Sjukdomar, ohyror & skador

Urinvägsinfektion

2019-01-19 22:31 #0 av: Randomel93

Såg nu att någon av svinen kissat blod någongång senaste tre timmarna, vet inte vilken men båda äter nu hö, gurka och broccoli som om ingenting. Jag vet att dom döljer det tydligt när dom är sjuka men jag har inte märkt någonting, inget skrik vid kissande eller ändrat beteende.

Hur akut är det? Behöver jag uppsöka djursjukhus inatt eller kan jag åka imorgonbitti?

Hur tar jag reda på vilken av dom det är?

Hur går det till med urinvägsundersökning på marsvin?

Anmäl
2019-01-19 22:59 #1 av: Marsvinsalskare

Hej!
Jag har haft många marsvin varav ett av dem hade urinsten. Hon kisade mest och hade lite svårt att kissa, men detta ordnade en veterinär som var inriktad på smådjur.
Om ditt marsvin äter och är som vanligt så tycker jag att du ska avvakta till imorgon och åk då till en veterinär som är specialist på smådjur.
Risken om du åker in akut ikväll är att du träffar en veterinär som inte är specialist på smådjur och kan därför inte erbjuda den vård som din gris behöver och det lär dessutom bli betydligt mycket dyrare med akuttid än om du åker imorgon.

Anmäl
2019-01-19 23:07 #2 av: Randomel93

Tusen tack för svar, jag tröstar mig med att båda äter och sprang och lekte innan, annars hade jag haft panik!

Anmäl
2019-01-20 07:04 #3 av: Ljungåsen

Så länge som de äter och beter sig som vanligt är det inte akut. Om de fortsätter bete sig normalt idag skulle jag avvakta till måndag och boka en tid hos marsvinskunnig veterinär. Nu på helgerna är det inte alls säkert att det finns någon inne på djursjukhuset.

För att ta reda på vem det är kan du plocka upp och inspektera dem. Genom att pressa försiktigt på urinblåsan från utsidan så brukar man kunna få dem att kissa, och då kan man ofta se på kisset om det är missfärgat. Luktar man på det så luktar det inte gott.

Beroende på hur långt infektionen har gått kan veterinären antingen göra en odling på urinen, eller så skriver de ut antibiotika med en gång. Misstänker man urinsten så kan man se den antingen med ultraljud eller vanlig slätröntgen.


Anmäl
2019-01-20 10:49 #4 av: Randomel93

Tack så mycket för svar, jag är nog lite mesig med tryckandet så jag har dom lite särade på under några timmar, ingen kissar konstigt hittils idag, båda äter och båda är vansinniga för den ena är övertygad om att den andra får godare frukost och vice versa 😂

Har också kontakt med en vän som är veterinär som sa att jag kan höra av mig under dagen :) känns skönt! :)

Anmäl
2019-01-20 11:40 #5 av: Ljungåsen

Marsvin som har urinvägsinfektion brukar ofta ha en ganska full blåsa, och då är det förstås lättare att trycka ut kiss. De undviker att tömma blåsan ordentligt, och kan börja droppa och bli blöta i baken eller bara kissa små skvättar. Om de kissar normalstora pölar är det (enligt min erfarenhet) osannolikt att det är en urinvägsinfektion.

Det kan ju också ha varit en urinsten som passerat. Jag skulle ge extra vätska så att de blir ordentligt kissenödiga. Det kan hjälpa till att skölja ut eventuellt uringrus.


Anmäl
2019-01-20 21:59 #6 av: Randomel93

Haft dom särade hela dagen, haft operationsdukar under filtarna för att se färg och tycker mig inte ha sett något på dukarna förrän nu vid nattning när jag tog in dom i samma bur igen, Myslas urinfläckar är mer rosa och Dagnys är mer normalt. Fläckarna är inte alls lika rosaröda som den igår men jag tar med Mysla till jobbet imorgon så en veterinär får titta på henne och så får hon komma hem vid lunch, tack för all hjälp!

