Månadens fråga

Månadens Fråga Februari 2011

2011-02-01 07:19 #0 av: Sandra-B

Månadens fråga är tillbaka!

Efter önskemål från er medlemmar så drar vi i gång med Månadens Fråga igen (vilket var en nyhet för förra året).

Det finns inga regler (förutom sajtreglerna) knutna till Månadens Fråga utan det är helt enkelt en fråga, med anknytning till marsvin, som vi lyfter lite extra den månaden och där saren gärna får vara mer utförliga än vad de kanske hade blivit i en vanlig tråd.

Denna månads fråga är:

Hur ser en vanlig dag ut för dina marsvin?

//Sandra, sajtvärd på Marsvin.iFokus (& DaysofOurLives.iFokus)
SMF 237 Sweet Dream's 
Uppfödning av teddymarsvin - FINNS NU PÅ FACEBOOK!!

Anmäl
2011-02-01 10:27 #1 av: Fridaaaa

En vanlig dag börjar på morgonen när jag stiger upp (mellan 08.00-10.00) ger dem hö & fyller på med lite pellets och vatten om  det behövs. Sedan under tagen får dem springa lite på golvet.På kvällen blir det grönsaker, mer hö och ev mer vatten :) Burstädning 1-2ggr/vecka

 Medarbetare: rexkaniner, Support. Hundar

Min blogg Besök gärna! :D

Anmäl
2011-02-01 11:22 #2 av: Mari

Oj detta var svårt att svara på då det brukar se olika ut för dem.

Men oftast är det såhär:
De får påfyllning av hö/vatten om det behövs på morgonen när jag kliver upp, brukar bli vid 08. Klappar och pratar med dem och sticker till dem lite godis Oskyldig

Sedan har dom det lungt tills jag kommer hem vid kl 15-16, då brukar jag titta till dem, öppna gallren så jag kan sticka ner godis till dem lite titt som tätt Tungan ute Klappar och pratar mycket med dem också.
Innan jag lägger mig för kvällen så blir det grönsaker vilket brukar vara mellan 22-01 någon gång.

De senaste veckorna har det sett ut såhär:
Jag har flyttat men lämnat marsvinen hos min mor och far då de renoverar i min lägenhet och deras nya bur ej är klar. Jag tror mor min har ungefär samma rutiner som jag hade, dock får de nog mat tidigare på morgonen samt tidigare på kvällen och säkerligen massa godis däremellan Tungan ute
Längtar tills jag får hem dem till mig igen, känns så tomt utan mina små grisar

Anmäl
2011-02-01 14:25 #3 av: godisgrisen

Mina dagar ser lite olika ut beroende på om jag jobbar morgon eller kväll, i ateljen eller om jag är ledig men jag försöker hålla djurens rutiner så gott det går ändå.

På morgonen slänger jag åt dem frukost, tiden varierar mellar 06.00 och 11.00 (tyvärr för deras skull). De får alltid samma frukost vitkål och morot fast på sommaren bara vitkål. Ofta hinner jag inte mycket mer än ge de dem mat men jag är noga med att kolla att alla äter som de ska.

Om jag är på jobbet på dagtid får de väl sova greja som de vill men är jag hemma eller i ateljen så brukar jag sticka åt dem små godis och annat speciellt dräktiga och ammande honor får extra tilldelningar. Ofta får även några springa på golvet under dagen. Ibland på lediga dagar klipper jag klor eller fixar med dem på andra sätt också.

På eftermiddagen får de middag det är på sommaren gräs och örter i massor men när det inte finns blir det grönsaker och ibland kligröt.

När de ätit middag får de första komma ut på golvrastning minst en timme oftast längre medans jag pysslar med annat ibland marsvinsrelaterat ibland inte. Ofta gosas det till och från i soffan framför TVn eller datorn under kvällen. När första gänget längtar hem mockar jag deras bur, sätter in dem och släpper ut nästa gäng. De som inte ska få mockat den kvällen får nu sitt hö och kraftfoder de också. Ofta springer jag och fixar mockning och matning i reklampauserna när jag tittar på TV. Det är ingen brådska men varje kväll mockar jag två, tre eller fyra burar och det sista jag gör innan jag lägger mig är att sopa golvet.

Anmäl
2011-02-01 18:14 #4 av: emelie92

Det blir frukost klockan halv 8. Då blir det hö & grönsaker/frukt.
Sedan är jag i skolan och kommer hem vid 16.00, då får de nytt hö.
Vid klockan 9 får de sedan grönsaker/frukt och nytt hö.

