Allmänt om marsvin

Hur mycket tid tar det med marsvin

2016-11-15 16:36 #0 av: mejra

Jag är rätt sugen på att skaffa 2 marsvin inom snar framtid. Undrar hur mycket tid dem kräver? Jobbar både dagar, kvällar och helger ibland inom vården men min sambo vill helst inte ha något ansvar för dem. Hinner ni med det? Har ju två hamstrar nu som jag släpper ut efter jobbet på kvällen men de kanske är lite mer skillnad med marsvin... dem kan man gosa med i soffan o så? Hur delar ni upp matfodringen?

Anmäl
2016-11-16 12:46 #1 av: VildaVega

Hur mycket marsvin behöver aktiveras beror till stor del på burstorleken. Har du två stycken marsvin i en vanlig gallerbur på 60x120 MÅSTE de få komma ut MINST en gång om dagen för att bli tillräckligt stimulerande. Om du dock har en bur som jag har (har en bokhyllebur med måtten 80x200) skulle det inte göra jätte mycket om de inte fick komma ut någon dag. MEN hur stor buren än är så tycker jag att de borde få komma ut minst 1 timme om dagen för att få röra på sig, sen brukar mina tycka det är mysigt att sitta i knäet och sova samtidigt som jag studerar, så det är också ett alternativ. Man får pröva sig fram med de små svinen :)

Det gäller att du verkligen tänker igenom noga innan du skaffar marsvin (djur över huvud taget). Förutom aktivering ska även buren rengöras minst en gång i veckan (jag gör det varje dag), socialisering, utfodring ev pälsvård mm. Marsvin blir mellan 5-7 år ibland 10 så detta får man också ha uppsikt över.

Jag ger mina marsvin pellets på morgonen och grönsaker med mycket c-vitamin på kvällen + att de alltid har tillgång till färskt hö hela tiden.

Hoppas att du fick någorlunda syn på det hela. Lycka till! :D

Anmäl
2016-11-16 19:03 #2 av: Scilla77

Marsvinen tar mycket mer tid än vad jag faktiskt hade tänkt mig. Med det sagt så menar jag inte att jag ångrar att vi utökade familjen. Det jag tycker tar mest tid är städandet efter dom. Ska buren se kännas fräsch vill jag städa den varje dag. Våra marsvin får vara ute en timme minst på i två stora rum så efter golvtiden ska det städas kiss och bajs. Tur att dom är så gosiga att det är värt allt jobb. 😍

Anmäl
2016-11-16 23:04 #3 av: Mirinda

Vad kul att du funderar på att skaffa marsvin! De är underbara som sällskapsdjur.

Tiden man får lägga ner är inte så betungande tycker jag. Har man bara marsvinssäkrat det ställe de har sin golvtid på, så behöver man ju inte kolla dem hela tiden.

Instämmer med #2 om att städandet tar tid. Men det går fortare och smidigare efter ett tag, när man fått rutin på det.

Om du vill läsa en bok om vad det innebär att vara marsvinsägare kan jag varmt rekommendera en bok som jag och min son läste innan vi köpte våra marsvin. Den heter Mitt husdjur marsvinet och är skriven av Mia Winge. Den är enligt många på sajten den allra bästa marsvinsboken på svenska. Om du inte vill eller kan köpa den (kan vara svår att hitta) så finns den att låna på biblioteket.

Återkom gärna om du har fler frågor!

Medarbetare på Marsvin i Fokus
”Be true to yourself and you will be false to nobody.” Shakespeare

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.