Avel & ungar

Avel marsvin

2018-01-02 09:37 #0 av: L!na

Hej! jag är en tjej på 18 år som just nu äger 2 marsvin som fyller fem till våren. Jag har länge drömt om att ta mitt marsvinsintresse lite längre och börja avla seriöst i framtiden. Jag hade tänkt specialisera mig på teddy och alpaca. Kommer isåfall längre fram köpa två yngre honor, inte avla med de äldre då jag vet att marsvinens bäcken växer ihop vid ca 7 månaders ålder.

Men jag har lite frågor ifall jag eventuellt skulle börja avla någon gång:

Om jag äger mina egna hanar och honor, hur ska jag då göra när jag betäcker en hona? Ska jag låta hanen och honan skiljas från sin burkompis för att vara tillsammans i några veckor (ca 5)? Hur funkar det då med att sätta ihop tex hanen med hans han-kompis igen efter att de varit åtskilda, kommer de inte börja bråka då? Eller hur gör man?

Mvh en nyfiken Lina

Anmäl
2018-01-03 05:11 #1 av: Wijnja

Varför ska man avla när det finns marsvin som behöver hem helt nödigt ochvinte riskfritt hellervjag har avlat tänker inte heller börja om tänk dig för innan du avlar du Åse honan och ungarna båda kan dö

Anmäl
2018-01-03 11:43 #2 av: L!na

#1 Vet redan om att det är riskabelt, det är det med många djur. Men jag och min familj har erfarenhet av allt från kaninungar till lamm, så det ska nog inte bli några problem!

Och jag skrev också att jag eventuellt skulle börja avla, inte att jag skulle

Anmäl
2018-01-03 13:32 #3 av: Wijnja

Där har du lite fel bäckenet växer aldrig ihop har haft honor som va två år innan dem fick ungar klarade helt bra

Anmäl
2018-01-03 13:52 #4 av: L!na

#3 Jag har bara läst det, är inte ute efter hat 

Anmäl
2018-01-03 14:13 #5 av: .josefine

Hör av dig till en uppfödare så kanske de kan hjälpa dig

Anmäl
2018-01-03 14:34 #6 av: L!na

#5 Tack 

Anmäl
2018-01-03 15:05 #7 av: linnea567

Ja det är ju självklart bra att ta god tid på sig med att fiska information innan man börjar :) dock håller jag lite med Wijnja om att det just nu redan finns fler marsvin än det finns hem, tyvärr. Jag hade själv en liten dröm om att börja avla smådjur, men när detta kom till min uppmärksamhet har jag istället börjat satsa på omplaceringshem då det är större behov av sådana än uppfödare. MEN är det någon du verkligen vill syssla med så är det bästa att kontakta uppfödare i din närhet och hoppas att någon av dem kan tänka sig att agera mentor åt dig  :) lycka till!

Anmäl
2018-01-03 15:25 #8 av: Wijnja

Har två omplaceringar ångrar inte en dag att jag tog dem dem är lika fina som alla andra marsvin i mina ögon tyvärr så är omplaceringar marsvin mindre värda i andras ögon

Anmäl
2018-01-03 16:30 #9 av: Ljungåsen

#8 Det där måste bero på vilka marsvinskretsar man rör sig i. Jag, som bara har omplaceringar, och som bara träffar andra människor med omplaceringsmarsvin, upplever nog att det är precis tvärtom. Inte att man ser ner på uppfödarfödda marsvin, utan kanske mer att man ser ner på de människor som köper istället för att ta emot en omplacering.

Allt handlar om varför man har marsvin. Vilket syfte man har.

Jag har marsvin för att jag tycker det är världens bästa djur. Mitt syfte är att ge dem ett så bra liv som möjligt. Det räcker fint så.


Anmäl
2018-01-04 00:41 #10 av: godisgrisen

Hm... i omplaceringssvängen ser man verkligen ned på både rasmarsvin och uppfödare det är allt för tydligt.

