Sajten & iFokus

Artiklar på Marsvin.iFokus

2013-09-10 04:38 #0 av: Moderator_Marsvin.iFokus

I den här artikeln finns en länk till samtliga artiklar publicerade på Marsvin.iFokus. Under varje länk finns en sammanfattning om vad artikeln handlar om och de är sorterade i de kategorier de ligger i. Förhoppningsvis ska detta göra att det blir lättare att hitta eventuella artiklar i det ämne man är intresserad av. De stora rubrikerna är samma namn som artikelkategorin artiklarna ligger i, de mindre rubrikerna är till för att ytterligare sortera större ämnen.

Köpa marsvin

Djuraffär eller uppfödare?

När man ska skaffa smådjur går de flesta till närmaste djuraffär men är det verkligen det bästa? Läs den här artikeln för mer info.

När man ska köpa marsvin

Vad ska man tänka på när man ska köpa marsvin (eller djur över huvudtaget)? Är det verkligen nödvändigt att stödja djuraffärernas verksamhet eller finns det andra alternativ? I den här artikeln får du lite råd och tips.

Vad behöver marsvin?

Vad behöver marsvin ha för tillbehör? Vad måste jag ha hemma när jag får hem mina marsvin, vad kan jag införskaffa senare och vad ska jag inte ha överhuvudtaget till dem? I den här artikeln får du förhoppningsvis svar på det.

Uppfödare på Marsvin.iFokus

Här på MiF finns det flera stycken som föder upp marsvin, i den här artikeln finns kontaktuppgifter till de som valt att finnas med. Observera att listan inte innebär att sajten rekommenderar de uppfödare som finns med.

Foder

Hö som hö?

Att marsvin ska ha fri tillgång till hö vet förhoppningsvis alla marsvinsägare, men är det någon skillnad på olika sorters hö? Svaret får du här.

Lussegrisar till marsvinen

Vill dina marsvin också få lussebullar till jul?
Det är kanske inte så lämpligt men här har du ett recept på lussegrisar.
OBS! Kan serveras året om. ;-P

Stödmatning

När ungar eller vuxna marsvin matvägrar så går det ganska så fort tills deras mage kommer i olag och lägger av. För att ge dem en chans att överleva måste man stödmata dem vilket inte är det lättaste alla gånger. I den här artikeln kan du läsa om hur man kan gå tillväga.

Grönfoder

Grönfoder utifrån

Färskt grönfoder utifrån är det bästa de flesta marsvin vet, men vad kan man egentligen plocka in till dem? Läs den här artikeln för att få några tips.

Handla rätt till marsvinen

I den här artikeln får du massor tips på vad du kan köpa och ge dina marsvin i grönsaksväg.

Marsvin och C-vitamin

Att marsvin kräver C-vitamin dagligen vet förhoppningsvis de flesta men hur ska man ge dem det, vad händer om man ger för mycket eller för lite? Här får du svaren.

Kraftfoder

Alternativt kraftfoder

Pellets är den vanligaste formen av kraftfoder till marsvin men få är anpassade till dem. I den är artikeln får du tips på andra, mer naturliga alternativ.

Kligröt

Kligröt uppskattas av de flesta marsvin men hur gör man egentligen? Receptet hittar du här.

Oxbowpellets

Oxbow är en av de få pelletssorter som är anpassade till marsvin. Läs den här artikeln för mer information om det.

Skötsel

Att bada sina marsvin

Här får du tips på hur man gör och vad man ska tänka på när man badar sina marsvin.

Tassar och klor

Tycker du att det är svårt och jobbigt att klippa klorna och sköta om tassarna? Du är inte ensam men förhoppningsvis kan den här artikeln hjälpa dig.

Hälsa

Håll marsvinen svala

När det är varmt så är det viktigt att man håller marsvinen svala så att de inte drabbas av värmeslag. Här får du tips på hur du kan göra.

Hälsoundersökning

Att regelbundet kontrollera sina marsvin för att se att de är friska och så är väldigt viktigt. Här finns en lista över vad man bör kolla.

