Annons:
Etiketterartikelgör-det-själv
Läst 79966 ggr
FeliciaS
8/26/07, 12:13 AM

Gör det själv: Innebur

Ska du bygga en egen bur till dina marsvin så finns det mycket som man bör tänka på, allt från säkerhet och praktiska saker till att marsvinen ska trivas! Här kan du läsa vad du bör tänka på.

En marsvinsbur kan byggas på många olika sätt, möjligheterna är i princip oändliga när du själv sätter igång din fantasi! För att underlätt burbygget har jag samlat lite viktig information som du bör tänka på.

Bur

Burens storlek
För det första ska buren ha en lämplig storlek. Beroende på vad du bygger den av kanske du måste anpassa storleken, men minsta mått på tillåtna yta är 0,3 m2. Det motsvarar exakt en bredd på 40 cm och en längd på 75 cm. En mindre bur är en olaglig marsvinsbur. Kortaste sidan måste enligt lag vara minst 40 cm, men den bör absolut vara längre. Längden bör vara över 100 cm om bredden är kortare än så. Jag tycker att en längd på ca 130 cm och en bredd på minst 60 cm är lagom för två-tre marsvin. Minsta tillåtna höjd på buren är 25 cm, men åtminstone 10 cm till är att rekommendera. Har du inget tak i buren bör kanten vara åtminstone 25 cm, gärna högre. Då är det ingen större risk att marsvinen hoppar ut ur buren. Dock bör man inte ha en mycket högre kant än 30 cm; det blir lätt mörkt i buren och marsvinen har svårare för att se och förstå vad som händer vid buren vilket kan medföra viss otrygghet. Du känner dina marsvin och deras temperament bäst, stannar de i buren om kanten är 20 cm? Står buren ovanför golvet är risken mycket stor att marsvinen skadar sig om de tar sig ut, värt att ha i åtanke när du bygger din bur. 

Kom ihåg - burytan kan aldrig bli för stor.

Bur

**Burens botten
**Har du tänkt dig att burens botten ska vara av trä bör du ha någonting som skydd, för att fukt inte ska tränga igenom och att mögel uppstår. Golvmattor av plastmaterial funkar bäst, t.ex. linoleum, korkmatta eller liknande. Enklast är att limma fast den på burbotten, alternativt tejpa med kraftig dubbelhäftande tejp.

Behöver du hjälp med att hitta något som passar, besök en butik som säljer golv och mattor eller en byggvaruhadel så hittar du garanterat något lämpligt. Botten kan även vara av plast och då behöver du inte något som skydd om den är ganska tjock, som en "vanlig" gallerburs botten ungefär. Tänk på att ha tillräckligt mycket bottenmaterial, marsvinen får inte glida/halka omkring i buren!

**Vad finns det för möjligheter?
**Något man kan använda sig av är komplementbackar från Ikea, 100*50 cm. Men då bör man köpa två stycket till en bur - och kapa ena kortsidan på varje back så får du en botten på allt emellan 190-120 cm ungefär :) Alltså mer rimligt än bara en längd på 100 cm. Då kan man även ha en hel flock i en sådan. Dock är inte kanten på backarna särskilt höga, så står de inte direkt på golvet bör man använda något något som kant, t.ex. kycklingnät som man sätter en trälist runt och bygger som en "ram" till botten. Man kan även använda sig av komplementbackar i ett burskåp.

Man kan också göra en bur av en bokhylla - det är enkelt, billigt och resultatet blir bra både för marsvinen och för dig! Själv tycker jag att det är väldigt bekvämt att inte ha något galler, man kan bara ta upp marsvinen utan att behöva öppna någon lucka. Nackdelen är att det inte är lika lätt att fästa saker på gallret. Men det går. Du kan få plats med en hel flock marsvin i en liggande bokhylla, antalet beror givetvis på storleken. Du behöver bara fixa en plastmatta som botten och sedan göra ordning buren så är det klart :)

Hos Ikea finns flera sorter, bl.a. Kilby för 249 kr som är 194*67 cm. Vill man inte ha en sådan lång bur kan man kapa den, förslagsvis vid ett hyllplan. Andra märken är Billy bokhyllor, vilka finns i olika storlekar på Ikea. Storlekarna varierar, de finns i 202*80 cm och 106*80 cm. Den förstnämda kostar 329 kr och den mindre 249 kr om man väljer en vit. Höjden (bokhyllans djup) på buren blir 28 cm. Ett tips när det gäller bokhyllor är att kolla runt på ex. Blocket.se där det finns många bokhyllor till mycket bra pris.

BurbyggeMan kan även bygga egna burskåp. Många uppfödare använder sig av sådana då de har många marsvin och behöver få plats med alla på en inte allt för stor yta. Många använder sig av komplementbackar som jag nämde ovan och har de som lådor i olika typer av ställningar eller garderobsstommar. Hos Ikea finns Pax garderobsstomme som man kan ha komplementbackarna i. Den kostar 390 kr/st för en 100*53*202 cm stor.

Det finns många andra varianter som man kan använda sig av, och man kan bygga en bur nästan hur som helst - bara fantasin sätter stopp! Självklart kan man köpa en vanlig gallerbur hos någon djuraffär eller så men att bygga en bur egen är båda billigare och roligare - och möjligheterna är fler. I princip oändliga!

Lycka till med ditt burbygge!

Länktips!

¦ Ikea
¦ Humlans marsvin ( Skötsel/Bostad/Burbilder)
¦ Burmått
¦ Cavy Cages

mina burar

Mina marsvins bur - den till vänster är Flärke bokhylla från Ikea med en övervåning. Buren till höger är byggd från grunden av spånskivor som utvändigts har målats vita.

Mvh Felicia
medarbetare på Marsvin.ifokus

  • Redigerat 1/23/23, 3:44 PM av Ljungåsen
Annons:
FeliciaS
9/23/07, 6:42 PM
#1

Ännu en ny artikel :) Hoppas den blir uppskattad!
Mvh Felicia - MedarbetareMarsvin ifokus

Mvh Felicia
medarbetare på Marsvin.ifokus

paronskrutten
9/23/07, 7:35 PM
#2

Bra artikel :) Och din bur är jättefin

Helena

FeliciaS
9/23/07, 7:36 PM
#3

Tack ;)

Mvh Felicia
medarbetare på Marsvin.ifokus

Ellinor_ludde
9/23/07, 8:05 PM
#4

Jätte bra artiikel! Är sugen på att göra en bokhylle bur att ha på golvet, men jag har ju hund och han får absolut inte vara med marsvinen eftersom han har jaktinstinkt och jagar kaniner utomhus ^^, annars skulle det vara perfeekt.