 Det behövs verkligen uppfödare och marsvin som fötts upp på ett bra sätt av kunniga ansvarsfulla uppfödare. Bara så kan kan man konkurrera ut djuraffärernas massproducerande grossister som inte har god djurhållning. MEN de uppfödare som behövs bör vara pålästa. Det är faktiskt inte ett stort överskott på marsvin. Alla uppfödare jag vet har kö på sina ungar. Jag skulle lätt kunna sälja fyra gånger så många marsvin men vill inte föda upp fler bara för att folk vill ha jag har andra mål med min avel och vill hålla mindre skala för det känns på alla sätt bättre.

Fast jag tycker du ska pluggapå lite bättre. ;-) Att bäckenet växer ihop är en seg dum myt det är helt enkelt inte sant. Faktiskt bör honorna inte paras innan tidigast 7-8 månader så den tråkiga missuppfattninen har skapat många förvirrade omogna tonårsmödrar. Men man bör ändå inte para för sent heller då det också ökar riskerna. Marsvin är utan tvekan det sällskapsdjur som har mest kompliationer i samband med avel det måste man komma ihåg. Så det är mycket att kunna innan man sätter igång så man kan minimera riskerna. Jag tycker visst att du kan börja föda upp. det behövs rasuppfödare.  Men jag tycker du ska hitta dig en mentor som kan stötta dig för det är absolut inte lätt med marsvinsavel.

Anmäl
2018-01-04 08:54 #11 av: Ljungåsen

Jag håller helt med om att det stora problemet är massuppfödningen hos grossisterna, och försäljningen av marsvin i djuraffär. Det är, i de flesta fall, dessa marsvin som hamnar i omplacerinssvängen sedan när ägarna tröttnat. Om zoobutiker inte sålde marsvin till folk som inte satt sig in i vad som krävs för att hålla marsvin på ett bra sätt, så skulle behovet av omplaceringsverksamhet minska rejält.

Min uppfattning är att det finns ett stort överskott på marsvin. Det räcker med att titta på annonser på Blocket. Däremot finns det säkert ett underskott på seriöst uppfödarfödda marsvinsungar, men det gör inte att det finns ett underskott på marsvin i stort.


Anmäl
2018-01-14 13:32 #12 av: Wijnja

Kan man inte göra nått för stoppa grossisterna folk köper djur får oftast fel g fick helt fel info i början

Anmäl
2018-01-14 14:31 #13 av: Ljungåsen

#12 Det finns i alla fall två saker man kan göra.

Handla inte djur i butik.

Handla inte någonting från butiker som säljer djur.


Anmäl
2018-01-14 15:01 #14 av: Wijnja

Zoo.se brukar ta ifrån uppfödare

Anmäl
2018-01-14 16:12 #15 av: Ljungåsen

#14 Och hur seriösa uppfödare tror du säljer till butik?


Anmäl
2018-01-18 02:06 #16 av: Mirinda

Just nu söker jag efter en liten hane. Vårt ena marsvin Dumle dog nyligen. Det är inte så lätt att hitta en unge just nu. Redan för ett bra tag sedan noterade jag att det verkar vara fler som söker marsvinsungar från seriösa privata uppfödare än marsvinsungar till salu. Nu bortser jag från uppfödarnas interna kommunikation, som jag inte har möjlighet att få insyn i.

Jag vill ha en frisk unge. Det sista jag ger mig på är en Blocket-annons. Det vore som att spela rysk roulette med min gamle hanes liv. Jag vill inte riskera att få hem någon sjukdom eller ohyra. Av samma skäl vill jag inte köpa marsvin i en djuraffär. Då tillkommer även skälen som #10 och #12 skriver. Det stör mig att stora djuraffärer inte ger rätt information. De kunde gott be Svenska Marsvinsföreningen om hjälp. 

Medarbetare på Marsvin i Fokus
”Be true to yourself and you will be false to nobody.” Shakespeare

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.