Etikettersajtenifokus
Läst 24203 ggr
Moderator_Marsvin.iFokus
2012-10-17, 22:53

iFokus mot mobbning!

Mobbning (även kränkande särbehandling) innebär att en eller flera personer utsätts för systematiska uppsåtliga handlingar som anses hotfulla eller störande inom en social grupp. På iFokus har vi kommit överens om att inte tolerera mobbning.

iFokus mot mobbning

Många människor på ett ställe

iFokus 300 sajter besöks varje månad av omkring en miljon människor. Vi har alla olika bakgrund, erfarenheter och värderingar. Vi har olika saker att bidra med i diskussionerna. Det är styrkan med en plats som iFokus. Här kan du få nya infallsvinklar och perspektiv.
Samtidigt ställer det krav: Vi måste vara lyhörda för varandra!

iFokus ska kännas tryggt

Vårt mål är att man som medlem ska uppleva iFokus som tryggt och fritt från mobbning. Vi måste därför uppträda på ett sånt sätt att inte andra känner sig hotade när vi diskuterar. Det en person uppfattar som engagemang och diskussionsiver kan en annan uppfatta som hotfullt eller kränkande.

Känner du dig utsatt?

Om du känner dig mobbad eller hotad är det viktigt att du talar om det!

I första hand för värden (Sandra-B) på den sajt det gäller. Tala om vem eller vilka du känner dig utsatt av, vad som får dig att känna så och vad du förväntar dig att någon gör åt det. Bifoga gärna exempel från diskussioner. Då är det mycket lättare att bilda sig en uppfattning.

De flesta vill väl

Utgå ifrån att det du läser på iFokus är skrivet med gott uppsåt. Oftast är det nämligen så. Om du är osäker kan du alltid fråga vilken avsikt som ligger bakom ett inlägg.

iFokus mot mobbning

I oktober 2012 kom en av nätverkets sajtvärdar med ett förslag till iFokus ledning, förslaget handlade om att iFokus som nätverk ska gå ut och arbeta aktivt mot (nät)mobbning.

Ledningen tyckte att det var en utomordentligt bra idé och skickade ut förslaget till övriga sajtvärdar och många hakade på redan timmar efter att förslaget blivit presenterat och fler kommer med efterhand.

Syftet är att kampanjen iFokus mot mobbning ska bidra till att samtliga medlemmar tänker på hur de skriver och uttrycker sig.

Målet är inte bara att få iFokus fritt från mobbning utan även att sprida detta vidare till andra platser på Internet.

Vädjan

Alla människor förtjänar att leva sina liv utan förtryck och kränkningar. Förtryck och kränkningar är alltid helt oacceptabel, oavsett om det sker bakom en skärm över Internet eller ansikte mot ansikte i "verkliga livet".

Om du ska framföra negativ kritik, försök att tänka en extra gång på hur du framför den. Speciellt negativ kritik är viktig att framföra på ett bra sätt, försök att inte vara anklagande och dömande, idiotförklara inte personen du kritiserar och utmåla dig själv inte till att veta bäst. Med ödmjukhet kommer man betydligt längre och man minskar risken att personen ifråga känner sig kränkt och utsatt.

Att utesluta någon från trådar och diskussioner är helt oacceptabelt, likaså att ägna sig åt personangrepp och förtal - det håller förmodligen de flesta med om. Det är en form av mobbning när några personer systematiskt utföra sådana handlingar mot en eller flera andra.

En annan form av mobbning är att en medlem aldrig får några svar på det denne skriver och det är minst lika illa att bli totalt inorerad (många mobbade upplever till och med systematisk utfrysing som värre än att bli slagen och få glåpord kastade efter sig!).

Vi vill därför gärna be dig att om du ser en användare som du inte har sett tidigare - hälsa denne välkommen till sajten, skriv något till personen ifråga, uppmärkasamma att du har sett personen ifråga, ställ gärna någon fråga om dennes marsvin eller annat. Hjälp oss att få ersonen att trivas och att känna sig välkommen på sajten!

Likaså om du ser en tråd där en medlem ställer en fråga som ingen svarar på, skriv ett inlägg. Om du inte vet svaret så skriv att du inte vet men att du hoppas att någon snart kan hjälpa personen ifråga, eller liknande. Är det en tråd som legat någon dag utan att medlemmen fått svar på sin fråga, hjälp personen genom att skriva ett inlägg så att den kommer upp bland senaste inlägg.

Likaså om du ser något som du tycker är fel, om du ser någon som blir utsatt för personangrepp, som blir utfryst eller liknande - meddela sajtvärden snarast (du kan vara anonym om du önskar)! Vi moderatorer gör vad vi kan för att hålla ögonen öppna och upptäcka sådant, men ibland missar vi vad som sker och faktum är också att man upplever saker på olika sätt. Det som jag inte tycker är något att bry sig om kan göra en annan medlem väldigt ledsen. Därför är det bra om ni medlemmar hjälper oss att hålla ögonen öppna och säga till oss när ni ser saker ni inte tycker känns rätt.

Det finns många små saker man kan göra för att förändra både stämningen på sajten och hur (nya) medlemmar känner sig bemötta på sajten och det är något som vi alla kan och måste hjälpas åt med.

Att bli mobbad sätter djupa spår, det orsakar sår i själen som aldrig riktigt försvinner. Att bli uppmärksammad och sedd, om så bara av en enda person, kan betyda så oerhört mycket mer än vad man kan tro.

Vad säger ni - är ni med i arbetet för att göra iFokus till en plats där mobbning och kränkningar inte förekommer?

Moderator_Marsvin.iFokus
- sajtvärden och medarbetarna på Marsvin.iFokus

Sandra (Sandra-B), sajtvärd
Felicia
(FeliciaS), medarbetare
Louise (Creation), medarbetare
Charlotta (Charlotta-B), medarbetare
Sara-Noomi (imoon), medarbetare
Simona (Isnona), medarbetare

Hanna (Abico), medarbetare (inaktiv för närvarande)

  • Redigerat 2020-09-21, 21:49 av Niklas
  • Redigerat 2022-05-03, 16:25 av Ida Adler
emmaaslund
2012-10-18, 11:53
#1

Absolut! Bra initiativ!

/ Emma
Nidos marsvinsuppfödning - Rex och Self DE white

Mirinda
2012-11-15, 05:39
#2

Toppen! Jag gillar verkligen den umgängeston som de allra flesta har på MiF. Glad

Visst dyker det ibland upp mindre välformulerade inlägg med inslag av pekpinnar och onödig kritik. Men oftast rör det sig om obetänksamhet eller missförstånd. Men det fina är att sajten oftast är "självsanerande".

Har sett att någon sansad medlem oftast tar tag i diskussionen och får den på rätt spår om pekpinneinläggen blir för skarpa. Man behöver ju ta hänsyn till ålder och kunskapsnivå hos den som frågar, vilket svararen ibland missar i sin iver att dela med sig av sin detaljerade kunskap om marsvin.

Jag har ett litet rättesnöre som kan tyckas naivt. Men det har funkat bra i många år nu:

Tro alla om gott tills de har bevisat motsatsen!

Medarbetare på Marsvin i Fokus
”Be true to yourself and you will be false to nobody.” Shakespeare

Toxics
2012-12-03, 22:05
#3

Jag tycker det är jättebra att det här inlägget finns här. Ni får många rosor från mig! Men jag har tyvärr sett andra sidor här på iFokus som inte har tagit åt sig!Men rosor och applåder till er! :-)

~They say that "what does not kill you makes you stronger". i belive that if something is trying to kill you, it makes you angry.~

[PuffBuck]
2012-12-24, 00:49
#4

Underbart! Efter 8 års mobbning har man ju tröttnat.. <.<

westblom
2013-01-01, 17:40
#5

Ni får rosor av mig ocksåFlört jag håller med #3

westblom
2013-01-01, 20:03
#6

#4 men har du blivit mobbad i 8 år??det låter inte braObestämd

[Borttaget]
[Borttaget] 
2013-01-01, 20:03
#7

Inlägget är borttaget

[Borttaget]
[Borttaget] 
2013-01-01, 20:04
#8

Inlägget är borttaget

[PuffBuck]
2013-01-07, 03:04
#9

Ingen fara med det alls, hah ^^

westblom
2013-01-07, 17:20
#10

okObestämd

[PuffBuck]
2013-01-08, 00:40
#11

Man blir starkare, även om det inte alls låter kul :)

westblom
2013-01-08, 20:29
#12

ok

Dasy
2013-02-05, 11:54
#13

Ok!

PEwhite
2013-03-13, 16:40
#14

Jag håller självfallet med. Jag har blivit utsatt för nätmobbing för Facebook, inget superseriöst. Men något jag tycker är dumt här, är att en tråd jag har skapat försvann efter en "bara den personen får använda min bild, inte du" (när ursprungsplatsen fanns LÄNKAD) och jag svarade med ett "visst, jag tar bort den även om det finns något som heter tryckfrihet".

Sedan skrev jag en liten slutsats ang ämnet, inget stötande eller något. Bara en jämförelse mellan satinmarsvin och hundvärldens räka, och när jag hade "hanterat klart" inlägget och  skulle posta det så var tråden borta. Ja, nu har jag ju bokstavligen utelämnat alla som skrev i tråden, ursäkta att jag stöter mig med er. 😢

I vilket fall var jag inte ute efter att sno någons bild (jag sitter förresten inte här och bölar, utan jag är väl ganska förbryllad/irriterad vilket det förstås finns en smiley för, som jag normalt brukar använda ofta för att sådana häe missförstånd inte ska uppstå). För övrigt så tog jag bort bilden.

Jag vill dock gärna ha en skriftlig förklaring av någon, för jag känner mig rätt illa till mods. Jag vill inte gå ur Marsvin iFokus och jag har inte fått någon skriftlig varning eller något. Vad ska jag göra? Tills det hände var stämningen i tråden god tyckte jag.. 🤐

Time is priceless, yet it costs us nothing. You can do anything you want with it, but you can't own it. You can spend it, but you can't keep it. And once you've lost it, there is no getting it back. It's just gone. Väckarklocka

Growing old is inevitable, growing up is optional.

PEwhite
2013-03-13, 16:44
#15

Kan jag skapa en ny tråd och bara ha med bilderna jag har fått tillstånd att använda muntligt SAMT skriftligt…? Eller raderas den också, för att det följer samma tema, dvs satinmarsvin?

Precis innan var det en som skrev "vilken god stämning det är här, till skillnad från på andra iFokus-forum", och jag är rätt skraj nu. 🤫

Time is priceless, yet it costs us nothing. You can do anything you want with it, but you can't own it. You can spend it, but you can't keep it. And once you've lost it, there is no getting it back. It's just gone. Väckarklocka

Growing old is inevitable, growing up is optional.

PEwhite
2013-03-13, 19:21
#16

Weird. Det stod "Du har inte rättigheter till att se den här sidan".
När jag loggade ut så kunde jag inte komma åt tråden i fråga. Jag sökte förresten på tråden ett flertal gånger, och alla gångerna jag klickade in på tråden stod det ungefär att tråden är borttagen / du har blockats.
Så jag antar att det löste sig. Jag vet inte, någon som ha någon  vettig förklaring ens..? Lagg - i flera timmar? För det var endast den tråden som var "borta". 🤔

Time is priceless, yet it costs us nothing. You can do anything you want with it, but you can't own it. You can spend it, but you can't keep it. And once you've lost it, there is no getting it back. It's just gone. Väckarklocka

Growing old is inevitable, growing up is optional.

[Borttaget]
[Borttaget] Skrivet av sajtvärd eller medarbetare
2013-03-13, 23:10
#17

Inlägget är borttaget

#18

PEwhite

Det stämmer att vi har tryckfrihet i Sverige, det innebär dock inte att det är tillåtet att stjäla andras bilder - vilket är precis vad du har gjort i den aktuella tråden.

Att använda någons bild (eller text för den delen, om det inte rör sig om kortare citat och då med tydligt angiven källa) är ett upphovsrättsbrott enligt svensk lag och kan, om ägaren till bilden/texten anmäler, resultera i både böter och skadestånd.

Det är upp till ansvarig på sajten att bestämma om en tråd (eller inlägg) ska tas bort från sajten eller om det ska vara kvar, oavsett om det i tråden/inlägget inte bryter mot någon lag eller regel. Likaså kan den ansvarige välja att ta bort skrivrättigheter på en person om den ansvarige anser att det är lämpligt. Det kan ske utan synbar orsak och utan någon skriftlig varning eller liknande skickats före eller i samband med avstängningen. Det sker dock inte här på Marsvin.iFokus men det finns ingenting som hindrar att så kan ske.

Varför tråden i fråga varit otillgänglig har jag ingen förklaring till, det kan hända att det beror på något tekniskt fel.

Moderator_Marsvin.iFokus
- sajtvärden och medarbetarna på Marsvin.iFokus

Sandra (Sandra-B), sajtvärd
Felicia
(FeliciaS), medarbetare
Louise (Creation), medarbetare
Charlotta (Charlotta-B), medarbetare
Sara-Noomi (imoon), medarbetare
Simona (Isnona), medarbetare

Hanna (Abico), medarbetare (inaktiv för närvarande)

PEwhite
2013-03-13, 23:31
#19

Jag har fått bekräftat av en medlem att tråden kan låsas pga anmälan om olämpligt innehåll.

http://marsvin.ifokus.se/discussions/51402552d3b4fd6b5000303f-satiner-bild-och-informationstrad#27

Här bifogade jag en fil där jag bl.a. tar upp, jag citerar;
"Helt ärligt tog det ju inte slut där, för http://marsvin.ifokus.se/discussions/51402552d3b4fd6b5000303f-satiner-bild-och-informationstrad#17 menade att screenshotsen [av Lyans hemsida] var en kränkning helt enkelt. Därför tog jag bort skedet som berättade att ”JumJum’s Fairlane” visade ett tidigt stadium av satinsjukan som uppenbarligen inte ska kallas OD längre. Lite irriterat så lade jag i kommentar #18 till en länk bredvid; ” "JumJums Fairlane, pe golden, visade tidigt tecken på satinsjukan och avlivades vid 8 månaders ålder. 3 månader på bilden och redan öm i bakdelen" (här är ett foto av Lyans sida → http://i49.tinypic.com/2rr3tyd.png)).” Som avslut lade jag dit en bild på slutet, som jag hade glömt, på ett långhårigt satinmarsvin (fotat av Lyan själv). Det vill säga Fífill. 

Det jag verkligen gjorde fel i är förstås att jag tog saken i egna händer och skrapade ihop infot och lade upp det i tråden själv för att göra det behadligare för andra (dock så skrev jag inte att jag var upphovsmannen till alltsammans, så jag stal inte copyrightskyddat materíal i den bemärkelsen)"

Så det är väl mer eller mindre utrett och förstått. :)

Time is priceless, yet it costs us nothing. You can do anything you want with it, but you can't own it. You can spend it, but you can't keep it. And once you've lost it, there is no getting it back. It's just gone. Väckarklocka

Growing old is inevitable, growing up is optional.

#20

PEwhite

Nu förstår jag inte alls vad du menar med "Jag har fått bekräftat av en medlem att tråden kan låsas pga anmälan om olämpligt innehåll."?

Det är inte tillåtet att, på något sätt, publicera en bild som man inte har tillstånd av upphovsmannen till att använda. Det spelar ingen som helst roll om det är originalfilen, en screenshot eller om man tar ett foto på bilden. Det spelar heller ingen roll om du inte skrev att du är upphovsmannen, du har publicerat en bild som inte är din och det är stöld - om du inte har tillstånd att använda bilden. Hade du skrivit att den var din bild hade det dock gjort saken ännu värre.

Kan heller inte förstå vad det här har med iFokus antimobbningsatsning att göra? Det är ingenting i detta som har med mobbning att göra.

Moderator_Marsvin.iFokus
- sajtvärden och medarbetarna på Marsvin.iFokus

Sandra (Sandra-B), sajtvärd
Felicia
(FeliciaS), medarbetare
Louise (Creation), medarbetare
Charlotta (Charlotta-B), medarbetare
Sara-Noomi (imoon), medarbetare
Simona (Isnona), medarbetare

Hanna (Abico), medarbetare (inaktiv för närvarande)

PEwhite
2013-03-14, 13:12
#21

Jag kunde inte få tag i er på adminkontot och eftersom jag var ett levande frågetecken läste jag den här tråden för att se om jag gjort fel genom att käfta emot. Jag kände mig kränkt, och känslor är tillåtna, för de kan man inte styra över. Stöld är när man tar något som inte är ens eget. Jag UPPMUNTRADE varje person att lägga upp alla bilder de bara hade - men eftersom ingen lyssnar så frågade jag om jag fick göra det själv. Jag fick bekräftat att jag fått en screenshot anmäld för att fotografen var sur på mig efter tidigare kommentarer där jag medger att jag at irriterad och lite oförskämd mot henne. Jag anser inte att det var stöld, och inte lån heller, utan enbart ett agerande som stärks av tryck- och yttrandefrihetslagen. Dvs att man har rätt att uttrycka sig. Varesig jag lade upp det där med ont uppsåt eller ej, så gjorde jag FEL i att TA SAKEN I EGNA HÄNDER. Jag menar inte att få det att verka som att jag skriker, jag är enbart desperat och jag sitter med mobilen här där man inte kan fet/kursiv markera texten. Jag vädjade till att alla som kommenterade att de skulle lägga upp bilder men jag uppfattade att alla tråkigt ryckte på axlarna och tänkte "meh, jag skickar en länk, dom kan gå själv och kolla". Vilket jag störde mig på. Jag vet var jag gjorde fel och hädanefter så kommer jag inte ta saker i egna händer här eller på andra forum. Liksom, att man inte erbjuder sig att bära en äldre dams bagage på flygplatsen för att man kan råka illa ut om väskan innehåller narkotika eller sprängmedel/material för bombriggningar. Personen markerade mitt inlägg som stötande - dvs anmälde inlägget - så tråden låstes tills en moderator kunde öppna tråden igen. Jag tycker för övrigt att det är jättejobbigt att det alltid är den jag skriver emot som får alla de där "gillningarna" (bra inlägg-markeringar) även om jag gör så gott jag gör för att uttrycka mig. Även om det beror på att den som börjar redan har allas uppmärksamhet och att svararen markeras som "bra svar". Det känns som om alla ska gadda ihop sig emot mig för att jag är ny och oinsatt kanske, men jag antar att ser bara handlar om min inställning helt enkelt. Inte era inställningar. Ni kommer inte att ändra er ang era åsikter om vad stöld är eftersom ni är administratörer/domare på sidan. Men det spelar inget roll, för jag har faktiskt erkänt att jag gjorde fel. Jag kommet ej att skriva mer i den här tråden mer. Jag kan kontaktas via pm om nån vill skicka hatmejl. Jag stannar kvar på sidan, och håller mig utanför hädanefter, vilket inte kommer att bli svårt.

Time is priceless, yet it costs us nothing. You can do anything you want with it, but you can't own it. You can spend it, but you can't keep it. And once you've lost it, there is no getting it back. It's just gone. Väckarklocka

Growing old is inevitable, growing up is optional.

Mirinda
2013-03-14, 22:10
#22

#21 Det är hemskt tråkigt att du känner dig kränkt. Det är faktiskt så att du har rätt att känna så. Det är den kränkta personen som avgör om den är kränkt.

Jag kan förstå dina känslor, men inte riktigt se hur det ena hänger ihop med det andra. Låt mig förklara hur jag menar:

Det ena är upphovsrätten till en bild. Det är sakfrågan. Om den saken har du nu lärt dig vad som gäller. Nog talat om det!

Det andra är din känsla av att folk här gaddar ihop sig emot dig, att du argumenterar mot en anonym moderator som du inte kan rå på. Helt enkelt är det så att det är Sajtvärd och Medarbetare som har makt att säga vad som är OK och inte OK. De följer svensk lag och våra sajtregler. Det juridiska ansvaret för vad som publiceras på sajten är sajtvärdens. Hon är personligen ansvarig och kan åtalas om det publiceras något som innebär ett lagbrott här; precis som den ansvarige utgivaren på alla tidningar.

Att ta saken i egna händer kan vara bra. Men om det innebär att någon bryter regler eller retar, kanske rent av kränker någon; så får var och en ta konsekvenserna av sitt val. Ibland är det svårt att förutse vilka konsekvenser ett visst agerande kan få.

Om mobbing tycker jag inte.

Alla har rätt att uttrycka sin åsikt.

Ingen ska behöva känna sig trampad på eller tystad.

Dock kan man välja hur man uttrycker sin åsikt.

