Sjukdomar, ohyror & skador

Hur vanligt är det med ringorm?

2019-05-21 00:35 #0 av: [ansverige@gmail.com]

Hur vanlig är det att marsvin drabbas av ringorm? Hur har ni sanerat när marsvinen har varit överallt i hemmet? Har ni eller era barn fått ringorm av marsvinen?

Hur får marsvin oftast ringorm? När man köper dem eller också av att vistas utomhus?

Vår familj funderar på att skaffa marsvin så vi vet inte så mycket om det så skulle bli jätteglad om ni här kunde ge en inblick. :)

Anmäl
2019-05-21 10:49 #1 av: Ljungåsen

Marsvin kan vara symptomfria smittbärare av ringorm. Då syns det inte på marsvinet att det har ringorm, och det lider inte heller av det. Däremot så kan det smitta sina kompisar och sina människor. Att det smittar genom utevistelse tror jag inte på, utan marsvin smittas generellt av andra marsvin.

SVA har en del information om ringorm.

https://www.sva.se/djurhalsa/zoonoser/ringorm-som-zoonos

Eragons har mycket information om marsvin för nybörjare.

https://www.eragons.se/om-marsvin/infomaterial/

Och snälla, köp inte marsvin i zooaffär. Det pågår en hemsk verksamhet bakom kulisserna, som man som kund inte ser.

https://marsvin.ifokus.se/discussions/50334463d3b4fd09ce001a9f-for-mammornas-skull


Anmäl
2019-05-21 10:53 #2 av: Mari

Jag har haft marsvin sedan 2002 och det var inte förrän för ca 3-4 år sedan jag fick mitt första och hittills enda utbrott av ringorm. Vet att uppfödaren jag köpte ett marsvin av hade hade ringorm tidigare under det året men det var inte det marsvinet som fick utslag utan den yngsta som hade flyttat till mig innan denna anlände. 

Det var bara det marsvinet som fick utslag men fick bada och ge medicin till alla samt sanera buren ofta samt omgivningen. Jag själv fick ett utslag på armen som jag behandlade med svampsalva. Tyckte det var riktigt konstigt, hos veterinären var det strikta order om medicin och sanering till alla och däromkring. Hos doktorn i mitt fall så skulle jag bara smörja salva, ingen sanering och ingen medicin. Helt skilda världar! 

Måste ha lyckats med saneringen för inget utbrott har skett igen, ändå sanerade jag endast buren och närmaste omgivningen med ordentlig rengöring samt virkon. Det har flyttat in nya marsvin efter det men inget har hänt *peppar peppar* 

Om jag förstått det rätt så kan alla marsvin vara bärare av ringorm men det betyder inte att det bryter ut, det är oftast vid stressade situationer tex. om man åker på utställningar där även många andra marsvin vistas eller om marsvinet blir sjuk på annat sätt så immunförsvaret är dåligt då kan det också bryta ut.

Jag tycker inte att ni ska vara oroliga, kontrollera marsvinen ordentligt innan ni tar hem dem, titta så de inte har kala eller torra fläckar, mitt marsvin fick det kring nosen och torra fläckar på öronen och sidan på ena tassen. 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.