Sjukdomar, ohyror & skador

Ohyra - mottfjäril i hö

2017-09-29 10:40 #0 av: GuineaGirl

Har hittat några larver på väggen, golvet och i taket vid hörnan där höet och marsvinsburen står. Har även observerat en myggliknande insekt, fast mer fladdrig, på väggarna i flera rum. Misstänker att mottfjärilar lagt ägg i höet, att döma av andra trådar på sajten. Får panik av larver i bostaden.

Hur gör ni andra för att bli av med detta? Om man slänger det angripna höet, lägger inte mottfjärilarna bara fler ägg i det nya hö man köper? Det blir svårt att mosa alla fjärilar. Och i marsvinsburen finns ju alltid hö tillgängligt, för marsvinen måste ju äta! Det verkar stört omöjligt, att få bort den miljö där mott trivs!

Räcker grönsåpa eller handdiskmedel när man sanerar burar och golv, eller vilket medel bör man använda mot mottfjärilar och dess larver och ägg? Finns det något man kan spreja, som inte skadar marisarna? Andra tips?

Jag kan inte sätta dubbelhäftande tejp på väggen för att fånga larverna, som jag sett att någon annan gjort, för då ryker tapeten. Har inte heller så stor frys att jag kan lägga höet där, för att försöka ta kål på objudna gäster.

Varje mottfjäril kan tydligen lägga  upp till 700 (!) ägg, så det jag sett hittills är nog bara toppen av isberget. Alla goda råd tas tacksamt emot.

Anmäl
2017-09-29 11:49 #1 av: Wijnja

Vart köper du hött skulle gå tillbaka påpeka detta

Anmäl
2017-09-29 12:55 #2 av: GuineaGirl

#1 Jag köper från flera olika ställen, så jag kan inte avgöra varifrån det kommer.

Anmäl
2017-09-29 15:42 #3 av: Wijnja

Då blir det ett problem

Anmäl
2017-09-29 18:48 #4 av: nightmares

Huh, har fobi för sådana där larver. Tyvärr finns de i hö ibland och kommer fram i värmen inomhus.

Höet har väl oftast rätt snabb omsättning, så även om de skulle lägga nya ägg där så hinner det nog inte bli några nya kryp innan du städar buren nästa gång. Men se upp med marsvinens torrfoder och dina matvaror ifall marsvinen är nära köket. Tättslutande lådor, burkar och plastpåsar stoppar dem från att komma åt något.

Döda alla larver och flygfän du ser. De kommer minska i antal mycket snabbt. Det brukar inte vara några problem att bli av med dem så snart man blir av med höet som är källan. Aldrig upplevt att de lever i burarna, men städa ofta och noga om du är orolig. Vatten och diskmedel borde vara fullt tillräckligt.

Anmäl
2017-10-05 07:53 #5 av: GuineaGirl

#4 Tack för svaret.

Jag ägnade helgen åt att storstäda och nu känns det lite bättre. Jag såg inte heller till någon misstänkt aktivitet i skafferiet.

Däremot lyckades jag inte hitta pupporna, så fler flygfän lär dyka upp. Och de som jag mosat, kanske redan hunnit lägga ägg någonstans. Så man ska inte ropa hej.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.