Foder

Storpack av Oxbows hö i Göteborg med omnejd?

2017-11-28 08:44 #0 av: MarsvinGuineaPigs

Japp, jag söker helt enkelt storpack av Oxbows hö i Göteborgstrakten. Jag vill inte köpa via internet, utan söker alltså deras hö i större pack i Göteborg. Även Halland och närliggande kommuner är ok då jag har bil. Jag vill inte ha de mindre paketen, deftersom det blir för dyrt och äts upp för snabbt med många marsvin.

Norra Skåne är också ok, förresten! :)

Anmäl
2017-12-01 14:02 #1 av: Katti

Vad är det som gör detta hö så speciellt att man importerar det från USA och betalar hur mycket som helst för det? I min värld finns det ingen som helst rim och reson i att skicka något över halva jorden som vi har av utmärkt kvalité i vårt land och dessutom bra mycket billigare! Eller är det helt enkelt en fråga om smart marknadsföring?

Sajtvärd på Kennel iFokus, medarbetare på BARF iFokus

Kennel Min Bästa Vän & Skullebo kaningård

Anmäl
2017-12-03 02:16 #2 av: MarsvinGuineaPigs

Jag förstår inte riktigt vilket svar du vill ha här, Katti. Varför köper du själv varor från Kina som hade kunnat köpas lika bra här i Sverige (nästan all elektronik du har är därifrån, på ett eller annat sätt). Varför tankar du bilen med fossila bränslen från mellanöstern när du istället kan ha en elektrisk bil med el från svensk sol/vind/vattenkraft? Varför köpa kläder på H&M med kläder från Etiopien istället för att köpa kläder second hand eller sy egna? Varför handla grönsaker/frukt som kommer från andra sidan jorden när du kan odla bra grönt hemma?

Kan tilläggas att jag engagerat mig mycket i att hitta bönder med bra hö - något som ej gett resultat. Svenska bönder har absolut ingen som helst tanke på marsvins olika problemområden, de gör i huvudsak hö till hästar och kor, vilket är logiskt eftersom de skulle sälja väldigt lite om det var specialiserat till smådjur. Varje gång jag frågat svenska bönder vad för typ av grässorter som är i så får man nästan känslan av att de inte själva har en aning om att det finns hur många olika sorter som helst. Många har nu lärt sig att på automatik säga att det är "timotej". Vilket ofta är långt ifrån huvudgrässorten som sedan visat sig komma hem i säcken. Sedan har vi frågan om damm, vilket inte heller prioriteras på samma sätt. Oxbow är rekommenderat världen över av ett flertal veterinärer och är ett av mycket fåtal märken som "nischat sig" åt dessa smådjur.

För mig är det betydligt mer logiskt att betala mer för rätt vara än betala billigt för det bönderna så fint nu samlingsnamnat till "timotejhö".

Anmäl
2017-12-03 14:57 #3 av: Katti

Okej, du svarade i alla fall delvis på min fråga. Som var allvarligt menad, ifall du trodde något annat. Men jag undrar verkligen hur du kan veta allt om mina köpvanor...

Sajtvärd på Kennel iFokus, medarbetare på BARF iFokus

Kennel Min Bästa Vän & Skullebo kaningård

Anmäl
2017-12-03 20:51 #4 av: Wijnja

Lite dyrt köpa oxbow

Anmäl
2017-12-04 23:07 #5 av: Deeva

Har väldigt svårt att tro att marsvin mår dåligt av svenskt hö... Vad gäller köpvanor så är alla mer eller mindre bovar. Så länge som man inte bor i en minimal stuga i skogen och enbart livnär sig på egenodlat är det svårt att inte påverka klimatet alls.
Men att inte köpa importerat hö från USA till marsvin som lika gärna kan äta svenskt hö utan att må dåligt, är en ganska enkel sak att bidra med.

Det var inte svar på din fråga och det är inte min mening att kapa tråden, ville bara göra ett inlägg som ändå är relevant i sammanhanget.

Anmäl
2017-12-05 21:39 #6 av: MarsvinGuineaPigs

Katti, Winja och Deeva, och alla era "gilla knapps-folk". Ni får gärna tycka så, ärligt talat så bryr jag mig inte. Men jag kan inte riktigt förstå varför alla hatar mig för något ni alla också gör hela tiden, haha. Förlåt att jag skrattar, men jag fattar inte vad jag skrev i mitt ursprungsinlägg som fick sådan hatattack för alla er? :) Om jag jag köpa mitt hö från USA, för att jag (som jag nu förklarat tydligt sedan tidigare) inte hittar bra hö där jag bor, varför ska ni näthata mot mig för det? Eller ni kanske tycker jag ska åka landet runt istället med min bensinbil och göra en sådan mycket bättre insats "med allt fantastiskt svenskt hö". Har ni någon typ av kunskap av marsvin mer än den kunskap som folk har när de köper "det söta lilla djuret i djurbutiken till mina barn", så vet ni att marsvin exempelvis inte ska ha hö med kalcium. Det är ett exempel där Oxbow tydligt klargjort i att exempelvis deras alfala-hö är bra för unga marsvin som ska växa, men att det sedan enbart ska ges som lite godishö md jämna mellanrum.

