nerlagd men jag kan garantera att det inte är den enda som ser ut på det viset!

Det finns säkert undantag, alla har det nog inte så här illa men jag är helt säker på att inga grossister har det bra ill djuren eftersom deras verksamhet går ut på att tjäna pengar genom att få många ungar (vilket innebär massor kullar hela tiden) och det kostar mycket pengar att ha det bra till djur!

I djuraffärer är honorna inte allt för sällan dräktiga och djuren är ofta fulla av ohyra.
En seriös uppfödare har koll på detta, de separerar ungarna innan de blir könsmogna, de säljer inte djur med ohyra utan de bahandlar dem.

Visst förekommer det undantag även hos uppfödare, det kan vara honor & hanar som blir könsmogna redan vid typ 3v ålder, man kan ha varit på utställning och fått med sig ohyra hem som man inte hunnit upptäcka innan försäljning. Dock brukar uppföaren då kontaka köparna och erbjuda sin hjälp med eventuell behandling.
Det är mycket sällan det inträffar hos uppfödare om man jämnför med grossister/djuraffärer.
Om du nu anser att de har det bra så kanske du också kan förklara varför detta inträffar så ofta?

Nej, jag har inte varit och tittat IRL hur det ser ut hos grossister men då jag är medlem i Djurskyddet Sverige (sitter med i styrelsen för Djurskyddet ängelholm/Bjäre som vice ordförande)så får jag både se och höra en hel del från kansliet. Det mesta av detta är dock belagt med sekretess eftersom det, än så länge, inte blivit något åtal.

//Sandra, sajtvärd på Marsvin.iFokus (& DaysofOurLives.iFokus)
SMF 237 Sweet Dream's 
Uppfödning av teddymarsvin - FINNS NU PÅ FACEBOOK!!

Anmäl
2008-03-26 16:12 #89 av: Sandra-B

#87
Jag anser att diskussionen om grossister definitivt hör hemma i den här tråden.

Du har ju själv skrivit om grossister i artikeln.

"Djuraffärer köper ofta sina djur från grossister. Detta är oftast folk som föder upp djur bara för att tjäna pengar på det. Dom kan ha tusentals djur och inte sällan behandlas djuren illa, igenom att få gå i för små burar och gå i avel alldeles för mycket, för tidigt och för tätt. Ungarna tas från sin mamma och säljs alldeles för tidigt, ungar är ju mer lättsålda och ju mindre och skruttigare dom är desto lättare har människor för att ta dom till sig."

Det är väl inte så konstigt att även det diskuteras i tråden då?

//Sandra, sajtvärd på Marsvin.iFokus (& DaysofOurLives.iFokus)
SMF 237 Sweet Dream's 
Uppfödning av teddymarsvin - FINNS NU PÅ FACEBOOK!!

Anmäl
2008-03-26 16:13 #90 av: idipidi

Den personen som det skrivs om i artikeln som #85 länkar till är dessutom den som under många år har hållt i de obligatoriska utbildningarna av zoobutikspersonal. De flesta zoobutiker i Stockholmsområdet tog djur från henne. Näg hon tvingades lägga ner tog några andra över hennes djur och hon hjälpte dem att komma igång...

Det fanns mycket intressant att läsa i protokollen från inspektionerna. Bl.a. fick hon en anmärkning på att hon inte skrev upp vilka djur som dog, vilka som födde kullar o.s.v. Alltså förde loggbok, något som verkligen borde vara en självklarhet. Det tyckte hon var absurt eftersom att det skulle stressa djuren för mycket... (!!) I den garanti som följde med till zoobutikerna stod att djuren fått grönsaker, vilket de absolut inte fick. Det kommenterade hon med att det var ett misstag att det stod så. Grönsaker var alldeles för dyrt att ge dem... Finns massa fler exempel.

Anmäl
2008-03-26 16:20 #91 av: Sandra-B
#90
Precis, just det jag menar.Glad
Det är för dyrt för grossisterna att sköta djuren på ett bra sätt.
De har noll koll på sjukdomar, ohyra, avel mm!Skrikandes

//Sandra, sajtvärd på Marsvin.iFokus (& DaysofOurLives.iFokus)
SMF 237 Sweet Dream's 
Uppfödning av teddymarsvin - FINNS NU PÅ FACEBOOK!!

Anmäl
2008-03-26 20:23 #92 av: svampi
Bra artikel, läsvärd!
Anmäl
2008-03-29 15:59 #93 av: MonaF

nej jag har köppt från djuraffär

Anmäl
2008-03-29 21:58 #94 av: Wiizy

#93 - Hoppas du har 2...?

Anmäl
2008-08-10 01:17 #95 av: pluttiplutt

För ungefär 4 år sedan köpte jag ett marsvin från en djuraffär. Han var rädd av sig och sprang in i huset så fort jag kom in i rummet. Dom i djuraffären sa att jag skulle ha saltsten, sån där blandad mat, c-vitamin i vattnet m.m. Altså sånt man inte ska ha. Jag läste sedan i böcker och så, och såg då att allt dom sa var fel och tog naturligt vis bort dom sakerna. Han var själv också och dom sa att dom hade provat med andra marsvin och kaniner men att han hade bitit och bråkat med dom hela tiden.. kan det stämma att han kanske kom från en grossist?

Anmäl
2008-08-10 12:08 #96 av: FeliciaS

#95 De flesta djuraffärsmarsvin kommer tyvärr från grossister. Men jag skulle aldrig lita på djuraffären när det gäller att han inte gillar andra marsvin...

Anmäl
2008-08-10 16:20 #97 av: pluttiplutt

#96 nää, kanske borde ha fattat det... men han levde iaf i ca 4år, tror han var 2 när jag köpte honom... :/

Anmäl
2009-11-23 15:22 #98 av: thelottis

#20: Vet att denna tråden är gammal...men vilken djuraffär i Malmö var det som var bra? Hade vartit bra att veta. Bor nämligen där =P

Anmäl
2009-11-23 22:11 #99 av: Sisselie

Jag tar inte ställning till djuraffärernas "vara eller icke vara", bara konstaterar att det finns både bra och dåliga djuraffärer OCH privatuppfödare...

Jag har köpt rätt många marsvin från djuraffärer, och några från uppfödare. Den ENDA gången jag råkat ut för ohyra, var ett marsvin som jag köpte från en registrerad uppfödare... Hon hade både vanlig löss, som jag såg först när jag kom hem, och static lice. Tack och lov att hon var lite av en enstöring, och vägrade samsas med några andra honor, så hon hann inte smitta någon annan med de där staticen. (Som jag inte såg, och inte hade hört talas om, och därför fick jag reda på det först när jag skulle ställa ut henne...)

ETT marsvin som jag köpte från zooaffär hade dåligt psyke, totalt skräckslagen och omöjlig att tämja, och var extremt liten till växten.

Det har inte varit nån skillnad på hur gamla djuren har blivit jämfört med de jag köpt från zooaffärer, uppfödare eller fött upp själv. Alla jag har behållt tills de dött har blivit ca 4-5 år. (Hanarna blev äldst.) Den äldsta blev 6 eller 7 år, vet inte säkert hur gammal han var när jag fick honom, eller var han kom ifrån. (Omplaceringsdjur)

Så jag är nästan mer rädd för att köpa djur från uppfödare, efter att hört att "alla har static lice". (Detta var för 20 år sen, vet inte hur det är nu.) Men över huvud taget är jag rädd att utställningar är stor risk för smittspridning. Jag har aldrig sett nån domare, eller de i incheckningen, tvätta händerna mellan varje djur de tar i. (Om de inte har börjat med det nu...) Och den honan jag nämnde tidigare, slank igenom incheckningen, och det var först domaren som såg staticen på henne...

