Foder

Oxbowpellets

2007-08-31 17:55 #0 av: FeliciaS

De flesta marsvinsägare har någon gång hört talas om marsvinspelletsen från företaget Oxbow Pet Products och att man bör ge den till sina marsvin, eftersom att den anses mest lämpad till marsvin. Men, varför? Om inte så får du reda på det i den här artikeln!

Det är viktigt att ge sina marsvin en stadig foderstat som innehåller alla näringsämnen som de behöver - och framförallt: i rätt mängd! Ger du pellets till dina marsvin är det viktigt att ge en bra och näringsriktig sådan. Nästan alla marsvinsmänniskor har nog hört att fodret från Oxbow ska vara det bästa - men inte alla vet anledningarna till varför. Det är just den fakta som jag har samlat i den här artikeln.

Varför?

Ger du dina marsvin pellets bör de få en sort som är anpassad för deras näringsbehov. Vuxna marsvin, i normalt eller lite under/över normalt hull som används till sällskap och utställningar behöver en pellets som är timotejbaserad (timotej = ett sorts gräs som hö görs på) med låg halt av fett, kalcium och salt. De behöver mycket kostfibrer och lite protein, samt en liten dos av fosfor och selen. En pellets som är innehåller det i rätt mängd är Cavy Cuisine från Oxbow.

Marsvin som växer, är dräktiga, digivande eller behöver gå upp i vikt (kanske p.g.a av ålder eller sjukdom) behöver mer fett, protein och kalcium än övriga marsvin. Är då pelletsen baserad på alfalfa istället för timotej innehåller det mer energi, protein och kalcium som naturligt finns i alfalfa. En sådan pellets är Cavy Performance från Oxbow.

De pelletssorter som kan köpas i lösvikt i djuraffärer innehåller i princip alltid för stor dos av kalcium, fett och salt och på tok för liten dos av kostfibrer, som marsvinen måste ha för att magen ska kunna jobba och bryta ner fibrerna. Eftersom marsvin har snabb ämnesomsättning och magen ständigt arbetar, behöver de mycket kostfibrer.

C-vitamininnehåll i pellets

I marsvinspelletsen från Oxbow finns "Stay C" - en typ av c-vitamin som håller i 12 månader från tillverkningsdatum. Dock är det inget som kan ersätta behovet av c-vitamin från grönsaker som bör ges två gånger dagligen, så förlita dig aldrig på c-vitamininnehållet i pellets.

Trots det säljs det forfarande pellets med "extra c-vitamin" som många marsvinsägare verkar bra. Men låt dig inte luras!

Hur mycket och till vilket pris?

Även om man har väldigt många marsvin behöver du inte hindras från att ge Oxbow, även om den kostar mer än andra sorter ska tillgången ges betydligt mer begränsad, de behöver ungefär bara hälften så lite. Det kan självklart vara så att man inte har råd ändå, har man en uppfödning på ett 20-tal marsvin äter de mycket oavsett vad som står på menyn. Det är även svårt att se till att marsvinen får i sig rätt mängd om man har väldigt många marsvin på en och samma boplats.

På några av SMFs utställningar kan man ibland köpa Oxbowpellets. Då brukar det kosta mindre än om man köper från djurkliniker, vilket är ett utav de vanligaste inköpsställena för den här pelletsen. Den kan också köpas till bra pris från Husdjursbutiken.

Ger du Cavy Cuisine kan du ge 1,5-2 msk per marsvin och dag. Det avgör du bäst själv eftersom du vet hur mycket dina marsvin får vara utanför buren, hur stora de är m.m. Samma mängd gäller för växande marsvin som äter Cavy Performance, om de är i normalhull. Behöver de bli lite rundare om magen - ge dem lite mer. Dräktiga och digivande kan få 2-3 msk. Har du ett underviktigt marsvin som inte är så stor i maten kan du ge henne/honom fri tillgång eller ta ut just det marsvinet ur buren ett par gånger om dagen och låta det marsvinet äta så mycket som marsvinet vill.

För ett mer lönsamt, men minst lika bra, alternativ kan du blanda pelletsen med annat kraftfoder. Förslagsvis kornkross om marsvinen har lätt att hålla en bra vikt, annars hjälper havre till att få upp dem i vikt - eller varför inte blanda både havre och kornkross med Oxbowpellets? Mer om andra kraftfoder kan du läsa i artikeln här.