Kastrering av marsvinshonor pga äggstockscystor

Denna artikel handlar om kastrering av marsvinshonor på grund av äggstockscystor.

Ohyror & parasiter

Giardia på marsvin

Giardia är en encellig parasit som kan drabba både människor och djur. Parasiten bosätter sig tarmslemhinnan och kan orsaka stora problem. Här får du mer information om detta.

Ohyra

Det finns några stycken ohyror som går på marsvin. I den här artikeln tittar man lite närmare på de tre vanligaste; static, sellnick och pälsätare.

Ringorm

Ringorm är en otäck svampinfektion som inte bara smittar mellan marsvin utan även går på människor, hundar, katter och andra djur.
Den här artikeln är skriven av Vanerlands vars marsvin drabbades av ringorm 2009 och handlar om både sanering och behandling.

Sjukdomar

Diarré och förstoppning

Det finns två magproblem som kan uppstå hos sjuka marsvin, eller till följd av fel kost: diarré och förstoppning. Marsvins magar är känsliga och båda sjukdomarna kan leda till döden om inget görs. Läs mer i artikeln om hur du undviker diarré och förstoppning, samt vad du bör göra om ditt marsvin har råkat ut för det.

Urinsten

Urinsten är en relativt vanlig sjukdom hos marsvin. Symtomen liknar symtomen för UVI, men det finns skillnader och sjukdomarna är i grund och botten olika. Det är inte ett helt utforskat område, men förhoppningsvis kan några av frågetecknen redas ut i denna artikel.

Urinsten på marsvin – ett mångfacetterat problem

En veterinärstudent forskade om urinsten på marsvin och skrev denna artikel.

Urinvägsinfektion

"UVI" är en vanligt förekommande sjukdom i marsvinsvärlden. Symtom visar sig bland annat i form av smärtor vid urinering, blodblandat kiss, ökad drickslust och mer frekvent urinering. Lyckligtvis är sjukdomen förhållandevis lätt att behandla. Hur du gör det och mycket mer får du veta här.

Ögonsjukdomar

Den här artikeln tar upp de vanligaste ögonsjukdomarna.

Skador

Bölder

Att marsvin drabbas av bölder är inte helt ovanligt, det är dock inte alltid det krävs veterinärvård. Läs den här artikeln för mer information. Här finns även recept på hemmagjord koksaltlösning.

Mikroftalmi

Mikroftalmi är en missbildning som främst uppstår när man parar roan + roan, dalmation + dalmation eller roan + dalmation. Läs mer om vad det innebär här.

Beteende

Att sammanföra marsvin

Att sammanföra två okända marsvin med varandra är inte alltid så lätt. I den här artikeln får du tips på hur du kan gå tillväga för att minska riskerna för bråk.

Marsvinets kroppsspråk

Marsvin är ganska bra på att kommunicera med varandra både genom läten och med sin kropp. I den här artikeln får du hjälp med hur du ska tyda dina marsvins kroppsspråk.

Marsvinsspråk

Har du någon gång funderat på vad de olika lätena marsvinen har för sig betyder? Förmodligen. I den här artikeln får du lite hjälp med att tyda det.

Varför ska man inte ha marsvin ensamma?

Marsvin är flockdjur och mår väldigt dåligt över att behöva vara ensamma. Läs den här artikeln för att fördjupa dig i ämnet om varför marsvin inte ska vara ensamma.

Boende & inredning

Bottenunderlag till marsvinsburar

Det finns många olika saker man kan ha som bottenunderlag, spån är nog det vanligaste men man kan även ha exempelvis fleece.
FeliciaS har testat en del olika alternativ och listat för- och nackdelar i den här artikeln.

Marsvin utomhus

De flesta marsvin älskar att få komma ut på sommaren och känna gräset under tassarna men innan man tar ut sina marsvin finns det lite att länka på så läs den här artikeln först.

Avel

Avel

Att avla på sina marsvin innebär mycket mer än att bara sätta ihop en hona och en hane och få söta marsvinsungar.
I den här artikeln tas en del av allt det finns att tänka på innan, under och efteråt upp.

