Allmänt om marsvin

Problem att ringa djurägare/uppfödare!

2017-03-18 09:22 #0 av: [AwYeah]

Är det bara jag som har ångest inför samtal och möten med djurägare/uppfödare och därför blir processen att ta hem ett djur från någon annan än en djuraffär ett rent helvete?

Undrar om dessa kan ha förståelse för att man hellre talar via sms/mejl? Vissa har ju som krav att man ringer och ska komma dit. Jag antar att det beror på att de vill veta vem man är och att man är "seriös", men det här får mig att inte kunna skaffa djur på ett "seriöst" sätt. Är det bara jag som är sådan?

Ni får gärna dela med er, både uppfödare och djurägare och folk som är som mig!
Ringa är inte ett alternativ för mig, om ni ber mig göra det tror jag inte ni förstår allvaret i min situation. 

Menar inte att låta grinig, men blir ledsen. Hittar en bra uppfödare eller som nu ett par marsvin som jag skulle kunna erbjuda ett väldigt bra hem, men så kommer steget att de ber mig ringa... och sen hittar jag på någon dålig ursäkt om att jag inte kan ta emot djuret längre, då jag fått för mig att ingen kommer ta mig seriöst om jag säger att jag inte klarar av att ringa.

Snälla hjälp! :(

Anmäl
2017-03-18 09:29 #1 av: CorneliaAndersson

Jag har också det problemet!

Jag har ''prata-i-telefon''- allergi!

Nu håller inte jag på med marsvin, däremot kaniner. Och det är så många gånger jag fått hoppa över att köpa ett fantastiskt djur, just pga. detta.

Har jag däremot väl träffat personen så är det inte lika farligt, och då kan jag ev. ringa nästa gång.

/ Cornelia Andersson,
Innehavare av Borgargatans Kaninuppfödning
Medarbetare på Hermelinkanin.ifokus och Diabetes.ifokus

Anmäl
2017-03-18 09:37 #2 av: [AwYeah]

#1 tack för att du delar med dig! Känns lite bättre att inte vara den enda <3
Håller med om att träffa personer irl är enklare och kan underlätta framtida samtal, men då kommer nu nästa problem: ta sig dit.
Jag kan gå en bra bit, så länge jag slipper åka kommunalt, är väl något skygg kring andra människor xD Och vi bor på det mest aviga stället i hela Sverige, så det blir väldigt svårt att ta sig någonstans som inte är på gångavstånd.

Dessvärre verkar inte alla förstå att vara obekväm kring främmande människor, inte är att vara obekväm kring djur. Snarare tvärtom!

Anmäl
2017-03-18 09:45 #3 av: [AwYeah]

Kan ju lägga till att det här kan kännas extra jobbigt när man älskar djur över allt annat och vill sponsra bra verksamheter som sköter djuren väl, men att i slutändan ändå gå till närmsta djurbutik för att tanken på att inte få spendera sitt liv med djur är outhärdlig. Kan kännas äckligt enkelt att bara gå dit och peka på det djur man vill ha, betala och gå hem. På inte tal om alla de usla råd de flesta ger som man vet är helt fel... Försöker alltid trösta mig själv med att det här djuret förtjänar ett lika bra liv som alla andra, oavsett om det är från djuraffären eller inte. Även om jag vet att det bara får djuraffärer att ta in fler.

Anmäl
2017-03-18 10:19 #4 av: Ljungåsen

Om du på riktigt funderar på att köpa från zooaffär, så tycker jag du ska läsa den här artikeln först. Det är inte djuren i affären som är problemet, det är deras mammor som lider.

http://marsvin.ifokus.se/discussions/50334463d3b4fd09ce001a9f-for-mammornas-skull

Du har ingen som kan ringa åt dig?


Anmäl
2017-03-18 10:58 #5 av: CorneliaAndersson

Jag har inget körkort, och att åka kommunalt är inget alternativ för mig hehe.