Jag tycker själv att det är värt att veta vad man ger sina marsvin för foder, att man tar bra hand om dem och därmed vet var de får i sig. Köper man pellets utan innehållsdeklaration kan marsvinets hälsa sättas på prov, genom att antingen göra marsvinet sjukt eller överviktigt.

Slusats
Ger du pellets - ge Oxbow!

Anmäl
2007-08-31 18:16 #1 av: Abico

Väldigt bra artikel. Nu har man lärt sig lite nytt om Oxbow :)

Hanna 

Anmäl
2007-08-31 18:34 #2 av: ciss

Väldigt bra artikel!

Anmäl
2007-08-31 19:18 #3 av: FeliciaS

Tack så mycket! :)

Anmäl
2007-08-31 19:46 #4 av: Blondi3

Jätte bra artikel :)

Anmäl
2007-08-31 19:55 #5 av: Chippers

Bra artikel!! :)

Anmäl
2007-08-31 23:45 #6 av: TRASAN

jättebra information. ;))

Anmäl
2007-09-02 12:20 #7 av: klarad92

tack för tipset! våra marsvin är lite smått överviktiga, fast de får röra på sig varje dag och får mest grönsaker (och hö såklart). Kanske är pelletsen som är skurken.

Anmäl
2007-09-02 14:41 #8 av: FeliciaS
#7 Ja, antagligen. Ge de 1/2 dl kruskakli m 1/8 dl vatten  varje dag istället för pellets.
Anmäl
2007-09-15 22:15 #9 av: allobosia

vart kan man köpa de? jag har aldrig sätt det förut ^^

Anmäl
2007-09-16 15:49 #10 av: fulfisk

Vem citerar du?

Anmäl
2007-09-16 19:47 #11 av: Packe_alicia

Fint skrivet.. Har dock duktigt dålig erfaren het av just oxbows foder.....

Timotej får mina i sig  från sitt hö i över flöd, plus att jag har luzern till mina  avels honor och de som växer plus lite pellets  varannan dag 100 spän för 1,25 kg är svin dyrt...

Anmäl
2007-09-16 21:09 #12 av: FeliciaS

#9 Klicka dig vidare på länken Chalimac, som finns vid artikelns vänstra sida. Klicka sedan på återförsäljare.

#11 Tack.. Jaså, varför då? För att det är dyrt? Som jag har skrivit behöver man ju inte ge pellets. Det är ju inte alls så dyrt med tanke på att det räcker ett bra tag.

Anmäl
2007-09-17 14:12 #13 av: Packe_alicia

#12 Nej för att djuren mådde skit av fodret,  föll ur i hullet mm..

Det är vad jag har för erfarenhet av det fodret.

Hade det verkligen varit så bra som alla säger så  hade det varit värt varenda krona, men jag tror fodret är överreklamerat.. 

 

Anmäl
2007-09-17 23:55 #14 av: FeliciaS

#13 I så fall har det bara varit så i ditt fall...!? Så du gjorde ingen annan förändring eller gav de för lite av den? De ska ju inte behöva pellets egentligen så det kan ju ha varit för att deras kroppar var vana vid någon annan pellets eller så kanske. Tror då inte det är överreklamerat när så många veterinärer och kunniga personer rekommenderar just det fodret. Och vad det gäller ang. vad forskare har kommit fram till att marsvin behöver för näringsämnen, hur mkt osv. så stämmer Oxbows foder in på det.

Jag har inte hört någon annan än du som är missnöjd av väldigt många :)

Anmäl
2007-09-18 10:09 #15 av: Packe_alicia

Med tanke på att veterinärer i detta landet inte är så jätte bra på marsvin så tar jag deras rekomendation med en nypa salt.

Det är inte bara jag som har haft problem med fodret!

Plus att den såkallade rekomenderade intaget på en max två matskedar är åt helsike för lite..

På din fråga om jag ändrade kosten hastigt så nej, och jag är kunnig om marsvin mina marsvin.

Min vet rekomenderar inte fodret efter hon såg mina djur, för jag  tog de värsta till vet och frågade om ett bra foder gör så med djur och hon sa nej det ska det inte..

Har förövrigt lämmnat in en del av fodret för analys oför att se vad som verkligen finns i... 

 

Anmäl
2007-09-18 10:12 #16 av: Packe_alicia

#14 Du får gärna tro på fodret men acceptera att det finns dom som inte köper allt för att vetenskap och forskare tror!!

Jag gör det inte jag utgår från mina djur, och vad dom mår bra av..... 