Och inavel förekommer väl rätt flitigt i avel av rasdjur... (En registrerad uppfödare sa till mig att "lite inavel är inte farligt", och föreslog att jag kunde para en hona med hennes pappa, när jag inte hade nån annan lämplig hane. Pappan kom dessutom från den uppfödaren, och han hade inavel i stamtavlan också...)

Så min erfarenhet är att det är lika mycket chansning, oavsett om man köper från uppfödare eller zooaffär...

Anmäl
2009-11-23 22:51 #100 av: Sandra-B

#99

För att förhindra smittspridning på utställningar så finns det handsprit- både till incheckarna och domarna, incheckarna har dessutom förkläde som ska torkas av mellan inchecken. Visst händer det att static och annat slinker genom incheck- men jag tror inte att det är något som tillhör vanligheterna. Det man måste komma ihåg är att det är människor som checkar in djur och människor gör fel/missar ibland- så är det.

Kan också säga att det du säger om att "alla uppfödare har static" absolut inte stämmer!
Däremot är risken stor att man får ohyra eller så med från de djuraffärer som tar in sina djur från grosistproducenter eftersom de inte bryr sig om huruvida djuren är friska eller ej så länge de produerar ungar som de kan sälja. Eftersom de har flera hundra djur i sin djurproduktion så hade det blivit för dyrt att behandla alla djuren som har ohyra. För grossisterna bryr sig inte om djuren och att de mår bra, de bryr sig om sina pengar och deras verksamhet går ut på att föda upp så mycket djur som möjligt till så låg kostnad som möjligt för att tjäna så mycket pengar som möjligt.

En seriös uppfödare (jag menar inte att alla godkända, registrerade uppfödare behöver vara seriösa) bryr sig om sina djur och vill att de ska må bra. De flesta kämpar mot ett mål (att få fram rastypiska ungar) och åker därmed på utställningar. Om de inte sköter sina djur på ett bra sätt så kommer de inte att placera sig på utställningarna och då är avelsarbetet gjort i "onödan".

Visst förekommer "inavel" även bland rasdjur- hos registrerade uppfödare, skillnaden mellan denna inavel och den som förekommer hos grossistpruducenterna är att den hos uppfödarna (åtminstone i de flesta fall) är planerad- man vet vad som ligger bakom sina djur, att det inte finns några sjukdomar som man känner till etc. Hos grossisterna går en hane konstant tillsammans med en grupp honor som paras om gång på gång, när ungarna är födda vet man inte utan de "skördas" när de verkar tillräckligt stora- småhonor blir parade vid 3-5 veckors ålder av sin pappa (som även kan vara morfar etc) eller av sina bröder och så går det runt. Om det förekommer tandfel, hjärtfel eller annat är det ingeting som tas hänsyn till- de kan ju få några kullar och ungarna säljs och dör unga och då kan de kanske sälja några extra som kompensation för dem...

Självklart tar inte alla djuraffärer in sina djur från grossister- men att få reda på vilka som gör det eller ej är i princip omöjligt att veta eftersom djuraffärena självklart inte erkänner det utan hävdar att de kommer från en liten uppfödning i närheten eller från någon privatperson som fått en oönskad kull (gissa var mamman oftast kommer ifrån!) eller liknande bortförklaringar.

Att köpa djur i en djuraffär tycker jag är fruktansvärt fel och jag anser att det aldrig finns någon anledning/ förklaring/ ursäkt till att stödja deras verksamhet.

//Sandra, sajtvärd på Marsvin.iFokus (& DaysofOurLives.iFokus)
SMF 237 Sweet Dream's 
Uppfödning av teddymarsvin - FINNS NU PÅ FACEBOOK!!

Anmäl
2009-11-23 23:20 #101 av: Sisselie

#100 Jag är glad att utvecklingen i alla fall har gått framåt, på de 20 år jag inte varit på utställning, med handsprit osv. Och att det kanske inte är lika vanligt med static lice nu som då(?).

Jag förstår nu vad du menar ang. skillnaden mellan inavel i seriös uppfödning, och hos grossistuppfödning, och du har givetvis rätt i det.

Anmäl
2009-11-24 09:19 #102 av: Mossedal

Vi köpte våra första marsvin av en ("stor") uppfödare och tillika marsvinsdomare.... och den yngsta honan (på drygt 8 veckor) var dräktig när hon kom!! Så mycket för uppfödare kontra affär!

Anmäl
2009-11-24 10:39 #103 av: Sisselie

Om man ska fortsätta diskutera om zooaffärer bör få finnas, och sälja djur, så ser jag inget principiellt fel i att det förekommer. (T ex som länk mellan säljare, som har svårt att sälja sina ungar, och köpare, som tycker det är lättare att gå till en zooaffär.) Däremot skulle det självklart vara förbjudet med grossistuppfödning, på det sätt som beskrivits här.

De zooaffärer som köper in djur borde ha skyldighet att kräva intyg på när ungarna är födda, och viss information om ungarnas föräldrar, så mycket som uppfödaren känner till. T ex stamtavla, så långt uppfödaren känner till, borde följa med.

Ägaren, och de som jobbar i zooaffären, borde ha kunskap om djuren, och kunna göra besiktning av djuren innan de säljs, och ge garanti på att djuret är friskt. (Som de gjorde i den zooaffär där jag för en dryg månad sen köpte min kanin.) Kanske bättre med större zooaffärer, med fler anställda (som i den zooaffären), så borde de kunna anställa personal som har kunskap om olika djurarter. Kanske t.o.m. borde finnas en lag på att de bara får sälja djur som åtminstone en i personalen har extra kunskap om. För, som nån skrev tidigare, det är svårt, för att inte säga omöjligt, att lära sig allt om en djurart, och definitivt omöjligt att lära sig lika mycket om flera olika djurarter.

Och att man även kan åka dit med djuret om man undrar över nåt, antingen gällande skötsel, eller om det är nåt fel på djuret, eller om det man är orolig för är nåt helt normalt. Mer kunskap hos de som äger och jobbar i zooaffärer, mao.

Och varför inte t ex ta emot praktikanter, som får till uppgift att pyssla om djuren? Så behöver de inte sitta ensamma och skräckslagna...

Även krav på stora burar, med nåt slags hus/tunnel, där djuren kan gömma sig om de är rädda, och givetvis hanar och honor åtskilda.

Mm. Mycket kan förbättras...

 

Jag vet uppfödare som har "hur många djur som helst". En gammal kompis till mig hade som mest över 30 marsvin, och hon berättade om en "känd" uppfödare som hade 75 marsvin... Skulle de ha det så mycket bättre, än djuren i en seriös zooaffär? Vem har tid att hålla på och kela med så många marsvin?

Om man inte själv lyckas sälja alla ungarna, trots upprepade annonser, så kan det finnas en chans att djuren faktiskt blir sålda lättare genom en zooaffär. Och om man vill fortsätta föda upp, kan man inte behålla alla ungarna, för då har man snart 50+ marsvin, och de har det knappast bättre än de skulle haft i en seriös zooaffär...

 

Anmäl
2009-11-24 15:10 #104 av: Binajis

#103 Marsvin lever inte för att bli kelade med... Flört Jag tillhör de som har över 30 marsvin och jag kan garantera att de har det bättre än grossist/djuraffärsdjur.

"...Vem har tid att hålla på och kela med så många marsvin?".

Dessutom tycker jag att det är en självklarhet att man kan behålla ungar som inte blir sålda och iså fall anpassar aveln därefter med (alltså, slutar avla om man har överfullt med djur). Det skulle aldrig falla mig in att sälja djur som inte blir sålda till en djuraffär och inte kunna välja köpare, följa upp eller ens se till att de säljs två och två. Och jag hoppas att fler är med mig på den punkten.