Förresten, om dom får antibiotika, behöver jag ge probiotika då och vad ger man i så fall till marsvin? Kommer ihåg hur jag själv blev riktigt dålig på antibiotika..

Anmäl
2019-01-21 00:08 #7 av: GuineaGirl

#6 Svårt att säga i förväg om ett marsvin behöver probiotika eller inte vid antibiotikabehandling. Vissa antibiotika är även "snällare" mot magen än andra, bactrim (som doftar banan) brukar t ex tolereras bättre än baytril.

Jag har skaffat probiotikan Pro-fibre rabbit (ett slags pellets med maskrossmak) som jag ger mina marsvin en skopa av till vardags. Om ett sjukt marsvin inte äter dessa pellets självmant, går de att krossa med t ex en mortel, blanda med vatten och sedan ge via plastpipett. Pro-fibre rabbit finns att köpa på webben av bl a veterinarbutiken.se och vetzoo.se. Leverans brukar ske snabbt. Produkten kan ges under lång tid.

Det finns också en pre- och probiotika som heter fibreplex och som består av ett slags pasta som man ger marsvinet direkt i munnen, vid tillfällig diarré. Ska även kunna användas förebyggande under medicinering. Fibreplex ges maximalt 1 - 2 dagar i följd. Men den produkten har jag ingen erfarenhet av.

Utöver probiotika, bör man även ha minifom och critical care hemma vid antibiotikabehandling. Ifall marsvinet skulle få gaser i magen eller sluta äta. Flytande minifom köpes receptfritt på apotek och critical care på veterinärklinik eller webben (t ex vetzoo.se).

Anmäl
2019-01-21 07:07 #8 av: Ljungåsen

#6 Jag ger alltid probiotika vid antibiotika. En del marsvin bli väldigt påverkade av antibiotikan, så jag tycker det känns säkrast så. Antingen så använder jag pro fibre rabbit, fibreplex eller stödmatningsmaten Recovery Plus. Det beror lite på hur bra marsvinet äter själv. Jag föredrar Recovery Plus framför critical care, speciellt vid urinvägsproblem. Critical care har en högre kalcium-fosfor-kvot, och kan ge kalciumdepositioner i urinen, vilket förstås irriterar en redan irriterad urinblåsa.

Fibreplex är effektivt, men kan vara svårt att få i marsvinet, för det är så kladdigt. Man ger direkt i munnen, och en del är väldigt skickliga på att spotta ut.

Probiotika ska ges en till två timmar efter varje antibiotikados, för att ge bästa effekt, och sedan ytterligare under ett par dagar efter avslutad kurs. Jag har aldrig hört någon begränsning av hur länge man kan ge fibreplex, utan mina har fått två gånger om dagen hela kuren.


Anmäl
2019-01-21 09:16 #9 av: Randomel93

Recovery plus har jag redan hemma, förstog jag dig rätt att den funkar bra eller borde jag kombinera?

Anmäl
2019-01-21 10:54 #10 av: Ljungåsen

#9 Ofta behöver man inte kombinera, utan det räcker med någonting. Om du har Recovery Plus så skulle jag köra med det.


Anmäl
2019-01-21 18:22 #11 av: Randomel93

Men eftersom hon äter hö och sånt behöver jag verkligen göra av med en hel recoverypåse om dagen? Hon väger 1 kg

Anmäl
2019-01-21 18:34 #12 av: Ljungåsen

#11 Nej, det behöver du absolut inte. Du är ju bara ute efter probiotikan. Jag brukar blanda en halv tesked pulver med en tesked vatten och ge med avkapad spruta direkt i munnen.

Hade hon urinvägsinfektion?


Anmäl
2019-01-21 19:04 #13 av: Randomel93

Ja, vi slog en röntgenbild och uteslöt sten och nu behandlas hon med bactrim i sju dagar.

Tack! Då får hon det 1-2 tim efter abkurerna :)

Anmäl
2019-01-22 06:43 #14 av: Ljungåsen

Håller tummarna för att hon tål antibiotikan bra, och att hon snart är frisk igen.


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.