Abico
9/23/07, 8:09 PM
#5

Bra artikel. Men är det värkligen lag på att det ska vara 25 cm kant? :O Isf. blir vår bur olaglig ^^'

Hanna 

paronskrutten
9/23/07, 8:34 PM
#6

Ja, kanten sk vara 25 cm, men om du har galler kan inte väl det gillas?

Helena

Annons:
fulfisk
9/23/07, 9:11 PM
#7

Kanten? Det är väl höjden det är tal om och när det inte finns något tak så finns det ingen direkt höjd att prata om.

paronskrutten
9/23/07, 9:43 PM
#8

Jamen gud, så är det ju! *korkad*

Helena

Abico
9/23/07, 10:16 PM
#9

#6 - Jo, men det blir ju 20 cm "trä kant" på de nya burarna. Och sen utan tak…

#7 - Så man får ha hur låga kanter man vill då eller? ;P

Hanna 

FeliciaS
9/24/07, 11:12 PM
#10

#9 Det är ju risk för att de kommer hoppa över då… =S Är det inte möjligt att göra lite högre kant eller sätta kycklingnär eller likn. för?

Mvh Felicia
medarbetare på Marsvin.ifokus

[starlights]
9/25/07, 9:21 AM
#11

Jag kan ju säga att jag ALDRIG skulle bygga en bur utan att ha någon farom av galler/nät framför.

Speciellt om det hade varit ett burskåp hade jag varit extremt noga, då jag vet så många gånger där marsvin hoppat ur och gjort sig illa.

Möjligtvis på en golvbur kan man ju skippa galler ovan på, då skade risken där är mycket mindre än 1,5m upp i luften.
Dock skulle jag inte ha kanten under 30 cm, bara för att 99% säker på att inga olyckor skulle hända.

Om ens marsvin tar sig ut ur burarna, så är det ett brott mot djurskyddslagen:
5 § Ett förvaringsutrymme ska vara rymningssäkert. Mellanrum i galler, nät och andra anordningar ska vara konstruerade och anpassade till djuren så att de inte kan tränga sig ut eller fastna. Material och infästningar i galler, nät och andra anordningar ska vara anpassade till förvaringsutrymmets storlek och till djurens storlek, styrka och eventuella gnagbenägenhet.

Sen också:
6 § Om förvaringsutrymmen är placerade intill varandra ska de vara konstruerade och uppställda så att djuren inte kan nå och skada varandra.

Så så kallade "tjuvparningar" ska inte kunna ske, då det också är brott mot djurskyddslagen.

Men sen finns det ju alltid de människor som skiter i detta och har en "att jag vet bäst om mina djur" inställning.

fulfisk
9/25/07, 3:09 PM
#12

#7 Alltså man bör nog använda sunt förnuft lite :P Men om man har en golvbur så de inte kan ramla och göra illa sig och rummet där den står är marsvinssäkrat så är det väl egentligen inga problem ;)

Abico
9/25/07, 6:00 PM
#13

Jag får väl se vad vi kan hitta på… det går nog att sätta nät runt om på tre av sidorna, men framsidan kan bli problem. Men jag ska vidarebefodra dettta till snickaren (pappa) så ska vi fundea på saken.

#12 - Du talar med dig själv ;P

Hanna 

Annons:
AmandaF
10/6/07, 12:52 PM
#14

Vilken bra artikel! :)

Wiizy
10/11/07, 5:12 PM
#15

Ååhh. denna ska jag visa mamma :D

Fiona
3/10/08, 10:34 PM
#16

hehe bra till mina byggarplaner D)

Jenny

Medarbetare på Mode & Skönhet iFokus - sajten om mode, skönhet, smink, glitter & glamour!

Kika gärna in på min blogg

Tindrar
7/20/08, 4:07 PM
#17

Jättebra artikel. Har en otroligt liten bur på landet så tar ut dom i en jättebur och sover i en pyttebur nu men vill kunna ha MINST 100x50 och inte betala 500kr -.-'

FeliciaS
10/26/08, 6:58 PM
#18

Nu är artikeln uppdaterad med mer information och nytt utseende efter den nya verisionen av iFokus. Två nya bilder kommer också inom någon dag! :)

Mvh Felicia
medarbetare på Marsvin.ifokus

Abico
10/26/08, 9:10 PM
#19

Jag tyckte väl att den såg lite uppiffad ut *s*
Visst har du några speciallampor i din bur Felicia? LED? Vart köpte du dom? Jag har letat men de som finns är superdyra och går inte att sätta upp på något fiffigt sätt. För ett tag sedan köpte jag vanliga lampor som jag riktade in i buren, men trots att det var lågenergi och någon speciell sort som inte skulle bli så varma så blev dom glödheta :/

Hanna 

FeliciaS
10/26/08, 10:39 PM
#20

#19 Japps, den såg ju så oseriös och risig ut innan ;P Lampan på bilden är ju en akvarielampa, men japps - jag har LED-lampor i min bur. Kommer synas på bilden jag ska ta imorgon i dagsljuset. Jag puttar upp tråden om lamporna istället så kan du kika mer där :)

Mvh Felicia
medarbetare på Marsvin.ifokus

Annons:
Abico
10/27/08, 1:16 AM
#21

#20 - Okej, tack :)

Hanna 

FeliciaS
10/29/08, 10:43 PM
#22

Puttar lite… Satte in en bild på min bur för någon dag sedan.

Mvh Felicia
medarbetare på Marsvin.ifokus

Tindrar
10/29/08, 10:46 PM
#23

Jättefint:) Hur lång är den kapade flärken? *nu vet alla vad flärke är på mif, nästan som Billy jue!:P* Och buren på ovansidan, hur har du gjort den? Och vad kostade det? *massa frågor(aa)*

FeliciaS
10/29/08, 10:57 PM
#24

#23 Den kapades vid första hyllplanet, alltså 137 cm. Övervåningen består av en plywoodskiva (ca 1 cm tjock) som jag satt plastmatta på. Sedan har jag skruvad fast plexiglas som kant och satt giftfritt silikon som tätning i nederkanterna där spånet är :) Hrm… Plexiglaset var dyras, ca 200 kr. Träskivan hade vi hemma, skruvarna också, plastmattan köpte jag ny (blev mycket över) för ca 150 kr. Så just den delen ca 280 kr ungefär.

Mvh Felicia
medarbetare på Marsvin.ifokus

Tindrar
10/29/08, 10:59 PM
#25

#24 Okej, säger återigen jättesnyggt:)

FeliciaS
10/29/08, 10:59 PM
#26

#25 Tack tack :) Särskilt uppskattat av Hera, hon är ofta där uppe.

