Sjukdomar, ohyror & skador

Behandla eller inte?

2017-11-30 20:47 #0 av: AnnaKh

Hej, har varit på två veterinärbesök denna vecka med flickans ena marsvinshona som snart är 4 år. Marsvinet åt inte i måndags kväll och dagen efter sökte vi hjälp. Det visade sig vid dagens veterinärbesök att marsvinet har något förvuxna tänder (vi har matat enligt skötselråd) samt som en sannolik konsekvens av näringsbrist dragit på sig en infektion. Veterinären upptäckte också en stor cysta i vardera äggstock. Nu är marsvinet satt under behandling mot infektion samt smärtstillande för att stödmatning med CC ska fungera bättre. Veterinären säger att om marsvinet blir piggare så behöver tänderna opereras så snart som möjligt och sedan när hon har repat sig efter det så måste cystorna opereras bort. Vi vill såklart göra vad vi kan för henne men under eftermiddagen har jag fått frågor från andra om allt detta inte är onödigt lidande för marsvinet och att det vore bättre för henne att få somna in. Ni som har erfarenhet och kunskap om marsvin, vad tänker ni? Kan man lita på att veterinären inte föreslår behandling om det vore onödigt lidande för marsvinet? Skulle veterinären säga om hon egentligen tyckte det var bäst att avliva marsvinet? Veterinären sade att om vi inte ville låta marsvinet gå igenom den här processen (med osäker utgång) så skulle vi inte ha dåligt samvete för att låta henne somna in. Jag vill vara säker på att vi gör det bästa för henne, så jättetacksam för någons tankar kring detta. Hälsn. gammelmatte

Anmäl
2017-11-30 20:57 #1 av: Katti

Jag hade inte behandlat. Har tyvärr riktigt dålig erfarenhet av veterinärer i det läget. De vill ha våra pengar... Men oavsett det fattade jag ett principbeslut för många år sedan; att inga djur ska leva/hållas vid liv för min skull.

Kan säga att jag skulle avliva för bara bettfel, och för bara cystor, så valet hade varit extremt lätt för ett djur som samtidigt har ett flertal svåra tillstånd som ert marsvin. Kanske verkar jag hård, men jag anser att djuren har en stor fördel i att få slippa lidande i dessa lägen. 

Sajtvärd på Kennel iFokus, medarbetare på BARF iFokus

Kennel Min Bästa Vän & Skullebo kaningård

Anmäl
2017-11-30 20:59 #2 av: Ljungåsen

Stackars er och stackars marsvinet.

Veterinären vet (förhoppningsvis!) vad som är problemet, och vad man kan göra åt det, men de brukar inte ta någon etisk hänsyn till om det är rimligt eller inte. Det får man göra själv.

Jag förmodar att det är kindtänderna som är problemet. Min erfarenhet är att det är väldigt svårt att få igång ett marsvin efter en tandslipning, och att problemet med tänderna ofta kommer tillbaka.

Hade det varit mitt marsvin hade jag låtit henne få somna in.


Anmäl
2017-11-30 21:27 #3 av: Lillyrod

Jag har slipat tänder på 2 marsvin med bra resultat. Båda var hanar. De har kommit igen och ätit helt ok efter det. Någon regelrätt operation var det dock inte utan bara slipning. 

Problemet kan komma tillbaks men det beror ju på varför det blivit som det är. Felställda tänder eller för lite pinnar att gnaga på och slipa ner tänderna med det? 

Det svåra är egentligen om det är en riktigt marsvinskunnig veterinär eller inte. Det har väldigt stor betydelse. 

Marsvinshonor har ofta cystor. Har de besvär behöver man göra något åt det eller låta dem somna in men är de besvärsfria kan man låta det vara ett tag. 


Anmäl
2017-11-30 22:07 #4 av: Tjeja

Det låter som om det redan har gått lång för den marsvinshonan. Hade det bara varit tänderna hade man kunnat klippa ner/slipa ner dem regelbundet så hade det ordnat sig. 

Men nu har hon flera allvarliga svåra problem och är dessutom redan 4 år. Dvs hon är ingen ungdom längre, även om de kan bli ända upp till 8 år och mer så är hon redan gammal nog för att ha svårare att repa sig efter operationer o s v.

För grisens skulle hade jag låtit henne somna in och slippa lida mer. Det är för mycket att göra för allt för lite tid till som hon skulle kunna leva efter att ha repat sig, om hon ens kan repa sig  helt alls.

