Foder

hur mycket grönsaker och pellets ska man ge?

2017-01-07 17:08 #0 av: Sannag0

Hej!

Jag har några frågor om grönsaker och pellets! 

1. Hur mycket grönsaker ska man ge om dagen till sina marsvin? (ungefär)

2. Hur vänjer man marsvin vid gräs innan man kan släppa ut dom i en hage i trädgården på sommaren?

3. hur mycket pellets brukar ni ge till era marsvin?

Blir tacksam för svar! :)

Anmäl
2017-01-07 17:17 #1 av: Ljungåsen

Mina pojkar får ungefär en deciliter blandade grönsaker var per dygn, fördelat på två tillfällen.

På våren, så fort gräset börjar växa, så börjar jag plocka in gräs. Sen ger jag lite mer gräs för varje dag, samtidigt som jag håller koll på att de inte blir lösa i magen. Sommartid är de ute ett antal timmar om dagen, lite beroende på vädret.

Pellets får de bara i aktivitetsboll. Kanske någon matsked i veckan, delat på två.


Anmäl
2017-01-07 17:40 #2 av: Sannag0

tack för svar!

Har du några tips på hur dom får i sig tillräckligt med C-vitamin? Hur märker man om dom får brist på C-vitamin?

Anmäl
2017-01-07 18:14 #3 av: Ljungåsen

Jag ger en gurkskiva med ett par korn askorbinsyra på varje morgon. Det ger hela dagsbehovet av c-vitamin, och grönsakerna blir bara en bonus.

Vanligaste symptomet på C-vitaminbrist är att marsvinet blir stelare i rörelserna, alternativt inte rör sig alls. Det kan också bli förlamat, främst i bakdelen. Läs gärna mer här:

http://www.guinealynx.info/scurvy.html


Anmäl
2017-01-07 22:40 #4 av: NesoOberon

Har tyvärr läst mycket dåligt om askorbinsyra, dels att det leder till njursten. Har även läst att så lite som 10 g röd paprika täcker ett marsvins dagsbehov av C-vitamin. Du ska dock ge dem mer mat än så, med tanke på att de ska växa, och att de är hungriga osv. Kan leta efter länkar till hur mkt grönsaker som täcker dagsbehovet, men vitkål, grönkål och paprika/tomat - endast då och då, eftersom att de kan få munsvamp av för "sura" saker (gäller även citrusfrukter) räcker bra. Det finns även C-vitamin pellets att köpa. Ca 1-2 msk per dag till växande marsvin är bra. Mitt största tips: googla efter allt det här, och läs olika fakta på många olika sidor. Den mest återkommande faktan är oftast den mest trovärdiga.

Anmäl
2017-01-08 07:46 #5 av: Ljungåsen

#4 Påståendet att askorbinsyra ger njursten hos marsvin skulle jag gärna vilja se en vetenskaplig källa på. Askorbinsyra är ren C-vitamin, och ingen konstig kemikalie.

Jag har googlat runt lite och hittat följande:

Det har publicerats en studie som visar på ett samband mellan höga doser av C-vitamin och njursten hos  människor:

http://www.health.harvard.edu/blog/high-dose-vitamin-c-linked-to-kidney-stones-in-men-201302055854

Studiens slutsatser är ifrågasatta:

http://orthomolecular.org/resources/omns/v09n05.shtml

Det finns en svensk studie om förekomsten av urinsten (inte njursten) hos marsvin:

http://stud.epsilon.slu.se/5634/8/torner_m_130605.pdf

I den kan man läsa bl.a. följande:

Överskott av askorbinsyra kan vara en bidragande faktor till urolithiasis. Det anses osannolikt att en daglig dos på 25-100mg skulle kunna bidra till hyperoxalaturi. Marsvin har ett dagsbehov av askorbinsyra på minst 10mg/kg kroppsvikt och under dräktighet kan detta behov stiga till 30mg/kg kroppsvikt. Enligt studiens resultat ges fyra djur inget tillskott av askorbinsyra. Hos marsvin är följden av hypovitaminosis C, vilket innebär anemi och immunosuppression (Redrobe, 2010), mycket allvarligare konsekvenser än den predisponerande effekten för urolithiasis. Hypovitaminosis C kan leda till att marsvin avlider.

Den slutsats jag dragit av ovanstående information är att det är helt ofarligt att ge marsvin ett par korn askorbinsyra dagligen, eftersom det inte är en överdosering. Riskerna med en underdosering av C-vitamin är betydligt större.


Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.