Annons:
Etiketterhälsaartikel
Läst 27673 ggr
bohan85
2013-03-05 22:50

Kastrering av marsvinshonor pga äggstockscystor

Denna artikel kommer handla om kastration av marsvinshonor till följd av äggstockscystor och erfarenheter kring detta. Man kan också kastrera sina honor för att man inte vill att de skall kunna bli dräktiga eller förebygga att de drabbas av äggstockscystor, operationsmetoden är densamma.

Känner du igen något av följande; Lång brunsttid? Aggressiv mot andra marsvin? Har honan tappat hår på båda sidorna av buken? Är spenarna krustiga och torra? Tjock över magen? Då kan honan vara drabbad av äggstockscystor. Många äldre marsvinshonor utvecklar cystor men alla uppvisar inte symtom och symtomen står inte i direkt samband med storleken på cystorna.

Mitt marsvin Doris uppvisade förlängd brunst och hade spenar som var krustiga. De var även kraftigt förstorade och svullna. Dock inget pälsavfall eller tjock mage. Vid veterinärbesöket kunde cystor kännas när veterinären klämde på buken och en tid för operation bokades in. En annan av mina honor, Hedvig, hade också uppvisat lång brunsttid och jag bestämde mig för att även kastrera henne för att slippa bekymmer när hon blev äldre.

Operations- och anestesimetod

Jag har förmånen att bo en timmes bilväg från Mälarens Smådjursklinik, där Marianne Tornvall jobbar. Hon är expert på exotiska djur och använder en teknik vid kastrering på marsvinshonor där man går in via två flanksnitt. Mig veterligen är hon den enda i Sverige som gör på detta sätt på marsvin. Metoden har fördelen att det är mindre risk för infektion då marsvinen inte har såret nedåt golvet/burbotten och att man slipper flytta undan tarmar och annat som vid ett snitt under buken. Dessutom sövs marsvinen med gas, där är min erfarenhet att marsvinen snabbare piggar på sig jämfört med narkos i sprutform. Välj alltid en van smådjursveterinär när du skall utföra ingrepp på dina marsvin. En allmänveterinär har i regel bristfälliga kunskaper om smågnagare, det ingår knappt i deras utbildning tyvärr. Välj någon som har stor erfarenhet av att söva marsvin och att utföra ingreppet i fråga. Marsvin är känsliga för anestesi och därför krävs goda kunskaper.                                    Vid kastrationen tas oftast både äggstockar och livmodern bort.

Förberedelser före operation

Ett bad kvällen innan för att bli ren (inget speciellt schampoo) är det som man kan förbereda  innan. OBS!! Marsvin skall absolut inte fasta inför operationen!

Operationsdagen

Mina honor är medelålders, de var 4 resp. 3,5 år när ingreppet utfördes och alltså inga ungdomar. Men de bedömdes vara i gott skick inför operationen. De lämnades på morgonen och hämtades på eftermiddagen. Veterinären ville ha kvar dem några timmar efter operation för att se att de repade sig och mådde okej. Det var två mycket trötta och inte så kaxiga tjejer med trötta ögon som mötte mig när de blev utskrivna. Då det är en timmes resa hem hade jag värmekuddar med, matade dem med Critical Care innan hemfärd och hade värmt upp bilen ordentligt.

Hona som är sövd och rakad inför operation. Här kommer det ena av två flanksnitt att läggas. Bild: Marianne Tornvall.

Gula pilen visar en frisk livmoder. Den är som ett skosnöre i tjocklek. Bild: Marianne Tornvall

Snittet försluts. Bild: Marianne Tornvall.

Eftervård

Värme, smärtlindring, stödmatning samt lugn och ro var ledorden efter operationen. De var rejält trötta samma dag och låg mest. Hedvig var så trött att jag beskrev henne som en trasa, helt slapp. En värmedyna och massa fleece i buren gjorde att de höll sig varma. Stödmatning med Critcal Care från Oxbow användes. Redan på op.kvällen åt de lite själva men inte tillräckligt. Varannan timme under kvällen och natten matades de och värmedynorna värmdes på vid behov. Det är farligt för marsvin att inte äta på flera timmar då deras mage kan stanna av vilket kan vara livshotande. Så håll noga koll på att de bajsar. Under operationen fick de smärtlindrande och de skulle fortsätta med smärtlindrande några dagar till. Ett marsvin som inte har ont mår mycket bättre! Se gärna till att du är ledig någon dag i samband med operation ifall de behöver mer stödmatning eller om något annat skulle inträffa.