För mycket plåga för och alldeles för lite bra tid kvar att leva om hon ens kan komma tillbaka till ett bra liv alls alltså. Så tänker jag. Brustet hjärta

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2017-11-30 22:43 #5 av: Wijnja

Stakars er lider med er svårt avgöra det beror på hur ni vill om ni vill kämpa vidare eller inte det är drar beslut det svåraste beslut är ta bort marsvinet är det för sjukt så klart den ska få somna in utan plågor

Anmäl
2017-11-30 22:45 #6 av: Wijnja

Lider med er en svår stund själv insåg jag i måndags det va kört jag lätt min hane få somna in han hade för svåra skador i båda öronen då lätt jag honom inte få plågas mer fick två år tillsammans inte min hane från början

Anmäl
2017-12-03 02:46 #7 av: MarsvinGuineaPigs

Jag tycker att folk är rätt tråkiga i sin uppfattning här. Själv har jag tagit beslutet att låta ett av mina marsvin leva utan framtänder. Hon förlorade sina bägge undre framtänder på grund av att någon råkat tappa en pärlplattepärla i buren - som hon såklart blev lite sugen på att äta som sedan hamnade så olyckligt att den precis satte sig runt hennes små undre framtänder. Sedan drogs tänderna ut i försöken att ta bort pärlan. Jag rådfrågade ett 10-tal veterinärer som alla var av samma åsikt - låt henne leva. Och till en början var jag mycket osäker på hur allt skulle fungera, om hon fortfarande skulle ha glädje av livet som marsvin med mera. Och jag fick svar på tal, och får fortfarande, från henne själv. Hon är ett väldigt lyckligt marsvin som sprudlar av energi. Visst, hon är inte jätteglad de två sekunderna det tar min fantastiska veterinär Björn att klippa de övre framtänderna en gång i månaden, men hon vet samtidigt att hon alltid får godsaker av mig när vi är där och är lika sprudlande glad igen när vi sitter i bilen påväg hem igen. Hon är för övrigt olycksdrabbad i största allmänhet - just på grund av att hon älskar livet. Hon har även vid ett tillfälle fått sårskada på ögat, vilket läkt fint med behandling på djursjukhuset. Det är nu runt 1 och ½ år sedan hon förlorade de undre framtänderna, och hon är lycklig. Det säger mig mer än hennes sjukhistorik. Björn säger samma sak varje gång vi kommer in (nej, han tjänar absolut inga som helst pengar på mig och marsvinet, 100 kr, han har tillochmed gjort det gratis). Alla andra lokala veterinärkliniker jag rådfrågat om pris har velat ha 1000-1500 kr för samma sak som han gör för 100 kr. Helt otroligt, men sant.

Det jag ville få fram här är att det inte är någon av oss här som ska säga att det är läge att låta henne somna in, utan det är du som ska titta på hur hennes energier ser ut. Varför avliva ett marsvin som är lyckligt och får vara ett marsvin? Det är en lika viktig fråga som att fråga Varför låta ett marsvin leva som inte vill leva mer. Utsätt aldrig ett djur för lidande - men låt heller inte ekonomin stå i vägen för marsvinets liv om det krävs en dyr operation.

Anmäl
2017-12-03 06:46 #8 av: Wijnja

Det handlar inte vilja leva det är frågan om hur pass sjuk hon är

Anmäl
2017-12-03 11:15 #9 av: AnnaKh

Hej, tack för alla era tankar kring detta. Har svårt att själv bedöma marsvinets hälsotillstånd (och huruvida hon är lycklig eller inte).. Till saken hör att det i första veterinärens journal står ’utan anmärkning’ gällande tänder samt att hon inte upptäckte några cystor. Den andra veterinären sa direkt att marsvinet omöjligt kunde äta med de tänderna och att operation med sövning var nödvändigt, även cystorna. Så jag vet inte riktigt vem jag ska tro på. Nu har hon fått sina mediciner sen i torsdags och hon äter med god aptit, även själv, men det är kanske just pga smärtlindringen. MarsvinGuineaPigs; var finns din veterinär Björn? Pengar är lite relevant i sammanhanget tycker jag, i den bemärkelsen att veterinärerna uppenbart gör helt olika bedömningar och den ena veterinärens bedömning innebär väldigt höga kostnader. Har lagt ned 4000 kr denna vecka, tandoperation skulle kosta 2.800 kr, vet.besök före tandoperation 700, antagligen efterbesök också (?) samt antar att operation av cystor kostar lika mkt. Jag har behövt vara hemma från jobb för veterinärbesök och stödmatning. Den andra veterinären sade också att flera tandingrepp kan komma att bli nödvändiga. Ser framför mig att kostnaden kommer hamna på tiotusentals kronor, och då vill jag känna mig mer säker på att allt detta är värt det för marsvinets egen skull. Till saken hör också att det är ett omplacerat marsvin med osäker ålder, vi fick i uppgift att det skulle vara fött 2014, alltså snart 4 år, men den första veterinären sade att marsvinet såg ut att vara 7-8 år.. Just nu känns det svårast att inte veta om jag kan lita på någon av veterinärerna alls. Tar gärna emot fler reflektioner kring detta.

