Allmänt om marsvin

Ensamt marsvin

2016-12-04 22:33 #0 av: Mirre&Mango

Hej! Mitt ena marsvin (Mirre) dog den 1 december! Mitt andra marsvin (Mango) är nu ensam kvar. Ända sen Mirre dog så har Mango antingen sprungit runt i buren eller så har han bara legat helt stilla och stirrat rakt ut i luften. Vi antar att det är för att han länner sig ensam eller saknar Mirre. Har läst på andras inlägg att vissa av har marsvin som försökte visa vem som bestämde men så har inte Mirre och Mango varit sen första året, utan de kändes väldigt taighta och bråkade nästan aldrig. Vi myser med Mango väldigt mycket nu eftersom han är ensam. Har hört av vänner som hade kaniner att deras ena marsvin dog en vecka efter att första dog! Är det någon som vet ifall det skulle kunna hända med marsvin också eller vet ifall det ör vanligt att marsvin dör av ensamhet/saknan? Tack i förväg!

(Båda är hanar)

Anmäl
2016-12-04 22:35 #1 av: Mirre&Mango

Ser nu att jag har skrivit fel på vissa ställen, förlåt för det! Hoppas ni förstår ändå

Anmäl
2016-12-05 04:19 #2 av: PuffBuck

Skaffa en ny kompis så snart som möjligt. Det är lag på att marsvin ska ha en artfrände (ett annat marsvin) och det är för att marsvin är flockdjur och mår bäst med en eller flera kompisar.

Vill ni inte ha fler marsvin efter Mango så kan ni antingen omplacera honom till ett hem där han får en annan kompis (marsvin, ej kanin) eller låna ett marsvin av exempelvis en uppfödare eller ett omplaceringshem som ni sedan lämnar tillbaka när Mango har gått bort.

Det låter som om Mango är väldigt ledsen över att inte ha en kompis nu och detta måste lösas. Det stämmer att de kan sörja ihjäl sig. Bra att ni ger honom mer uppmärksamhet!

Väljer ni att skaffa en kompis till honom, köp inte ifrån en djuraffär. Här är en text om varför. Den är lite otäck, men det är desto större anledning till att undvika djuraffärer: http://marsvin.ifokus.se/articles/4d716974b9cb462244077cb4-djuraffar-eller-uppfodare

Jag tycker även att det är en god idé att hålla koll så att Mango äter, dricker, kissar och bajsar som han ska. Han ska inte sitta uppburrad i ett hörn och se allmänt sjuk ut och det är viktigt att han äter hö. Titta så att han faktiskt äter och inte bara pillar i det för att låtsas. De kan göra det som en försvarsmekanism då rovdjur främst tar de djur som ser sjuka och svaga ut.

Om han inte äter bra eller slutar äta får ni stödmata honom. Det kan även vara bra att ta en sväng till veterinären för att se att det inte är några fysiska problem, men det tycker jag att ni kan göra om en ny kompis inte får honom att pigga på sig och bli sitt gamla jag igen. 

Uppfödarlista: http://www.svenskamarsvinsforeningen.se/index.php?option=com_content&view=article&id=133&Itemid=84

Att sätta ihop främmande marsvin (introducera): http://marsvin.ifokus.se/articles/4d715a54b9cb46222d0696c0-att-sammanfora-marsvin

Stödmatning: http://marsvin.ifokus.se/articles/4d715548b9cb462239067814-stodmatning

Anmäl
2016-12-05 06:27 #3 av: Ljungåsen

Håller med om vad #2 skriver. Mango behöver en ny kompis, och det verkar bråttom. Det är klokt att väga honom varje dag nu när han är själv, för att vara säker på att han inte går ner i vikt. Marsvin som inte äter tillräckligt mycket måste stödmatas, annars dör de.


Anmäl
2016-12-05 15:20 #4 av: Mirre&Mango

#2 & #3 tack för alla tips och idéer. Har mango uppe just nu och han verkar rätt bra just nu! Han springer runt och busar och gör marsvinsljud.
Ska hålla koll på maten så får vi se hur det blir!

Tack ingen för alla idéer!

Anmäl
2016-12-05 15:28 #5 av: Ljungåsen

Även om han verkar må bra nu så är det fortfarande ett brott mot djurskyddslagen att ha ett ensamt marsvin, dessutom är det elakt mot marsvinet. De behöver verkligen en kompis för att må bra.

Läs gärna den här artikeln som beskriver vad som gäller.
http://marsvin.ifokus.se/articles/4d71586bb9cb462244068e1f-varfor-ska-man-inte-ha-marsvin-ensamma?discussions-1


Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.