Anmäl
2009-11-24 17:00 #105 av: godisgrisen

#104 Oj vad jag håller med dig. Här har de också vimsat sig över trettiostrecket vid ett tillfälle, just nu är de 25 st idealet är strax under 20 här skulle jag tro.

Antalet marsvin måste ju stå i relation till plats, pengar och tid. En person som ägnar exakt hela dagarna åt marsvinen kan säkert hinna med många. En som jobbar heltid och har småbarn har säkert nog med två.

Upprepar lite här men kelandet och människokontakten är inte det viktigaste i ett marsvins liv.

Anmäl
2009-11-24 17:10 #106 av: Binajis

#105 Precis, är med på varje ord.

Anmäl
2009-11-24 19:02 #107 av: Sisselie

#104 +105 Hm, så kelandet är inte så viktigt längre... Men då antar jag att de inte heller blir så värst tama? Men det är kanske inte heller så viktigt? (Men vad ska man då ha sällskapsdjur till? Att bara titta på?) *förvirrad*

Jag är inte ironisk, om nån tror det, jag är bara förvånad över att uppfattningen om vad marsvin mår bra av, har förändrats så mycket under de år jag varit borta från marsvinsvärlden... Förvånad

När jag födde upp marsvin, så var det för mig en självklarhet att inte ha fler marsvin, (som mest hade jag 8 st, + en kanin, och ev. ungar) än att jag hade tid att låta alla få en kelstund, och släppas ut att springa på golvet en stund, varje dag. (Det påstods då vara viktigt!) Alla mina marsvin var tama, och ville komma upp i famnen och gosa, varje dag, och helst flera ggr per dag... Och särskilt hanarna älskade att få springa lösa på golvet, och gå fram till honornas bur(/ar) och flörta med dem...

Den tamaste jag hade var "nästan som en hund", kom när jag ropade på honom (om han kände för det...) Han älskade den mänskliga kontakten. OCH kontakten med de andra marsvinen, särskilt honorna... ;) (Jag skulle kunna berätta hur mycket som helst om honom, men jag avstår från att göra det.) Men en sak är i alla fall säker: Han var definitivt lycklig! Och jag var lycklig tillsammans med honom!

Är det inte så det ska vara med "keldjur"? "Säljs till kel"... Vad innebär då det?

Så jag har lite svårt att förstå, att det plötsligt inte behövs kelas med dem...

Men, ursäkta att jag frågar, men vad är det egentligen för skillnad på en stor flock marsvin, som sitter tillsammans i en jättestor bur, med en tunnel att gömma sig i, och en stor hög med hö att gräva ner sig i, i en zooaffär (t ex den som jag köpte min kanin ifrån!), och era marsvin, som sitter tillsammans i en stor flock, på en stor yta, osv? Förhållandena verkar ju vara rätt likvärdiga... Och ingen av dem kan ju rimligtvis bli ju tama... (Om vi förutsätter att grossistuppfödningen förbjuds!)

Hoppas ni inte tar illa upp för att jag frågar, men jag undrar verkligen... Är marsvin tamdjur, eller är de "vilddjur i inhängnad", nuförtiden?

 

Anmäl
2009-11-24 19:30 #108 av: godisgrisen

#107 Visst kelar jag med mina marsvin och de är tama de kommer när jag lockar på dem när de är ute och springer på golvet och så. Men jag hinner inte kela mad alla varje dag men flera av dem varje dag och jag tittar till dem och pratar med dem många gånger om dagen. Ungar som ska vänjas med mänsklig kontakt tar jag naturligtvis upp varje dag. Jag håller på jättemycket med mina djur det jag menade var ju bara att för marsvinets egna välbefinnande är daglig människokontakt inte livsnödvändig.

Anmäl
2009-11-24 23:59 #109 av: Binajis

#107

Hm. Är din uppfattning så att marsvin alltså har ett behov av dagligt kel? Och att bara för att man inte ger detta dagliga kel (eller ens har det som intresse, vad det gäller mig) så är marsvinen rädda och otama?

Mina djur har det bättre än grossist/djuraffärsdjur för att de har:

1.Mer yta än vad de flesta grossister/djuraffärer rimligtvis kan erbjuda.

2.De får bra foder och grönsaker varje dag.

3.De sitter inte i några tittskåp och titt som tätt blir vettskrämda av besökare som inte har en susning eller bryr sig om hur de bör bete sig i närheten av djuren.

4.De lider inte risk för att mixas med andra djurarter som inte alltid passar ihop med dom själva

Det finns säkert en drös andra punkter men dessa ovan är vad jag kommer på, på rak arm.

Anmäl
2009-11-25 20:11 #110 av: Sisselie

#108 Tack för din förklaring, nu förstår jag bättre vad du menar med att dagligt kel inte är nödvändigt för marsvinets välbefinnande. Av det du skriver låter det som att dina marsvin har det bra. :)

Anmäl
2009-11-25 20:13 #111 av: Binajis

#110 Skönt att du förstår vad jag menar :-)

Anmäl
2009-11-25 20:58 #112 av: Sisselie

#109 Jag har förstått nu att dagligt kel inte är är det viktigaste för att marsvin ska må bra.

Godisgrisen skrev ju att att hennes marsvin är tama, trots att hon inte kelar med alla varje dag; alltså kan de bli tama även utan dagligt kel. Men hon skrev ju också att hon faktiskt kelar med dem, fast inte med alla varje dag, och att hon kelar med ungarna varje dag, för att de ska vänja sig vid mänsklig kontakt.

Men om man aldrig kelar med dem, då har jag svårt att förstå hur de ska kunna bli tama... (Vågar man fråga om dina djur är tama, när du inte har nåt intresse för att kela med dem?)

Du nämner än en gång grossist. Jag har flera gånger påpekat att jag är emot grossistuppfödning, och anser att det ska förbjudas. Därför ser jag ingen anledning att jämföra med grossistuppfödda marsvin.

Jag skrev även i inlägg nr 103 en lång lista på vad jag anser bör förbättras i zooaffärer, och att den listan inte heller är komplett. Jag tror inte att det i dagsläget är rimligt att totalförbjuda försäljning av djur i zooaffärer, men ett rimligare alternativ är att ställa högre krav på vilka regler som måste uppfyllas, för att ge tillåtelse till zooaffärer att få sälja djur. Då skulle djuren i alla fall få det betydligt bättre, än vad djuren i många zooaffärer har idag.

1. Jag vet inte hur stor yta dina djur har, men om du bor i Stockholm skulle jag rekommendera dig att åka på studiebesök till Bromma zoo (ligger vid stormarknaden, bredvid Bromma flygplats), så får du se med egna ögon hur djuren har det där. Jag påstår inte att det är perfekt där heller, men definitivt den bästa zooaffär jag nånsin varit i. Om jag skulle försöka mig på en grov gissning, så tror jag att marsvinen har ca 2 kvm. Och som jag skrev tidigare; hanar och honor i olika "avdelningar". (Alltså ca 2 kvm vardera för hanar resp. honor.)

2. Du har säkert rätt i att dina djur får bättre foder. Några grönsaker får de tyvärr inte där, och hur bra deras pellets är vet jag inte, men de har åtminstone alltid tillgång till hö.

3. Det var bl a av denna anledning jag föreslog att de skulle ta in t ex praktikanter, som har till uppgift att ta hand om djuren. Kela med dem, så att de vänjer sig vid mänsklig kontakt, och inte behöver bli så vettskrämda när det kommer in folk och tittar på dem. Dessa kan då även tala om för folk som kommer in i djurrummet, hur de ska bete sig för att inte skrämma djuren.

4. I Bromma zoo mixas inga olika djurarter. (Detta skulle också kunna läggas till listan över villkor för att få sälja djur i zooaffärer.)