Jag brukar ge mamma en slant för att köra, när hon har tid. Eller så kör pojkvännen :)

Underlättar att ha någon med sig! :)

/ Cornelia Andersson,
Innehavare av Borgargatans Kaninuppfödning
Medarbetare på Hermelinkanin.ifokus och Diabetes.ifokus

Anmäl
2017-03-18 11:19 #6 av: [AwYeah]

#4 Skulle kunna be min mamma ringa, men hon är inte särskilt insatt i djur. Om de ändå vill prata med en, så vill de väl prata med den som ska ta hand om djuren, inte någon vän eller så. Bara vad jag trott.

Jag VET att det är fel att köpa från djuraffär, spelar ingen roll om det är mammorna, papporna, ungarna eller alla som lider. Det är lika fel oavsett. Försöker bara ge en inblick i varför folk som vet att det är fel ändå överväger det, säger inte att det är rätt någonstans.

#5 Min mamma bor i Stockholm, rätt långt härifrån, ibland är hennes exman här uppe dock och honom brukar vi kunna åka och handla med, men han verkade inte så intresserad i att åka och kolla på marsvin. Min pojkvän är dessvärre likadan som jag, ingen av oss har körkort heller xD Annars hade ju det funkat :)

Anmäl
2017-03-18 11:28 #7 av: [AwYeah]

Vill lite försiktigt tillägga att en uppfödare kan vara minst lika illa som en djurbutik. Säger inte emot att det är fel att handla från djurbutiker, men man bör uppmärksamma i såna fall att även många uppfödare är opålitliga.

Nu handlar det här dock om hur personer som inte klarar av samtal och har svårt med att träffa folk kan göra för att ändå ta de rätta besluten. T.ex sätt att kunna förklara för folk att man har svårt att ringa så att de förstår, eller som nämnts, låta någon annan ringa åt en (om nu det funkar). Att ge en lösning på sådant här kanske hindrar fler folk från att vända sig till djurbutiker :)

Anmäl
2017-03-18 11:49 #8 av: Ljungåsen

#6 Det jag tänkte med att be någon annan ringa är att oftast så ringer man för att bestämma tid för att träffas. Då spelar det ju ingen roll vem som ringer.

Om det bara är själva uppringandet som är jobbigt kanske du kan be dem ringa dig istället.

Men det bästa vore ju förstås om du kunde få hjälp med att komma över problemet, så att du klarar av att ringa själv om det verkligen behövs.


Anmäl
2017-03-18 11:54 #9 av: [AwYeah]

#8 Om det bara är tid så undrar jag varför det inte går via sms eller mejl. Är det för att de inte vill bli lurade?

Tror det kanske är lättare om de ringer mig, men skulle de förstå om man sa så, och vad skulle man säga i såna fall? :)

Det är pga "autism" fd. kallat aspergers diagnos (kasta bort era förutfattade meningar tack). Inget jag kan jobba bort även om jag önskar det mer än allt. Är det akut dock, som veterinär är det lite annorlunda. Veterinären är inte där för att förhöra dig, snarare tvärtom xD

Anmäl
2017-03-18 11:57 #10 av: jollycox

Jag har lite samma problem. I höstas köpte jag en katt från uppfödare och då ville hon att jag skulle ringa. Fick ångest och ville inte men ville ju samtidigt ha den katten och då visste jag att jag behövde ringa. Sen när jag väl ringt och pratat med någon så har det ju gått bra.
Men har du ringt någonstans någon gång?
För, jag vet, att även om det inte känns så så blir det lite lättare att ringa för varje gång. För det kommer gå bra! Den på andra sidan luren är också bara en människa.

"Weather forecast for tonight: dark." ~ George Carlin

Anmäl
2017-03-18 12:09 #11 av: Ljungåsen

#9 Jag tror att folk tycker att det oftast är enklare och går fortare att boka tid via telefon än via mejl eller sms. Sen verkar det mer seriöst också, så jag tror du är rätt ute när du säger att det är för att de inte vill bli lurade.

