Allmänt om marsvin

att ha 2 st marsvinsungar hanar tillsammans

2017-06-11 14:59 #0 av: Pigsmatte

Hej! Har 2  marsvinshanar i en 2x0,85 m. bur och de trivs mycket bra tillsammans. har en lika stor övervåning på buren och tänker köpa 2 "smågrisar"att ha där. Har hört att 2 bröder brukar gå bra tillsammans, men det verkar svårt att få till. Nu undrar jag: 1 .Kan man sätta ihop ungar (hanar)som inte är födda samtidigt utan kanske med en eller 2 veckor emellan utan större problem? 2: Kan man sätta ihop två hanar, som inte är av samma ras, men födda samma dag eller med högst en dag emellan. Vill absolut inte skilja på de hanar jag har drygt ett och två år gamla eftersom de kommer så väl överens och vill ogärna ha en äldre hane till.                Jättetacksam för svar.

Anmäl
2017-06-11 15:17 #1 av: Ljungåsen

Det kan fungera. Det kan också bli hur jobbigt som helst. Men detsamma gäller om du skaffar två bröder. Konflikterna brukar inte komma precis i början, utan när herrarna blivit lite äldre och hormonerna rusar som mest.

Du får det definitivt lugnare om du delar på dina vuxna herrar och ger dem varsin bebiskompis.


Anmäl
2017-06-11 18:19 #2 av: Pigsmatte

Tack för svaret, Får tänka. Funderar lite på att då kastrera dem och låta de få var sin hona men, det kanske inte  är bra med bara en hona var till killarna.Funderar

Anmäl
2017-06-11 18:27 #3 av: Ljungåsen

#2 Det fungerar bra med kombinationen kastrerad hane och en hona, men du kommer få se roligare flockbeteende om du har åtminstone två honor till varje hane. Då slipper man dessutom paniken med att skaffa ny kompis fort när en av dem dör.

Det låter klokt att tänka på saken. Själv tycker jag att hanar är roligare, men andra har annan uppfattning.


Anmäl
2017-06-11 18:46 #4 av: Pigsmatte

Tack igen.Glad

Anmäl
2017-06-12 10:49 #5 av: Eulwen

Att kastrera innebär risker både under narkos och i form av komplikationer. Jag skulle absolut rekommendera att du särar på dem och ger dem varsin hanbebis som kompis istället. :)

Anmäl
2017-06-12 23:37 #6 av: NimBUs2003

Tack för svaret. Avstår från kastrering. Skulle aldrig förlåta mig själv om något gick galet, bara för att jag vill ha två marsvin till. Den äldste av de jag har skulle säkert bli en jättebra fostrare. Han har gått tillsamans med den yngre ända sedan denne var liten. De kom ihop sig ett antal gånger,
när den lille var i "puberteten"men den äldre var så bestämd, tålmodig och har sådan integritet, att det aldrig blev något slagsmål. De fungerar jättebra tillsammans, så jag tycker det är synd att skilja dem åt och så undrar jag lite, om den yngste skulle bli en bra pappa.
.Tänker i alla fall prova sära på dem och ge dem var sin baby. Tänker försöka skaffa två kullsyskon och då undrar jag, att om det skulle visa sig, att det inte går så bra, kan man då sätta ihop paren igen somdet var förut eller är det risk att det blir bråk

Anmäl
2017-06-13 06:55 #7 av: Ljungåsen

#6 Om du delar på dem, och ger dem varsin bebispojke till sällskap, och det av någon anledning inte skulle fungera, så är det inte alls säkert att du kan sätta ihop dem som de var förut utan bråk.

Å andra sidan så är det sällan som kombinationen vuxen och bebis inte fungerar. Vill du öka chansen att det går bra så väntar du tills din ettåring blivit två och vuxen på riktigt. En del ettåringar är vuxna och förståndiga, andra är fortfarande i puberteten.


Anmäl
2017-06-13 11:01 #8 av: NimBUs2003

Tack. Skall "försöka" vänta.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.