Mvh Felicia
medarbetare på Marsvin.ifokus

Tindrar
10/30/08, 2:58 PM
#27

http://www.ikea.com/se/sv/catalog/products/40068154 <--
Hittade en ny ganska billig bokhylla för alla bokhyllebyggare:)

Annons:
FeliciaS
10/31/08, 4:04 PM
#28

#27 Vilken bra! :) Väldigt lång dock, men det är ju bara att kapa om man inte vill ha den så lång. Måste vara ny, har inte sett den innan ^^,

Mvh Felicia
medarbetare på Marsvin.ifokus

Tindrar
10/31/08, 11:17 PM
#29

#28 Jo, den är ganska lång, men man kan ju som sagt kapa. Tror också den är ny men tror inte den heller har en botten.

Creation
10/31/08, 11:23 PM
#30

#27 *fundera fundera* Skulle få plats med hela den mot en vägg i mitt rum. O.O Perfekt bredd och lagom längd om jag bara flyttar ut det där skåpet jag egentligen hatar och inte behöver… ;p
Billig var den också! :o Får kanske bli något jag kommer önska mig i julklapp Skrattande Hjälp, vad sugen jag blev nu!
Jag som funderat på att skaffa en bokhyllebur…

/Louise - Medarbetare på marsvin.ifokus.

Tindrar
10/31/08, 11:40 PM
#31

#30 Vad bra att du gillar den:)

FeliciaS
11/1/08, 1:03 PM
#32

#30 Vad roligt :) Tänk vad mycket plats Cinnober och Diantus skulle få! ;P Jag vill också ha en till bokhyllebur, fast med andra marsvin (helst en Lunka, en skinny och en teddy) i ^^, Jag kan ju bara drömma *s*

Mvh Felicia
medarbetare på Marsvin.ifokus

Creation
11/1/08, 8:33 PM
#33

#32 Verkligen! De skulle bli skitglada. :) Önskar att Cinnober var mindre hanig så att jag kunde känna att det inte vore en jättestor risk om jag provade att ha tre hanar ihop. =/ För det där vore ju jättebra yta för tre ohaniga hanar(:p), så att de kan komma ifrån varandra när de vill och så.
Men om jag skaffar bokhyllebur har jag ju en 120x60 gallerbur ledig till vidare marsvinsinköp i alla fall. ^^ Drömmer om en söt liten merino jag och en till coronet vore inte alls fel. <3

/Louise - Medarbetare på marsvin.ifokus.

Tindrar
11/1/08, 8:41 PM
#34

Felicia, ska du inte lägga in självaste namnet på bokhyllan?

Annons:
FeliciaS
11/1/08, 9:16 PM
#35

#33 Ja, eller hur :) Eller så säljer du den och får lite pengar. Fast som sagt, den är ju bra att ha.

#34 Jodå ^^,

Mvh Felicia
medarbetare på Marsvin.ifokus

Creation
11/1/08, 9:49 PM
#36

#35 Den är i ganska bra skick(köpte den för lite drygt ett år sedan), så om det blir en bokhyllebur tror jag att jag sparar gallerburen till framtida marsvinsinköp. :) Inte ska man sälja saker man faktiskt kan komma att behöva, inte. :p

/Louise - Medarbetare på marsvin.ifokus.

Abico
11/1/08, 10:29 PM
#37

#36 - Eller så bygger du två bokhylleburar ;)

Hanna 

Creation
11/1/08, 10:40 PM
#38

#37 Men då får jag ju ingen användning av 120x60 buren xP Måste utnyttja resurserna, vet du väl? ;D

/Louise - Medarbetare på marsvin.ifokus.

FeliciaS
11/1/08, 11:42 PM
#39

#38 Precis. Hade jag behållt min bur hade jag ju kunnat ha argumentet "inte kan den stå och skräpa" mot 2 nya marsvin! Dum som jag är såldes den… *s*

Mvh Felicia
medarbetare på Marsvin.ifokus

Creation
11/1/08, 11:46 PM
#40

#39 Precis min tanke Skrattande Så smart är jag ^^

/Louise - Medarbetare på marsvin.ifokus.

Stormviskaren
1/20/09, 10:08 PM
#41

Vilken sorts affär kan man köpa plexiglas? till bra pris.

Annons:
FeliciaS
1/20/09, 10:11 PM
#42

#41 Det kan finnas på Clas Ohlson och sådana butiker, men jag fick beställa med exakta mått hos en plast- och glasfirma. Sök på "plexiglas" på eniro och något passande geografiskt område så får du säkert fram något, då är det bara att ringa och höra :)

Mvh Felicia
medarbetare på Marsvin.ifokus

VikkanSpike
1/20/09, 11:19 PM
#43

jag tänkte göra om en garderob med flera våningar blir det för litet för dom?

Abico
1/21/09, 8:55 AM
#44

#41 - Vi köpte en jättelång bit på någon byggvaruhandel och sedan sågade vi ner den i småbitar. Men den var rätt dyr…

Hanna 

Cuyi
1/21/09, 4:17 PM
#45

På första bilden, är det en lampa som lyser?

FeliciaS
1/21/09, 5:45 PM
#46

#45 Japp ;)

Mvh Felicia
medarbetare på Marsvin.ifokus

emelie92
1/21/09, 7:31 PM
#47

Det måste vara en utav de snyggaste burarna jag någonsin har sett! Lampa och allt i buren, vilken lyx! men jag kör på vanlig bur med galler. Eftersom jag har fått för mig att bokhylleburar är svåra att göra rent, är det så? Sedan har jag ett marsvin som är extremt rymningsbenägen och hoppar gärna ut ur buren :/

Abico
1/21/09, 10:24 PM
#48

#47 - Bokhylleburar och andra "fasta" burar tycker jag är bra mycket enklare att tömma än stora otympliga plastburar ^^

Hanna 

Annons:
Stormviskaren
1/21/09, 10:31 PM
#49

#48 inte för mig ;) bär bara ut, vänder upp och ner, tvätta ur och stoppar i rent sågspån :) Kart!  Har ju gödselstack ;)

Abico
1/21/09, 10:32 PM
#50

#49 - ;) Jag kanske skulle förvandla grannens trädgård till gödselstack.. Tror inte att det skulle bli någon större skillnad, deras trädgård är hemsk >.<

Hanna 

FeliciaS
1/21/09, 10:44 PM
#51

#47 Haha, tack! :) Men den är rätt olik sig nu.. Har inte den lampan utan tre små istället. Du får gärna komma över och kolla på den om du har lust ;P Och PETA lite på Hera ^^,

Är det möjligen "den lugna CH-teddyn" som är rymningsbenägen?

