Allmänt om marsvin

Hur många marsvin?

2019-12-11 15:26 #0 av: Hannatekla

Hej,

Vi funderar på att köpa marsvin i vår familj med tre barn i 5, 7 och 11 årsåldern. Frågan nu är om vi ska ha två eller tre honor...? Om vi landar i att ha tre, krävs det då mycket större bur än för två? Och kan man ha olika sorters honor, t ex ett vivelmarsvin och två långhåriga? Gissar att det kommer finnas olika önskningar hos döttrarna...

Något annat man ska tänka på i valet att ha två eller tre?

Anmäl
2019-12-11 15:57 #1 av: Ljungåsen

Bästa nybörjarkombinationen är två honor och en kastrerad hane. Honor kan bli ruskigt jobbiga mot varandra under brunst, och har man då en kastrerad hane så håller han den brunstade honan sysselsatt så att hon inte kan bråka med kompisen.

Marsvin behöver mer plats än man tror för att må bra. Själv skulle jag inte ha två - tre marsvin på en mindre yta än 140*70 cm, men gärna en betydligt större. Om man bygger sin egen bur (typ bokhyllebur) så kan man få gott om plats för hyfsat lite pengar.

Det går utmärkt att ha marsvin av olika pälstyp tillsammans. Tänk bara på att långhåriga marsvin behöver mycket pälsskötsel, antingen genom att man kammar och klipper någon sorts frisyr eller genom att man helt enkelt klipper av allt med klippmaskin. Oavsett hur man gör så måste pälsen kring kön och rumpa hållas kort för att marsvinet ska må bra. Släthåriga eller virvelmarsvin har i princip underhållsfri päls, och är ett mer praktiskt val.

Eftersom du har (hyfsat) små barn i familjen så skulle jag rekommendera att du försöker hitta vuxna marsvin. Vuxna marsvin är lugnare, och mer intresserade av att sitta i knät och äta godis. Marsvinsungar brukar ha alldeles för mycket spring i benen för att uppskatta att sitta still. Oavsett om de är vuxna eller små så är det viktigt att barnen inte får lyfta dem själva. Marsvin är ömtåliga små djur, och kan skadas allvarligt vid ovarsam hantering.

Avslutar med en vädjan om att inte handla marsvin i zooaffär. Det pågår en mindre vacker verksamhet bakom kulisserna, som man inte bör stödja. Se länk.

https://marsvin.ifokus.se/discussions/50334463d3b4fd09ce001a9f-for-mammornas-skull


Anmäl
2019-12-14 23:52 #2 av: TheSquirrel

Jag tycker att om man har möjlighet att ha tre marsvin så är det bättre än två. Om något skulle hända och man förlorar ett marsvin kan det vara väldigt bråttom att skaffa ett nytt om man från början bara hade två, då ett ensamt marsvin snabbt kan bli deprimerat och därmed sjukt. Om man har tre marsvin slipper man den oron och stressen både för djuren och för ägaren. Viktigt är också att intresset att ta hand om dem ligger hos dig och inte hos barnen. Barn kan ha starka intressen för något en tid men sedan tröttna och vilja ha något nytt. Tyvärr ser man alltför många annonser på blocket där marsvin säljs just för att barnen har tröttnat på dem, vilket är oherhört sorgligt. 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.