Foder

Oxbow pellets - helt riskfritt?

2016-12-04 17:18 #0 av: GuineaGirl

Jag har börjat ge mina två vuxna marsvinshonor ca 15 ml per dag med pellets av typen oxbow essentials cavy cuisine adult guinea pig food. Marsvinen väger drygt 900 gram var och får dela på denna mängd pellets. De får även hö, grönsaker och vatten i vanlig ordning. De är sällskapsdjur och används inte för avel.

Finns det någon risk att denna pellets orsakar urinsten, övervikt, eller andra sjukdomstillstånd hos marsvin? 

Ökar i sådana fall de eventuella riskerna med dosen? Enligt doseringsanvisningarna ger jag ännu så länge inte full dagsdos ens för ett vuxet marsvin.

Jag har hittat en del gamla trådar som säger att oxbow pellets är okej, men det kan ju ha kommit nya rön sedan dess. Är det allra bäst för marsvin att inte få pellets alls?

Anmäl
2016-12-04 19:00 #1 av: Ljungåsen

Ingenting är helt riskfritt, men oxbows pellets är bland de bästa på marknaden. I den lilla mängd du ger verkar det osannolikt att de skulle kunna orsaka problem. Den här sidan beskriver bra marsvinens näringsbehov.

http://guineapigsaustralia.com.au/nutrition.htm

Det man kan säga om pellets är att de ofta har ett felaktigt förhållande mellan kalcium och fosfor. För mycket kalcium i förhållande till fosfor ökar risken för urinsten, men då måste man se till hela dieten. Det finns en del kalciumrika grönsaker som kan vara klokt att undvika om man ger pellets. Här finns en näringstabell.

http://www.humlansmarsvin.se/marsvin/skotsel/foder/naringstabell.html


Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.