Anmäl
2017-12-03 11:39 #10 av: Lillyrod

Googla på veterinärer i ditt område som har utbildning på exotiska djur. Därunder faller marsvin. Hittar du någon så kolla upp den veterinären och fråga runt om någon har erfarenhet av den veterinären. 

Vissa djursjukhus har tyvärr som policy att bota djuren men till högsta möjliga arvode. Att en veterinär säger att det behövs flera operationer tycker inte jag låter särskilt seriöst. Man utsätter oftast inte ett litet djur för det om man inte vet att djuret blir fullständigt återställt och det är svårt att säga när det gäller tänder.

Att välja rätt veterinär är det svåra i det här fallet. 


Anmäl
2017-12-03 11:58 #11 av: Wijnja

Skulle nog ringa höra med Marianne tornvall jag har henne som veterinär

Anmäl
2017-12-03 14:51 #12 av: Katti

#7, såvitt jag kan se har ingen i tåden ens nämnt kostnaden som en anledning till avlivning. Däremot tar djurets ålder och (påstådda) åkommor vägts in. 

Personligen tycker jag dock faktiskt att pengar är en relevant faktor i den sammanlagda bedömningen. 

Sajtvärd på Kennel iFokus, medarbetare på BARF iFokus

Kennel Min Bästa Vän & Skullebo kaningård

Anmäl
2017-12-03 15:23 #13 av: Lillyrod

Pengar har ingen som helst betydelse tycker jag. Man avlivar inte en familjemedlem för att det blir dyrt. En försäkring är en mycket bra sak att ha. Något man bör tänka på när man skaffar djur/familjemedlemmar.


Anmäl
2017-12-03 15:52 #14 av: AnnaKh

Någon av de båda veterinärerna har iaf (och uppenbart) gjort en ’felbedömning’, antingen av okunskap (första vet) eller för att tjäna pengar (andra vet). Tänker att jag ska kontakta dem båda under morgondagen och ifrågasätta deras skilda bedömningar, och se om någon av dem kan övertyga mig om det ena eller det andra. Båda veterinärerna finns på kända och rekommenderade kliniker. Tänker att jag kan fråga dem rakt ut om de verkligen tycker det är riktigt att låta det lilla djuret gå igenom flera behandlingar, så får jag se vad de säger och väga in i vårt beslut.

Anmäl
2017-12-03 15:56 #15 av: AnnaKh

#13; apropå försäkring så har vi såklart det, täcker ca hälften av kostnaderna, dock ej medicin eller förlorad inkomst, ej heller tandingrepp (vilket jag förstått att ingen marsvinsförsäkring gör).

Anmäl
2017-12-03 15:56 #16 av: AnnaKh

#13; apropå försäkring så har vi såklart det, täcker ca hälften av kostnaderna, dock ej medicin eller förlorad inkomst, ej heller tandingrepp (vilket jag förstått att ingen marsvinsförsäkring gör).

Anmäl
2017-12-03 16:21 #17 av: Lillyrod

Nej tyvärr är det så med försäkringar att de gäller inte när man som bäst behöver dem. Att behöva operera flera gånger tror inte jag på. Det är nog att orsaka onödigt lidande.

Jag tycker du gör rätt i att ställa veterinärerna mot väggen och begära raka besked.

Jag önskar dig lycka till vad du än bestämmer dig för. Det är ett väldigt svårt beslut att ta vad det än blir.