Anmäl
2009-11-25 21:14 #113 av: Binajis

#112 Jag har inte skrivit att jag aldrig kelar med dom. Bara att jag inte har det som intresse och syfte med att ha marsvin. Självklart gosar jag med mina djur då och då! Men det blir små stunder ute hos dom, inget vara med inne i huset och sitta framför TVn och gosa. Ungarna är dom jag gosar och håller på mest med för att få dom vana vid händer och vanlig hantering, men mycket beror på hur länge dom blir kvar osv.

Mina marsvin är så tama jag vill ha dom. De kommer fram och hälsar, tar mat ur handen. De ska bli vana vid hantering, annars skulle jag inte kunna sälja keldjur.

Mina marsvin är inte rädda, de vill bara inte vara med människor. Inte så konstigt med tanke på att jag inte direkt jobbar för att få dom att vilja vara med mig (förtom vid matdags då). Självklart finns det fegfisar med, men dessa låter jag inte vara med flocken tills att jag vet att de inte är rädda för mig.

Honorna blir definitivt mer skvättna när de går i så pass stor flock som jag har dom. De reagerar starkare på plötsliga rörelser och ljud och springer snabbt som ögat och gömmer sig. Dock är de framme lika snabbt igen :-)

Djuraffären du pratar om är definitivt One of a kind vågar jag påstå.

 

Anmäl
2009-11-27 18:22 #114 av: idipidi

Det stora problemet är i min mening inte själva vistelsen i djuraffär, även om jag tycker att det är ett onödigt mellansteg som bara innebär ökad stress och ökad risk för impulsköp m.m. Det stora problemet är varifrån djuren kommer, att den allra största andelen kommer från grossist. Just Bromma som du nämner har möjligen fina inhängnader åt djuren, men i övrigt är de verklgien inget att hurra för. Urdåliga skötselråd som enbart går ut på att sälja på kunderna prylar. Ibland pinsamt okunnig personal. Vad gäller marsvinen så tog de tidigare in djur från uppfödare men numera har de grossistdjur. Anledningen? Att de bara ville betala en väldigt liten summa per djur. Nu minns jag inte exakt (Karin, gör du?), men jag tror att det rörde sig om 30 kr.

Då kan man förstås fundera över hur djuren föds upp för att kunna säljas till såna priser och grossisten fortfarande ska gå med vinst...

Anmäl
2009-11-27 18:47 #115 av: Sisselie

Ja, som sagt, även Bromma zoo är inte heller perfekt. Att de tar in djur från grossister är jag, som jag redan skrivit emot, och tycker att det borde förbjudas. Och att deras skötsleråd inte är så bra, är också nånting som borde förbättras. Och om vissa i personalen är okunniga, är det inte så bra om det är de som tar hand om djuren...

Men jag läste faktiskt nånstans att det är lag på att de som driver djuraffärer, och även anställda, ska ha gått dels nån grundutbildning, och sen att olika personer i personalen ska ha gått nån vidareutbildning för inriktning på vissa djurarter. Man kan ju bara hoppas på att de lagar som för tillfället finns i alla fall efterlevs, för annars bryter de ju mot lagen.

Och att de vill lura på en att köpa onödiga saker kan jag hålla med om...

Jag nämnde den bara för att den är betydligt bättre än någon annan zooaffär jag varit i. Men tråkigt att de köper in djuren från grossister.

 

Anmäl
2009-11-27 18:52 #116 av: idipidi

En del av problemet är väl att utbildningen inte är så fantastisk. Nu vet jag inte hur det är idag, men för några år sedan hölls dessa utbildningar av en kvinna som själv drev grossistverksamhet som hade så många brister att den tvingades stängas. Trots det fick hon fortsätta hålla i utbildningen.

Anmäl
2009-11-27 18:59 #117 av: Binajis

#116 Det är ju rent ut sagt för jävligt..!

Anmäl
2009-11-27 19:14 #118 av: idipidi

#117 Mmm.. det finns mycket sjukt som man nästan helst inte vill veta.

Anmäl
2009-11-27 19:31 #119 av: Sisselie

Nu när jag tänker på det börjar jag faktiskt bli lite tveksam. När jag var där och köpte kaninen, så stod det på en lapp att de bara köpte in kaninungar från "sina egna" uppfödare, för att vara säkra på att veta att det var bra "kvalitet" på djuren, eller hur det nu var formulerat. Det lät ju tryggt, tänkte jag. Men dessa "pålitliga" uppfödare är alltså såna där grossister... Känner mig faktiskt lite lurad...

Nog för att jag älskar min kanin, och han är frisk och har ett bra temperament (vad som visat sig hittills åtminstone), men jag ska nog inte lita på den zooaffären heller i fortsättningen...

Jag hade aldrig hört talas om grossistuppfödning, innan jag hittade det här forumet, utan trodde att djuren kom från olika "småuppfödare" som inte lyckades sälja djuren privat. Hade aldrig ens i min vildaste fantasi kunnat föreställa mig att nåt sånt kunde förekomma. Är lite chockad faktiskt.

#114 Hur lyckades du få ur dem den informationen? Borde inte zooaffärer skämmas för att köpa in djur från grossister?

Borde inte t ex djurskyddsföreningen kunna göra nåt för att förbjuda grossistuppfödning?

 

Anmäl
2009-11-27 19:51 #120 av: idipidi

#119 Vilken information undrar du över?

Anmäl
2009-11-27 20:04 #121 av: Sisselie

#120 Att de i Bromma zoo köper in från grossister.

Anmäl
2009-11-27 20:49 #122 av: idipidi

#121 Jag känner flera uppfödare som sålde till dem förut.

Att djuraffärer enbart skulle ta djur från privatpersoner som "råkat" få kullar o.s.v. är helt orealistiskt. De allra flesta djuaffärer vill ha jämna leverenser varje eller varannan vecka, samt möjlighet att skicka tillbaks osålda djur (har du någonsin sett äldre djur på Bromma?). Vad jag förstått så är det vanligaste att djuraffärer överhuvudtaget inte tar emot djur från privatpersoner med hänvisning till smittorisken.

Anmäl
2009-11-27 21:13 #123 av: Sisselie

Jag har bara varit på Bromma zoo några gånger den här hösten, och även om jag såg några djur som var något större än de andra, så var de säkert inte så gamla...

Men jag utgår från mina erfarenheter av hur det var i mitten på 80-talet. Jag köpte t ex en gång en hona som var nästan ett år i en zooaffär. Det hände rätt ofta att det inte fanns några marsvinsungar, och inga som väntades komma in, och när jag ville köpa djur, och inte kände nån uppfödare, eller såg nån annons (det här var innan Internets tid ;) ), så fick jag åka runt till flera olika zooaffärer tills jag hittade nån.

Jag blev även själv tvingad av mina föräldrar att sälja ungarna till zooaffärer, om jag inte fått dem sålda på annons när de var 8 veckor. (Äldre än så ville inte zooaffärerna ta emot dem.) Jag ville inte, och tjatade många gånger om att få behålla de jag var mest fäst vid, men om det var hanar så var svaret ovillkorligt nej. Men jag brukade gå tillbaka till zooaffären efteråt för att se om de var sålda, och det var de oftast rätt snabbt. Så jag trodde inte att det var så fel att sälja till zooaffärer, och trodde därför också att det var det som var det normala, att zooaffärer köpte in ungar från privatpersoner.

Men "tiderna har väl förändrats"...

Anmäl
2009-12-09 16:27 #124 av: Cindy

Hej!
Blev tipsad om denna tråd eftersom jag är butikschef på Bromma Zoo, och skulle gärna vilja svara lite på några av frågetecknen som hänger i luften.

 

Först om "grossistdjur"
"Att de tar in djur från grossister är jag, som jag redan skrivit emot, och tycker att det borde förbjudas."