Om det är lättare om de ringer dig så tycker jag du ska be dem göra det. Förslag på formulering: Kan du ringa mig istället? Jag tycker det är jättejobbigt att ringa folk jag inte känner.

Jag tror inte alls att de är ute efter att förhöra dig bara för att de vill prata i telefon. Det handlar mer om att bara prata lite, och boka tid för träff.


Anmäl
2017-03-18 13:17 #12 av: [AwYeah]

#10 Jo jag har ringt en hunduppfödare innan vi skaffade vår hund, en person vars hund vi var och tittade på och tillslut de vi skaffade vår hund av. Men då hade jag haft kontakt med dem innan via mejl, så vi kände redan varandra lite. Den enda jag inte hade pratat med innan (för det första hon sa va att jag skulle ringa) det var hunduppfödare, och det samtalet vill jag gärna glömma xD
Precis som du säger så måste man ibland och då kan man ju samla mod, det är väl mest att inte veta om det blir av eller inte som får en att inte kunna samla det där modet. Nova (vår hund) hade vi redan bestämt tid och allt och var rätt säkra på att vi skulle få ta hem henne, vi ringde bara för att meddela att vi var där.

Visst är den andra personen bara människa, men ibland låter de så kunniga i sin sak att jag aldrig skulle kunna mäta mig med dem hehe..  Och då blir jag nervös. Att inte duga, eller säga något klantigt som skapar missförstånd. Jag har ju inget fast sätt att sköta djur på, eftersom de sätten ändrar sig baserat på ny forskning eller erfarenheter. Så jag byter lätt åsikt om djurhantering och då kan  jag ju inte vara tvärsäker i hur jag kommer göra... Om ni förstår? xD

#11 Jo egentligen tycker jag ju att det är bra att folk vill prata med personen och anordna en träff, det är  ju bara det där med nervositeten. Mestadels missförstånd och så.

Om du tror det skulle funka att säga så ska jag använda mig av det framöver :)

Det är det där småpratet jag är lite vinglig kring xD Konkreta och raka frågor brukar jag vara bättre på... Men det blir ju inte ett så trevligt samtal då kanske hehe


Anmäl
2017-03-18 13:42 #13 av: Wijnja

Det där känner jag igen mig det är ingen farligt ringa

Anmäl
2017-03-19 07:33 #14 av: redets

Hej, jag är uppfödare med Asperger så förstår precis vad du menar. Jag har flera gånger bara haft mail/sms kontakt med köpare innan de kommit hit och det har inte varit något problem. Tycker det är jättejobbigt om de mailar mig och ber mig ringa upp dem.

Jag är inte någon ungdom precis utan har haft det så här i många, många år - min son har också Asperger och jag har många gånger varit tvungen att vara stark och våga göra allt möjligt för honom och varit tvungen att ringa många hemska samtal och tycker fortfarande att det är hemskt så det är inte bara att se till att öva bort det tyvärr.

Hoppas det löser sig för dig och synd att vi inte bor nära varandra så du kunde köpa djur av mig - Lycka till.

Anmäl
2017-03-19 07:57 #15 av: [AwYeah]

#14 Tack så hemskt mycket för ditt svar!
Betyder jätte mycket, inte så många som vågar vara öppna om diagnoser och sådant.. Verkligen synd, hade känts skönt med någon som vet hur det är. Fint att du trots det kämpar för din son, är verkligen inte lätt <3

Anmäl
2017-03-19 08:15 #16 av: [AwYeah]

Nu måste jag ju bara fråga, om någon är intresserad av att dela sin åsikt...
Har troligtvis hitta de rätta marsvinen nu och jag är så överlycklig, allt som kvarstår är samtalet om tid och så men jag bad henne ringa som jag fick tips om och hoppas att hon gör det :)

En av de jag stötte på dock tyckte jag var lite.. vet inte om hon var dryg, försökte pressa mig på pengar eller faktiskt tyckte att det skulle kosta så mycket men men.
Jag har skrivit att vi inte har bil och att få marsvinen körda hit ett dessvärre ett krav om vi ska kunna ta hand om dem, bad om ursäkt för detta och lade till att jag kunde stå för bensinen i såna fall. Skrev det till alla jag kontaktade, så slapp de bry sig om de inte ville/kunde/orkade köra.

