Sajten & iFokus

Att diskutera på internet

2013-02-27 23:59 #0 av: Moderator_Marsvin.iFokus

Att diskutera på internetforum kan vara svårt. I en skriven text hörs inget tonfall och man kan skriva med ett tonfall men texten uppfattas på tre olika sätt av de som läser, för att de läser det med ett annat tonfall än det skrevs med. Komplicerat? Ja, det är just vad det är. Men det finns några grundregler att följa som underlättar det hela.


Som skribent:

1. Välj dina ord väl.
Använd inte hårdare ord än nödvändigt och undvik förstärkande ord i negativa sammanhang.

2. Läs igenom det du skrivit innan du postar.
Finns det något som kan uppfattas på ett annat sätt än du tänkt? Går texten att läsa med ett annat tonfall än du skrev den i?

3. Skilj på att diskutera person och åsikt!
Att säga att du inte tycker om en viss metod är helt okej. Att säga att du inte tycker om personer som använder en viss metod är inte okej.

4. Var noga med att det framgår att det är dina åsikter du framför, alternativt forskningsresultat (och då gärna med källa).
Det finns kanske inget rätt eller fel, bara olika åsikter och synsätt.Som läsare:

1. Läs alltid texter med ett trevligt tonfall.
De flesta är skrivna på det sättet och majoriteten av allt tjafs börjar med att någon läst en text hårdare än den skrevs.

2. Läs det som står.
Läs inte in annat mellan raderna utan håll dig till det som faktiskt skrivits.

3. Upplever du en text otrevlig, kränkande eller påhoppande, så svara inte tillbaka på samma sätt.
Man kan antingen, på ett trevligt sätt, tala om för skribenten att man upplevde det otrevligt och fråga om det var så det var menat (ofta är det missförstånd). Är det uppenbart otrevligt så svara inte alls utan kontakta någon ansvarig för sajten.

4. Läs (och framför allt - svara inte på) diskussioner när du är på dåligt humör.
Risken för att du läser i för hård ton är hög, precis som risken att du då svara i ännu hårdare ton själv.Du måste självklart inte se alla andra medlemmar som vänner. Dock bör du se dem som arbetskamrater. Forumet är er arbetsplats och ni måste kunna diskutera och konversera med varandra sakligt och trevligt, även om ni inte är överens eller tycker om varandra personligen.


Det finns många olika åsikter på ett forum och det måste man acceptera. Olika åsikter, metoder och kunskap är ju det vi lär oss av. Man får inte se något rätt och fel utan bara olika, så tar man åt sig av det man vill. Lyckas man med detta har man stor chans att ha ett forum med trevliga och givande diskussioner - precis det vi vill ha!


[Edit: MiF] Tänk på att de sajtregler som finns på sajten är till för att få en så trevlig stämning som möjligt på sajten så att så många som möjligt ska trivas. Sajtreglerna gäller i alla situationer och i alla trådar och för  alla medlemmar.
Upplever du att du eller någon annan medlem utsätts för regelbrott?
Se den här artikeln för info om hur du går tillväga i så fall.


Skriven av och publicerad med tillstånd av: AlexIslandshäst.

Moderator_Marsvin.iFokus
- sajtvärden och medarbetarna på Marsvin.iFokus

Sandra (Sandra-B), sajtvärd
Felicia
(FeliciaS), medarbetare
Louise (Creation), medarbetare
Charlotta (Charlotta-B), medarbetare
Sara-Noomi (imoon), medarbetare
Simona (Isnona), medarbetare

Hanna (Abico), medarbetare (inaktiv för närvarande)

Anmäl
2013-09-17 22:17 #1 av: wingren

Tycker denna artikel borde ha fått mer uppmärksamhet när den kom :) Kan tillägga att jag tycker det är jättebra stämning här inne på marsvin just nu men tror det är då det bör uppmärksammas som mest. Missuppfattningar kommer ju alltid att ske, oavsett hur mycket man försöker och även om jag tycker om, alla känns väll fel o säga eftersom jag inte sett tillräckligt mycket från alla, men nästan alla då :p Så kan stämningen aldrig bli FÖR bra ;) Keep up the good work alla ni här på marsvin.ifokus med den härliga, uppmuntrande och hjälpsamma attityden :)

Anmäl
2013-09-18 04:18 #2 av: Sandra-B

#1
Vad bra att du letade fram och puttade upp den här artikeln! :-)

//Sandra, sajtvärd på Marsvin.iFokus (& DaysofOurLives.iFokus)
SMF 237 Sweet Dream's 
Uppfödning av teddymarsvin - FINNS NU PÅ FACEBOOK!!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.