De fick bo på en avskild plats, i varsin bur för att återhämta sig. Enligt råd från veterinären kunde de redan nästa dag släppas ihop dem med flocken under förutsättning att de mådde bra och åt och kissade och bajsade. Dagen efter operation var de precis som vanligt. Sugna på frukost och alerta. Så fort de kom ner i sin flockbur så började de gå omkring och tugga hö som om ingenting hänt. Risken för att något annat marsvin skall kunna förstöra operationssåret är liten. De är sydda med stygn som sitter ”inuti” huden så de syns knappt. Det är också självupplösande tråd så ingen stygntagning är aktuell. Såg för övrigt aldrig att någon flockkompis var nyfikna på såren.

Dagen efter operation. Små tunna operationssår, ca 2 cm långa. Har inte blödigt något alls, det som syns är torkat blod sedan operationen. Bild: Anna Bohm

Resultat

Ett enormt lugn har lagt sig i flocken. Ingen som brunstar i flera veckor och Doris och Hedvig är mycket lugnare och mer tillfreds. Veterinär Tornvall uppger att marsvinsägare märker stor skillnad på välbefinnandet hos marsvinet efter operationen.

Storleken på mina marsvins cystor var som ärtor respektive hasselnöt.

Alternativ till operation

Det finns hormonsprutor och hormonchip som kan ges till marsvinet för att minska symtomen på cystorna som ex. förlängd brunst. De dämpar hormonerna men är på inget sätt botande, endast lindrande. Om cystorna blivit så stora (de kan bli clementinstora) att de blivit väldigt jobbigt för marsvinet kan de tömmas via bukväggen med det är bara en temporär lösning då de fyller på sig igen. En risk med att tömma dem på detta sätt är att man kan råka punktera något annat som ex. tarm. Stora cystor kan förutom generellt obehag ge marsvinet andningssvårigheter.

På Mälarens smådjursklinik görs det nästan inte alls med motiveringen att det inte är botande men på andra håll är det mer frekvent använt. Blå Stjärnan i Göteborg, veterinär Bo Runsten använder det bland annat.

                                                     

Tips på fortsatt läsning

På veterinären.nu finns en artikel om äggstockscystor hos marsvin.

På malarenssmadjur.se kan du läsa om hur Marianne Tornvall kastrerar honor.

På blastjarnan.se (avdelning smådjur/exo) finns Bo Runsten.

Tack till Marianne Tornvall för faktagranskning och bilder samt information.

  • Redigerat 2023-02-02 08:14 av Ljungåsen
Annons:
_Charlie
2013-03-05 22:57
#1

Mycket intressant läsning…

Jag funderade på om de fick antibiotika i samband med kastreringen?

Jag ska in och kastrera min Edward om 2 veckor, och de sa att de alltid alltid sätter in antibiotika på marsvin efter kastreringar, att marsvin är de enda djuren som får antibiotika då. Nu är ju Edward visserligen en hane och hans sår kommer sitta på ett utsatt ställe, men jag blev ändå nyfiken.

Jag undrar också om sövningen. De blev sövda med gas skrev du. Edward ska få lugnande, och lokalbedövning, ingen sövning. Har du (eller ngn annan) någon erfarenhet av den typen av sätt?


bohan85
2013-03-05 23:00
#2

På hanar sätter de in antibiotika, men på honor som gör detta flanksnitt så görs det inte rutinmässigt. 

Lugnande och lokalbedövning gör alltid veterinär Salih i Vallda (nära göteborg). Irene på Eragons omplacering av marsvin kastrerar alla sina hanar där och det fungerar hur bra som helst. De slipper ju narkosen då!

bohan85
2013-03-05 23:05
#3

Tillägg till #2: Hos Salih får de antibiotikasalva i såret, de sätts inte in på antibiotika peroralt hos honom om inget tillstöter.

Det görs nog olika från vet. till vet. Kanske någon annan har erfarenhet!

_Charlie
2013-03-05 23:09
#4

#2 Tack, okej. Jag hade aldrig hört om denna typen av bedövning så jag blev lite fundersam, men veterinären sa att de inte haft något marsvin som dött under eller efter kastreringen sedan de gick över till det sättet.

Hon sa att jag får med mig antibiotika hem, så jag antar att det är genom munnen han kommer få det. Jag ska fråga angående antibiotikasalva när jag lämnar honom.

Tråden gällde ju honor men jag har sett att du verkar ha lite kunskap om kastreringar så jag tackar för ditt svar ändå. ;)


bohan85
2013-03-05 23:12
#5

Det heter streptocillin den där lokalantibiotikan. Men hellre ge en kur antibiotika än att få en infektion när de är nyopererade.