Fick detta till svar:
Hej Vi kan köra marsvin till dig men kostnaden blir ca 7000 kr då vi kommer behöva skicka vår personal att köra. Bendin pengar räcker inte utan full lön, bensin och ersättning för slitage på bilen måste till. //Anna

Bara jag som tycker att det låter vansinnigt?
Även om jag räknar lön och grejer skulle jag kunna få upp det till max halva priset..
Hon bodde 2 h bort. Slitage att skicka 2 marsvin? Vad ska de göra? Ta över ratten och krascha bilen? Förlåt om jag verkar snål eller liknande, men jag tycker att det låter som ett skämt. Vad tycker ni?

Anmäl
2017-03-19 13:49 #17 av: Sara:)

Det låter väldigt mycket för att frakta 2 marsvin... tycker också att det låter väldigt konstigt, och hade inte betalat det om jag var dig.

Anmäl
2017-03-19 16:32 #18 av: Ms_Raptorskull

Nu har jag inte läst exakt hela tråden men mitt tips är att slänga iväg ett mejl med lite information om dig själv osv det vanliga och samtidigt tala om att du tycker att det är jobbigt att prata i telefon, det gjorde jag när jag letade hunduppfödare och jag hittade världens härligaste människa som tog det väldigt lugnt och sa lite skämtsamt att hon lovade att hon inte skulle äta upp mig igenom luren Lipar

Anmäl
2017-03-19 18:08 #19 av: Gnagare2

Jag är lite nyfiken på vad ni gör när djuren blir sjuka och ni inte har bil? Jag själv bor en bit ut på landet och har en hund och 12 marsvin. Om något av djuren blir sjuka,är det bara snällt att sätta sig i bilen och ta djuren till veterinären,eftersom det ej går bussar här. Och djuren kan bli sjuka närsomhelst,på natten med. Jag skulle inte klara av att vara utan bil med mina många antal djur. 

Angående din förfrågan om människan som ville ha 7000 för att skjutsa marsvinen,så kan jag hålla med om att 7000 är i saftigaste laget,men jag kan samtidigt känna igen mig i att det kostar att ha bil. Nej hon menar inte att marsvinen ska sätta sig vid ratten och krascha bilen,hon menar själva slitaget på bilen,två timmar hem till dig och två timmar tillbaka,det blir fyra timmars körning. Bensinen kostar,men själva körningen kostar med. när man kör sliter det bland annat på däcken. Har man dåliga däck,tex,så sliter dom fyra timmarna på dom dåliga däcken,och man blir tvungen att byta ut däcken tidigare om man har otur. Och att köpa nya däck till bilen är heller inte gratis. 

Just nu vet jag,för att ta ett annat exempel,att min bil nu snart ska in på service. Och ju mer jag kör med bilen då,desto tidigare måste den in på service. Och jag behöver väl inte nämna att servicen för bilen kostar såklart också. Då byter dom olja,och tändstift och sådana saker. Denna service ser jag inte fram emot,eftersom jag just nu har det tufft med ekonomin för övrigt.

 Att äga en bil är väldigt kostsamt, jag tror man måste vara bilägare själv för att förstå dom verkliga kostnaderna.

Det är inte min mening att komma med pekpinnar här om bilägande.Jag ville bara skriva att eftersom jag själv har bil,och lider av detta faktum,just pga att det är så dyrt,ville jag bara framföra min synpunkt i detta ämne.