" (har du någonsin sett äldre djur på Bromma?)."

Ja det stämmer att vi köper djur från grossister vi har förtroende för i den utsträckning vi behöver. Våra kaniner kommer från en privat uppfödare som vi köpt av i 10 år, inte från grossisterna. Vi har några fina hamsteruppfödare också. Marsvin fick vi förr ofta från SMF-uppfödare, men dessvärre är det sällan någon hör av sig numera.

Har du seriös uppfödning och är intresserad av att regelbundet sälja till oss, så ring 08-280740 och be att få prata med djurrumsansvarige Marica eller hennes högra hand Anna. Det är givetvis trevligare att kunna sälja redan tama smågrisar ;)

Som #122 påpekar så är vi i behov av jämna leveranser vilket grossistena oftast kan ge, men faktum är att vi säljer så mycket djur att vi inte behöver skicka tillbaka djur! Vi får bara ha ett visst antal djur i varje bur, och eftersom de oftast går åt innan vi ens hunnit få nya, så är det inte så konstigt att det bara är ungdjur i våra burar. Skulle det vara så att en "gamling" blivit kvar bland ungdjur, så brukar personalen ändå propsa kunderna att välja gamlingen, speciellt om de vill ha någon som redan är hanterbar.

Och nej vi vill inte köpa djur från barnfamiljer som inte vet vad de pysslar med, och givetvis vill vi hålla smittspridningsrisken nere genom att inte köpa från "vem som helst".

 

Och lite annat
"Och att deras skötsleråd inte är så bra, är också nånting som borde förbättras. Och om vissa i personalen är okunniga, är det inte så bra om det är de som tar hand om djuren..."

Jag håller faktiskt på att gå över alla skötselråd innan de skickas på tryck och kommer upp på nya hemsidan, och tar gärna emot synpunkter på cindy@zoomarknad.se men det är helt omöjligt att göra alla lyckliga.

Jag fick skarp kritik av en nymfkakadueuppfödare om det skötselrådet, lyssnade på vad hon sa och ändrade i råden, bara för att en månad senare få en utskällning av en annan person som menade att det jag nyss ändrat var nonsens... Skötselråden gick tio varv runt i personalen innan vi tillslut hittade versioner vi var nöjda med!

 

"Och om vissa i personalen är okunniga, är det inte så bra om det är de som tar hand om djuren."

Givetvis är "vissa i personalen" okunniga - vi är 30 anställda! - men jag lovar att ingen okunnig jobbar i djurrummet! Jag har lagerpersonal, kassapersonal, djurrumspersonal, foderrådgivare m.fl. De som jobbar mest i djurrummet har gått djurvårdarutbildningen, och de har enormt stöd av oss "veteraner" i personalstyrkan som jobbat 5-10 år och dessutom haft massa egna djur. Jag vet att Marica och Anna är extremt petiga med att föra loggbok och göra friskhetsbesiktningar både när djuren kommer och innan de säljs (utöver daglig tillsyn).

"men jag ska nog inte lita på den zooaffären heller i fortsättningen..."

Hemskt tråkigt om det är så, speciellt om det beror på ryktesspridning och inte dina egna erfarenheter. Du och ni andra är dock varmt välkomna till butiken om ni vill se eller diskutera hur vi sköter djuren, för jag själv tror på öppna kort och rak kommunikation.

 

Sist men inte minst skulle jag vilja berätta hur våra djur sköts:

* Vid leverans kontrolleras att djuren är friska och pigga innan de könsbestäms och sorteras in i separata burar. Detta görs av utbildade djurskötare med lång erfarenhet.

* Djuren utfodras med våra bästa foder (inte med slask från under lösvikten som hos vissa andra). Kaniner och marsvin får Oxbow och PrettyPets, utöver fri tillgång till hö, samt extra c-vitamin till marsvinen. Hamstrar och gerbiler får PrettyPets och fröblandning. Råttor får VL Complete pellets och fröblandning.

* Burarna städas enligt strikta städscheman, och desinficeras regelbundet. Har en praktikant hjälpt till med städningen, så kontrollerar personalen att det blev bra.

* Dagligen gör en djurskötare översyn och kontrollerar att alla mår bra. Är någon dålig i magen ges ZooLac, är någon inte bra i hull ges Oxbows Critical Care, och ingen säljs fören man varit kry ett par dagar.

* Vid försäljning gör säljaren en friskhetsbesiktning som dessutom antecknas på ett intyg. Ingen får besiktiga utan att först ha fått utbildning i vad som gäller. Samma person kan alltså få besiktiga kanin, men inte råtta, beroende på utbildning.

Och jag vet att jag är långt ifrån ensam på firman om att ömma för djurens väl. Jag började själv en gång i djurrummet med att sköta djuren, och dras fortfarande dit för en mysstund ibland ;)

Ser du ett djur som mår dålig i en djuraffär - säg till personalen! Är det något med hur djurafärren sköts du ogillar - maila dess chef! Tror du att du själv kan göra ett bättre jobb än grossisterna - starta uppfödning och kontakta mig!

 

Uj det blev långt det här! Hoppas jag fick med allt nu. Som sagt, kontakta mig gärna om ni har synpunkter eller frågor, antingen här eller på cindy@zoomarknad.se

Vänliga hälsningar
Cindy

Anmäl
2009-12-10 19:17 #125 av: Sisselie

#124 Tack för infon. Nu känner jag mig tryggare. Skönt att höra att min underbara dvärgvädurpojke inte kommer från nån sån där hemsk grossistuppfödning, som man läst skräckexempel på här i tråden... :)

Han är frisk och kry (3,5 månader gammal), och har det bra, ifall du vill veta det... ;) Och jag kommer nog att fortsätta köpa mat mm till honom från Bromma zoo, eftersom jag bor ganska nära...

 

Appropå skötselråd: Det står i er broschyr om kaniner: (Ifall man vill ha 2 kaniner) "Ett annat alternativ är att skaffa en hane som man kastrerar vid 4-5 månaders ålder, och sedan sätter in en ung hona till honom. Då hinner ni göra hanen riktigt tam, vilket honan sedan kommer att ta efter, och de blir med största sannolikhet ett lyckligt par!"

1. Det är för tidigt att kastrera en kaninhane vid 4-5 månaders ålder. 6 månader är lämpligare, då tål de sövningen bättre, och mindre risk för komplikationer.

2. Det är ingen garanti att de kommer att samsas, som man får intrycket av när det står "med största sannolikhet", utan det beror helt och hållet på individerna.

(Ursäkta om det är OT att skriva om kaniner här i marsvinsforumet, men jag ville bara passa på att ta upp det här nu, när du skrev här i tråden.)

Anmäl
2009-12-11 01:02 #126 av: Cindy

Ber också om ursäkt att jag tar utrymme att diskutera kaniner här. Sitevärden får gärna ta bort mitt inlägg om det inte är ok!

#125 Jag har själv haft kaniner från Martin, och de har alla varit riktiga gosegrisar :) Vet att han bara avlar på friska djur´med bra temperament.

Vad gäller kaninskötselrådet så är det mina ord du citerar där, och jag står faktiskt fast vid dom. Kastreringstiden fick jag av min veterinär på Roslagstull, och samma sak står på deras skötselråd.

"Kastrering
Vi rekommenderar att både han- och honkaniner ska kastreras. Kastrerade djur blir vanligen lugnare och mer tillgivna sällskapsdjur samt risken för aggression både mot djurägaren och burkompisar minskar.  Kastration  innebär också minskad risk för urinmarkering av reviret. Kastration av honkanin är viktigt för att undvika oönskad dräktighet samt cancer eller andra sjukdomar i livmodern (se nedan). Kastration av båda könen kan ske så snart tecken på könsmognad uppvisas, oftast vid 4-5 mån ålder."

