Etikettbeteende
Läst 66615 ggr
Sandra-B
2008-08-18, 05:46

Varför ska man inte ha marsvin ensamma?

Marsvin är mycket sociala djur och mår inte bra av att inte få bo tillsammans med minst ett annat marsvin, dessutom är det olagligt. Som djurägare har man ansvar att se till att man sköter sina djur på ett så bra sätt som möjligt. Som marsvinsägare innebär det bla att man låter sina marsvin bo i par eller grupp.

I kapitel 8 (Särskilda bestämmelser för hållande av kaniner och gnagare) i DFS 2005:8 Saknr L80 står det:

1 § Gnagare, utom guldhamstrar, ska hållas i par, av samma eller motsatt kön, eller i grupp. Detta gäller inte om det finns särskilda skäl.

En vanlig missuppfattning är att man enligt lag måste ha minst två marsvin (som principiellt kan finnas i två olika rum) men det är helt fel. Marsvin måste hållas i par eller grupp vilket innebär att man måste ha minst två marsvin i samma bur.

Det finns endast två situationer då det är okej att ha marsvin ensamma och det är vid

 • **Smittsam sjukdom
  **Om marsvin drabbas av smittsamma sjukdomar måste man självklart isolera dem för att förhindra att de andra man har blir smittade. Det sker ju dock endast under en kortare period och marsvinet bör så fort som möjligt återföras till sin flock.
 • Onormalt aggressivt beteende
  Marsvin som är aggressiva och absolut inte fungerar tillsammans med andra ska självklart inte hållas i par eller grupp, det mår varken de eller deras eventuella burkompisar bra av, det finns marsvin som är riktiga ensamvargar. Dock bör man vara säker på att de inte går ihop med andra marsvin, helst bör man prova med olika individer för precis som hos andra djur (inklusive människor) finns det individer som inte klarar av varandra.

Separerade med skiljevägg

Att ha marsvin separerade så att de ändå kan se varandra (med någon sorts skiljevägg) är ett alternativ om man har två marsvin som bråkar så fort de kommer nära andra marsvin men det är inte alla som klarar det heller utan även det kan stressa dem. Att ha dem på det viset kan inte heller kompensera att få bo tillsammans med en kompis i normala fall men det bättre än att de inte har någon som helst kontakt med andra marsvin.

I Djurskyddslagen (1988:534) står det i

2 § Djur skall behandlas väl och skyddas mot onödigt lidande och sjukdom.

4 § Djur skall hållas och skötas i en god djurmiljö och på ett sådant sätt att det främjar deras hälsa och ger dem möjlighet att bete sig naturligt.

Marsvin, som är flockdjur, behöver därför få bo i en flock även i fångenskap.
Dock är det inte okej att låta fertila honor konstant bo tillsammans med fertila hanar eftersom det innebär att honorna kommer vara dräktiga och/eller ha ungar alltid och det sliter oerhört på honornas kroppar.

Att det är ett brott mot svensk lagstiftning är dock inte det främsta skälet till att man inte ska ha marsvin ensamma även om det också är en väldigt god anledning (brott mot djurskyddslagen kan ge böter eller fängelse i högst två år).

Det främsta skälet (som jag ser det) är att marsvin (som är flockdjur och dessutom väldigt sociala varelser) behöver bo tillsammans med minst ett annat marsvin för att må bra, för att kunna bete sig naturligt.

En människa, kanin eller annat kan aldrig ersätta det om marsvin får ut av varandra.

Förutom att vara flockdjur är marsvin även bytesdjur vilket innebär att de i det fria blir mat åt många rovdjur och därför måste de ständigt vara på sin vakt och här spelar deras flockbeteende även en väldigt stor roll.

Har man ett marsvin ensamt (utan artfrände) kommer det aldrig att helt kunna slappna av eftersom det inte finns någon som kan varna om det händer något farligt, har man dem däremot i flock så kan man säga att de "vaktar" i pass, några är vakna och uppmärksamma på eventuella faror medan de andra vilar.

Man ser också hur stort utbyte två eller flera marsvin har av varandra, de går omkring och kommunicerar med varandra med hjälp av sina olika läten, springer runt och leker i höet tillsammans (speciellt när de får nytt), äter ihop med mera.

Eftersom marsvin, som sagt, är bytesdjur så döljer de när de mår dåligt (annars blir de ett ätt byte för rovdjuren) så är det ganska lätt att tro att marsvinen inte bryr sig så mycket över att de är ensamma men det brukar inte dröja så lång tid för ett marsvin som varit ensamt en längre tid att blomma upp efter att man har introducerat en marsvinskompis, marsvinet börjar leva på riktigt.