Övrig tid går de runt i buren, pratar, sover, äter... typ så. Några gånger i veckan tar jag upp marsvinen för att klippa klor eller kolla igenom pälsen eller väga marsvinen. Haha, extremt tråkigt de måste ha:P

Anmäl
2011-02-01 21:18 #5 av: Abico

Det är förstås lite olika men vardagar, förutom onsdagar, ser ut ungefär såhär:

Klockan 05.30-06.30 är det väckning, det blir lite morgonpussar innan frukost (torrfoder och hö). Lyckas jag hitta lite marsvinsmat i köket när jag äter frukost blir det lite extra att äta innan jag åker till skolan.
Jag föreställer mig att marsvinen gosar ner sig i höet och somnar om när jag väl åkt, en tanke som för det mesta gör mig ganska avundsjuk när jag står och väntar på buss och tåg innan det ens ljusnat ute. 
Under dagen busas det massor, vilas en del och äts i mängder. När resten av familjen börjar komma hem händer det att dom har med sig lite extra mat till marsvinen.
Sedan kommer jag hem igen mellan 16.30-18.30 och då visslas det glatt när jag öppnar ytterdörren och ropar "Griiisarna!" och massor med marsvinsnosar sticker upp över burkanterna. Då blir det mer hö, gos och ibland springtid på golvet. 
Framåt 22.00-22.30 är det dags för kvällsmat, vattenflaskorna byts, nytt hö läggs in och torrfoder och grönsaker ges.

Onsdagar och helger bjuder på längre sovmorgon, golvtid och fler (men mindre) mattillfällen. Dessutom läggs burstädning på dessa dagar. Annars är det samma upplägg som ovan.  

På sommaren blir det förstås lite annorlunda med långa dagar i trädgården, många dagar spenderar marsvinen då större delen av dygnet utomhus och inte i sina burar.

Hanna 

Anmäl
2011-02-02 10:19 #6 av: Sofieproppan

På vardagar får de hö, vatten vid 6.30 tiden och vid 7.30 tiden morötter och havregryn. Sen går jag till jobbet. Kommer hem mellan kl 15.30 och 17 då de får hö. Det snackas med dem och min dotter tar ofta upp sin favorit Oskar. Det gör hon oftast någon gång till under kvällen. Vissa kvällar får två av dem (har två hanpar, 4 marsvin) komma ut i sin hage och är där i ca 2 timmar. Då rensar jag deras bur. Jag har oftast någon av dem uppe en stund framför TV:n senare på kvällen. Under kvällen får de också grönsaker igen, oftast antingen vitkål eller paprika. Ibland persilja. Deras favorit gurka brukar de få när de är ute i sin hage, utspritt över golvet. Före vi lägger oss får de hö igen och ev nytt vatten.

På helgen blir det morgon hö och grönsaker betydligt senare. Under dagarna mer småportioner av hö och grönsaker och även mer uppmärksamhet naturligtvis. De är ute i sin hage en längre stund då jag även städar deras burar.

 

Anmäl
2011-02-04 23:26 #7 av: Blomkrukan

När jag vaknar så pratar jag med dom en massa, frågar hur natten varit osv, och klappar dom lite överallt. Oftast är dom så glada när jag kommer upp så dom skuttar runt som tusan. Jag byter deras vatten och fyller på deras hö. Morgonens höjdpunkt enligt dom är när dom får sin ranson med pellets. Då håller dom på att klättra ur buren av iver : ) Pga att pappa har gett dom dåliga vanor så kräver dom numera också varsin vitkålsbit efter att pelletsen är uppäten.

Vid 13-13.40 brukar jag släppa ut dom på golvet. Där stannar dom oftast 2-3 timmar. När dom har tagit igen sig i buren ett tag så är det gosestund framför tv:n.

Runt kl 19 är det gosestund igen och efter den får dom sin grönsaksmat. När det är dags att sova så fyller jag på hö för natten och klappar och säger god natt.

Tvvärr har jag svårt att stå emot peras tiggande pip och ögon så dom brukar få lite grönt under dagen också.