Jag får peta in ett "oftast" helt enkelt. Det beror nog mycket på vilken veterinär man går till också. Mindre kliniker med dålig erfarenhet av smådjur ger ofta för stor dos narkos direkt, medan experter som Roslagstull ger lite i taget pga kaninens snabba ämnesomsättning.

Nej givetvis finns det aldrig garantier för att två kaniner kommer trivas ihop. Jag får nog ta ditt råd kasta om lite i texten så det blir tydligare vad jag menar, för i stycket ovanför det du citerar står det "Vill man ha två eller fler kaniner tillsammans från början, så ska man välja honor som brukar trivas bra ihop om de fått växa upp tillsammans, men garantier kan aldrig ges"

Dock får jag säga att jag själv aldrig har misslyckats med att sätta ihop en kastrat med en hona, och under mina 15 år som jag haft med kaniner att göra har jag aldrig hört om nån annan som gjort det heller. Jag omplacerade kaniner för några år sedan, och kastrerade då samtliga friska hanar och satte ihop med en hona.

Uppskattar dina synpunkter! :)

Vänliga hälsningar
Cindy

Anmäl
2009-12-11 10:03 #127 av: Sisselie

# 126 Tack för dina synpunkter, och även länken med mer utförliga skötselråd från Roslagstull. Jag ska nog åka dit när det blir dags för kastrering, det verkar säkrast där.

Då vet jag att du är "kaninexpert", och kan kanske fråga dig om råd ifall det är nåt jag undrar över... ;) (Men det kanske i såna fall är bäst att ta via PM, eftersom den här avdelningen är avsedd att handla om marsvin, och du verkar inte vara på kaninsidan...)

Anmäl
2009-12-11 13:33 #128 av: idipidi

"Vi rekommenderar en hane om man vill ha ett ensamt marsvin, eftersom de i regel socialare än honor, men båda könen kan bli lika tama."

Att överhuvudtaget ens föreslå någon att ha ett ensamt marsvin är inte okej.
Det spelar ingen roll att det sen står att marsvin är flockdjur och "bör" hållas minst två och två. Marsvin ska hållas minst två och två. Punkt.

"Ett annat alternativ är att skaffa en hane som man kastrerar vid cirka 4-5 månaders ålder, och sedan sätta in en ung hona till honom. Då hinner ni göra hanen riktigt tam, vilket honan sedan kommer att ta efter, och de blir med största sannolikhet ett lyckligt par!"

Också helt befängt. Marsvin blir inte tamare om de är ensamma. Snarare tvärt om då de blir modigare om de är i grupp. Varför ska den stackars hanen tvinga bo ensam i flera månader? Risken lär dessutom vara stor att det aldrig blir någon kastrering och hona, så att hanen blir ensam hela livet.

Sen är det ju det här med pretty pets. Okej att de har bra marknadsföring, men sen då? jag har aldrig hört en enda riktigt marsvinskunnig person eller veterinär rekommendera det fodret. Snarare tvärt om...

C-vitamin i vattnet är dett väldigt osäkert sätt att ge c-vitamin. Vad hindrar egentligen er från att istället ge grönsaker i butiken så att marsvinen är vana vid det?

Saltsten och kalkblock... Det behövs inte om man ger en bra kost. Det enda det orsakar är problem. Om man nu ska hänvisa till Roslagstull så kan du ju höra vad de tycker om kalk- och saltsten...

 

Anmäl
2009-12-11 18:16 #129 av: Cindy

#127 Bara att PM:a om det är något!

#128 Jag håller definitivt med om att man inte ska hålla marsvin ensamma, och detta är redan ändrat i nya upplagan. Vill understryka att min personal vägrar sälja ensamma marsvin, oavsett vad det stått i gamla skötselrådet. Stycket om kastrering är som du kanske ser kopierat från kaninrådet, och inte så aktuellt nej.

Prettypets har jag själv använt till alla mina djur under flera år, framför allt under min tid med omplacering och kaninhoppning. Samtliga mådde bra på fodret och fick fantastisk päls. Anledningen till att vi ger två sorters foder till våra djur är för att man som kund själv ska kunna välja vad man vill fortsätta med, men vi vill rekommendera de två foder vi har bäst erfarenheter av - och det är Oxbow och Prettypets. Tyvärr tycker många att Oxbow är "för dyrt" och vill hellre köpa lyxblandningar. Av ren nyfikenhet, vilka foder har du själv gett med bra resultat?

Vi har två burar med 10 marsvin vardera i, och får leverans varje vecka. När dom kommer är dom inte vana vid grönsaker, och att försöka sära på dom under utfodringarna är (för att använda ditt eget uttryck) befängt, och jag skulle vara tvungen att tvångsmedicinera hela högen med zoolac dagligen. Självklart ska marsvin ha grönt att äta, men vi rekommenderar att man börjar med detta i hemmets lugna vrå. Marsvinen bor sällan längre än en vecka eller två hos oss innan de köps. Själv ser jag hellre att man ger för mkt c-vitamin än för lite.

Saltsten och kalkblock är en ständig diskussionsfråga och avvägning, och jag håller med om att det inte behövs om man ger rätt mat. Problemet är bara att väldigt många utfodrar fel. Om jag fick en slant för varje diskussion jag haft med kunder om hur de utfodrar sina djur, så skulle jag vara rik nu... "Nä, han gillar inte hö och pellets så han får dom där färgglada som han tycker så mycket om. Och sallad och gurka för det är ju nyttigt. Och han tycker om knäckebröd och sega råttor." (Jag skojar inte, detta är saker folk berättat!)

Vi snackar om 20:- per kund som väljer att köpa dessa, så tro mig det handlar inte om pengar, utan faktiskt om att man efter så många år i branchen insett att det alldeles för ofta behövs. Givetvis ska de tas bort om djuren gnager på det för att det är gott eller har tråkigt, stora mängder är inte bra.

Vi klipper klor på smådjur åt kunderna, och jag kan se på klorna och pälsen vilket foder djuret får. Alldeles för många har så spröda klor att de smular sönder och spricker när jag klipper, och en kanin tappade sina klor när jag klippte... Orsaken är dåligt kalkupptag, vilket orsakas av d-vitaminbrist, vilket orsakas av att djuren inte får tillräckligt med UV-ljus. Vi rekommenderar alla att köpa en UV-lampa istället för tillskott under vinterhalvåret, men kanske en å vartannat dussin vill ha.

Jag har skrivit upp dina synpunkter, och ska ta dom med mig till skötselrådsmötet. :)

Vänliga hälsningar
Cindy

Anmäl
2009-12-11 18:32 #130 av: Sisselie

Med tanke på att det faktiskt är lag på att man inte får ha ett ensamt marsvin, så måste givetvis den delen av skötselrådet ändras...

#128 Vilken aggressiv ton... Det finns bättre sätt att framföra konstruktiv kritik på, och jag tycker att Epicindy har varit väldigt tillmötesgående här i tråden, och även bett om förslag på ändringar av skötselråden, så jag tycker det är onödigt att attackera henne så hårt.

Tonen här i marsvinsforumet tycker jag ofta är väldigt otrevlig, och rent ut sagt barnslig. Jag trivs inte alls här, och kommer nog att hålla mig borta härifrån, om ingenting lockar hit mig igen. Synd, för jag tyckte det var kul att diskutera marsvin och uppfödning... :(

Edit: Epicindy hann före, men jag låter mitt inlägg stå kvar ändå.

Anmäl
2009-12-11 18:58 #131 av: elin85

#129 Men pretty pets innehållet ju typ bara frukt av 100 olika sorter? Och det luktar ju som en blandning av lösviktsgodis och tonårsparfym. Vad har du för argument till att det är ett bra foder? Vad jag sett är också pretty pets dyrare än oxbow per kilo, fast jag vet ju inte vad ni tar för eran mat.