Grundläggande genetik

Genetik, ärftlighetslära. Det kan tyckas vara ett invecklat och svårförstått ämne vid första anblick, men håller man sig till det mest väsentliga och inte fördjupar sig i detaljer är det ganska lätt att lära sig ändå. Så länge man har intresse och motivation finns det inget som hindrar en från att lära sig mer om detta ämne.

Könsbestämning

Hane eller hona, hona eller hane? Här kan du få hjälp med att lista ut vilket kön ditt marsvin har.

Marsvinsuppfödare?

Funderar du på att börja föda upp marsvin? Hur ska man göra för att hitta lämpliga avelsdjur? Är det nödvändigt med utställningar?
I den här artikeln tas bland annat det upp.

Raser & färger

Färger

Färglista

Här följer en lista med samtliga marsvinsfärger som finns. Var färg har en kort beskrivning också.

Färglära

Här får ni lite olika tips på vad som är bra att tänka på när man ska färgbestämma ett marsvin. När man lärt sig tänket underlättar det också vid vidare studier av marsvinsgenetik, som i sin tur också underlättar färgbestämningen ytterligare ett steg.

Marsvins färggenetik

Här följer en introduktion till marsvins färggenetik. Är marsvins färglära och genetik i allmänhet främmande ämnen för er läsare, kan det vara en god idé att läsa sajtens artiklar om de ämnena innan man ger sig in på denna.

Raser

Rastema, del 1 – Korthår

Den första artikeln i rastemat, med fokus på korthårsraserna Self, Nonself, Crested, Satin och Satincrested.

Rastema, del 2 – Strävhår

I pågående artikeltema presenteras de olika marsvinsraserna, indelade i tre olika grupper. Nu har vi kommit till del två där ni ska få läsa mer om gruppen Strävhår där raserna Abessinier, Rex, Teddy, Schweizer-Teddy och Skinny ingår.

Utställning

Petklass

I den här artikeln fördjupar vi oss både i förberedelser inför en petclassutställning men får även veta hur det går till när man anmäler sig och på själva utställningen.

Tema utställning, del 1 – förberedelser

Hur ska man förbereda marsvinen inför utställningar? I den här artikeln tar vi upp det.

Tema utställning, del 2 – på utställning

Hur går det till på en utställning? Det kan du läsa om i den här artikeln.

Gör det själv

Ny artikelserie: Gör det själv

Vi har en artikelserie där sajtens medlemmar delar med sig av hur man själv kan tillverka olika saker till sina marsvin.

Gör det själv: Innebur

FeliciaS delar med sig av hur man kan bygga en innebur till marsvinen (publicerades innan artikelseriens start).

Gör det själv: Utebur

Moctezuma  visar hur man kan bygga en utebur (publicerades innan artikelseriens start).

Gör det själv: Utställningsplatta

emmaaslund visar hur man kan bygga en utställningsplatta till marsvinen.

Gör det själv: Toalett

Shintaida har byggt en toalett till sina marsvin och visar här hur man kan göra (publicerades innan artikelseriens start).

Övrigt

Angående Agrias skötselråd

I augusti 2011 publicerades en artikel i många dagstidningar. Artikeln grundades på Agris nya skötselråd där de bland annat hävdade att grönsaker orsakar magproblem hos marsvin. Här listas flera av de felaktigheter som Agria sprider.

Att resa med marsvin

Ibland kan marsvinen följa med när man ska åka bort. I den här artikeln får du veta vad du bör tänka på när du tar med dig dina marsvin.

Bokrecension: Piggy Potions av Peter Gurney

En bokrecension av boken Piggy Portions. Recensionen är gjord av FeliciaS.

Intresselista för marsvin i nöd

Här finns en lista på de av Marsvin.iFokus medlemmar som kan ta hand om marsvin i nöd, antingen permanent eller tillfälligt.

Lär dig fotografera marsvin

I den här artikeln får du lite tips på hur du får de bästa bilderna på dina marsvin.