 

Anmäl
2007-09-18 10:39 #17 av: trocadero

#16 Ska man lyssna på kunniga veterinärer så tycker dom inte man behöver ge nån pellets alls. Även kunniga uppfödare skulle säga att man inte behöver ge pellets. Men OM man nu vill ge PELLETS till sina vuxna marsvin så finns det ingen annan pellets som innehåller det ett marsvin kan/ska äta. Nu vet inte jag vilka av dina arsvin du gav pelletsen eller vilken sort, eller hur mycket dina marsvin avmagrade. Men jag kan tänka mej att en förklaring till det så kallade avmagrandet är att dina marsvin från början var lite små mulliga (utställningshull) och när du då bytte till ett "nyttigare" foder så gick dom ner i vikt till en mer "hälsosam" vikt.

Anmäl
2007-09-18 13:49 #18 av: Packe_alicia

17# Mina marsvin har aldrig vari mulliga kan jag tala om, inte ens min lätt födda hona, förblev normal i hullet..

Om 2 veckor får jag reda på exakt vad skiten innehåller, när analyzen är klar av fodret..

Skicka  nämligen hela säcken som var kvar på analys, så vi får väl se vad fodret innehåller..

Lämnar den tråden då det endast är ett fåtal oxbox anhängare här som tror  det är guds gåva till marsvinen, men det tror jag inte ett ögonblick på...

Anmäl
2007-09-18 14:10 #19 av: trocadero

#18 Jag tror inte att det är många som tror att det är "guds gåva till marsvinen". Det enda som påstås av de flesta är att pelletsen är bättre än annan såkallad marsvinspellets som säljs som innehåller alldeles för mycket kalcium. Hoppas du skickar med lite pellets från en annan säck än den du gav ifrån också... Vilken sorts pellets var det du gav?

Anmäl
2007-09-18 15:02 #20 av: Packe_alicia

#19 Satiner behöver kalcium, för sitt skellet mm..

Jag  går ur här och låter er fortsätta.

Här funkade inte oxbows i allafall..

Tack för mig

Anmäl
2007-09-18 17:54 #21 av: fulfisk

Jag är väldigt intresserad av resultaten av den där analysen!

Anmäl
2007-09-18 19:24 #22 av: FeliciaS
#20 Men inte så mycket kalcium som vissa djuraffärspellets innehåller, det är ju en hälsorisk för marsvinen. Så du tror inte heller att det innehåller vad som står på påsen? skeptisk till allt omkring kan man ju inte vara ;) Dessutom borde det vara jätteskumt om de magrar bara för att de inte får pellets, då ser jag det som att du ger dina marsvin pellets som huvudföda? Eller för lite av det andra.
Anmäl
2007-09-18 20:44 #23 av: [starlights]
#15 Två matskedar räcker säkert till marsvin som bara används till kel eller utställning, men som inte går i avel.

#20 Till avels marsvin betvivlar jag väldigt starkt att det lilla skulle räcka för att ungarna skulle bli stora och att honan inte skulle tappa för mycket i vikt.
Och eftersom Maritas marsvin går i avel så är det troligt att hennes marsvin magra av pga att de fick för lite kraftfoder, det tror jag...

Jag har aldrig provat oxbow, kommer nog aldrig att göra det ihäller, då det är väldigt dyrt och jag är super nöjd med det fodert jag ger mina nu.
Anmäl
2007-09-18 23:42 #24 av: FeliciaS
#23 Till marsvin som går i avel (dock ej hanar) ska man ju ge Cavy Performance. Tror inte att Packe_Alicia har gjort det i rätt mängd.
Anmäl
2007-09-19 00:43 #25 av: Packe_alicia

Xantalower Kan du ge dig på att jag gjorde  i slutet gav jag det dubbal..

 #23 För lite få de inte nu de får samma nu som med oxbow, och är hur fina i hullet på vanlig pellets och salsa basic som är ett häst foder.

Nu är dom så runda och fina...

 

Anmäl
2007-11-24 20:06 #26 av: Katti

Konstigt att det finns vilda marsvin! Vem ger dem pellets egentligen?

Om man tänker på vad djur äter i det fria (vilket jag tycker är det enda vettiga om man vill sina djur väl...) så inser man snabbt att marsvin (eller andra djur) inte alls behöver någon pellets. Problemet är att vi stressade nutidsmänniskor har så mycket att göra och så otroligt stor tilltro till experter (verkliga och självutnämnda) att vi inte ta oss tid att ge dem en vettig och framför allt varierad kost.