PiggieVille
2013-03-05 23:46
#6

Tack så jätte mkt för denna artikel!! Jag har i helgen som varit just undrat och sökt info om kastrering på honor :)

Annons:
bohan85
2013-03-05 23:54
#7

Kul att du gillade den! Finns en del mer på min blogg, men det är i stort sett samma innehåll, kika antingen i högerspalten under "äggstockscystor och …" eller i oktober månad 2012. http://ietthornavvardagsrummet.blogspot.se/

deverry
2013-03-09 11:16
#8

Jättebra text! Jag tänkte bara på det här med schamponeringen dagen inför operation: hos hund och katt har man börjat rekommendera att de tvättas med klorhexidinschampo dagen före en operation, just för att minska infektionsrisken. Det är också något som gjorts inom humanvården en lång tid. Jag ser ingen orsak till att man inte skulle kunna göra det på marsvin heller, det minskar infektionsrisken mer än att bara använda vanligt schampo :)

bohan85
2013-03-09 16:06
#9

#8 Intressant!

Mirinda
2013-03-12 11:09
#10

Jättebra artikel! 🌺

Marianne Tornvall har väldigt gott rykte bland marsvinsägare, vad jag har förstått. Hennes namn dyker ofta upp här i trådarna. Känner du till om hon undervisar andra veterinärer/blivande veterinärer?

Det skulle ju kunna sprida hennes kunskaper bland andra smådjursvettar. Särskilt en sådan sak som en ny operationsmetod borde ju veterinärshögskolan och anordnare av fortbildningskurser för redan verksammma vettar vara mycket intresserade av.

Jag lider med MiF-medlemmar som har för långt att åka till en riktigt marsvinskunnig veterinär. Vi fick hjälp på Roslagstulls-kliniken när vår unga hane kastrerades. Orsaken var att han hade pungbråck.

Kanske hade vår lillkille inte överlevt om vi inte haft sån tur att vi kan ta oss till en duktig veterinär, som visste att söva rätt. Där kan de också eftervårda rätt de första timmarna. (Vi lät faktiskt marsvinet stanna över natten, för att vi var så nya som marsvinsägare.) Han åt hö och grönsaker som vanligt när han kom hem. Antibiotika och smärtstillande fick vi ge med doseringsspruta.

Vår hane är en väldigt pigg och kry kastrat idag.

Medarbetare på Marsvin i Fokus
”Be true to yourself and you will be false to nobody.” Shakespeare

[PuffBuck]
2013-03-14 15:01
#11

Då har man lärt sig något nytt! Tack så mycket för en bra artikel :)

bohan85
2013-03-14 20:19
#12

#10 Jag vet inte om hon undervisar, jag skall på hälsokoll med ett marsvin i april så jag skall se om jag kommer ihåg att fråga. Tror hon håller något föredrag ibland, men vet inte om de är om marsvin. Hon åker iaf på konferenser ibland för att vidareutvecklas själv, tror hon sa att hon bland annat hade varit i USA.

Det är synd att de finns så få specialister… Det drabbar ju djuren.. 

Hon är oerhört kompetent, lämnar inget åt slumpen och tar alltid det säkra före det osäkra. Ibland när jag varit där med något marsvin som man inte riktigt vet vilket håll det skall gå åt och en helg kommer "upp" så har jag fått recept på antibiotika så jag kan påbörja kur om det skulle behövas under helgen. Nu menar jag inte att hon slänger antibiotika runt sig men jag tror du förstår hur jag menar, det var ett exempel. Hon är mycket mån om djuren, även de allra minsta!

#11. Marsvin är ju känsliga för narkos så det är viktigt att de vet hur de skall göra!

[PuffBuck]
2013-03-14 20:25
#13

#12 Jo, det är jag medveten om. En av mina småttisar blev ju sövd när han skulle få tänderna fixade. Usch så orolig man var :(

Annons:
[tösen,cesse, malte]
2013-05-10 12:56
#14

Så bra artikel :-)

[vigge_]
2013-05-29 08:14
#15

Hej, jag vet jättelite om marsvin men håller på att läsa på :). Hur mycket kostar en kastration på marsvin? Kan vara bra att veta :)

bohan85
2013-05-29 10:38
#16

Knappt 6000 kr om det är bara för att kastrera. De jag kastrerade hade ju sjukdom så då fick jag ju ut försäkringspengar så då blev det betydligt billigare.

Caspia
2013-05-29 11:30
#17

#16. Sextusen?! Menar du inte sexhundra?!