Marsvinens änglar är Djurens Hjältar 2010

2010 tilldelades Mia Winge och Irene Ljunggren, som båda hjälper hemlösa marsvin att få för-alltid-hem, priset Djurens Hjälte.

Svenska Marsvinsföreningen

Här får du lite information om Svenska Marsvinsföreningen, SMF.

”Till marsvinsvakten”

När man är djurägare och ska åka bort så kan man inte alltid ta djuren med sig, då behöver man någon som passar dem eftersom de inte kan ara helt ensamma utan tillsyn någon längre tid. I den här artikeln tas saker upp som man bör tänka på innan man lämnar över ansvaret för sina små älsklingar till någon annan.

Träna konster och tricks

Här får du tips på konster och tricks du kan träna med dina marsvin och även tips på hur du går tillväga.

Vad säger lagen om marsvin?

Även marsvin omfattas av Djurskyddslagen och det gäller även de som hålls av privatpersoner. I den här artikeln får du veta vad som gäller när man har marsvin.

Aprilskämt

Aprilskämt 2011: Vaccinering mot dvärgbandmask

Aprilskämt 2013: Sveriges vildmarsvin

Månadens medlem

Månadens medlem januari 2010

Marsvinlove - Maijah Helminen.

Månadens medlem februari 2010

WeepingWillow - Emelie Skyldeberg.

Månadens medlem mars 2010

Fiona - Jenny Larsson.

Månadens medlem april 2010

Strawberi - Linnea Berg.

Månadens medlem maj 2010

HumlanochJuvel - Isabelle Andersson.

Månadens medlem juni 2010

Ho0mii3z - Wendela Westlund.

Månadens medlem juli 2010

Emmsann - Emma.

Månadens medlem april 2011

Misarn - Maria.

Årets marsvin

Bidrag till Årets marsvin 2008

Här presenteras samtliga finalister (det vill säga de som blivit Månadens marsvin under 2008) till Årets marsvin 2008.

Årets marsvin 2008

Här presenteras vinnaren av Årets marsvin 2008

Årets marsvin 2009

Här presenteras vinnaren av Årets marsvin 2009

Årets marsvin 2010

Här presenteras vinnaren av Årets marsvin 2010

Årets marsvin 2011

Här presenteras vinnaren av Årets marsvin 2011

iFokus djurfoto

iFokus djurfoto 2012

Sedan 2012 går flera djursajter på iFokus ihop och anordnar en gemensam fototävling. Här är årets information.

iFokus djurfoto 2013

Sedan 2012 går flera djursajter på iFokus ihop och anordnar en gemensam fototävling. Här är årets information.

Sajten & iFokus

Att starta en iFokus-sajt

Är du sugen på att starta en iFokus-sajt som handlar om ditt intresse?
Att driva en iFokus-sajt är inte så svårt som det kanske kan verka.
I den här artikeln får du lite information.

Brinn för iFokus!

Under 2010 anordnade Eurosport en tävling som kallades Fackelkampen, den pågick fram till invigningen av OS. Den vinnande organisationen fick skänka 30'000 kronor till valfri välgörenhetsorganisation och i och med iFokus vinst blev Läkare utan gränser väldigt glada.

Första gången här?

Är det första gången du besöker Marsvin.iFokus eller kanske rentav första gången du besöker en iFokussajt överhuvudtaget? Läs då gärna genom den här artikeln. Här finns information om bland annat vad du får för något genom att bli medlem inom nätverket.

LANSERING AV NYA IFOKUS

I mars 2011 lanserades "nya iFokus", här kan du läsa mer om förändringarna.

Jul-hälsningar

God Jul & Gott Nytt År! (2009)

God Jul & Gott Nytt År! (2010)

God Jul & Gott Nytt År! (2011)

God Jul & Gott Nytt År! (2012)

Från oss alla till er alla…

Marsvin.iFokus

Anmälan av regelbrott på Marsvin.iFokus

Här kan man läsa om hur man går tillväga för att anmäla regelbrott här på Marsvin.iFokus.

Annonseringsregler

Här finns sajtens annonseringsregler, det vill säga vad som gäller för annonser här på sajten.

Artiklar på Marsvin.iFokus

Denna artikel.
En sammanfattning av varje artikel som är publicerad på Marsvin.iFokus med länk. Sorterad i de artikelkategorier de ligger i.

Forumkategorierna

För att vi ska få ett forum som är lätt att hitta på och ordning bland trådarna krävs det av medlemmarna att de lägger trådarna i rätt kategori.
I den här artikel gås var kategori igenom med en förklaring om vilka trådar som är tänkta att postas var.

Sajtregler

Förutom de lagar som gäller i Sverige och de regler som gäller på hela nätverket har vi även några som gäller specifikt för Marsvin.iFokus.
Läs den här artikeln för att ta del av dem.

Tänkvärt

Att diskutera på internet

Det är inte alltid så lätt att diskutera över internet, här får du några tips på vad du kan tänka på - både som skribent och läsare.

Att kommunicera på nätet

Att kommunicera på nätet är inte alltid så lätt och missförstånd uppstår ganska ofta på grund av att man tolkar det man läser på et annat sätt än den som skrev menade det.
I den här artikeln får du lite tips gällande kommunikation på Internet.

Härskartekniker – hur känner man igen dem?

Härskartekniker används både i det verkliga livet och över internet. Man använder härskartekniker för att försöka lyfta sig själv och/eller trycka ner andra. Läs mer om härskartekniker här.

iFokus mot mobbning!

På iFokus har vi kommit överens om att inte tolerera mobbning (kränkande särbehandling). Läs mer om det här.

Om personangrepp

Här kan man läsa hur man definierar personangrepp.

Om upphovsrätt/copyrigt

Att "låna" texter och bilder utan tillstånd av den person som gjort dem är inte tillåtet enligt svensk lag, man har dock rätt att citera kortare stycken.
Här kan du läsa mer om både upphovsrätt (copyright) och citaträtt.

Underlätta för synskadade

Att vara synskadad och kunna vara aktiv på forum på Internet är väldigt svårt och långt ifrån självklart.
IFokus är ett forum som är bra anpassat för de som ser dåligt och använder sig av skärmläsare och därför besöker många som är kraftigt synskadade just iFokus. Vi medlemmar måste dock göra vårt för att underlätta för dem, bland annat inte använda oss av förkortningar och liknande vilket även kan vara svårt för den som lider av bland annat dyslexi. I den här artikeln berättar SvenA som själv är synskadad (sajtvärd på bland annat synskadad.iFokus) om hur vi alla kan underlätta för den som använder skärmläsare.

Moderator_Marsvin.iFokus
- sajtvärden och medarbetarna på Marsvin.iFokus

Sandra (Sandra-B), sajtvärd
Felicia
(FeliciaS), medarbetare
Louise (Creation), medarbetare
Charlotta (Charlotta-B), medarbetare
Sara-Noomi (imoon), medarbetare
Simona (Isnona), medarbetare

Hanna (Abico), medarbetare (inaktiv för närvarande)

Anmäl
2013-09-11 02:09 #6 av: Moderator_Marsvin.iFokus

Vi har tidigare haft en artikel precis som den här, men då vi gjorde om bland artikelkategorierna togs den bort för att redigeras vilket ingen tog sig tid att göra.

Nu finns det en helt ny artikel istället!

Som det står i TS så är alla sajtens artiklar listade här, under den kategori de ligger i och med en liten sammanfattning av vad artikeln innehåller.

Förhoppningsvis kan det underlätta en del när man letar efter artiklar, eller bara vill se vad det finns för sorts artiklar här på sajten.

Moderator_Marsvin.iFokus
- sajtvärden och medarbetarna på Marsvin.iFokus

Sandra (Sandra-B), sajtvärd
Felicia
(FeliciaS), medarbetare
Louise (Creation), medarbetare
Charlotta (Charlotta-B), medarbetare
Sara-Noomi (imoon), medarbetare
Simona (Isnona), medarbetare

Hanna (Abico), medarbetare (inaktiv för närvarande)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.