Anmäl
2017-03-20 08:26 #20 av: [AwYeah]

#19 Vi kollade veterinär innan vi flyttade hit, den ligger en halvtimme bort (om man går) och ca 15 min med cykel. Tyckte det lät rimligt, finns personer med bil som måste åka längre än det rent tidsmässigt för att komma till en veterinär, speciellt om de äger ovanliga djur. Så det har vi tänkt på redan, men kan förstå att du undrar :)

Blev en hel novell om hur jag tycker att bilägarnas kostnader står på dem och inte andra, så jag försöker korta ner det istället... utan att låta allt för dum, hoppas du förstår att det inte är dig jag är arg på.
Uppskattar ditt inlägg, det är såklart bilar kostar och det är med all rätt att du uppmärksammar det.
Personligen tycker jag att slitage av däck, försäkringar och liknande avgifter ligger på bilägaren och inte folk runtomkring dem. Har man inte råd med det, så kan man inte ha bil, så länge man inte har en verksamhet där alla som kliver in i bilen betalar för allt det där plus lön och bensin. Hade uppskattat om hon bara sagt att det var för långt, för dyrt eller inte kunde. Om det hade varit billigare för mig att skaffa en firma som körde, kan hon väl själv räkna ut att det inte är relevant.

Gillar  inte att utnyttja folk, och därför har jag full respekt till att de flesta inte vill köra hit för endast bensinpengar. Men då säger man det och lämnar det där, tycker jag.

Anmäl
2017-03-20 08:31 #21 av: [AwYeah]

#17 Jag sa att det dessvärre blev lite dyrt och tackade för hennes tid, så inga 7000 gick åt där. Känner ju att jag hellre sparar dem till veterinärbesök framöver xP

Hittade en supertrevlig kvinna som var villig att köra för en tvåhundring (hon bodde rätt nära), så om allt går som planerat har vi fyra(!!) marsvin här nästa vecka! Två systrar och två döttrar till ena systern, alla är helt svarta dock.. så jag undrar hur jag ska kunna skilja på dem xD

Anmäl
2017-03-20 13:28 #22 av: neaverona

#21 Haha, du det där känner jag igen! Försök att skilja dessa två illbattingar åt liksomGapskrattar Tack och lov kan jag numera skilja dem åt i beteende, då de har olika personligheter. Torsten är en riktig pellejöns som springer runt som skjuten ur en kanon, medans Gunnar är lite mer reserverad och har en chill-aura.
Håller tummarna för er och de fyra grisarna - lycka till!Glad 

Anmäl
2017-03-20 14:37 #23 av: [AwYeah]

#22 Nej men gud så söta! Hoppas jag också lär känna dem så bra att jag kan göra det, tack så mycket! <3
(måste kolla på fler bilder av marsvin nu, hjärtat smälter ju när man ser dessa två)

Anmäl
2017-03-21 12:31 #24 av: neaverona

#23 Ja visst är de bedårande! Men ärligt talat så har jag ännu inte stött på ett endaste marsvin som inte var urgulligt!Skrattar 

Anmäl
2017-03-23 14:25 #25 av: UlrikaD

Som uppfödare själv (dock inte just marsvin) så är det inga problem för mig att ta saker skriftligt istället för att ringa. Jag har haft folk med telefonfobi och då har vi "pratat" över messenger istället. Det blir ju som en konversation fast i skrift. Det är inte helt ovanligt att folk har problem socialt och bara man säger som det är bör det inte bli några problem. Men ingen kan gissa sig fram till varför någon är undvikande eller skjuter upp samtal. Då ger man ju istället ett annat intryck och man kanske inte vill sälja till en sådan person. Man behöver ju inte gå in i detalj på sina problem men mer konstatera att pga utav detta undrar jag om vi kan låta bli att prata i telefon.
Jag brukar själv vilja ha diskussion om hur djuret ska bo, äta osv skriftligt för det är såna saker folk kanske inte kommer ihåg vid samtal.
Men nuförtiden borde det inte vara några problem med att säga som det är. Troligen har personen någonting själv som den känner obehag av att göra och kan relatera.
Sen det här med att begära 7000 kr för en transport. Skulle hon köra genom halva Sverige så möjligtvis. Annars känns det väl mest som en möjlighet att tjäna pengar.
Finns flertalet skjutsgrupper på fb. Dom gånger jag låtit smådjur åka sträckan Stockholm-Göteborg så har personen som åkt tagit 100-200 kr per djur.
Transport av en häst kanske kostar så mycket men marsvin...
Hoppas det löst sig nu:)