Anmäl
2011-02-04 23:36 #8 av: [Aquelegia]

Jag och marsvina har lite annorlunda rytm då dem faktiskt inte får påfyllt hö förän på eftermiddagen (antingen när jag kommer hem från jobbet eller börjar) är det slut på morgonen får dem självklart mer. Vatten byter jag flera ggr dagligen då dem har vattenskål. Honorna springer inte ute längre då dem har stoooor bur :) Varannan dag är det honornas eller hanarnas tur med rejäl dos gos. Alltså gosa en och en i famnen. Annars så är det kolla buren byta burinredning ställa om burinredning prata med grisarna glutta på deras bus. Mocka gör jag vid behov ca 2 ggr i veckan men plockar bort gammalt oätet grönsakrester. Sedan har vi ju även hälsokollen varannan dag beroende på vilka som har gosdag passar jag på att väga och klämma känna lukta och rengöra vi behov. Mina grisar är ju min hobby så jag pysslar alltid med dem ^^

Anmäl
2011-02-04 23:39 #9 av: FeliciaS

En någorlunda vanlig dag ser ut så här för mina grisar:

Matte stiger upp mellan 6:20-7:20 och fyller på hö i burarna, Mantikora och ibland Saga får äta kraftfoder. En knapp timma senare blir det frukost bestående av olika rotfrukter och ibland någon frukt eller groddar istället. Har jag sovmorgon blir det frukost direkt och hö senare, precis innan jag åker till skolan.

På eftermiddagen när jag kommer hem blir det hö igen, ibland kraftfoder för Mantikora.

På eftermiddagen eller kvällen blir det lite gosestunder, utsläpp på golvet, rastning i hagen eller något liknande. Även påfyllning av hö.

20:45 är det kvällsmat, och precis innan jag går och lägger mig får de hö igen och jag fyller på vattenflaskorna.

Anmäl
2011-02-05 00:26 #10 av: [Jessica-B]

6.00 Stiger jag upp, och öppnar burdörren till pojkarna så att de kan ta sin morgonpromenad i mitt sovrum. Innan jag gör min egen frukost serverar jag kligröt åt pojkarna, som de äter med riktigt god aptit. Man får nämligen ingen matro om man äter frukost själv innan pojkarna, för dem bara står å gapar efter käk haha när dem hör ljud från köket. Nytt vatten serveras även i samband med frukosten.

Mellan 7.00 och 9.00 Serveras det grönsaker. Tiden beroende på om jag ska plugga/praktisera/har andra ärenden. Normalt sätt (om tiden tillåter) brukar jag även "rensa" lite lätt i buren. Slänger bort alla bajskluttar från fleece delen av buren, rättar till saker som de buffligt har flyttat på, och lite så. :)

Pojkarna får sedan med jämna mellanrum på dagen grönsaker. De får ofta små mängder fördelade över dagen, då de sällan äter upp allt de får, om det får för hela dagen samtidigt. Min mamma är alltid hemma och matar marsvinen med grönsaker om jag inte är hemma. Det är toppen att ha föräldrar (ibland) ;)

Mellan 22-01 går jag normalt i säng. Då får pojkarna fräsht vatten och nytt hö. Nedtrampat hö slänger jag, och jag "rensar" buren lite lätt igen. Vid den här tiden på dygnet stänger jag även buren, för att de inte ska hitta på hyss under natten.

 

I övrigt är marsvinen ute dagarna i ända., och det blir mycket kel och pussar! Det sistnämnda är dock inte "schemalagt" ;)
Kanske har glömt nått. Men ja, nu vet ni i alla fall hur vi har det här under vårt tak :)

 

 

Anmäl
2011-02-05 00:42 #11 av: Creation

Jag har inget strikt schema för mina marsvin, men en vanlig vardag ser ungefär ut såhär:

Jag stiger upp runt 07.00. Om det behövs fyller jag på vattenflaskorna och ifall de verkar behöva hö fyller jag på med det, men ofta tycker jag att nattmålet räckt.

Kommer hem från skolan runt 15-16. Marsvinen får nytt hö, pellets/havre och nytt vatten. Jag pussar lite på dem och kollar så att det ser bra ut i buren. :-) På kvällen brukar de ibland få någon liten grönsaksbit att tugga på, samt mer hö.

Cirka 23.00 går jag vanligen och lägger mig. Då får marsvinen grönsaker och nytt hö. Byter vatten om jag inte redan gjort det.

På helgerna brukar de få hö vid tre tillfällen spridda över dagen, pellets/havre på eftermiddagen och hö+grönsaker+bytt vatten på kvällen. Ungefär som vardagen då, men ett lite mindre tidsfast schema.

/Louise - Medarbetare på marsvin.ifokus.

Anmäl
2011-02-05 09:59 #12 av: [Licroana]

Oftast blir det såhär:

Frukost med hö och grönsaker ca 07.30 innan jag åker till skolan.