Förresten, bokhylleburar är extremt lätta att göra rent. Du kan ju komma hit när det är städdags (A) haha..

Mvh Felicia
medarbetare på Marsvin.ifokus

Bella-R
2/11/09, 6:46 PM
#52

Någon som vet om KILBY bokhylla har en stadig rygg/burbotten?

_____________________________________
Mvh
Bella

Scientia est potentia -- "Kunskap är makt"
Per aspera ad astra -- "Genom svårigheter mot stjärnorna"
Tuam ipsam vive vitam, quia tuam ipsam oppetes mortem
-- "Lev ditt eget liv, för du ska dö din egen död"

Bella-R
2/11/09, 6:55 PM
#53

Kom förresten på en till sak ang eget burbygge som jag inte kunde hitta i artikeln; Vad har man som skydd på väggarna/kanterna i buren? Där lär det ju komma en del kiss oxå?

_____________________________________
Mvh
Bella

Scientia est potentia -- "Kunskap är makt"
Per aspera ad astra -- "Genom svårigheter mot stjärnorna"
Tuam ipsam vive vitam, quia tuam ipsam oppetes mortem
-- "Lev ditt eget liv, för du ska dö din egen död"

emelie92
2/11/09, 9:08 PM
#54

#51 - Suck, ja det är den förbaskade ch-teddyn som ställer till det för mig som vanligt! men jag kan inte bli arg på henne^^
Jag petar gärna på Hera någon dag. Din bur är jag nyfiken på också, den kan ge mig inspiration till mitt burbygge. Du skulle faktiskt kunna bygga en bur åt mina marsvin! ;) ;)

Abico
2/11/09, 9:12 PM
#55

#53 - Jag har plastmatta som går upp en liten bit på väggarna. Somliga har vaxduk men det är betydligt tunnare och slits fortare ut samt att vissa modeller släpper igenom viss fukt. Men hittar man en bra vaxduk funkar det kanske lika bra som platsmatta, skillnaden är att man måste byta ut den efter ett tag (något som jag är mycket säker på aldrig skulle ske här hemma om vaxduken blev utsliten ^^ Det kallas visst lathet…).

Hanna 

Annons:
FeliciaS
2/11/09, 9:16 PM
#56

#52 Japp - har kollat upp det och den har det vad jag vet :)

#53 Jag har ingenting. Det blir faktiskt inte så smutsigt. Iofs värre nu när jag bara har honor - de leker ju kissjage titt som tätt men jag brukar bara torka av insidan med en fuktig svamp/trasa. Bokhyllan är ju rätt skyddande om man säger så :)

#54 Haha ;P Jag tror vi har marsvin med rätt ras men "fel" tillhörande temperament ^^ Kom du över nån dag och hälsa på Hera och buren.. Någon gång efter utställningen i Mölndal ;P

Mvh Felicia
medarbetare på Marsvin.ifokus

[Kamillah]
2/12/09, 5:21 PM
#57

Gud vad bra den här artikeln är. Ska snart skaffa marsvin och funderar på vad jag ska ha för bur, skulle gärna tagit och gjort om min bokhylla om jag hade haft plats för den liggandes ;/ Så vill helst ha något på högst 140x80cm typ.

FeliciaS
2/12/09, 9:22 PM
#58

#57 Tackar, vad glad jag blir *bugar och bockar* :)

Du kan ju köpa en KILBY bokhylla från Ikea för 249 kr. Den är 67 cm bred, du kan kapa den vid andra hyllplanet så blir den väl ca 140-150 cm lång ;)

Mvh Felicia
medarbetare på Marsvin.ifokus

Bella-R
2/12/09, 9:26 PM
#59

Men eftersom det stod att kanten skulle vara minst 25 cm för att marsvinen inte skulle hoppa över, räcker 24 cm då? KILBY är ju nämligen 24 cm hög.. 

Får hoppas att det funkar, för hade tänkt köpa en sån på lördag :)

_____________________________________
Mvh
Bella

Scientia est potentia -- "Kunskap är makt"
Per aspera ad astra -- "Genom svårigheter mot stjärnorna"
Tuam ipsam vive vitam, quia tuam ipsam oppetes mortem
-- "Lev ditt eget liv, för du ska dö din egen död"

FeliciaS
2/12/09, 9:30 PM
#60

#59 Jadu, det är mest upp till en själv (marsvinen)… Och hur tjockt lager bottenmaterial man har samt om buren är placerad på golvet eller uppe på någonting. Iofs är det inte särskilt stor skillnad på min bur med 28 cm kant. Och det är precis lagom - inget av de 7 marsvinen som bott i den har någonsin visat minsta tendens till att försöka ta sig ur :)

Det är inte precis någon som kontrollerar burstorlekar och sånt där, så det är väl sunt förnuft som gäller ^^

Mvh Felicia
medarbetare på Marsvin.ifokus

Abico
2/12/09, 11:10 PM
#61

#59 - Jag tog och mätte kanten på mina våningsburar nu och från spånet och upp till kanten är det 17 cm. Trots att majoriteten av marsvinen här hemma hänger långt ut över kanten när det är matdags så har det bara varit rymningsförsök en enda gång och då för att jag staplat handdukar upp mot kanten på utsidan ^^'
Jag tycker att det är rätt lagom höjd men är man orolig kan det väl vara bra med lite högre.

Hanna 

deluxe
3/21/09, 11:20 PM
#62

FeliciaS: Hur har du fäst plexiglas-övervåningen? Är det inte osmidigt när man ska ta upp marsvinen, städa och så? Eller går det att ta bort överdelen?

Vi har precis bestämt oss för att bygga övervåning med höloft till våran bokhyllebur, vet bara inte riktigt hur vi ska få ihop det ännu :)

Annons:
FeliciaS
3/21/09, 11:32 PM
#63

#62 Jag förborrade små, små hål sakta med borr i plexiglaset. Sedan skruvade jag :)

Det är inte osmidigt alls faktiskt, tvärtom är det rätt lätt att ta upp dem (ännu lättare med mina förra grisar som var något mer villiga att komma upp). Fast så går den att ta bort också, ja.