Anmäl
2017-03-27 19:14 #26 av: [AwYeah]

#24 det är iofs väldigt sant! xD

#25 Förstår hur du menar, kommer nämna det i min... "ansökan" redan från början nästa gång. Då borde de veta att jag inte undviker dem för att jag har hemligheter eller "fuffens" för mig :) Jättetack för din fina kommentar ^^

Då hade jag inte helt fel i att det kändes konstigt iaf xD

Ja, nu är alla 4 tjejer här! Bedårande, ser verkligen fram emot att ha dem i vår lilla familj, även om jag tror att det kommer ta dem lite tid att bli vana.
Undrar... hört att det finns risk att många honor bråkar (har fler burar ifall det skulle hända), borde jag söka efter en kastrerad hane redan nu eller vänta och se? Det är två vuxna systrar och sen två döttrar till en av systrarna. Ungarna är 9 veckor lite drygt.

Uppfödaren sa också att det var viktigt att skaffa en flaska till vattnet (jag hade tänkt använda skålar), vad tycker ni? Är det omöjligt med skålar? Kändes mer naturligt för dem att dricka med huvudet nedåt tänkte jag... Öppen för förslag!

Anmäl
2017-03-27 20:44 #27 av: Ljungåsen

#26 Grattis till marsvinen! Skål brukar inte fungera så bra, de sprätter strö i vattnet hela tiden. På så vis är flaska bättre.

Och jag tror du får en mer harmonisk flock om du kompletterar med en kastrerad hane. Honor kan bli jobbiga vid brunst, och finns en kastrat i flocken så håller han henne sysselsatt så att hon inte har tid att bråka med sina kompisar.


Anmäl
2017-03-27 21:37 #28 av: [AwYeah]

#27 Tack! Okej då vet jag, får skaffa ett par flaskor, blir två bra åt fyra marsvin?

Då får jag hålla koll efter en hane också, är det bättre att de vänjer sig vid miljön först innan man drar in en hane? Någon man bör tänka på om man tänker skaffa en hane till flocken?

Anmäl
2017-03-27 21:40 #29 av: Ljungåsen

#28 Två flaskor blir jättebra.

Här kan du läsa om hur man sätter ihop marsvin.
https://www.eragons.se/sammanfora-marsvin/


Anmäl
2017-03-28 05:32 #30 av: UlrikaD

Grattis till dig och din lilla flock:)


Anmäl
2017-03-28 08:26 #31 av: [AwYeah]

#29 har läst det, riktigt bra information på deras sida! Undrar dock fortfarande om hane är något jag bör vänta med tills de har landat :)

#30 tack så mycket! Hjärta

Anmäl
2017-03-28 08:57 #32 av: Ljungåsen

#31 Jag skulle väntat med hane tills de bott in sig hos dig. Ge dem ett par månader, om det inte är så att du får en massa konflikter i flocken. I så fall kan det behövas tidigare.

Jag gillar Eragons, mina pojkar kommer därifrån allihop.


Anmäl
2017-03-28 09:43 #33 av: [AwYeah]

#32 Okej då ger jag dem tid :) Har en som pratar när den hör mig, dock mer "kuttrande", som att den tycker det är lite obehagligt kanske? En annan springer och gömmer sig och två andra ligger i ett hörn helt stilla (mamma och ena ungen), men de andas, tror bara att de är rädda. Tror att den som pratar kommer vara den första att våga sig fram, den vågade sniffa på en av grönsakerna och har hört henne tugga på ett av husen/röra på sig när vi inte är där.

