Beteende & hantering

Tämja marsvin

2018-06-12 21:28 #0 av: KristinaI

Hej!

Jag har precis köpt två honor. Jag har inte haft marsvin innan, däremot många andra djur bland annat kaniner. De små flickorna har bara bott hos mig i några dagar och är fortfarande ganska rädda av sig, men de gör framsteg. 

Jag har hört att man ska låta dem vara första veckan så de kan bo in sig. Har ni några tips sen på hur jag börjar vänja dem vid mig och får dem tama så man kan gosa med dem?

Anmäl
2018-06-12 21:39 #1 av: Lillyrod

Sätt dig vid buren och prata med dem. Ge godsaker så de kopplar ihop dig med det bästa de vet MAT Skämtar

Sen är det lite olika man kan göra för att vänja dem och det beror på hurdan bur man har. Jag som har öppen bur brukar låta handen hänga ner i buren när jag sitter där så kan de smyga sig fram och nosa. Ibland finns det gottis där också.


Anmäl
2018-06-12 22:10 #2 av: KristinaI

Jag satt och åt vid bordet sidan om igår, men då tog det dem 45 minuter innan de vågade sig ut ur boet. Men jag antar att det tar många fler försök och längre tid. 

Min bur är stängd så jag måste öppna luckan först. 

Anmäl
2018-06-13 07:10 #3 av: Ljungåsen

Är det ungar? Eller vuxna marsvin? Min erfarenhet av ungar är att de inte är speciellt intresserade av att gosa. De har alldeles för mycket spring i benen för sånt. De flesta vuxna uppskattar att få komma upp i knät och äta något jättegott (typ gurka).

#1 är inne på det absolut viktigaste. Få dem att koppla ihop dig med mat. Marsvin älskar mat, och den som kommer med maten blir snart deras bästa vän. Sen får man komma ihåg att marsvin är flyktdjur, och väldigt känsliga för snabba rörelser, så det är klokt att röra sig långsamt när man är nära deras hem.


Anmäl
2018-06-13 20:20 #4 av: KristinaI

De är 16 veckor gamla ca. 

De har fått smaka lite gurka och annat gott som jag odlar, problemet är ju att så fort jag kommer en meter ifrån buren springer de in och gömmer sig. Boet är så stort att jag ser inte dem och de ser inte mig. Så även om jag sitter där en kvart och pratar och håller fram godsakerna så de ser, så kommer de inte fram.  

Lägger jag något gott i buren så tar det ca en halv timme innan de vågar sig ut efter att jag stängt luckan igen. 

Brukar de vara så här rädda när de är små?

Anmäl
2018-06-13 20:28 #5 av: Lillyrod

Min hona som jag adopterade i slutet av mars har först nu börjat komma fram och ta mat från min hand. Hon var 7 månader vid adoptionen. Då finns ändå en lugn kastrat som kom samtidigt och en äldre orädd hona som sällskap. Jag har inte tränat jättemycket utan det har fått ta den tid det tar helt enkelt.

Nu kommer hon fram men bara för att blixtsnabbt snappa åt sig det jag bjuder på och sen försvinna igen. Däremot pratar vi väldigt mycket. Hon svarar alltid på tilltal och annars också för den delen Skrattar

Vid 16 veckor är de inte så små längre. Marsvin kan para sig vid 5-6 veckors ålder.


Anmäl
2018-06-13 20:30 #6 av: Ljungåsen

#4 En del små är jätterädda, andra är hur frimodiga som helst. Det beror på hur de haft det tidigare, och hur mycket de har hanterats.

Jag har plastpallar för barn som hus till mina marsvin. På så vis kan jag alltid se dem, även när de ligger och vilar. Typ sådana här.

https://www.jula.se/catalog/bygg-och-farg/stegar-och-stallningar/stegar-och-pallar/pallar/pall-341035/

Ett gömställe där de inte syns alls är inte bra om man vill vänja dem vid en.


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.