Anmäl
2017-12-03 17:53 #18 av: GuineaGirl

#9 Jag har ingen större erfarenhet av tandfel hos marsvin och när det kräver behandling eller inte. Däremot har jag, och har haft, några marsvinshonor med äggstockscystor. Detta är vanligtvis inte något akut tillstånd, utan marsvinshonor kan i normalfallet leva ett bra liv i många år trots äggstockscystor. Min äldsta hona är nu drygt 6,5 år gammal och har haft äggstockscystor i nästan 3,5 år.

På sikt finns dock en ökad risk för tumörbildning eller livmoderinfektion om marsvinet har äggstockscystor. Jag har också läst på nätet om något enstaka fall där cystan ska ha fyllts med vätska och vuxit kraftigt i storlek på bara några dagar, vilket krävt akut ingrepp (operation eller tömning av vätskan via bukväggen). Men det sistnämnda får nog anses höra till ovanligheterna. 

Ibland tappar marsvinet päls - ofta på sidorna av kroppen men i vissa fall mer - till följd av hormonpåverkan från äggstockscystorna. Detta är mest ett kosmetiskt problem och ingenting som stör marsvinet. Det är ofta så cystorna upptäcks. När mina marsvin har tappat päls, har jag vänt mig till en marsvinskunnig veterinär som givit marsvinet ett par injektioner med det hormondämpande medlet pregnyl (men det finns tydligen även andra medel).  Efter det har marsvinets päls i de flesta fall vuxit ut igen, i allt från ett halvår till ett par år. Därefter kan behandlingen upprepas vid behov. I övrigt lever marsvinet precis som vanligt.

Jag har hittills valt att avstå från operation av äggstockscystor, då det även är risker förknippade med en operation samt att mina marsvin ofta har varit äldre när de fått diagnosen. Men detta avgör naturligtvis den enskilde ägaren utifrån den aktuella situationen.

Jag blev glad att höra att ditt marsvin har börjat äta själv igen och hoppas att det kommer att ordna sig för henne.

Anmäl
2017-12-05 21:32 #19 av: MarsvinGuineaPigs

För att alltså förtydliga det jag skrev ovan, som åtminstone av någon kritiserades:

Man ska inte plåga djur för sitt eget intresses skull. Men man ska inte låta pengar stå ivägen. Då är man inte en bra djurägare. Jag förstår att folk inte har råd med marsvin, det är dyra djur när de hamnar hos kapitalistiska veterinärer (ja, det är skillnad på att vilja tjäna pengar som veterinär och att vara en kapitalistisk veterinär). Men köp inte marsvin om du inte har pengarna då...

En annan skribent ovan skrev att pengar är viktigt. Tja, då kanske man inte ska ha djur, tänker jag. Och i synnerhet inte marsvin. Marsvin ÄR dyra. Folk har någonstans missuppfattat det. De går till djurbutiken (eller i bästa fall en uppfödare) och betalar 150-450 kr (skinnys lite dyrare) för ett marsvin (trots att det är krav på minst två) som ska sitta sött i en pytteliten bur sålänge som det är bekvämt för ägaren. Faktumet att veterinärklinikerna tar samma hutlösa summor oavsett om du kommer in med en häst på 600 kg eller ett marsvin på 1 kg, det vet vi redan. Det är inte en nyhet. Och är det en nyhet för någon här, ja, då har man inte läst på ordentligt innan man skaffade djur. Marsvin är heller inte i samma klass som exempelvis en hamster, de lever ofta mycket länge, marsvinen alltså. Det är heller "inget folk vet om". Kort och gott, skaffar man sig ett marsvin, så har man åtagit sig långt mycket dyrare totalkostnad än inköpet och vardagen.

Min veterinär Björn har ingen kompetens på marsvin tyvärr, AnnaKh, så han är inte behjälplig för dig. Han tog emot mig gladeligen, men var också noga med att påpeka att han inte var specialiserad på marsvin, vilket jag var medveten om. Hela kliniken ligger lite på helspänn varje gång jag är där, eftersom mitt marsvin är en söt liten tjej som charmat in sig ganska bra där nu, och de inte vill henne illa. Eller ja, det vill de ju såklart inte med något annat djur heller, men min lilla dam är ju såpass ovanlig bland deras kundkrets. Men trots att han inte är kompetent på marsvin så har han exempelvis hjälpt mig med att skriva ut recept när jag behövt det osv, vilket är väldigt skönt att veta. Skulle något av marsvinen exempelvis få ett höstrå i ögat så vet jag vad som ska köpas, men slipper omvägen via en annan kommun (har inte djursjukhus eller akutmottagning här i närheten) för att få ut ett recept på metacam och antibiotika. Han är väldigt hjälpsam, helt enkelt.