Jag förstår inte vad du menar med att ni skulle sära på marsvinen vid utfodring? Jag ser inget fel i att försöka införa grönsaker när de kommer till er, de kommer ju ändå att börja äta det i sitt nya hem. Jag hoppas då att det är vad ni säger till de nya ägarna. Många marsvin vill inte heller dricka vatten med c-vitamindroppar och dessutom är det ju som sagt ingen säker c-vitaminkälla. På djuraffären här ger de i princip inga råd när man köper marsvin och skickar inte med skötselråd heller. Det enda de brukar påpeka är att marsvin trivs bra två, men det går bra att köpa ett också och sedan är det c-vitamindropparna som är livsnödvändiga. Men de säger ingenting om grönsaker :(

Jag hoppas verkligen också att du ger svar på tal när de kommer med sin "mitt marsvin gillar sega råttor, sallad och gurka och inte hö" Det är ju förfärligt! :(

Anmäl
2009-12-11 19:41 #132 av: Cindy

#130 Jag föredrar också en lugn samtalsnivå, men är ganska van vid tonen som brukar finnas på djurdorum på internet. Det är ju väldigt känslosamma frågor vi pratar om, alla ömmar för djuren men har olika syn på hur man bäst sköter dom, då blir det lätt en hätsk ton ibland.

#131 Nej huvudingrediensen i PrettyPets är alfalfa, precis som i Oxbow Cavia Performance, men visst finns det mycket frukt o grönt i också. Vi tar 99:- för 1,36kg PP och 199:- för 2,2kg Oxbow, eller 9,90:-/hg i lösvikt för bägge.

Om du inte själv har jobbat i zooaffär så förstår jag om du inte förstår vad jag menar. Har man 10 unga marsvin som kommit från olika uppfödare vid olika tillfällen, så har du 10 marsvin med olika vanor av grönsaker och därmed stor risk att de blir dåliga i magen av kombinationen ny mat + stress att flytta + träffa nya marsvin. Vi vill inte göra djuren sjuka i onödan.

Personligen säljer jag inte ett marsvin till en familj som inte vill ge c-vitamintillskott. (Jag rekommenderar i första hand tabletter med c-vit, eller koncentrerade droppar att ge i munnen, eller lite pulver på en liten bit gurka.) Är det en marsvinserfaren person som har koll och ger t.ex. mycket vitkål, så är det en annan sak. Men alla i personalen är nogranna med att förklara hur illa det kan gå om man inte ser till att de får i sig c-vitamin.

Hade jag varit du skulle jag prata med ägaren för din zooaffär, för om hon/han är som jag vill dom veta när personalen gör fel.

Givetvis ger jag svar på tal när jag väl pratar med en kund som uppenbarligen är ute och cyklar. Har de barn brukar jag jämföra med barnuppfostran - låter du barnen välja mellan chips, cola & godis eller middag? Det stora problemet är alla kunder som INTE pratar med oss, och därmed inte har chansen att få åhutningar, så att säga... Detta gäller tyvärr alla djurslag :(

Vänliga hälsningar
Cindy

Anmäl
2009-12-11 20:01 #133 av: [WeepingWillow]

Jag blev påtvingad c-vitamindroppar när jag köpte senaste marsvinet trots att jag sa att det inte behövs för jag ger alltid mina marsvin varierad o c-vitaminrik kost. Sa att mina där hemma aldrig får det. Då hävdade han att jag visst skulle ge det för då skulle dom må mycket bättre som om dom inte mår bra nu.

Tycker inte att man ska neka någon ett marsvin för att dom inte vill ge onödiga tillskott utan istället påpeka hur viktigt det är me c-vitaminrika grönsaker varje dag. Kanske ge dom råd på vad som är bra för dom att äta såsom paprika, kål av olika sorter, broccoli o sånt. Och saltsten ska dom ju inte alls ha för det är inget dom behöver o risken finns för njursten/urinsten.

 

Anmäl
2009-12-11 23:25 #134 av: Cindy

#133 Man har som zoohandlare inte bara en rättighet att neka köp, utan även en skyldighet att se till så långt man kan att djuret kommer få det bra hos köparen. Sen är det ju individuellt hur olika handlare tolkar detta. Har man en gång tagit tillbaka marsvin på god väg att få bakbensförlamning till följd av att köparen slarvat med kosten, så är man mer försiktig. Tro mig, det är bland det hemskaste jag varit med om under mina år i branchen...

Som jag skev så säljer jag inte marsvin om jag inte är helt säker på att köparen kommer tillgodose c-vitaminbehovet. I fall som ditt där köparen redan har marsvin och erfarenhet ser jag inga problem att sälja utan "påprackande" av c-vitamin.

Vänliga hälsningar
Cindy

Anmäl
2009-12-11 23:36 #135 av: [WeepingWillow]

#134 Jo men jag menar att det är väl bättre att man ser till att dom äter rätt o får i sig det dom behöver i kosten istället för att dom äter fel o får tillskott istället.

Självklart ska man inte sälja om man inte tror marsvinet/marsvinen kommer få det bra, det förstår jag ju. Jag blev livrädd när mitt marsvin kissade blod, veterinären sa att det nog va sten o att operation behövdes. Tack o lov va det bara urinvägsinfektion men pelletsen rök direkt när vi kom hem o nån saltsten kommer inte in i detta huset :) Nu blir det istället diverse sädeslag, kligröt o en massa gott o nyttigt grönt :)

Anmäl
2009-12-12 00:38 #136 av: godisgrisen

#134 Det måste ju vara lika lätt att informera köparna om vilka och hur mycket grönsaker marsvinen behöver dagligen som att informera om vitamintillskott. Det är ju så mycket mer nyttigt de får i sig av att äta grönsaker än bara just bara C-vitamin. Jag tror inte det är det minsta jobbigare för marsvinsägarna att mata med vitkål än att hålla på och trassla med dyra droppar som inte ger samma goda resultat och glädje för marsvinen. Jag får intrycket av att djuraffärerna bara vill sälja och inte i första hand tänker på marsvinen och ägarna.

Saltsten och mineralstranar är direkt farliga för marsvin.

Pretty Pets innehåller inga fibrer om marsvinsägarna slarvar med höet och bara ger Pretty Pets antar jag att marsvinets mage rasar. Jag fick nyligen en stor påse, mina 25 marsvin vill inte äta det och det luktar i hela lägenheten av det. Jag ska slänga det nu för jag tycker iallafall att det är ett riktigt dåligt foder.

Marsvin blir absolut inte tamare av att vara ensamma. De är så pass beroende av artfränder att de utan andra narsvin lätt blir otrygga. Ett nervöst och oroligt marsvin blir inte tamt fortare än ett tryggt djur. Att överhuvudtaget föreslå att marsvin kan leva ensamt i ett skötselråd är inte okej. Marsvin ska leva med artfränder enligt lag.

Man ska inte blanda ihop marsvin med kaniner de har inte lika känsliga magar och tål grönsaker mycket bättre. Visst borde ni kunna mata dem med grönsaker i butiken även om det är stor rotation på djuren. Förövrigt känns det ju jättekonstigt att ni överhuvudtaget köper in marsvinsungar som inte redan är vana med grönsaker det borde kunna vara ett krav ni rimligen kan ställa på er leverantör alla marsvin bör få grönsaker att äta.

Jag har aldrig varit på Bromma zoo så jag utgår bara från det jag läst i tråden och vad jag vet om djuraffärer i övrigt.

Anmäl
2009-12-12 01:44 #137 av: Cindy

#134 Hur menar du att man ska kunna se till det? Vi kan inte göra mer än att informera, oavsett bästa vilja är det upp till varje djurägare.