När jag kommer hem igen vid ca 15-16 blir det påfyllning av hö och någongång blir det springa på golvet innan jag säger godnatt till dom vid ca 21.00. Mina marsvin bor ute och vill gärna kunna se var jag går utan att halka, lamporna släcks 21.30.

Mellan dessa tider så sitter jag bara därute och gosar osv ibland :)

Mvh Carro :-)

Anmäl
2011-02-05 10:24 #13 av: Moctezuma

Skriver om vardagar, på helgerna brukar tiderna växla ganska mycket beroende på när jag är hemma osv.

Grönsaker och lite nytt hö ungefär kl. 6, när den första i huset stiger upp. Sen mer hö innan jag åker iväg till skolan, antingen 7.40 eller 9.40.

När den första av oss kommer hem (oftast runt 15) fylls höet på igen. När jag kommer hem (16-17) brukar jag ganska ofta bygga ihop en hage av mina "taikakuutiot", c&c's, och låta dem springa av sig där. Efter några timmar flyttas de tillbaka till buren och någongån kring 21 serveras kvällsmat = grönsaker och hö.

Förutom den vanliga rutinen kan det ju hända en massa annat; TV-tittande, kloklippning, upptäcktsfärd i köket... :)

Anmäl
2011-02-05 12:16 #14 av: Atensia

Vardagar brukar det se ut så här hemma hos oss.

06.30 jag tänder taklampan hos marsvinen och möts av en massa glada visslingar ;-) sedan blir det påfyllning av hö, nytt vatten i flaskorna och grönsaker. Under dagen när jag är i skolan är det min mamma som fyller på hö och pratar med marsvinen (brukar säkert bli någon liten godbit också ;) Runt 16.00 när jag kommer hem blir det hö och oftast lite kel och golvtid.

Helgerna ser lite annorlunda ut, senare väckning, burstädning och golvtid mitt på dan.

Anmäl
2011-02-05 18:30 #15 av: Sandra-B

Hemma hos oss har vi inga fasta tider eller rutiner för när de får sitt, det enda som följs är att de dagligen får "vad de ska" så att säga.

Det enda som är lika de flesta dagar är "morgon" och "kväll". Innan jag går ner för att äta frukost så tittar jag till grisarna och kontrollerar att de verkar må bra, ger dem nytt hö samt fyller på vattnet vid behov. Innan jag lägger mig fixar jag det som "är kvar"- oftast innebär det att de får sina grönsaker, eventuellt kraftfoder samt nytt hö och vatten då.

Under dagen så är jag inne hos dem flera gånger, fyller på hö några gånger, klappar dem, sitter och tittar på dem, smårensar burarna (på gammalt hö, gamla grönsaker och så) osv. Eventuella golvrastningar sker oftast under dagen medan gosestunder oftast sker på kvällen framför datorn/TVn. Ibland får de nytt vatten och så under dagen istället, likaså kan de ibland få grönsakerna på kvällen istället för på natten innan läggning, beroende på hur jag mår/om jag ska bort och kommer hem sent etc.

Burstädning, kloklipning, bad etc görs när det behövs.

//Sandra, sajtvärd på Marsvin.iFokus (& DaysofOurLives.iFokus)
SMF 237 Sweet Dream's 
Uppfödning av teddymarsvin - FINNS NU PÅ FACEBOOK!!

Anmäl
2011-02-05 19:05 #16 av: Misarn

En vanlig dag för mina älskade grisar ser ganska annorlunda ut beroende på om jag jobbar dag/natt eller om jag är ledig. Men jobbar jag dagtid så ger jag grisarna nytt fräscht vatten på morgonen tillsammans med nytt hö och pellets, sen brukar sambon ge dom mera hö när och om dom hunnit äta upp det innan jag hunnit hem.

När jag väl kommit hem ger jag dom en frukt/grönsaks buffé och nytt vatten och sen får sitta med husse och mig när vi ser på tv eller arbetar vid datorn. Sen får dom alltid en daglig hälsokontroll för att kolla så att alla mår bra och äter som dom ska, samt plockar bort gamla grönsaker  och frukter.

Beroende på hur länge jag jobbar så brukar dom få golvtid tillsammans på köksgolvet vilket verligen brukar vara uppskattat Glad

Sen när jag är ledig så får dom fortfarande mat kring 09-10-tiden och får längre golvtid samt burstädning. Försöker hålla ganska strikta tider mellan mat-tiderna men dom har alltid tillgång till hö och vatten.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.