Skötsel

Äldre hona - kostråd?

2017-07-23 10:25 #0 av: Maelis

Jag har en hona på drygt fem år. Hon har konstaterade äggstockscystor men de har gått tillbaka tack vara hormonbehandling. Hon har då och då besvär när hon ska kissa (och bajsa?). Hon är pigg och frisk och äter bra och humöret är som vanligt på topp. Jag försöker lista ut vilken kost som ger henne minst besvär. Tyvärr verkar mycket gräs och maskrosblad ge henne mer besvär. Nu får hon bara hö och paprika för c-vitamin (små mängder) och gurka för extra vätska. Någon kunnig som kan ge mig lite tips?

Anmäl
2017-07-23 11:07 #1 av: Wijnja

Har hört att äggstockcystor inte ska ge besvär det påverkar bara hormonerna hon kanske är lite känslig för gräs ge lite gräs i början

Anmäl
2017-07-23 13:48 #2 av: Ljungåsen

Jag har ingen egen erfarenhet av äggstockscystor, men däremot av gamla marsvin. Här hemma bor just nu en äldre herre på sex och ett halvt. Han får tillskott av pro fibre rabbit, för att hålla igång magen. Nu sommartid, när han äter mycket utomhusmat, får han dessutom örtmedicinerna Allrodin och Eurologist, för att minska risken för urinvägsinfektion och urinsten. I bekantskapskretsen finns folk som ger sina äldre marsvin örtmedicinen Geria, som påstås vara smärtstillande.

Har man uteslutit urinvägsinfektion? Eller urinsten? Båda diagnoserna ger obehag när marsvinet kissar, och även ibland när de bajsar.

Maskrosblad innehåller en hel del kalcium, och om hon får mer obehag då hon äter dessa så låter det som urinsten.


Anmäl
2017-07-23 15:09 #3 av: Maelis

Tack för tipsen! Jag tror att hon har små urinstenar och hoppas kunna fixa det med hjälp av kosten. Förr om åren har hon alltid klarat maskrosblad bra, men det har jag uteslutit helt nu sen typ två veckor tillbaka. Jag får börja ge lite tillskott helt enkelt. Är det nåt mer än maskrosblad som ska undvikas? Kål?
Och kan det hjälpa med lite askorbinsyra?

Anmäl
2017-07-23 16:51 #4 av: Ljungåsen

Om du misstänker problem med urinsten så finns det ett intressant arbete hos SLU som kan vara väl värt att läsa.

http://stud.epsilon.slu.se/5634/

Jag tror att det viktigaste för att undvika urinsten är att hålla en korrekt kalcium-fosfor-kvot i kosten, och för att kunna göra det så måste man ha koll på mineralinnehållet i all mat som marsvinet får, inklusive höet.

Hö för häst, med timotej som bas, brukar ha en bra kalcium-fosfor-kvot. Pellets bör man vara försiktig med. Grönsaker får man kolla upp. Här är en näringstabell.

http://www.humlansmarsvin.se/marsvin/skotsel/foder/naringstabell.html

Maskrosblad, ruccola och persilja innehåller ruskigt mycket kalcium.

På guinealynx finns en excelkalkulator man kan ladda ner. Med hjälp av den och en våg kan man få bra koll.

http://www.guinealynx.info/diet_order-cal.html

Hade det varit mitt marsvin så hade jag gett henne åtminstone Allrodin. Det förhindrar bildandet av stenar, och hjälper till att lösa upp de som finns. Finns att köpa härifrån.

http://m.fuetternundfit.de/item/32393634

Eurologist kan också vara en bra idé. Hjälper till att förhindra uppkomsten av uringrus. Finns att köpa här.

https://www.naturheilkunde-bei-tieren.de/indosierungeurologist.html


Anmäl
2017-07-23 23:19 #5 av: Maelis

Stort tack! Dina tips är guld värda!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.