Det är inte ovanligt att marsvin som hålls ensamma (utan artfräde) utvecklar olika sorters beteendestörningar, är stressade, svåra att få tama och får kortare medellivslängd. Många marsvin, speciellt unga, som blir ensamma kan bli så deprimerade av det att de slutar äta och ett marsvin som inte äter dör ganska snart.

Att hålla marsvin utan artfrände är egoistiskt och nästan att likställa med djurplågeri.

En seriös säljare säljer inte ett marsvin till någon som har för avsikt att hålla det ensamt.

Människa eller kanin som sällskap?

Som nämnts tidigare så kan du aldrig ersätta en marsvinskompis, oavsett hur mycket du sysslar med ett marsvin (vilket aldrig kan uppgå till 24 timmar/dygn).

Du kan inte kommunicera med marsvinet och det är det absolut viktigaste i marsvinets flockbeteende.

Inte heller en kanin kan ersätta en artfrände för marsvinet och anledningarna till att man inte ska ha marsvin och kanin ihop är ganska många,

 • Kommunikation
  Återigen så kan marsvin endast kommunicera och förstå andra marsvin och kommunikationen är jätteviktig för dem.
 • **Näringsbehov
  **Marsvin och kanin har inte alls samma näringsbehov, därför är det bäst att ha dem separerade.
 • **Skaderisk
  **Oavsett hur bra kaninen och marsvinet ser ut att trivas ihop så finns det en oerhört stor risk att kaninen skadar marsvinet antingen genom att sparka till det med sina starka bakben eller genom att råka landa på det när det skuttar i buren. Marsvin (som i normala fall är fredliga djur och sällan bits) kan bita kaninen illa om det känner sig trängt.
  Dessutom så är kaniner naturligt bärare av en bakterie i sina luftvägar som kan orsaka lunginflammation hos marsvin.

Jag förutsätter att alla som har marsvin vill deras bästa och därför låter dem bo minst två och två:-)

Lästips

//Sandra, sajtvärd påMarsvin.iFokus (& DaysofOurLives.iFokus)
**SMF 237 Sweet Dream's 
**Uppfödning av teddymarsvin - FINNS NU PÅ FACEBOOK!!

 • Redigerat 2022-05-02, 21:02 av Ida Adler
[Borttaget]
[Borttaget] 
2008-08-18, 12:26
#1

Inlägget är borttaget

[Borttaget]
[Borttaget] 
2008-08-18, 15:39
#2

Inlägget är borttaget

FeliciaS
2008-08-18, 21:11
#3

Jättebra! ;)

Mvh Felicia
medarbetare på Marsvin.ifokus

Creation
2008-08-19, 01:59
#4

Bravo! :)

/Louise - Medarbetare på marsvin.ifokus.

Currymarsvin
2008-08-19, 13:53
#5

Jättebra!

Linny
2008-08-19, 14:36
#6

Super bra! :)

Tindrar
2008-08-19, 15:07
#7

Jättebra artikel:)

MoaL
2008-08-20, 19:14
#8

Oerhört bra artikel! Nu får man något konkret att hänvända till förutom L80 om det skulle behövas. :P Tack!

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

dirdib
2008-09-27, 13:29
#9

men då behövs det ändringar på SMF angående långhårigauppfödare och ensamma marsviner under tillväxt…

FeliciaS
2008-09-27, 18:39
#10

#9 Jag håller med, de ska också få gå med kompisar…

Mvh Felicia
medarbetare på Marsvin.ifokus

Pink
2008-11-05, 19:44
#11

Du måste ha läst mkt! Bra att veta. det e ju väldigt taskigt att ha ett ensamt marsvin!  Skrattande 

#9 jag håller verkligen med

molntuss
2008-12-22, 03:39
#12

Den här atikeln var mycket lärorik för mej, som planerar att skaffa marsvin. Om det nu blir så att jag skaffar marsvin ska jag ha minst två.Skrattande

FeliciaS
2009-01-08, 12:58
#13

#12 Så bra! :)

Mvh Felicia
medarbetare på Marsvin.ifokus

Pose-idon
2009-01-21, 13:53
#14

En kille i min klass har ett marsvin ensamt. Jag har sagt till honom förut, får väl göra det igen Obestämd

//Elin

Caspia
2009-05-16, 14:20
#15

Putt

Envishet och drömmar

Fridaaaa
2011-01-23, 13:11
#16

: Putt

 Medarbetare: rexkaniner, Support.

Atensia
2011-01-23, 13:29
#17

Jätte bra artikel!

/Amanda & 5 marsvins flickor :)

Min blogg: www.lenaamandaatensia.blogg.se

EmmaMell
2013-09-24, 17:58
#18

Superartikel! 😃 Blir arg på dem som håller sina marsvin ensamma, varför man inte ens orkar göra en enkel googling om djuret man ska skaffa förbryllar mig.