Vad skoj! Glöm inte visa resultatet sedan ;)

Mvh Felicia
medarbetare på Marsvin.ifokus

a1-eksandras
3/27/09, 5:36 PM
#64

..Hej! Jag undrar vad det är för en fin hö-boll som hänger på första bilden?Har funderat på olika sätta att förvara höet på…. Hur fixar man en sån? Obestämd

FeliciaS
3/27/09, 11:21 PM
#65

#64 Man bör alltid ha hö liggandes i högar på burbotten så att marsvinen kan äta hur mycket de vill/när de vill utav det. Att ha hö i höhäck eller bara en sådan boll gör att marsvinen inte får i sig lika mycket hö och det är påfrestande för nacken/ryggen att stå timme ut och äta med nosen i vädret (marsvin är betesdjur och ska äta från marken). Men man kan ha en sådan också, för att aktivera marsvinen. Jag har dock inte min sådan med hö längre utan fyller den med lite grönsaker ibland, så drar de ner en i taget och äter… Man ska också vara noga med att marsvinen inte kan fastna i den, för det har hänt olyckor. För övrigt så finns de i djuraffärer ^^

Mvh Felicia
medarbetare på Marsvin.ifokus

queenlinnea
3/28/09, 12:03 AM
#66

vad ska man ha i botten på en bur byggd av en bokylla? man kan väl inte bara ha ''ryggen'' på hyllan?

Jag tyckte jag såg ngn som hade vaxduk? Min mamma tyckte det skulle lukta och undrade hur man isåf. städar den?

deluxe
3/28/09, 8:38 AM
#67

Plastmatta eller vaxduk. Jag tror att det är ungefär vilket som - vi la 200 kronor på plastmatta (alltså golvmatta för tex. badrumsgolv) och en massa jobb för att sätta dit den, tätade till och med i hörnen. Idag tror jag att det hade räckt med vaxduk: dels är bokhyllan är ganska skyddad eftersom det är folie ytterst (åtminstone på Billy) - lätt att torka av och kisset går inte in i träet. Dels städar man ändå ganska ofta, så det hinner inte ens gå ner i botten om man har tillräckligt med underlag. För oss hade det nog räckt med vaxduk, enda fördelen med plastmatta är att den inte slits på samma sätt så man kan vara helt säker på att man aldrig kommer behöva byta ut den.

queenlinnea
3/28/09, 12:26 PM
#68

tack så jätte mycket! :)

deluxe
3/28/09, 1:10 PM
#69

#68 Lycka till med buren! :)

Annons:
queenlinnea
3/28/09, 2:13 PM
#70

Tack! det ska nog gå jätte bra, med all super information här ifrån så! :)

tjorve
3/28/09, 7:12 PM
#71

#67 du skrev att du tätade plastmattan. hur gjorde du då?

deluxe
3/28/09, 7:13 PM
#72

#71 Silikon. Akvariesilikon är bäst, det är giftfritt :)

tjorve
3/28/09, 7:19 PM
#73

#72 satte du det i alla skarvar då mot bokhyllan?

deluxe
3/28/09, 7:24 PM
#74

Vi skar ut en bit till varje vägg och en bit till botten, och sen limmade vi bara fast alltihop och tätade i skarvarna. Egentligen hade det nog räckt att bara täta runt om botten, tror att det var lite onödigt arbete att gå hela vägen upp på kanterna. Men men. Better safe than sorry. :)

tjorve
3/28/09, 7:27 PM
#75

#74 har du nån bild på buren? -nyfiken-

deluxe
3/28/09, 7:29 PM
#76

Här finns en bild på våran bur. :)

Annons:
FeliciaS
3/28/09, 8:23 PM
#77

#66 Det står ju i artikeln! :P

Mvh Felicia
medarbetare på Marsvin.ifokus

zuperzita
4/6/09, 8:43 PM
#78

Hej! Jag har en tanke om tt göra bokhylle bur- Jag har en gammal vit bokhylla på 170*79 cm är det förstort för 2 marsvin? Eller jag har tänkt ha två till i den sen.. Eller det får vi se. Och hur många är lagligt i en sådan bur? och djupheten är 24 cm.. Tacksam för svar :) annars tror jag bokhyllan blir slängd.

[nadvard]
4/6/09, 8:50 PM
#79

Det kan nog inte bli förstort :) De blir nog bara glada.
Jag planerar faktiskt att göra nästan exakt samma sak :)
Du kan ju ha massor med leksaker där i :)
Lycka till!

Abico
4/6/09, 8:54 PM
#80

#78 - Den buren är laglig för 8 marsvin, laglig innebär dock inte bra. Men för stort kan det aldrig bli :P

Hanna 

zuperzita
4/6/09, 8:58 PM
#81

*79- ja bra idé! :D Jag måste ha något i botten tips?

FeliciaS
4/12/09, 12:56 PM
#82

#81 Det står ju i artikeln! ;P

Mvh Felicia
medarbetare på Marsvin.ifokus

[appelmoose]
6/18/09, 6:41 PM
#83

Bra artickel =)

funderar själv på att bygga en bur. =) vet du förresten om det går att köpa galler? Obestämd för jag har en katt som är rätt nyfiken på mina små grisar och då skulle det vara bra att ha galler så han inte skulle kunna smita in :)

Annons:
[jejjas]
6/18/09, 6:46 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#84

Jag har i dag fixat en till fälig bur den ska bli större men kompost galrena räkte inte längre, men både lollo och dom små är super glada nu mycket bättre plats än i den gammla buren Glad, tanken är att det ska dit ungefär en lika stor del till och litte plastmata eller vaxduk under just nu är det papers påse och flisfilt Obestämd

FeliciaS
6/18/09, 6:53 PM
#85

#83 Njea, det är lite dåligt med sånt faktiskt. Finns ju kompostgaller och div. gallerhagar, men långt ifrån av samma utbud som i t.ex. USA.

#84 Det håller nog ett tag, men kan tänka mig att det snabbt blir äckligt med fleecen. Hoppas du hittar plastmatta :)

Mvh Felicia
medarbetare på Marsvin.ifokus

[jejjas]
6/18/09, 7:08 PM
#86

#85 ja jag är rädd för det så ska nog be ge mig hem till mamma och pappa å rota i källaren tror det finns både  plast matta och vax duk där :-). flisen är mäst för att dom små inte ska gå ut..

Creation
6/25/09, 2:04 AM
#87

Sökte på flärke på ikeas hemsida, men bokhyllan kom inte upp :o Har de slutat sälja den, tro?

/Louise - Medarbetare på marsvin.ifokus.

VikkanSpike
6/25/09, 3:22 AM
#88

#87 nää den säljs fortfarande

http://www.ikea.com/se/sv/catalog/products/50081744

FeliciaS
6/25/09, 11:25 AM
#89

#87 När jag sökte på "bokhylla flärke" kom den upp :P Länk.