Men ärligt talat, ni gör mig bara ledsen. Tack för det. Kändes verkligen som att jag förtjänade det.

Anmäl
2017-12-05 21:47 #7 av: Wijnja

Varför köpa hö utomlands när det finns bra hö i Sverige

Anmäl
2017-12-05 22:27 #8 av: Katti

TS, varför göra dig själv till offer? Varför prata om näthat? Det finns inget hat i den här tråden, bara ifrågasättande. Och det måste man väl kunna tåla på ett forum där man, förhoppningsvis, befinner sig för att diskutera!

Att jag skriver att jag inte ser någon rim och reson i att importera något som vi framställer minst lika bra och betydligt billigare och mer miljövänligt (om man räknar den långa transporten) här betyder absolut inte att jag hatar någon som köper importerat hö!

Jag har dessutom väldigt svårt att tro att unga djur ska ha annan sammansättning av kosten än vuxna. Detta av den enkla anledningen att ungar (efter digivningsperioden) och vuxna i naturen äter samma saker. Det är min övertygelse att detta är skapat av handeln för att de ska kunna sälja fler sorters foder dyrare. De vill helt enkelt få oss att tro att de sitter på unik artspecifik kunskap.

Sajtvärd på Kennel iFokus, medarbetare på BARF iFokus

Kennel Min Bästa Vän & Skullebo kaningård

Anmäl
2017-12-06 06:55 #9 av: Deeva

Om du kallar det här näthat har du inte spenderat särskilt mycket tid på nätet.

Det är verkligen ingen som hatar här, bara ifrågasätter varför man ska importera hö från USA när det finns bra hö i Sverige. Sedan kan man ha olika åsikter i den frågan. Och olika åsikter hör definitivt hemma i ett diskussionsforum, så länge som dom framförs på ett sjysst och respektfullt sätt. Och det tycker jag verkligen att alla i den här tråden gör.

Och eftersom vi alla är djurvänner här känns det som en rimlig slutsats att vi även värnar om miljön och klimatet. Det hänger ändå ihop. Så ta gärna en titt till i närheten där du bor så är jag rätt säker på att du hittar hö som är utmärkt för dina grisar.

Anmäl
2017-12-06 11:34 #10 av: Randomel93

Enligt en vän som tidigare jobbat på Blå stjärnan i Gbg så köpte dom hö i butiken "Naturnära" ute på hisingen förr i tiden, testa ringa dom och fråga? :)

Anmäl
2017-12-06 17:46 #11 av: MarsvinGuineaPigs

Winja, Katti och Deeva, jag har redan svarat på varför jag vill ha Oxbow i mina två tidigare inlägg. Jag tänker inte skriva samma sak flera gånger. Det här är helt otroligt! Om ni menar på att ni inte överdriver något vansinnigt nu så får vi helt enkelt enas om att vara oenade i frågan. Jag ställde en simpel fråga, som varken var kränkande, olaglig, tvingande, hotfull eller på något sätt olämplig. Sedan fick jag världens storm emot mig, av folk som anser att de har rätt att kapa tråden helt ur sitt sammanhang, istället för att helt enkelt svara om man har något att tillföra trådstarten. När jag sedan svarar på era off-topic kommentarer, så fortsätter ni att hetsa mot mig.

Deeva: Jasså? Ska jag hitta låtsasbönder som inte existerar och fråga dom, eller ska jag ställa samma fråga och ta samma sämre hö hos dom jag redan testat? Vad är det du menar? Du är väldigt otydlig. DU kanske har bönder i närheten med bra hö (eller helt enkelt nöjer dig med sämre hö än mig) men JAG har inte det. Jag har testat flera bönder i min direkta närheten. Jag har även åkt över 4 (!!!) timmar bort enkel väg från min bostad för att köpa hö (som inte har varit bra). Hur många timmar till ska jag köra innan du accepterar att jag köper en storpack oxbow? Som du säkert vet så kan det vara svårt att husera 48 balar av hö hemma, så jag hade oavsett fått åka de 4  timmarna dit och 4 timmarna hem varannan månad. Men just det ja, det är ju så mycket bättre än om jag köper en stor från oxbow som transporteras hit i samband med alla andra produkter de säljer här i landet.

Randomel93, tack för ditt svar, även om det inte var det jag sökte.

Anmäl
2017-12-06 18:04 #12 av: Deeva

Men snälla nån, lugna ner dig. Det här är knappast någon storm. Det är bara relevanta inlägg i något som faktiskt spelar roll. Det är du som använder utropstecken och skriker.

Jag köper hö från Naturnära som #10 nämner ovan. Det funkar völdigt bra och mina marsvin mår prima.

Men lycka till i jakten på Oxbow.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.