Mirinda
2013-09-25, 00:08
#19

Okunskapen om marsvin är tyvärr stor.

Jag trodde MiF:are skämtade, när jag som ny här på sajten fick höra att folk förväxlar marsvin med hamstrar. Nu har jag själv flera gånger fått frågan: "Hur mår hamstrarna?" fastän jag förklarat skillnaden för dessa personer.

Att de, som inte känner någon med marsvin, skulle känna till att det t o m är lag på att de inte ska hållas ensamma är tyvärr inte så troligt. Djuraffärer har ibland ingen riktigt marsvinskunnig person som kan ge de viktigaste råden. Ni anar inte vad man får höra i smådjursrummet på vårt stora zoo-varuhus, där bland annat marsvin säljs över disk.

Medarbetare på Marsvin i Fokus
”Be true to yourself and you will be false to nobody.” Shakespeare

marsvins
2014-02-02, 22:27
#20

bra artickel

råttor är inte äckliga bara äckligt underbaraGlad

natalie01
2014-02-13, 10:28
#21

Jag har två marsvin eller ett nu för min hane Marvin dog igår och han skulle fylla två år. ska jag skaffa en kompis till chicko som är två år för han går och kallar på Marvin hela tiden och det känns inte bra :(

Svado
2014-02-20, 19:49
#22

Huvva detta skulle jag vetat när jag var liten, köpte då ett marsvin på en djuraffär i stan, jag var kanske 8 år då. 

Lillgrisen som fick namnet Lisa var full av löss och fick bada lusbad tre ggr direkt när hon kom hem, plus att ingen sa ett ljud om att marsvin skulle ha kompisar.

Så hon levde hos mig i alla sina år, minns inte hur gammal hon blev, typ 3 år kanske? Helt ensam, hade man vetat då vad man läst om idag så hade den lilla stackarn inte behövt vara ensam :(

Men det var ju 20 år sen så, det kanske inte var samma lagar då som nu?

Linnea Adler
Hemmansägarens smådjur - uppfödning av kaniner & marsvin i hemmiljö.
Västerbottens Län - Storuman

Fridaaaa
2014-02-20, 19:58
#23

#22 Har för mig att lagen om att marsvin ska bara minst två kom 2003 om jag inte minns helt fel.

 Medarbetare: rexkaniner, Support.

Svado
2014-02-20, 20:05
#24

Jaha okej, det förklarar ju saken :)

Linnea Adler
Hemmansägarens smådjur - uppfödning av kaniner & marsvin i hemmiljö.
Västerbottens Län - Storuman

Svarttusch
2014-02-20, 20:35
#25

#22 Jag har suttit och läst i gamla marsvinsföreningens tidning "Marsvinsmagazinet" och det var väl på 90-talet (tror jag, minns inte riktigt nu, kan ev. varit 80-talet) som uppfödare började testa att ha två hanar tillsammans. Så det är ju "tämligen" nytt det här med att man kommit fram till att de måste bo minst 2 och 2. :)

Hälsningar Malin <3
Medarbetare på Marsvin ifokus
Min hemsida

Twili
2014-02-21, 13:04
#26

#25 Fast nu nämner du både "hanar" och "måste" och "minst". Det är i många fall en orimlig ekvation.
Alla hanar GÅR inte att ha en burkompis med. EJ sagt att de går bra att de sitter ensamma utan något marsvin alls i närheten att prata med. Och i de flesta fall går det inte ens att ha mer än 2 hanar, utom i vissa fall.  Detta lär ju du känna till, så jag undrar om du syftade på honor?

~Alla marsvin förtjänar ett hem. Alla hem förtjänar inte ett marsvin~


Sandra-B
2014-02-21, 13:31
#27

#21 Ledsen att det dröjt med svar, har haft många (tråkiga, jobbiga och psykiskt påfrestande) händelser som mitt liv kretsat kring de senaste veckorna. För att svara kort på din fråga så ja - du bör omgående skaffa en ny kompis till Chicko (om du inte redan har gjort det). En ung hane (runt fem till sju veckor) borde vara det det bästa eftersom risken att det inte ska fungera är i princip utesluten mellan en vuxen hane och en så liten unge. Rekommenderar att du tar kontakt med en seriös uppfödare (finns flera här på MiF och på SMFs webbsida kan du hitta många av de som är registrerade i föreningen. En uppfödare kan ge dig tips och råd (inte bara nu utan genom hela marsvinets liv) och även hjälpa till med att försöka se till att de nya vännerna passar ihop. Lycka till med Chickos nya vän! :-) #22 De nuvarande reglerna för hålla de av bland annat marsvin trädde i kraft den 1 juli 2003, så det är relativt nya regler som (tyvärr) fortfarande rätt få människor känner till.