Mvh Felicia
medarbetare på Marsvin.ifokus

Filosofia
6/25/09, 12:55 PM
#90

Undrar om inte Flärke-bokhyllan kommer att utgå snart. När jag var på Ikea och tittade igår såg jag att de reade ut den för 99 kr. Verkligen synd, eftersom det verkar vara en av de mest praktiska hyllorna att bygga bur av.

Annons:
dijete
6/25/09, 2:20 PM
#91

Tycker denna bokhylla är för liten på bredden, Därför bygger jag en ram 140 x 85 och monterar ihop sågar av ena långsidan sätter ditt plexiglas, Lägger till botten av Plywood. Lägger in våtmatta, Gör en liten extra våning med trappa upp och plexiglas väggar runt våning 2på ca 30 cm, Där uppe ska det vara höställe som dom kan gosa i. Och kanterna på bottenplan blir väl ca 20cm höga. Våtmatta även på övre plan, Beräknas kosta 300;- , Då jag har nästan allt förutom plexiglas.

Creation
6/25/09, 2:42 PM
#92

#91 Du låter säker på vad du ska göra(önskar att jag kunde ha mitt burbygge så väl utplanerat), så det blir nog jättebra. :)

/Louise - Medarbetare på marsvin.ifokus.

luneas
6/25/09, 3:13 PM
#93

#91 Kan du hitta plexiglas så billigt? Jag har nyligen köpt plexi till mitt kommande burskåp. Fick betala 400:- för 6 st bitar som var 22*63 cm och då var det ändå ett bra pris. Plexiglas är ju tyvär rätt dyrt (men snyggt! :-) ).

dijete
6/25/09, 4:25 PM
#94

#92/93 Tack! Jag har målat och grejat,detaljerat,mm på papper och mamma älskar idén tror jag :p
(Stog Ida här innan skrev fel) I Borås är plexiglas jätte billigt ^^, Men du hade fått det dyrt, Finns det något som liknar plexiglas? Typ nån plast (a) Så jag får det ännu billigare :)

luneas
6/25/09, 4:28 PM
#95

#94 Ida? :-) Nu blandar du nog ihop mig med någon (idipidi?). Plexiglas är ju plast, det finns däremot i oliak tjocklekar och ju tunnare desto billigare förstås. Ringde runt till flera olika ställen och det här var det billigaste jag kunde få tag på.

dijete
6/25/09, 4:30 PM
#96

#95 Oj,Sorry.. *raderar* Okej, Jag tänkte typ  *tar fram linjal* 2,5mm tjockt :) Hur tjockt har du?

dijete
6/25/09, 4:51 PM
#97

Här finns billigt plexiglas, Bottenplan:Jag köper tre av dom största paketen,då vi precis ringde glasmästaren och frågade igen hur mycket han skulle ha och det är billigare att köpa på Clas Ohlson. Dom tre bitarna till botten plan. Vi sätter små träbitar emellan dom så här typ: (understreck=plexiglas,| = bräda/kant) |____|____|____|
Övreplan: Köper vi helt enkelt fyra stycken stora paket så sammanlagt kostar det: **7*39=273;-


Köper den storleken som kostar 39;- och är högst upp i listan!**

Annons:
luneas
6/25/09, 5:17 PM
#98

#98 Jo de där har jag också sett men det blir ju ett väldigt pusslande. Tror att det kan bli svårt att få snyggt, och man förlorar ju lite av själva poängen med plexiglas.

dijete
6/25/09, 5:23 PM
#99

#98 Jag håller med dig. Men man får pyssla, Eller lägga ut 300 kr extra, great!:)

emelie92
7/8/09, 6:08 PM
#100

Är det någon träsort (trämaterial) som man INTE ska använda? Som är giftigt för marsvinen?

FeliciaS
7/8/09, 6:16 PM
#101

#100 Behandlade träslag bör man undvika, men annars är det inte direkt så att de äter upp det så obehandlat träslag - fritt fram ;)

Mvh Felicia
medarbetare på Marsvin.ifokus

dijete
7/8/09, 6:28 PM
#102

Jag undrar om vanliga spånskivor går bra?:)

FeliciaS
7/8/09, 6:34 PM
#103

#102 Absolut, men olja in dem med ex. paraffinolja (helt ofarligt) först. Har själv spånskiva och varje kissfläck gjorde träet lite sämre eftersom det sög upp, när jag inte hade oljat in buren.

Mvh Felicia
medarbetare på Marsvin.ifokus

luneas
7/8/09, 6:58 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#104

Här kommer lite bilder på mitt nybyggda burskåp.

Annons:
luneas
7/8/09, 6:59 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#105

Bild på marsvinsrummet.

luneas
7/8/09, 6:59 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#106

En till…

luneas
7/8/09, 7:00 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#107

Vattenflaskhållare.

luneas
7/8/09, 7:00 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#108

Från insidan.

FeliciaS
7/8/09, 7:03 PM
#109

Sophie - tycker ditt burskåp är värd en egen tråd :)

(För övrigt är det jättefint, vattenflaskhållaren var väldigt smart!)

Mvh Felicia
medarbetare på Marsvin.ifokus

centerpiece
7/8/09, 7:04 PM
#110

#104 så himla snyggt vart det :)   blir nog bygga bokhyllebur för mig oxå, hihi vi kom på igår att slår man en spik i vårat bord så spricker det nog, är så himla tjockt och stenhårt :)

dijete
7/8/09, 7:04 PM
#111

Vad smarta lösningar du har, jätte smarta :)

#103 Måste jag det även fast väggen skall vara täckt med våtmatta?:) Om det behövs oljar jag in :)

Annons:
FeliciaS
7/8/09, 7:06 PM
#112

#11 Nä, det klart, om hela eller nästan hela innerväggen är täckt behövs ju inte det :) Bara jag som inte hade en så bred matta ^^

Mvh Felicia
medarbetare på Marsvin.ifokus

dijete
7/8/09, 7:14 PM
#113

#112 Okej. Ska kolla hur mycket som går upp över kanterna :) Tack!

emelie92
7/13/09, 12:05 AM
#114

Jag ska göra en övervåning till min marsvinsbur, och jag hade tänkt att ha 30 cm mellan bottenvåningen och övervåningen. Kan ett fall på 30 cm vara farligt för ett marsvin om marsvinet skulle falla från övervåningen ner till bottenvåningen?

Tindrar
7/13/09, 12:14 AM
#115

Luneas, gud blir ju jätteavundsjuk nu:D Måste försöka bygga en bur jag kan ha i mitt rum snart, så kanske snor lite ideer av dig^_____^

Creation
7/13/09, 2:44 AM
#116

#104-108 Så snyggt!

