Sjukdomar, ohyror & skador

Förlorar hår och är röd

2018-11-25 01:43 #0 av: idadamuffin

LÄS IGENOM ALLT!

Hejsan! Mitt äldsta marsvin började tappa hår på vissa ställen och bli lite röd för ungefär 2 år sedan. Hon har blivit behandlad mot parasiter 2 gånger, men det hjälpte inte. Så en veterinär gjorde ett test och kom fram till att det var en hudinfektion/exem. Hon fick en kräm och den hjälpte väldigt mycket!
För ungefär 2 månader sedan komma detta tillbaka och jag har inte gjort något åt det (haft ett sjukt marsvin som jag fick ta bort och det tog väldigt hårt)
ANLEDNINGEN TILL ATT JAG INTE GJORT NÅGOT är för att marsvinet inte ens märker av det. Jag tar på fläckarna (i armhålor och vid låren) för att se om det kliar eller gör ont, men får ingen respons från henne. Det är bara aningen rött och håret är borta. Hon äter och dricker som hon ska, hoppar runt lika mycket som mina gris-bäbisar trots att hon är 4 år och är precis lika glad och go som hon alltid varit.
Det ser inte infekterat ut eller något sånt. Ser bara lite kalt ut (men håret växer ut igen osv)
Jag har själv en sorts hudinfektion/exem i min hårbotten. Jag vet att den är där, men jag märker aldrig av det, men det ser ju illa ut. Tänker att det kanske är likadant för min lilla gris?
Min fråga är då, ska jag ta henne till en veterinär?Det är liksom ett ytligt problem och hon vet liksom inte att det finns där, men mitt mattehjärta vill göra något åt det ändå. Kanske jag bara skapar problem som inte riktigt finns. Vad säger ni?
Om jag sett någon förändring i hennes humör eller sett att hon mådde dåligt så hade jag SJÄLVKLART tagit henne till veterinär direkt

Anmäl
2018-11-25 09:08 #1 av: Ljungåsen

Jag skulle ta marsvinet till veterinären. Marsvin är skickliga på att dölja smärta och obehag, så hon kan mycket väl plågas rejält av sitt hudproblem utan att du märker ett enda dugg på hennes beteende. När man väl märker att marsvin beter sig fel så är de riktigt, riktigt dåliga.

Det behöver inte vara ohyra. Det kan lika gärna vara en svampinfektion i huden.


Anmäl
2018-11-25 11:28 #2 av: Randomel93

Man ska alltid ta hand om infektioner, det kan bli riktigt otäcka följder om elaka bakterier får gro fritt. Ta henne till en veterinär så hon får hjälp igen :)

Anmäl
2018-11-25 13:01 #3 av: idadamuffin

Okej, tack så mycket. Jag ska ta henne till en veterinär :)

Anmäl
2018-11-25 14:01 #4 av: Randomel93

Lycka till, hoppas allt läker fint :)

Anmäl
2018-11-25 14:19 #5 av: idadamuffin

Tack så mycket!! :D

Anmäl
2018-11-27 00:45 #6 av: idadamuffin

Veterinären sa att det inte var någon fara, grisen mådde bra och hennes hår växer tillbaka. Jag fick en salva för att behandla henne och ska använda den tills det försvinner. Men jag åker till Sverige på fredag och kommer ha en marsvinsbarnvakt som inte kommer kunna ta på salvan, så det blir ett uppehåll då. Men hon får behandling nu och så fortsätter vi när jag kommer hem igen. Det blir så bra så. Grisen kommer må finfint snart! :)

Anmäl
2018-11-27 00:50 #7 av: idadamuffin

Hade ställt in hela resan om hon var allvarligt sjuk men veterinären tyckte allt var super med henne (han är en erfaren msrsvinsägare och veterinär)

Anmäl
2018-11-27 08:14 #8 av: Ljungåsen

Jag undrar ju förstås vad veterinären sa om varför hon tappar päls. Och vilken salva hon ska smörjas med. Det är inte normalt för ett marsvin att tappa pälsen. Om den gör det så är någonting fel.


Anmäl
2018-11-27 10:02 #9 av: idadamuffin

Salvan heter Clotrimazol
Han sa att det var en svampinfektion, vilket jag vet att det är då jag fått hennes hud testad tidigare. Hon tappar pälsen pga svampen. När svampen är behandlad så växer hennes hår tillbaka. Det har den gjort de andra gånger hon haft svamp och jag behandlat henne

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.