När det gäller fibrer så visst behöver alla gräsätare en hel del av det. Men vem säger att de ska få det via pelletsen? Tvärtom ska de ha så lite pellets att de äter mycket av sitt gröna, fina, väldoftande hö, och självklart en massa goda grönsaker! Då får de i sig de fibrer de behöver.

Mina marsvin har fri tillgång till hö, i stort sett fri tillgång till grönsaker och får pellets ett par gånger i veckan. Skulle den pelletsen enligt expertisen innehålla för mycker eller för lite av något så påverkar det inte speciellt mycket. Hur många räknar nitiskt på sin egen "foderstat"?

Jag förespråkar sunt förnuft och variation!  

Sajtvärd på Kennel iFokus, medarbetare på BARF iFokus

Kennel Min Bästa Vän & Skullebo kaningård

Anmäl
2007-11-24 20:42 #27 av: paronskrutten

Jag har slutat ge oxbow´s..blev för jobbigt att skaffa. Nu får mina sex tjejer tre mått havre och pellets(jag har blandat lika delar havre som pellets i en glasslåda) Dom äter mer hö och är piggare. Såg Tuffis första popcornskutt ever häromdagen (hon är 4 år)

Anmäl
2008-03-02 22:55 #28 av: FeliciaS
#26 Marsvinen i det fria behandlas och lever inte på samma sätt som de i fångenskap... Vi har inte tillgång till allt det marsvinen äter där.
Anmäl
2008-04-03 16:47 #29 av: SoffanIsSmiling

#18 intresserad av den där analysen du skrev det ju 2007 så det borde ha kommit fram nu!

 

Anmäl
2008-04-22 12:46 #30 av: trocadero

#29 I en annan tråd så skrev hon iaf att den säck pellets hon använt till sina djur innehöll mögel. Vilket ju förklarar varför hennes djur blev så sjuka.

Anmäl
2009-02-09 21:53 #31 av: tjorve

är helt obevandrad inom detta område och var iväg idag och köpte nya pellets till mina små. har tidigare handlat av zooaffär på lösvikt, men ville verkligen veta vad som fanns i den här gången.

såhär stod det på innehållsförteckningen:

vegetabiliska biprodukter, melasspinnar, spannmål, grönsaker, sockerbetsmelass, jordärtskocka (2%), mineraler.

47,2% kolhydrater, 16,5% råprotein, 14% fibrer, 10% vatten, 9,5% aska (vad nu det ska vara bra för), 2,8% råfett.

pellets(arna?) kommer från märket Vitakraft och är marsvinspellets. betalade 16 spänn för 1kg, så om det bara är s-k-i-t så gör det inte så mycket.

mina frågor:

är innehållet bra?

vart kan man köpa Oxbow (som jag just såg den här artikeln om)?

det kanske står, men jag bara skummade igenom texten..

Anmäl
2009-02-10 13:14 #32 av: tjorve

putt..

Anmäl
2009-02-11 00:28 #33 av: tjorve

någon som vet vart man kan hitta fakta om mitt pellets är bra/dåligt?

hallåeller

Anmäl
2009-02-15 20:09 #34 av: Chippers

Jag har fått hem en hona idag och fick med nästan en hel säck Oxbow (första gången jag har det nu) och hon har fått fri tillgång på det ett bra tag. Hon är, måste jag faktiskt säga, i bättre hull och kondition än många av mina marsvin! Inte överviktig alls eller för mager, helt perfekt hull. Men här kommer hon inte ha fri tillgång på pellets dock. Och även om hon hade fri tillgång av det hos de förra ägarna så har hon ätit lite av det varje dag. Inte mkt alls. Så nog mättar det bra och länge. Mina marsvin fick lite Oxbow för första gången idag och mums tyckte dom.

Så jag rekommenderar starkt detta foder och tror inte alls att det är något "skitfoder"! Såklart ska det vara fräscht som med allt annat de får.

Dock kommer jag köpa hem det väldigt sällan pga priset, iaf om jag blir tvungen att köpa på klinik för 400:-. Enligt ägarna betalade de 200:- när de köpte Oxbow.

Anmäl
2009-02-15 20:31 #35 av: [starlights]

#34 Fast det behöver ju inte bero på kraftfodert.

Jag kan faktiskt inte säga att jag märkt någon som helst skillnad på mina marsvin vare sig de ätit oxbow eller Lottie. Har nu under en längre tid gett mina marsvin bara Oxbow, då jag fick 13,5kg gratis.
Min hona som fick ungar igår har bara fått oxbow pellets de sista 8 veckorna på dräktigheten, och det var ingen skillnad på ungarnas vikter eller så heller jämfört med de kullar där honorna ätit Lottie.