/Louise - Medarbetare på marsvin.ifokus.

luneas
7/13/09, 12:55 PM
#117

#115, 116 Tack tack! Både jag och grisarna är väldigt nöjda med buren. :-)

petronellaa
8/6/09, 1:45 PM
#118

Jag undrar en sak, hur sätter man fast vattenflaskan när det är en träbur? O.o

Annons:
[Liinda]
8/6/09, 1:48 PM
#119

Man kan köpa en sån där flaskhållare till cykel och borra fast så har jag gjort =)

Adina
8/6/09, 3:59 PM
#120

Jättebra artikel :)

elvisen
8/25/09, 8:19 PM
#121

men vilken super bra artikel:)

Svea-
8/25/09, 11:37 PM
#122

En fråga…skulle man kunna göra en ren bildtråd på hemmabyggda burar? Bara bilder alltså på alla fina bokhylleburar osv…

Det är ingen ordning på allting, man hittar inte vartendaste dugg.

dijete
8/25/09, 11:45 PM
#123

Det finns det redan.

FeliciaS
8/25/09, 11:47 PM
#124

#122 Det finns - här :)

Mvh Felicia
medarbetare på Marsvin.ifokus

Svea-
8/25/09, 11:55 PM
#125

TACK FELICIAs Skrattande

Det är ingen ordning på allting, man hittar inte vartendaste dugg.

Annons:
Tindrar
9/27/09, 9:10 PM
#126

Sitter just nu och har börjat bygga bur. Undrar då var någonstans man kan få tag på plastgolv till buren i Stockholms området (85x85) som är någorlunda billigt. Helst i typ vitt, grått eller kanske svart för att matcha mitt rum och bli så snyggt som möjligt.

Tindrar
9/27/09, 9:58 PM
#127

Lägger in en liten fråga:D Undrar ifall någon vet hur http://www.byggmax.com/se-sv/Prod/PID-07001.aspx funkar och ifall man skulle kunna ha det som botten med tanke på att det inte påverkas av fukt och väta och är vattentätt. Funderar att ifall man lägger i den i botten som både stödplatta i botten (har två jättetunna och smårangliga i botten redan som sitter fast) och som "plastmatta"? Det borde ju funka men hur vattentät är den egentligen?

Rafflan
10/15/09, 11:46 PM
#128

En tanke när man ska fästa plast matten i botten, kan man inte använda häft pistol?

Blir inte mattan lite halkig för dom små?

Sandra-B
10/15/09, 11:50 PM
#129

#128

Hur menar du att det blir halkigt?

Man har ju bottenmaterial (exempelvis tidningar och spån) ovanpå plastmattan.

//Sandra, sajtvärd påMarsvin.iFokus (& DaysofOurLives.iFokus)
**SMF 237 Sweet Dream's 
**Uppfödning av teddymarsvin - FINNS NU PÅ FACEBOOK!!

Abico
10/15/09, 11:52 PM
#130

#128 - Jag tror inte att häftpistol är ultimat. Varenda litet veck/ grop (av häftpistolen) kommer det att fastna mängder med smuts i och buren blir svår att tvätta ur ordentligt. Dessutom skulle jag tro att det är svårt att häfta igenom plastmatta, den är rätt tjock.

Mattan är inte halkigare än vanliga plastbottnar till gallerbur. Du har ju ett lager spån på mattan :P

Hanna 

FeliciaS
10/15/09, 11:53 PM
#131

#127 Jag tror inte den tål att få fukt på sig lika direkt som en plastmatta, det ser inte ut så. Bäst är nog att du frågar någon personal på butiken :)

#128 Häftklamrarna kan ju lossna och i så fall skada marsvinen riktigt illa. Dessutom har man ju förstört materialet mer om man häftar i det och behöver ta bort plastmattan (min har inte så höga kanter så jag måste kunna lyfta på den och dammsuga upp spåndamm som hamnar där). Yttligare en sak är ju att häftklamrarna rostar så småningom, eftersom spånet är lite fuktigt emellanåt.

Hur skulle mattan bli halkig? Det är ingen skillnad mot en plastbotten, med ett lagom tjockt spånlager åker inte spånet runt lika mycket som om man bara har ett tunt lager spån (mer än det som skvätts bort när de skuttar :P).

Mvh Felicia
medarbetare på Marsvin.ifokus

Rafflan
10/15/09, 11:53 PM
#132

#129 jo men mina gräver sig gärna ner till botten å plast matta känns lite halkigt ;)

Annons:
FeliciaS
10/16/09, 12:02 AM
#133

#132 Gräver sig ner till botten? :P Hur tjockt spånlager har du?

Jag förstår inte hur det skulle kunna vara halkigare än plastbotten.

Mvh Felicia
medarbetare på Marsvin.ifokus

Rafflan
10/16/09, 12:07 AM
#134

#133 Ja du, ca 4cm+, mest killarna som vill ner på botten å mysa ;)

Gillar inte riktigt plast botten heller :P

[Strawberi]
11/4/09, 10:27 AM
#135

nu är lilla jag här igen. Jag har för liten bur enligt mig. Eftersom flera marsvin kanske börjar ta sig hem. I alla fall så tänkte jag bygga en dubbelvåning. Några tips? för och nackdelar?

Abico
11/23/09, 2:17 PM
#136

#135 - Ska du dela gruppen på två då eller har du tänkt ha en ramp mellan våningarna?

Hanna 

[Strawberi]
11/24/09, 12:02 AM
#137

#136 - Vet inte riktigt men får se hehe

Moctezuma
1/16/10, 12:28 PM
#138

Oj, nu fick jag inspiration att bygga en egen bur =D Fast vi har redan två gallerburar, vet inte var jag skulle kunna klämma in en till xD Sprang iväg och mätte en gammal säng (helt av trä) som skulle kunna fungera som bas till en bur, den var ca 190x80 så det skulle vara en bra storlek. Får se hur det här slutar, när jag får en idé har jag svårt att släppa taget :)


Marsvinlove
1/16/10, 2:47 PM
#139

#138 Den där sängen verkar vara en bra idé tycker jag:) Du har ju din äldre hane & två yngre. Om du skulle bygga om sängen till en bur blir den ju ca 200x80 och det skulle nog funka bra att ha alla tre hanar i tillsammans tror jag. Jag har en 200x80 och det funkar för mig:)

Annons:
Moctezuma
1/17/10, 10:08 AM
#140

#139 Yep, nu skulle det bara gälla att kasta ut någon onödig möbel hemifrån och sätta dit sängen istället. Och övertala mina föräldrar om att det här är en väldigt bra idé och att de nog  vill hjälpa mig att bygga ;)


thildatessie
2/6/10, 10:20 PM
#141

#4 så är det för mig med! "/

LumenIset
2/24/13, 11:18 AM
#142

Vad glad jag blev att jag hittade denna artikel! Jag har problem med mina tre, Iset och Oscar mobbar Lumen, så jag tänkte bygga en större bur än vad jag har nu och dela den så att de tre inte går tillsammans. Hur gör man bäst en skiljevägg? Jag vill att de ska kunna nosa på varandra genom den.

