Etikettallmänt
Läst 1150 ggr
[Anna-Karin Hallonsten]
2018-08-28, 08:41

Marsvinsångest

Hej!

Jag är ny här och skulle behöva lite pepp. Vi har precis köpt två honor, nu ca 2 månader gamla. Har läst på en massa för att våra marsvin ska få det så bra som möjligt.  140-bur, följer alla tips om mat och vi försöker gosa med dom ett par gånger per dag, i kortare stunder till en början osv.

Nu till saken. Jag har fått lite panik. Hjälp, vi har skaffat marvin, liksom. Dels känner jag en oro för att barnen ska bli trötta på dom. Har läst att marsvin kan bli sociala när de är äldre, men kommer de verkligen bli det…! Vet att ju mer man är med dom desto större är chansen. Och kommer barnen tycka att dom blir tråkiga. Själv hade jag tänkt att jag till och med skulle vilja hänga med dom när jag är själv. 

Alltså: Jag behöver lite peppande ord som motiverar mitt val att skaffa marsvin, helt enkelt. Vad är det alla gillar med marsvin. Just nu känner jag mig osäker. Och det luktar i hela huset trots att vi håller det rent. Och hjälp vadmycket dom bajsar. Ska jag behöva spendera över en timme varje dag för att hålla det rent i buren, utöver mys och kärlek. 

Oj, oj oj.

  • Redigerat 2022-05-02, 20:59 av Ida Adler
Blackiebo
2018-08-28, 11:12
#1

När man som familj skaffar djur rent allmänt så är det föräldern som ska ha det största intresset för att ha djur.

Jag är själv förälder som skaffade våra marsvin för fem år sedan då mina söner gärna ville ha djur och det var det som passade oss bäst med de förutsättningar vi hade då. Barnen har tappat intresset medans mitt består, men jag har å andra sidan alltid älskat djur sedan jag var liten.  Marsvin är speciella djur och alla har olika personligheter. Vissa kommer alltid vara blyga av sig och andra väldigt framåt.  Och det beror mycket på som du säger hur ni umgås och hanterar dem. Mitt ena marsvin kommer när jag ropar när de har golvtid (endast för att han tror att han ska få något gott visserligen, men ändå). 

Jag skulle vilja säga lite krasst att de saker du oroar dig för kunde du ha tagit reda på innan. Att ha bur-djur luktar lite, tycker jag själv i alla fall, men för oss är det inget problem. Det är sånt man får räkna med. Jag städar buren varje dag från kiss och bajspluttar och det tar absolut tid, i alla fall en halvtimme. Sedan utöver det blir det all annan omsorg som också tar tid men jag skulle aldrig vilja vara utan dem, det är värt det alla dagar i veckan.

Sist skulle jag vilja säga att jag hade också ångest i början ( jag var orolig för ansvaret och om det skulle hända något) och jag undrade lite vad vi hade gett oss in på. Men ju mer påläst man är desto bättre klarar man uppgiften. 

Ta dig tid med de små liven och bygg upp en kontakt så kommer du tycka det är jätteroligt. Mina kan t.o.m mysa/sova en stund under en filt på bröstet när man tittar på TV.

[Wijnja]
2018-08-28, 11:15
#2

Marsvin är helt underbara djur ett djur som kräver mycket

Ljungåsen
2018-08-28, 12:31
#3

Jag har tagit emot omplaceringsmarsvin i många år, och de har varit i varierande åldrar när de kommit hit. Alla har antingen redan varit tama, eller blivit tama med tiden. Sedan har de förstås olika personligheter, och en del är mer sociala av sig än andra. De flesta kommer på inkallning, men inte alla. Rent generellt är vuxna marsvin trevligare och mer sociala än ungar, så tiden kommer verka i er riktning - under förutsättning att ni sysselsätter er med marsvinen, och får dem att förknippa er med något positivt, och för marsvin handlar det nästan alltid om mat. Handmatning är en bra grej. Jag tycker att när man skaffar djur, oavsett vilket djur, så ska det vara de vuxnas intresse som styr. Att skaffa djur för barnens skull är bara dumt. Barn är barn, och ombytliga av naturen. Marsvin kan leva i sju år. Just nu bor här sju marsvin, fördelade i tre lådor. Jag punktstädar dagligen och plockar bort alla pluttar och allt blött. Det tar ungefär tio-femton minuter per låda, så en halvtimme-trekvart totalt. En gång i veckan tömmer jag allt, och skurar ur alla lådor och sprayar med ättika för att hålla lukten borta. Om man använder vanligt kutterspån så tycker jag att det lätt luktar, och om man inte skurar ur när man byter. Bättre alternativ är lättströ eller easyströ. Vill också tipsa om att väga marsvinen varje vecka, och skriva upp vikten. På så vis får du koll på att de växer som de ska, och kan reagera fort när de blir sjuka. Marsvin döljer sjukdom väldigt väl, så utan kontroll på vikten så har det gått väldigt långt innan man märker att någonting är fel. Och skaffa en veterinärvårdsförsäkring. Veterinärvård blir väldigt snabbt väldigt dyrt, och marsvin räknas som exotiska djur och behöver träffa specialist - inte vanlig hund-och-katt-veterinär.

godisgrisen
2018-08-28, 12:40
#4

Tycker du verkar göra rätt liksom och att du tvekar är väl bara en naturlig fas i processen. Det ÄR ett stort ansvar att skaffa djur vad det än är för art. Marsvin kräver en hel del skötsel betydligt mer än en katt tex.  Det är klart att de inte passar alla jag skulle inte vilja ha hund tex. men kan inte tänka mig ett liv utan marsvin och katter. Så det är klart att de kan vara fel för er MEN ni har haft dom så jättekort stund de är ännu ungar och marsvin är så mycket bättre i vuxet tillstånd och när de blivit en del av familjen och ni känner och litar på varandra. Så det känns som du borde ge det mer tid oavsett hur mycket du tvekar. Jag gissar och hoppas att du kommer att tycka att det är värt det.

Jag är ju en extrem marsvinsnörd. Jag älskar marsvin men det kan kanske vara svårt att förklara varför ska försöka ändå. Marsvin är så nöjda och glada djur väldigt lite kan göra dom helt exalterade en ren bur, rolig golvtid, en mystund eller så klart mat tar marsvin till sjunde himlen. Det är härligt att så lätt kunna göra någon glad och så härligt att se dom njuta. Jag är också väldigt intresserad av deras samspel med varandra de har en väldigt komplexa relationer och det är kul att lära sig tolka deras kropsspråk, deras ljud och personligheter. Marsvin har starka personligheter som utvecklas under åren de blir bara bättre och bättre. De är flockdjur så de har naturligt i sig att knyta an till andra därför är de också benägna att kyta an till sina människor. Marsvin kan bli mycket tama och tajta med sina ägare men det är viktigt att komma ihåg att det tar tid och ungar har inte hunnit hamna i det. Om ni fortsätter att hantera dom kommer ni dit.

Om barnen ledsnar? Ja det kan de ju göra kanske men oftast beror det på föräldrarnas ljumma intresse om föräldrarna är engagerade i marsvinen brukar inte barnen ledsna. Barn kan också hoppa i sina intressen saker går upp och ned. Ibland kanske de inte "har tid" för marsvinen men några månader semare kan marsvinen vara viktigast i hela världen. Det är viktigt att föräldrarna backar upp under sånna perioder… det kommer att komma och gå.

När det gäller lukt så ja det är klart hö och spån framför allt har en lukt. Nej man ska inte behöva städa buren varje dag. Vet inte hur ni har buren men för att undvika lukt förutom hö och spånlukten finns knep. Ett vanligt nybörjarfel är att man har för tunnt lager av bottenmaterial. Är det för tunnt kapslas inte kisset in och marsvinen sparkar runt bottenmaterialet. Då luktar det. Har man tillräckligt tjockt ca 7 cm spån sugs kisset in och stannar på plats då slipper man lukten.

[Anna-Karin Hallonsten]
2018-08-28, 23:38
#5

Stort tack för all uppmuntran, och kloka tips. Nu känner jag mig lite lugnare, och välinformerad. Har försökt umgås med marsvinen en del själv de senaste dygnen, och det har bidragit till mycket. Och idag har vi invigt utomhusburen, bara det kändes ju bra. 

Godisgrisen: tack för tips om bottenmaterialets tjocklek, nu har jag dubblat lagret.

Upp till toppen