Långt inlägg, sorry :)

Anmäl
2017-12-06 20:22 #20 av: AnnaKh

Hej igen.. Kontaktade första vet.mottagningen och ifrågasatte deras bedömning, dvs tänder utan anmärkning samt att de ej uppmärksammade de tydligen uppenbara cystorna. Dock utan framgång, fick bara prata med en receptionist eftersom vet var sjukskriven och oklart när hon skulle komma åter.. Hur som helst, i morgon ska jag tillbaka till veterinär nr 2 och ev. tandoperation. Men jag ska först fråga rakt ut om hon för marsvinets skull tycker att det är bäst att operera eller låta henne somna in, och så följer jag hennes rekommendationer. Cystorna blir hur som helst en fråga för framtiden när vi vet om hon blir frisk från tandoperation. Glädjande nog har hon fortsatt svara bra på stödmatningen och medicinerna och har på 6 dagar gått upp från 700 till 760 gram! 😊 Så nu hoppas jag på positivt (och ärligt!) svar från veterinären och att vi i morgon kväll har ett nyopererat marsvin med bra prognos hemma!

Anmäl
2017-12-06 20:25 #21 av: Lillyrod

Lycka till! Jag håller tummarna.


Anmäl
2017-12-06 20:32 #22 av: AnnaKh

MarsvinGuineaPigs; jag glömde: håller med både om att pengar inte ska stå i vägen - det löftet gav jag mig själv när vi skaffade marsvin åt dottern - och att jag varit dåligt påläst eftersom jag inte kunde föreställa mig att det skulle kunna handla om så stora pengar. Då hade vi nog, som du säger, inte skaffat djuren. Det svåraste nu har dock varit att trots veterinärhjälp ändå försöka fatta det rätta beslutet själv då jag inte känner förtroende för vet. fullt ut. Men nu får jag välja att lita på den vi ska till i morgon. Håll nu tummarna och tack för alla era tankar!

Anmäl
2017-12-07 19:33 #23 av: AnnaKh

Lilla Rosa hade en tumör i kinden så veterinären ville inte operera utan låta henne fortsätta sova. Vi är mycket, mycket ledsna och omtumlade. Tack för era inlägg. Kram A

Anmäl
2017-12-07 19:46 #24 av: Ljungåsen

Beklagar sorgen. Det gör alltid lika ont när en älskad liten tvingas lämna en.

Jag hoppas ni snabbt skaffar en kompis till vännen som är kvar.


Anmäl
2017-12-07 20:08 #25 av: Lillyrod

Åh vad tråkigt. Det är alltid lika hemskt. Skickar en styrkekram Kramas


Anmäl
2017-12-07 22:35 #26 av: Wijnja

Förstår sorgen fick ta bort min bästa. hane i måndags i bland har man inget val än låta dem få somna in dem plågas inte dem märker inte när dem somnar in dem har inte heller ont det känns skönt veta min hane inte lider längre

Anmäl
2017-12-14 16:54 #27 av: AnnaKh

Hej igen! En vecka har nu gått sedan Rosa somnade in. Sorgen har varit stor. Hennes marsvinssyster Lena behöver en ny kompis, men min flicka är inte redo att låta en ny vän ta hennes plats utan vill hellre se att hon kan omplaceras till en eller flera nya vänner. Lena är född i maj 2014. Lena är en riktig raring, till vänster på bilden. Om någon vill öppna sitt hem för henne så hör av er! Marsvinskompis såklart ett krav.

Anmäl
2017-12-14 18:18 #28 av: Lillyrod

Var någonstans finns marsvinet?


Anmäl
2017-12-14 23:23 #29 av: AnnaKh

I Sollentuna norr om Stockholm..

Anmäl
2017-12-14 23:28 #30 av: Tjeja

KärBrustet hjärtaBlomma

Beklagar lilla Rosas sjukdom och bortgång! Förstår att ni sörjer!

Så fin hon och systern är på bilden. Håller tummarna att ni hittar ett riktigt bra "för alltid hem" till lilla Lena där hon får både bra nya marsvinsvänner hon trivs med och bra familj som pysslar om henne! Hjärta

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.