LumenIset
2/24/13, 12:10 PM
#143

Och hur sätter ni fast flaskan i hyllan?

emmaaslund
2/24/13, 12:22 PM
#144

#142 Egenbyggda burar är de bästa! :) Dock så tror jag inte riktigt på din plan att låta hanarna bo ensamma. Även om du har en anordning som låter dem se varandra så behöver de den fysiska närheten också om de ska bo med varandra permanent. Hur stort bor de idag? De kanske blir snällare mot varandra om de får mer utrymme - hanarna kräver generellt mer plats än honor för att fungera tillsammans. Alternativt att du skaffar en ny vän till Lumen, om de är riktigt taskiga mot honom. Och sen alltså låta dem gå två och två. Vattenflaskan sätts smidigt upp med en flaskhållare för cyklar som borras fast i burväggen.

/ Emma
Nidos marsvinsuppfödning - Rex och Self DE white

LumenIset
2/24/13, 12:58 PM
#145

Det är två honor och en hane, Iset, den ena honan och Oscar är konstant på Lumen…kanske ska börja med att prova att bara ha en större bur i början då. Grejen är den att jag bor i en etta med fem marsvin och det är buren med tre stycken där det väsnas. Jag kan inte sova eller plugga här hemma alls :p Så jag måste lösa det nu. 

Jag vet att det är bråkigt i några dagar, men om de inte lugnar sig måste jag lösa det med en vägg, kan inte låta dem ta över mitt liv på det negativa viset, jag vill njuta av mina grisar, det gör jag inte just nu.

Tack för tipset!

emmaaslund
2/24/13, 2:30 PM
#146

#145 Aaha ok! Jag är också student i en etta och förstår absolut vad du menar. De kan ta rätt mycket plats utöver själva utrymmet också ;)

Jag hoppas att det löser sig, och att du annars hittar på något bra :)

/ Emma
Nidos marsvinsuppfödning - Rex och Self DE white

Annons:
supernatural
7/12/13, 10:09 PM
#147

Något många marsvinsfantaster i USA använder är ju tråd-kuber, för dom går ju att anpassa hur man vill och bara sätta runt om plastbottnen, enkel och snabbt!

Här är en länk till en sån: http://www.amazon.com/Grid-Modular-Shelving-Storage-Cubes/dp/B009EADLJE

Dock verkar inte detta finnas i Sverige. Skulle helst vilja bygga med detta eftersom att då kan också marsvinen se ut, samtidigt som man kan fästa saker, som vattenflaskor etc.

Har någon sett någonting som det där någonstans i Sverige?

Bilden borttagen av moderator då det är olagligt att publicera bilder utan upphovsmannens tillstånd.

❤️ - Med kärlek, utan våld - Hjärta

emmaaslund
7/12/13, 11:53 PM
#148

#147 Det finns en rätt ny tråd om just dessa burar. Sök så hittar du den säkert, där länkades ett inköpsställe om jag inte minns fel. Jag tror att tråden hette C&C 🙂

/ Emma
Nidos marsvinsuppfödning - Rex och Self DE white

ior1002
5/13/14, 4:55 PM
#149

vad fin bur har du gjort den?

[julia&marsvin]
7/5/14, 9:25 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#150

Här är min bur. :) Även en film på ett mitt marsvin som hoppar in i buren. Marsvin gillar sina burar väldigt mycket verkar det som. Eller är det någon som säger mot? Kanten är alltså 28,5 cm hög. Alla kan hoppa ut men har aldrig gjort det. ;) (bara in) Byggde nyligen en övervåning också. ;)

JonnaCecilia
8/19/14, 3:02 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#151

Vadå att jag är sjukt sugen på att bygga en bur nu eller! Mätte lite och insåg att min a marsvin nog är de enda som får en mindre bur av en bokhylla… Enligt min syster är de de mest bortskämda marsvinen som finns och jag kanske förstår vad hon menar. Nu är de i en 120*60 bur som leder ut till en åttakantig rasthage… Mätte och de har totalt ca 195*120 cm att röra sig på… :P Och.., jag har bara 2 marsvin ska väl tilläggas. Men de är mina bebisar och de trivs! ;) Hade tänkt vänta tills vi flyttar med att bygga bur, men varför vänta när man kan göra det nu? ;) Då kan jag sälja gallerburen och packa ner rasthagen så tar det inte direkt större plats. Blir en stor Billybokhylla 202*80 med en plastmatta (för jag kommer aldrig orka byta vaxduk hela tiden). Blir ju lite mer stilrent inne, ska flytta till en lägenhet med uteplats/trädgård så de kan få mer grästillgång (och jag kan få mer soltillgång). Bättre att bygga bur innan vi flyttar eftersom vi nu bor i göteborg och här finns tillgång till mer byggaffärer än dit vi ska flytta ;) och pappa bor här och kan hjälpa till ;)

jennsla
8/21/14, 10:32 AM
#152

Här är min bur. Den är 92×92 cm. Ska stå i en hörna. Botten spånskiva, kanter folie och plexiglas. Benen är från ett Ikea malmbord. Limmat plastmatta i botten och silikonat. Samt en vaxduk som fästs med dubbelhäftande tejp.

jennsla
8/21/14, 10:32 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#153
Annons:
jennsla
8/21/14, 10:40 AM
#154
jennsla
8/21/14, 10:42 AM
#155

Annan

AndreaSäll
8/25/14, 9:17 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#156

Grisarnas bur har jag byggt själv. Stommen är en lagerhylla från Ikea!

Med vänlig hälsning
Andrea, Doris, Stella, Lily, Otto och Elsa
Grisarnas blogg hittar du här.

Mirre03
12/5/16, 4:55 PM
#157

Hur städar ni i buren ni som har bokhylle burar, tänkte bygga en sån men pappa undrade hur man ska städa den. I våran köpesbur av plast som vi har nu brukar vi bara gå ut och tömma spånet o komposten och sen skölja ur den, men det är ju svårt med en tung bokhyllebur.

musse_lusse
1/15/17, 2:31 PM
#158

Tack så jätte mycket för alla bra tips :DD

/// Musse_lusse 

Instagram: MusseAndLusse

Upp till toppen
Annons: