Foder

Seniorfoder

2017-10-25 21:49 #0 av: Elute

Är det nån som skulle kunna länka eller knuffa upp en artikel med bra seniorfoder. Har en pensionär som börjat tappa hull. Eller om nån sitter på riktigt fina tips för att hjälpa honom att inte gå ner för snabbt i vikt.

Anmäl
2017-10-25 22:45 #1 av: Elute

Nu har jag mer tid, att förtydliga mig lite. Jag har övertagit ett marsvin, en hanne, vars kompis för något halvår sedan dog av hög ålder. Familjen ville inte ha kvar honom hemma eftersom de inte har möjlighet att skaffa ännu ett marsvin, så jag tog emot honom snart han kan få vara pensionär hos oss, vi har inte heller något mer marsvin, utan den här får ha sällskap av vår kanin, (vi kan inte ha någon yngre gris som kommer bli kvar ensam när den här går bort, Marvin har vi egentligen inte plats för då det är andra djur som tar upp tid här hemma). Utan tillfälligt som sagt. De gillar varann mycket, kanin brukar putsa marsvinets päls då och då och marsvinet kurar ihop sig bredvid kaninen.
Han är ca 6 år gammal (kan ha fyllt 6 år redan) och började tappa hull för några månader sedan. Ger bra hö varken för grovt eller för tunt, havregryn och solrosfrön + annat som innehåller helsäd,
Har testat havregrynsgröt men det gillar han inte. Pigg och glad, men som sagt han är gammal och börjar bli lite benig. Dricker väldigt mycket, men det har han gjort sen vi fick hem honom.
Så nu skadar det inte med lite tips på nåt suveränt seniorfoder, vet att äldre djur kan tappa i vikt men går det att mildra viktminskningen lite så mårju marsvinet bättre som pensionär också :)

Anmäl
2017-10-26 06:46 #2 av: Ljungåsen

Han behöver en marsvinsvän. Det finns ingenting som är så bra för aptiten som konkurrens om maten. Sedan är det ett brott mot djurskyddslagen att ha ett ensamt marsvin.

Rekommenderar att du tar kontakt med någon omplaceringsorganisation, Eragons eller Marsvinshjälpen, eller någon uppfödare i din närhet och ser om du kan låna en kompis. På så vis slipper han sitta ensam, och du slipper fortsätta ha marsvin i evigheter. Alternativt att du omplacerar honom till någon som har en kompis.

Även om han är sex år så kan han leva både ett och två år till. Det är inte juste att låta honom göra det ensam utan marsvinsvän.

Att han dricker mycket kan bero på problem med kindtänderna, så det skulle jag kolla upp hos veterinären. Det är ingenting man kan se eller kontrollera själv.

När det gäller mat till pensionärer så brukar jag ge pro fibre rabbit, ett kosttillskott innehållande prebiotika och probiotika. Det gynnar de goda tarmbakterierna, och gör att marsvinet tar upp näringen i maten bättre. Dessutom får de ärtplättar som innehåller mycket protein, och en liten mängd Oxbow essentials pellets.


Anmäl
2017-10-26 14:10 #3 av: Elute

Oki då ska jag leta efter ett omplaaceringsmarsvin, men funkar det att sätta ihop två äldre djur? Något yngre kommer inte bli så bra, för vi kan verkligen inte ha marsvin i så många år till. Ett av problemen är att jag har barn med autism som inte klarar av att vi gör oss av med djur "bara sådär" så de djur vi har är hos oss för att stanna. Annars väntar en period med totalt ras i fungerande vardagssituationer hos barnet, så som basala saker tex äta och kommunicera. 💗🌸
Tidigare ägare säger att han har druckit mycket under hela sitt liv, men det handlar om genomsnitt en vattenflaska på 350 ml/dygn oavsett vad för övrigt foder som serveras, så det kanske inte är för mycket ändå. Jämförde med mina tidigare marsvin jag hade när jag var barn, de drack nästan inget jämförelsevis. :)
Tack snälla för fodertips, då har jag koll, och redan på väg att handla hem. 
Hälsoundersökning hos vet är på gång, men måste ta det i samband när vi åker iväg med gammelkatten på hennes kontroll om några veckor. Så får vi se ...
Såklart det är speciellt med sällskap av artfrände, men dessa två, kanin och marsvin gör allt ihop, äter ihop, sover ihop, promenerar ut på promenad ihop när de rastas :) Båda ser väldigt nöjda ut enligt mig. Har många års erfarenhet från fler olika djur, bla kaniner, men detta är det första marsvin som bor hos mig sen jag själv var 16 år. Är 40 nu så det är ett gäng år sedan  en bekant till mig jobbar som smådjurslärare på en internatskola där en av tonåringarna tänkte gå sa att det gott går bra med sällskap av en kanin till äldre djur, denna har mångårig erfarenhet och på skolan går djuren tillsammans så det är lite så jag har tänkt hemma hos oss. Knepigt när mycket annat måste tas hänsyn till.
Det de inte gör kanin och marsvin är snackar med varann högljutt. Kaniner är ju ganska tysta av sig det kan ju kanske vara en sak som tar energi från marsvinet? Han babblar på emellanåt till kaninen om en massa nonsens och viktigheter men hon håller ju truten... Bara en fundering.

Anmäl
2017-10-26 14:18 #4 av: Elute

Jag kan ju tillägga, att han äter det jag ställer fram, både grönsaker och annat (utom gröt) så aptiten är det inget fel på, och kissar och bajsar som han ska. Social och nyfiken. Tappar lite i vikt bara.

Anmäl
2017-10-26 15:26 #5 av: Ljungåsen

350 ml vatten per dygn är jättemycket. Om han verkligen dricker så mycket (läcker flaskan?) så är det någonting som inte är bra. Bra att du tar honom till veterinären för kontroll av kindtänderna så snart som möjligt. Överdrivet drickande är ett symptom på tandproblem, både hos marsvin och kaniner.

Du är säkert medveten om att det inte är bra att ha marsvin och kanin tillsammans. Dels finns en stor skaderisk, och dels bär kaniner naturligt på en bakterie i sina luftvägar som kan ge marsvin en riktigt besvärlig lunginflammation. Att ha dem tillsammans, oavsett hur gulligt det ser ut, är att utsätta marsvinet för risk för skada och död.

Djurskyddslagen gör inga undantag för äldre djur. Att ha ett ensamt marsvin är olagligt, oavsett vad din bekant säger. Läs gärna själv här.

https://marsvin.ifokus.se/articles/4d71586bb9cb462244068e1f-varfor-ska-man-inte-ha-marsvin-ensamma

Det brukar gå utmärkt att sätta ihop äldre djur. Omplaceringsorganisationen kan hjälpa dig med instruktioner för hur man gör.


Anmäl
2017-10-26 15:47 #6 av: Elute

Ojdå det hade jag ingen aning om, att kaniner kunde smitta marsvin. Tack för länken! Skaderisken finns såklart men då jag inte jobbar alls utan är hemma 24/7 som asssistent med funkisbarn så har jag ovanligt bra aktiv tillsyn över alla mina djur 😊
Då blir det till att leta ett djur till :D
Tack snälla för att du tagit dig tid att svara 💗 är verkligen jätteglad över att få lite klarheter i det här.

Anmäl
2017-10-26 16:02 #7 av: Ljungåsen

Tack för att du lyssnar. Mitt hjärta blöder för alla stackars marsvin som hamnat ensamma, och just äldre herrar ligger mig speciellt varmt om hjärtat.

En olycka kan hända väldigt fort, och då hjälper det inte att du är hemma hela tiden. Några fler läsvärda länkar nedan.

http://kaninmagazinet.se/2014/december/kanin-tillsammans-med-marsvin-fungerar-det.html

http://www.humlansmarsvin.se/marsvin/om_marsvin/beteende/leva_tillsammans.html

https://www.eragons.se/marsvin-i-flock/


Anmäl
2017-10-26 22:07 #8 av: Elute

Självklart lyssnar jag! Sitter inte på så mycket kunskap om just marsvin, men lär mig mer än gärna. De bästa kunskaperna sitter ju ni på i såna här forum 💗
Engagerade uppfödare kan långt mycket mer än "vanliga veterinärer" (som är specialister på sjukdomar istället) om just djurens beteende och hur de vill leva,. Det är ovärderlig kunskap, stort tack för att du och alla andra här delar med er! :)

Nu har jag läsning en stund ikväll när kvällsrutinerna är avklarade, thanks 👍

Anmäl
2017-11-09 18:52 #9 av: Elute

Kan uppdatera med att jag tog marsvinet till veterinär redan måndagen efter jag skrev sist, eftersom jag ville få honom undersökt innan jag skaffade honom en marsvinsvän. Veterinär upptäckte inga fel alls på tänder eller andra sådana problem, men marsvinet hade fått cancer (tidigt skede trodde vet, så jag beslutade om avlivning på en gång. Och han var inte särskilt underviktig tydligen efter vi diskuterat bara ett litet djur för arten, och den största viktminskningen hade ju skett de senaste 2-3 veckorna )
Så egentligen var det bra att jag inte hann att hämta ett omplaceringsdjur först och sedan upptäckt sjukdomen. 😖

Anmäl
2017-11-09 19:21 #10 av: Ljungåsen

Beklagar sorgen. Det är lika hemskt varje gång man behöver ta beslutet att låta en liten somna in.


Anmäl
2017-11-09 20:59 #11 av: Elute

Tack <3

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.