Envishet och drömmar

idipidi
2013-05-29 11:34
#18

#17 Det tror jag inte. Sexhundra låter helt orimligt galet billigt. Det är mycket billigare än kastration av hane i så fall.

Caspia
2013-05-29 11:45
#19

#18. Jag tror jag betalade 550 för att kastrera min hane. Men jag förstår hur du menar,det är ju oerhört mycket mer jobb med att kastrera en hona. Hade dock inte trott att det skulle kosta så mycket som 6000 kr.

Envishet och drömmar

idipidi
2013-05-29 11:51
#20

I Stockholm kostar det åtminstone runt tusenlappen att kastrera en hane. Billigast av de jag ringde runt till (flera år sedan) tog 800.

Vill egentligen att det ska användas gasnarkos om de ska sövas, men då blir det snabbt betydligt dyrare.

Jag hade nog snarast gissat på tre, fyra tusen för att kastrera en hona. Sextusen måste ju ligga en bra bit över smärtgränsen för de allra flesta.

Annons:
bohan85
2013-05-29 12:01
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#21

gasnarkos och det är 6000 kr. Fotograferat kvitto bigfogas här

Caspia
2013-05-29 12:37
#22

#20. Under vissa perioder har jag faktiskt funderat på att kastrera mina honor helt preventivt. Jag är så trött på äggstockscystor! Nu ska jag inte låta som att jag träffat hundratals marsvinstanter men jag tror faktiskt att så gott som alla jag träffat på haft problemen i någon utsträckning. Pälsavfall, stora cystor, brunststörningar, , humör, ja och så skorviga spenar så klart men det har jag nog inte sett någon lida särskilt av. Jag vill ju inte att mina ska få så och skulle det gå att förebygga genom att helt enkelt ta bort eländet vore det ju något att undersöka vidare. Skulle det fungera utan andra jobbiga sidoeffekter vore det ju fantastiskt. Dock lär det ju så länge priset är på den nivån inte bli något särskilt spritt fenomen. (Nu tar säkert veterinär inte mer än vad som är rimligt, det ätär ingen personlig kritik). För egen del blir det inga honkastreringar eftersom jag bor på fel sida landet. Det är säkert inte så kul att återhämta sig från en operation var man än är, men på ett tåg? Det känns inte schysst.

Envishet och drömmar

Caspia
2013-05-29 12:47
#23

#21. Förlåt, jag menade inte så. Hoppades bara att du kanske petat på en siffra för mycket.

Envishet och drömmar

bohan85
2013-05-29 13:29
#24

#23 du har inget att be om förlåtelse för :) Jag hade också önskat att det var en nolla mindre. Det är nog inga stora vinstmarginaler gissar jag på, det kostar helt enkelt med personal, utrustning m.m. Operationer på människor kostar massor men det "ser" man ju inte som patient.

Bifogade bara kvittot för där kan man se vad man betalar för. Men med försäkring när marsvinet har en sjukdom så blev det ju stor skillnad på vad man betalar själv.

idipidi
2013-05-29 13:36
#25

#22 Och jag håller med dig. Har också uppfattningen att det är enormt vanligt.

jojjehanna
2015-12-20 09:24
#26

Om någon läser denna gamla tråd och avskräcks av priset så kan jag berätta att vi kastrerade marsvinshona i oktober 2015 pga hormonbesvär. Vi gick till husdjurshälsan och Katrin Dec (välj henne) och honan hade även vystor så det kostade ca 2000:- varav försäkringsbolaget ersatte ca hälften (en stor del var ju självrisken). Utan cystor hade det kostat cirka hälften men ej ersatts av försäkringsbolaget. Ej flanksnitt.

Ljungåsen
2019-09-23 08:52
#27

Puttar upp den här gamla tråden för att berätta att det numera går att kastrera med flanksnitt även hos Blå Stjärnan i Göteborg. En av mina flickor kastrerades i torsdags (pga äggstockscystor), och återhämtningen går fantastiskt bra. En flanksnittskastrering är betydligt enklare för marsvinet, men dyrare förstås. Försäkringsbolaget tar större delen av kostnaden, om det finns medicinska skäl.

Annons:
Ljungåsen
2023-02-02 08:14
#28

Puttar upp den här tråden igen. Numera går det att kastrera med flanksnitt även hos Husdjurshälsan i Göteborg. En av mina flickor kastrerades där i tisdags (pga äggstockscystor) och återhämtar sig fint.

Det är fortfarande dyrt, men billigare än Blå Stjärnan, och försäkringen tar större delen av kostnaden.

Upp till toppen
Annons: