Raser & färger

Lunkarya - den svenska rasen

2013-09-13 03:49 #0 av: Sandra-B

På 1980-talet, i en svensk djuraffär, hittades en liten marsvinsgosse med en väldigt speciell päls, en päls som visade sig bero på en dominant strävhårsgen. Som tur är så togs den här gossen till vara och blev far till många ungar. Rasen kom att kallas för lunkarya och det dröjde över 20 år innan rasen blev godkänd inom SMF. Den här lilla gossen är stamfadern till alla lunkaryor i hela världen! Läs den här artikeln om du vill veta mer om lunkaryan dess historia.

Historia

Confetti's Agnes

På 1980-talet drev systrarna Lundqvist en djuraffär i Stockholm. De var också väldigt marsvinsintresserade och höll själva på med lite avel. Det var just i denna djuraffär som lunkaryan såg dagens första ljus. Systrarna uppmärksammade att en liten hane hade fått en mycket speciell päls, och tack vare sitt avelsintresse så tog de själva vara på honom och förde hans anlag vidare. Systrarna insåg på ett tidigt stadium att de förmodligen fått en så kallad mutation och tog tillvara detta på ett förståndigt sätt. Mutationen visade sig genom att marsvinet fick en mycket sträv och vågig päls. Man använde långhåriga marsvin i förädlingsarbetet och redan från början eftersträvade man att få ett peruanliknande marsvin, men med denna speciella kvalité på pälsen. 

Namnet lunkarya

BIR-11 SCH Confetti's Lady Grinning Soul

Namnet lunkarya kommer sig av att den ena av systrarna kallades för "Lunkan". "Rya" kommer sig av vårt svenska lantrasfår ryafåret då lunkaryans päls väldigt mycket påminner om ett ryafår.

Genetik

Bästa sjelden variant NM 2012 (i danmark) SV-12 SCH Confetti's Rita

Genen som ger denna speciella kvalité på pälsen är dominant. Det betyder att det bara behövs en gen för att anlaget ska slå igenom. Men det betyder också att genen för lunkarya aldrig kan ligga dold utan en av föräldrarna behöver själv vara lunkarya för att ungarna ska kunna bli det. Det finns förmodligen modifierade gener som påverkar kvalitén på pälsen, då strävheten kan skilja mellan individerna.

Lunkarya som ras

SCH Confetti's Entligen. Sveriges första lunkaryachampion!

Idag (från och med 2008-01-01) är lunkarya en officiell ras upptagen i Svenska Marsvinsföreningen med full standard (läs om den här). Den variant som vi kallar för lunkarya är ett långhårigt marsvin där pälsen växer som den gör på en peruan, det vill säga har två höftvirvlar som kastar fram pälsen över ryggen och över huvudet och marsvinet har en lång lugg. Den finns också som sheltie- och coronetvariant. Idag har inte dessa varianter egna namn, utan kallas vanligtvis för "lunkaryasheltie" eller "lunkaryacoronet".

SV-10 SCH Confetti's Penny Lane utkammad och fin.

Korthårig variant - curly och rosettcurly

Den finns också som en korthårig variant. Pälsen är då betydligt kortare än på en vanlig lunkarya, men längre än på ett släthårigt marsvin. Även här ska kvalitén vara så sträv som möjligt och lockig. Vi kallar dessa varianter för curly (saknar de två höftvirvlarna) eller rosettcurly (har höftvirvlar). Det finns några få uppfödare av denna variant också, men än så länge för få för att rasen ska få officiell standard.

Temperament

Confetti's Lilla Mirakel

I sitt temperament är lunkaryan ett mycket socialt marsvin. Pälsen är inte lika svårskött som på en peruan, då den inte har samma förmåga att trassla ihop sig som på en mjukare päls. Riktigt sträva lunkaryor är svåra att hålla i lång päls då hårstråna helt sonika går av när pälsen blir för lång.

Avel

Avla aldrig med andra lockiga raser eller bärare av dessa! Dels finns det idag så många bra lunkaryor att tillgå, med det främsta skälet är att du till slut inte vet vad du har för gener. De andra lockiga långhåren har en recessiv gen helt olik lunkaryan dominanta. Även om din lunkarya ser ut som en lunkarya kan den bära på andra lockiga gener, det är förödande för lunkaryarasen. Många års arbete med att hålla rasen ren från andra lockgener och att få rasen så sträv som möjligt går då förlorad. Välj din lunkarya med omsorg. Finns det något annat än lunkarya i stamtavlan fråga uppfödaren om det djurets bakgrund - chansa inte.

Nyfödd lunkaryakull hos SMF 345 Confetti's 2011.

Idag finns det så många lunkaryor av god kvalité att det inte behövs paras in något annat långhår. Om du parar in till exempel en rexfri peruan tar det cirka tre till fyra generationer innan du har fått tillbaka den sträva päls som är det unika och rastypiska för en lunkarya. Du förlorar så mycket i pälsen unika struktur och strävhet. Det är viktigt att behålla rasens originalitet.

Författare och tillstånd

Confetti's Nina Nicole

Artikeln är skriven och bilderna tagna av Mia Bring (Lunkamia), SMF 345 Confetti's och publicerad här på Marsvin.iFokus med hennes tillstånd.

~Tack så mycket för intressant information om vår svenska ras!~

//Sandra, sajtvärd på Marsvin.iFokus (& DaysofOurLives.iFokus)
SMF 237 Sweet Dream's 
Uppfödning av teddymarsvin - FINNS NU PÅ FACEBOOK!!

Anmäl
2013-09-13 04:43 #1 av: Sandra-B

En artikel om den svenska rasen lunkarya, skriven av Mia Bring (Lunkamia här på MiF) SMF 345 Confetti's och bilder tagna av henne och publicerat med hennes tillstånd (tack för det!).

Texten är tidigare publicerad i en tråd här på sajten, den hittas här.

Jag hoppas att det blir en trevlig läsning för er om dessa underbart söta små trasselsuddarna! :-)

//Sandra, sajtvärd på Marsvin.iFokus (& DaysofOurLives.iFokus)
SMF 237 Sweet Dream's 
Uppfödning av teddymarsvin - FINNS NU PÅ FACEBOOK!!

Anmäl
2013-09-13 08:00 #2 av: [Gladamarsvin]

Gud så roligt att få läsa om en ras som jag inte ens känner till Glad

Anmäl
2013-09-13 08:33 #3 av: Fridaaaa

Tummen upp Superhärlig ras! Bra artikel.

#2 Du har ju sett min Trazzel, han är lunkarya Skämtar hihi

 Medarbetare: rexkaniner, Support. Hundar

Min blogg Besök gärna! :D

Anmäl
2016-10-28 10:26 #4 av: Bullerbytjejen

åh, jag visste inte att den var svensk, nu blev jag nästan helt övertygad om att det är just denna ras jag vill ha! (var nästan helt säker från bröjan men det här var positivt)

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.