//Sandra, sajtvärd påMarsvin.iFokus (& DaysofOurLives.iFokus)
**SMF 237 Sweet Dream's 
**Uppfödning av teddymarsvin - FINNS NU PÅ FACEBOOK!!

Svarttusch
2014-02-21, 13:33
#28

#26 Jag har aldrig råkat ut för en hane som inte går att ha med en kompis. Visst finns det hanar som kanske inte går att ha med en kompis, men då ska man enligt mig i alla fall, ha den i samma rum som andra marsvin, helst så han ser andra marsvin. 

När jag skrev minst 2 och 2 syftar jag ju på att hanar oftast bara kan vara två men honor kan vara fler. Sen tror jag att många av dessa hanar som alla säger inte går ihop med kompisar faktiskt skulle kunna gå med kompisar under rätt omständigheter ( inte två som kommer in i tonåren samtidigt eller sätta ihop två äldre eller för liten yta). Nu ifrågasätter jag inte dig för du vet ju mycket om marsvin som uppfödare, men jag tänker på de som kanske köpt ett äldre marsvin som kompis till ett äldre marsvin och har dem i en 100*50 cm bur.

Hälsningar Malin <3
Medarbetare på Marsvin ifokus
Min hemsida

LottaV
2015-04-25, 15:19
#29

Jag har bara en fråga hur är det att ha en marsvin och en stor hamster?

Ett gott skratt förlänger livet

Lillyrod
2015-04-25, 16:15
#30

Marsvin ska ha marsvinskompis och inget annat. Marsvin och hamster har inget utbyte av varann alls.

Fridaaaa
2015-04-25, 17:37
#31

#29 Inte lagligt. Marsvin ska bo med andra marsvin.
Guldhamster som du syftar på bor ensamma.

 Medarbetare: rexkaniner, Support.

ponta185
2015-12-24, 01:25
#32

jag är medveten om att jag är sen in i denna konversation. Jag vet att marsvin är sällskapsdjur och att de behöver vara minst två av dem i samma bur, men jag har haft två marsvin under mina år och de har varit för sig själva och de har blivit 5-6 år gamla. Jag hade spenderat mycket tid med dem och de verkade känna sig trygga i ens närhet och må bra så enligt mina personliga erfarenheter så kan man ha ett marsvin för sig själv utan att de ska bli deprimerade, MEN då ska man spendera tid med dem, men sedan kanske de även varit två speciella fall. Jag vet att det senaste marsvinet vi köpte hade blivit ''mobbad'' av de andra marsvinen för han var så liten och svag. Jag köpte honom och tog med honom hem där han växte och blev stor och fick leva i 6 långa år och var ett väldigt piggt och energiskt marsvin.

jojjehanna
2015-12-24, 09:13
#33

# 32 och vad säger att de inte hade mått ännu bättre sv att ha en vän? Det är tack och lov numera olagligt att ha dem ensam.

Fridaaaa
2015-12-24, 09:21
#34

#32 Det spelar dock ingen roll om de blivit gamla eller inte. Betyder inte att de lever det optimala marsvinslivet plus då att det är olagligt. Ingen tid i världen kan ersätta en artfrände!

 Medarbetare: rexkaniner, Support.

westblom
2015-12-25, 15:33
#35

håller med #34 visst det finns undantag men dom är nog få,jag har ett marsvin (6år)som inte funkar med andra har provat många nu det sista slutade med att ena marsvinet  fick örat delat mitt itu det sitter ju ihop men det är 2 delar  så jag ska ge han en chans till med en unge, men tänk att få se 2 marsvin tillsammans och att få se deras naturliga  beteenden det är såå underbart.

Fridaaaa
2015-12-25, 15:35
#36

#35 Ja det finns alltid undantag tur att de är väldigt få :)

 Medarbetare: rexkaniner, Support.

Mirre&Mango
2016-12-05, 19:13
#37

Har en fråga. Är det olagligt att ha en kanin och ett marsvin tillsammans. När vi köpte vårt första marsvin så köpte vi honom från en djuraffär där han delade en bur/inhängnad med endast en kanin. Däremot så fanns det marsvin i burarna intill och om jag inte minns fel så var väggarna gjorda av glas eller så var väggarna väldigt låga (minns inte riktigt då det var 6 år sen vi köpte honom)

Fridaaaa
2016-12-05, 19:21
#38

#37 Ja det är olagligt. Marsvin måste alltid bo med minst ett annat marsvin till.

Men olämpligt att ha kanin med marsvin överhuvudtaget.

 Medarbetare: rexkaniner, Support.

musse_lusse
2017-01-15, 13:59
#39

Superbra inlägg :D

/// Musse_lusse 

Instagram: MusseAndLusse

Upp till toppen