Anmäl
2009-02-15 20:59 #36 av: Chippers

#35 Självklart inte. Men av alla omplaceringar jag tagit emot (det är många!) så har denna, första marsvinet som ätit Oxbow, varit i bästa hull. Alla andra har fått vanlig pellets och de har varit kantigare upptill med större mage. Eller för kraftiga trots mkt motion. Men visst, jag kan inte vara helt säker. Jag tror dock att det beror på fodret. =)

Fast jag har inte gett mina marsvin Lottie under en längre period så om det fodret är lika bra eller inte kan jag inte uttala mig om.

Anmäl
2009-02-15 21:02 #37 av: [starlights]

#36 Okej.=)

Anmäl
2009-02-15 21:18 #38 av: emelie92

Oxbow finns (oftast) att köpa på SMF utställningar, smådjurskliniker och vissa djuraffärer.

Anmäl
2009-02-15 22:12 #39 av: Adina

Bra artikel :)

Anmäl
2009-02-19 15:48 #40 av: Gnagge

Den var jätte bra.

Anmäl
2009-02-19 15:48 #41 av: Gnagge

bravo

 

Anmäl
2009-02-19 15:52 #42 av: [Buppie]

Jättebra artikel :D

Anmäl
2009-02-19 17:39 #43 av: FeliciaS

#31 Nej, den pelletsen har inget bra innehåll för marsvin. Alldeles för lite fibrer, för mycket protein och fett. Dessutom innehåller den melassprodukter... Och jordärtskocka låter skumt :P Jag skulle inte ge mina marsvin den ^^ Man kan ju säga som så här; man får vad man betalar för - även när det gäller pellets. Om du klickar på den relaterade länken "Chalimac" får du upp återförsäljare.

#34 Vad bra :) Oj - det var dyrt!

Anmäl
2009-02-20 01:39 #44 av: tjorve

#43

okej, jag gjorde en jämförelse och tyckte inte att det var såå mycket mindre fibrer i :P

men du har säkert rätt.. vart köper du själv oxbow i göteborg nånstans?

kan man köpa lottie också, funkar det?

förstår att oxbow är din favorit, men är lottie ett bra alternativ?

Anmäl
2009-05-17 23:57 #45 av: klemming

Eftersom länken till Chalimac inte fungerar längre så listar jag de återförsäljare jag känner till:

Husdjursbutiken.se

Djurfoder.nu

Bromma Zoomarknad

De sistnämnda verkar dock inte sälja online, men om man bor i närheten så!

Anmäl
2010-08-26 02:14 #46 av: Cindy

#45 Nu säljer Bromma Zoo online! Dörrarna till webshoppen öppnade i fredags!

Vänliga hälsningar
Cindy

Anmäl
2010-08-26 15:13 #47 av: FeliciaS

Nu är artikeln uppdaterad.

Anmäl
2010-11-16 23:39 #48 av: Blomkrukan

Jag fick order från veterinären att ge mina en halv msk/dag. Är det för lite?

Anmäl
2010-11-17 12:29 #49 av: hultburger

Mina får 1msk oxbow/dag + 1msk havre/kornkross.
Det tycker jag är lagom :)
Finns ju alltid riklinjer över hur mycket man ska ge, sedan är det upp till ägaren att anpassa efter marsvinet man har, en del behöver mer, andra mindre!

Anmäl
2010-11-17 13:51 #50 av: Blomkrukan

Jo, iofs. Imorse fick dom det dubbla, dvs 1 msk/marsvin. Dom smaskade iaf i sig allt Glad

Anmäl
2011-01-29 17:52 #51 av: dumlekola

Jag skaffade en påse Oxbow Cavy Cuisine då min hane behövde lite extra efter sin kastrering plus att min ena hona var underviktig när hon kom till mig. Hanen har aldrig fått pellets innan utan alltid varit i fint hull och med glansig päls på enbart 80% hö och 20% grönsaker. Han får endast någon matsked per dag och ökar nu sakta i vikt.

I början fick mina honor lite pellets också, men jag har fått sluta med det. Det blev alldeles för bra "effekt"! ;-) Den underviktiga honan har ökat över 200 gram!

Anmäl
2011-01-29 19:07 #52 av: FeliciaS

#48 Det är lagom tycker jag :) De behöver sällan mer pellets och ska huvudsakligen äta hö, därefter grönsaker.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.