Uppfödaren sa att hon inte tillbringat så mycket tid  med dem, eftersom hon har rätt många och ställer ut osv. Det kanske gör att processen tar längre tid.. speciellt om de kopplar människor till att bli jagade,  badade, klippta och borstade. De luktar sött schampo, vilket jag tycker är lite jobbigt, marsvin ska väl inte badas om det inte är absolut nödvändigt, och då tar man väl ett doftfritt schampo om nåt? :/

Funderar för övrigt på att höra av mig till Eragons igen framöver om jag löser det med transportsträckan, de verka väldigt kunniga och vilja sina grisar väl :)

Anmäl
2017-03-28 10:29 #34 av: Ljungåsen

#33 Ett kuttrande ljud tolkar jag mer som ett trivselljud, någonting positivt alltså. Här är en länk till en sida med marsvinsljud.
http://www.guineapighub.com/guinea-pig-sounds/

Att en del av dem är rädda nu är inte konstigt alls, speciellt inte om de inte blivit socialiserade ordentligt. Det kommer. Det kan vara klokt att väga dem (och skriva upp vikten) en gång i veckan nu i början så du får koll på att de får i sig det de behöver.

Jag badar mina bara när det behövs, när talgkörteln behöver göras rent. Och klipper när pälsen blir för lång, speciellt runt könet.


Anmäl
2017-03-28 11:23 #35 av: [AwYeah]

#34 det dem kallar "purring" är det hon gjorde, tror det var mer av rädsla.. annars hade hon väl kommit fram? :o Nu satt hon och tryckte i hörnet bakom ett av husen och när hon hörde mig göra saker lät hon så. Står att det verkar vara dubbelt, typ ibland för att det är mysigt och ibland för att något nytt/ovant/läskigt händer. Verkar vara ett svårtolkat ljud det där, hm... 

Har en köksvåg på leverans, tror den kommer den här veckan eller nästa, så tänkte jag ta regelbundna hälsokontroller på dem, marsvin verkar ha en tendens att dra på sig sjukdomar, iaf jämfört med andra djur vad jag uppfattat.

Hur vet man om talgkörteln behöver göras rent?

Anmäl
2017-03-28 14:16 #36 av: Ljungåsen

#35 Jag tolkar nog ändå ljudet positivt. Hon pratar med dig från ett säkert ställe.

Det besvärliga med marsvin är att de kan bli väldigt sjuka väldigt fort. Alltså måste man ha koll. Och critical care hemma ifall de slutar äta, så man hinner till veterinären.

Talgkörteln sitter strax under svanskotan på marsvinet. Om man känner med fingrarna och det är kladdigt, så behöver den rengöras. Pojkar brukar behöva mer rengöring än flickor, men det finns en stor individuell variation. En av mina pojkar behöver rengöras var tredje vecka ungefär, för en annan räcker det med två gånger om året.


Anmäl
2017-03-28 17:22 #37 av: [AwYeah]

#36 Tack vare Eragons hemsida är det faktiskt något vi har hemma :) Lite svårt tycker jag det där med ätandet, man vill låta dem va så att de vågar äta, och samtidigt vara där så att man kan hålla koll. Ser ut som en del av höet har gått åt, men grönsakerna har de inte rört.

Okej, då är det inte så ofta som jag var orolig för iaf (typ varje dag/flera ggr om dagen)

Anmäl
2017-04-04 15:39 #38 av: Äppelsnäckan

Jag känner exakt som du. Det är riktigt knepigt det där... Har full förståelse för att man vill ringa och prata och inte bara skriva med en eventuell djurköpare, men jag själv tycker det är väldigt jobbigt.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.