I stundens hetta kan man välja ord som får en annan mening för läsaren på en nätsajt. Ord kan såra, fast den som skrev dem inte menade så illa. Läsaren gör en tolkning av en skriven text (ett inlägg). Sen svarar läsaren med ett inlägg och då blir den som skrev det första läsare och gör sin tolkning.

Jag är fullkomligt övertygad om att moderatorerna inte är ute efter att kränka dig, tysta dig eller få medlemmar på MiF att gadda ihop sig mot dig. Jag tror inte heller att du vill göra fel eller fortsätta en konflikt här i tråden.

På MiF mobbar vi inte varandra. På MiF försöker vi att hjälpa varandra med frågeställningar om marsvin. Vi försöker att ha roligt och jag tycker att vi lyckas för det mesta.

Det hela handlar om vilken inställning man har och vilket förhållningssätt man har gentemot andra människor.

Jag tror säkert att du, PE White och andra med dig, kan dra ett streck över sånt som uppstod för att ord blev vassare än det fanns avsikt till och att sak och person blandades ihop.

Jag hoppas du fortsätter att läsa och skriva i våra trådar!

🙂Vänliga hälsningar

Mirinda

Medarbetare på Marsvin i Fokus
”Be true to yourself and you will be false to nobody.” Shakespeare

Lyan
2013-03-15, 14:49
#23

#21 Jag la inte upp bilder i tråden för att jag tyckte att det var onödigt när jag redan har en hemsida fullproppad med info och bilder. Skulle jag lagt upp allt så hade tråden blivit milslång, dessutom är mitt internet så långsamt att det hade tagit hela dagen, varje bild tar upp till 5minuter att ladda upp.

Sedan måste man få lov att argumentera emot sådant man tycker är felaktigt eller intressant utan att folk känner sig kränkta. Att diskutera är liksom själva meningen med att vara på ett forum. Jag bryr mig inte ett dugg om vem som skriver utan jag svarar på vad de skriver. Jag kollar oftast inte ensvem jag svarar även om jag känner igen vissa på sättet de skriver.

Vänliga hälsningar Emmy
*Min hemsida  *Satin och satinsjukan  *Färggenetik
Svarar jag inte på PM? Påminn mig! Jag glömmer lätt

Tisslibiie
2013-04-01, 10:34
#24

Ingen mobbing här? Ok! Själv får man aldrig svar i de få trådar jag skapat. Så nu läser jag bara vad ni andra "accepterade" medlemmar diskuterar.

Enjoy life and live the adventure!

Fridaaaa
2013-04-01, 14:44
#25

#24 Jag har inte ens sett några trådar från dig? Är inne dagligen?
Och jag tycker inte att det är så att folk svarar i vissas trådar osv.
Lätt att missa flertalet trådar med, speciellt om man t.ex sitter vid telefonen ellerså. Har själv missat trådar ibland. Lätt hänt 🙂

 Medarbetare: rexkaniner, Support.

Sandra-B
2013-04-02, 16:55
#26

#24 Det är väldigt tråkigt att du känner att du inte får svar på de trådar du startar, eller de frågor du ställer. Vi moderatorer försöker se till att alla som skriver på sajten får åtminstone ett svar, för att undvika att våra medlemmar ska känna så som du gör. Jag har tittat genom de inlägg som du har gjort enligt din inläggslista och jag kan inte se ett enda inlägg, varken här på MiF eller någon av de andra sajterna som du har skrivit på, där du inte fått något svar. Jag har även sökt på ditt namn och kollat genom 30 trådar som du skrivit i, inte heller där kan jag se någon tråd där du inte har fått något svar. Kan du visa några av de trådarna där du inte har fått något svar?

//Sandra, sajtvärd påMarsvin.iFokus (& DaysofOurLives.iFokus)
**SMF 237 Sweet Dream's 
**Uppfödning av teddymarsvin - FINNS NU PÅ FACEBOOK!!

[Borttaget]
[Borttaget] 
2013-12-01, 09:07
#27

Inlägget är borttaget

Crystalsky_19
2014-02-23, 18:20
#28

Mycket bra inlägg det här :) Jag har sett påhoppningar så många gånger och är ganska trött på det! Hoppas att folk skärper sig nu!!!

Upp till toppen