#136 Ja det är lika lätt att informera, men när det väl kommer till kritan så är folk fantastiskt lata. Jag delar inte din pessimism gentemot c-vitamintillskott och anser dom vara bra ur näringssynpunkt, om än inte lika smaskigt som vitkål. Alla djuraffärer vill sälja, det är vårt levebröd och att säga något annat vore ren skär lögn. Men det är en affärsidé att sälja de produkter man själv tror på och har god erfarenhet av. Ville jag öka affärens vinstmarginaler skulle jag inte kämpa med varje kund jag träffar att få dom att välja bättre foder, utan ställa upp en pall med lättsåld fröblandning och skära ner på den personal som är anställd för att sköta djur och ge kunderna råd.

Jo Prettypets innehåller fibrer, 13% närmare bestämt. Oxbow 18-25%. Vanliga pellets som t.ex. Carrier, Lottie och Rabbit Royale innehåller 12-14%. Inte alla marsvin gillar fodret, och det är delvis därför vi ger två foder att välja på.

Vad gäller ensamma marsvin har jag redan besvarat frågran ovan. Skötselrådet skrevs för 2 år sedan, före lagen trädde i kraft, och vi borde givetvis redan ha reviderat det som står.

Nej det är inte ett krav vi kan ställa på leverantörerna, tyvärr, såvida vi inte hittar flera privatpersoner med stor uppfödning som vill leverera. Och jo, de blir dåliga i magen av hastiga byten i stressig miljö, tyvärr.

Hemskt tråkigt att rykten på internet och förutfattade meningar ligger till grund för folks uppfattning om zoobranchen, och det är därför jag trätt in i denna tråd för att hålla en öppen och rak kommunikation med er som så önskar. Jag kan givetvis bara prata för mig och Bromma Zoo, inte för andras butiker.

Vänliga hälsningar
Cindy

Anmäl
2009-12-12 10:05 #138 av: Sisselie

Jag skulle vilja ställa en fråg till dig, Epicindy: Du skrev tidigare i tråden: "Ja det stämmer att vi köper djur från grossister vi har förtroende för i den utsträckning vi behöver."

Dät gäller främst marsvinen jag undrar över. Vad vet du om dessa grossister, hur djuren hålls, kontroll av aveln så att det inte sker för tät inavel osv. Skulle du vilja berätta vad du vet?

Anmäl
2009-12-12 12:19 #139 av: elin85

#132 Varför köper ni inte in Lottie istället för Pretty pets i så fall? Det är ju billigare, ni har ju trots allt två dyra foder för kunderna att välja mellan och gnagarblandningar. Varför säljer ni ens gnagarblandningar om ni inte gillar innehållet? Dessutom innehåller Lottie 20-25% fibrer vad jag har sett.

Jag förstod precis vad du menade angående att sära på dem, men jag förstår inte varför ni ska sära på dem. Låt dem bara få grönsaker som de ska äta, de blir knappast sjuka om ni ger små portioner av de c-vitaminrika grönsakerna. Jag har då aldrig haft ett marsvin som blivit dålig i magen av grönsaker, eller foderbyte eller annat, du får ursäkta men det känns som en dålig ursäkt att inte ge grönsaker i butiken. I övrigt skriver du att ni har unga marsvin från olika uppfödare, jag trodde ni tog marsvinen från en uppfödare.

Sedan skriver du att du inte säljer marsvin till en person som inte vill ge c-vitamintillskott, men grönsaker är ju mycket bättre. Jag anser att man tar bort ett glädjeämne för marsvinen om de inte får grönsaker. Dock skriver du att det är okej att sälja utan tillskott till en van person som ger mycket vitkål. Men varför inte informera dem om hur mycket vitkål ett marsvin behöver för att få sitt c-vitamin? I skötselråden kan ni ju skriva in hur mycket marsvinen behöver av olika grönsaker för c-vitamin (ex 25-30g vitkål, 10-15g broccoli, 5-10g paprika osv.) Jag kan inte hålla med om att ägarna skulle tycka det är enklare att droppa i munnen än att slänga in lite grönsaker i buren varje dag. Dessutom kan du ju inte utgå ifrån att ägarna är lata och vill ta den enklaste vägen, om du inte tror att ägarna är engagerade nog för att ge marsvinen grönsaker så borde du ju inte sälja till dessa kunder.

Anmäl
2009-12-12 15:03 #140 av: Cindy

#138 Det jag vet om våra grossister är att min chef har köpt från dom i över ett decennium, och att hon tidigare har besökt dom och varit nöjd med hur deras stallar ser ut. Jag har faktiskt förtroende för personalen på grossisternas djuravdelningar. Det är många gånger jag ringt dom för att rådfråga i knepigare frågor, och de är kunniga som få. Jag är efter denna tråd sugen att åka till dom och göra ett studiebesök!

För att vi ens ska köpa in djur av en grossist så kräver vi att aveln är schysst. Inavel är inte acceptabelt, temperament på djuren och att inga bettfel eller andra genetiska fel förekommer är andra absoluta krav. Hittills har vi ytterst sällan behövt "reklamera" djur, vilket för mig tyder på friska stammar.

#139 Lottie innehåller enligt doggys egen sida 13,5% fibrer. Det ges i större mängd än Prettypets, vilket
1: inte behöver bli billigare i längden
2: ger djuret en större mätttnadskänsla vilket kan leda till att det äter mindre mängd hö

Vi säljer vanligt c-vitaminpellets i samma klass som Lottie också, men jag ser hellre att kunden väljer Oxbow. Varför vi säljer fröblandningar? Om inte vi gör det så kommer kunden in, blir sur och går till coop och köper samma vara där istället. Det är tyvärr inte ekonomiskt hållbart, plus att vi inte ens får chansen att fånga upp kunden och rekommendera ett bättre foder. Min erfarenhet från kanin-sidan är att föreningarna här har stort inflytande på djurägarna. Jag höll själv på med "pet-class"-utställningar med kanin, och dessa var fantastiskt bra sätt att hålla dialog genom. Skulle gärna dela ut foldrar om olika föreningar till mina kunder!

Jag vet inte varför du tror att det skulle vara jobbigt för oss att slänga in lite vitkål varje dag? Det kostar nästan ingenting, vi handlar ändå frukt till personalen flera gånger i veckan... Antingen tar du mig på orden, eller så gör du det inte - men vi har fått sjuka djur av att "vara snälla" och ge grönsaker. Samtliga gånger har det varit en snäll praktikant eller nyanställd som gjort tabben.

Nej jag tar kaniner från en uppfödare, men marsvin från två eftersom ingen av dom kan tillgodose oss med tillräckligt många.

De allra flesta är jätteengagerade i sina djur de första månaderna, men allt eftersom barnens intresse dalar så blir djuren mindre och mindre ompysslade. Om jag då har sagt åt dom att ge c-vitamintillskott OCH grönsaker (vilket jag som sagt gör) så är chansen större att djuren fortfarande får i sig det dom behöver även de dagar familjen inte är superengagerade.

Som sagt ser jag inte på saken som du gör, ger man c-vitamintillskott får marsvinet i sig det den behöver, speciellt om de även får pellets med den sortens c-vitamin som inte försvinner bara för att man öppnar påsen. Droppa i munnen är kanske jobbigt, men doppa en gurkskiva i pulver eller ge en tablett är det inte. Varför eller när det finns och? Ska ta med ditt förslag att skriva in grönsakerna i skötselrådet till mötet.

Vänliga hälsningar
Cindy

Anmäl
2009-12-12 15:13 #141 av: elin85

#140 Okej, måste bara tillägga att jag läser på doggys hemsida: "Kostfibrer 25%" på Lotties äpple och morot.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.